Werk, Recht en Geld Werk, Recht en Geld

Werk, Recht en Geld

Hbo cao en salaris

ik ben aangenomen voor een dag per week op een (grote) hbo instelling en moet binnenkort over mijn salaris onderhandelen. Het valt in schaal 11 van de hbo cao. Ik ben uit flink wat kandidaten het geworden op basis van mijn ervaring als docent en ervaring als professional (10 jaar +) en dat ik dus met die ervaring direct aan de slag kan als vakdocent. Ik zelf ben niet van plan lang te blijven, dit biedt mij overbruggingstijd totdat ik iets in de buurt heb gevonden voor meer dagen dus ik vind het niet heel erg om het te laten schieten als de onderhandelingen stuk lopen. Verder zijn er naast de uren die ik les moet geven ook regelmatig vergaderingen en andere dingen waar ik bij moet zijn (zoals een projectweek in het buitenland).

Ik wil dus inzetten op het hoogste salaris in die schaal, alle onkosten moeten vergoed worden (ook dus reis en hotelkosten voor die projectweek) en omdat er dus meer dan die dag per week aanwezigheid wordt verwacht wil ik er goed betaald voor krijgen of extra betaling als er meer dan een x aantal extra uren zijn.

Verder laat ik freelance lesgeven (wat ik afgelopen 4 jaar heb gedaan) nu schieten op hun verzoek, ik werd daar per uur natuurlijk veel beter betaald dan nu in loondienst met een urencontract en kan dit misschien ook wel gebruiken om uit te onderhandelen ?

Hoe realistisch is dat, zijn de hoogste tarieven in die schaal gekoppeld aan een universitaire titel ? Ik heb zelf hbo. Ik heb de hbo cao er eens bijgepakt en word niet veel wijzer.

bij voorbaat dank voor reacties en inzichten.

Manda Rijn

Manda Rijn

07-07-2010 om 19:12 Topicstarter

Niemand die mij een beetje advies kan geven?

ik heb nog een kleine week om het uit te zoeken, hoe en wat, het word dus een onderhandeling over in welk tarief/kolom ik moet komen, de schaal is 11 (zegt mij verder niet zo veel dus).

Vic

Vic

07-07-2010 om 19:47

Inschaling

Normaal gesproken hangt je functie aan een salarisschaal, en maakt het dus niet uit hoe je bent opgeleid. Wellicht worden docenten met WO in een hogere schaal ingeschaald. Ik weet dat sommige scholen een beperkt aantal formatieplaatsen voor hoger ingeschaalde leerkrachten hebben. Inschaling in de hoogste trede kun je proberen, en als ze je graag willen hebben gaan ze daar misschien in mee (het is niet gebruikelijk, normaal moet je zo'n 10 jaar lesgeven voor je schaal 11 door bent). Meer salaris voor langere dagen tijdens een projectweek gaat waarschijnlijk niet lukken. Dat is in geen enkele sector gebruikelijk voor meerdaagse dienstreizen (bij ons geldt max 9 uur per dag, en dan in tijd compenseren).

Zus

Zus

07-07-2010 om 21:31

Manda

Deze schaal 11 is gekoppeld aan de HBO docent 2 functie. Hoe meer ervaring als docent in het HBO, hoe hoger je komt in de schaal. Dus daar hangt het vanaf, niet of je zelf HBO hebt (je bent immers aangenomen). Onderwijs is vrij star wat mogelijkheden betreft. Maar je kunt het altijd proberen natuurlijk, zeker als je het niet echt nodig hebt en alleen als overbrugging doet.
Onkosten voor dienstreizen worden altijd financieel vergoed, maar je krijgt niet meer salaris.

Manda Rijn

Manda Rijn

07-07-2010 om 22:26 Topicstarter

Aha dank!

hmm, nou dan moet ik het echt heel hard spelen en dus ook bereid zijn weg te lopen. Op zich kan dat want ik kan gewoon freelance les blijven geven totdat ik die ene goede 3/4 baan heb. iig geef ik les als vakspecialist, daarom hebben ze mij ook genomen en omdat ik dus een bewezen goede hbo docent ben die over flink wat ervaring beschikt en die zijn in mijn vak weer minder voor handen blijkbaar (jippie ik kan ook wat...)

tja wat ga ik allemaal zeggen zonder belachelijk over te komen ?

Even rekenen

.. je werkt maar 1 dag in de week en je doet het vooral als overgangsbaan?..

Gefeliciteerd trouwens.

Ik zou helemaal niet zo hard onderhandelen omdat ook een behoorlijk bedrag per uur meer omgerekend naar je maandsalaris maar marginaal scheelt. En het zou toch een tussenbaantje zijn? Ik zou juist inzetten op een leuk takenpakket en bv. zo min mogelijk vergaderen zodat je je handen vrijhoudt om andere dingen erbij te doen. Ook kan je dan (op LinkedIn bijvoorbeeld hihi) een mooie functieomschrijving zetten die weer past bij de volgende stap.

Als je bereid bent om die baan voor een paar tientjes te laten schieten vraag ik me af of je eraan moet beginnen.

Echt hoor, baan wisselen is de beste manier om snel in salaris te stijgen. Mocht deze baan helemaal geen verbetering bieden tov je ouwe klus dan zou ik er nog eens over nadenken.

Manda Rijn

Manda Rijn

08-07-2010 om 10:29 Topicstarter

Nou kijk rodebeuk

als ik in het hbo onderwijs blijf dan schuift dat salaris wat ik nu wil mee. Als ik het doe dan zal ik ook mijn best doen en mij proactief opstellen.

Verder is er geen spraken van onderhandelen over een takenpakket, ik geef gewoon les en er zijn een aantal vergaderingen en andere meetings waar je bij aanwezig moet zijn (moeten in de zin van je belangstelling tonen).

Ow ja...

ik ben idd heen en weer gewisseld tussen overheid en bedrijfsleven, dan is dat wat soepeler.
Ik snap dat je goed wilt instappen. Twas meer dat bij mij de grote stappen in salaris altijd zijn gelukt bij een baanwissel, en dat ik kleine lullige baantjes vooral heb gebruikt om mijn cv op te tuigen. Ik zag het als een investering om later vooruit te komen, en zo is het ook uitgekomen. Niemand vraagt nl hoeveel dagen je ergens werkte, is mijn ervaring.

Nu ja, in jouw geval zou ik gewoon uitgaan van al je werkjaren als ervaringsjaren. Misschien tref je wel iemand bij P en O die dat toch wel doet. Toen mijn man overging naar de overheid hebben ze gewoon al zijn eerdere werkjaren (overheid en otherwise) volledig meegeteld, daardoor kwam hij ook meteen in de top van die schaal uit. Die weg zou ik als eerste proberen. Het is natuurlijk kul dat je onderaan zou beginnen omdat dit de eerste keer is dat je bij hen gaat werken... kan me ook niet voorstellen dat ze je dat gaan voorstellen.

Manda Rijn

Manda Rijn

08-07-2010 om 11:25 Topicstarter

Klopt

dit is ook een investering, ik ambieer een functie 1 stap hoger, dat is iets wat hier mee te maken heeft maar dan aansturend/coordinerend. Die functies zijn er wel maar daar kom ik nu nog niet voor in aanmerking, maar met deze baan zit ik er wel direct onder dus dat is het plan. Verder ga ik komend jaar wat cursussen doen.

Als ik dan tzt de kans krijg in de buurt in die aansturende functie zit ik qua salaris direct heel goed (voor mijn begrip dan, schaal 12 vind ik persoonlijk super betaald).

Aan de andere kant, ik zat al op hbo les te geven, maar dat was bij een kleine organisatie met een minder hoog profiel dan waar ik nu naar toe kan. Die kleine organisatie heeft overigens laten weten een tijdje terug dat ik daar misschien wel iets organisatorisch kan gaan doen, ik heb eind augustus een gesprek daar.

tja, ik ga ook maar opvoeren dat ik al 10 jaar bezig en dan zien we wel. Wel lekker, ik had net uitgerekend dat bij zo'n relatief klein bedrag je heel weinig belasting betaald.

Belasting

Inderdaad, Manda, ik verdien nu na drie keer overstappen in de afgelopen vijf jaar precies 2x zoveel bruto, en netto is het 1,5 keer zo veel.
Daar onderin betaal je vrijwel geen belasting. En naarmate je meer gaat verdienen komen er wel weer andere voordeeltjes bij, wij krijgen nu een smak belasting terug omdat er een of andere combinatievoordeelregeling is. Naarmate de minderverdiener meer verdient krijg je meer terug (om moeders uit de minibaantjes te krijgen).

Kortom, wat er ook op je pad komt, er valt altijd wel wat moois en waardevols aan te ontwaren!

Manda Rijn

Manda Rijn

16-07-2010 om 22:58 Topicstarter

Nog even laten weten

dat het een heel prettig gesprek was met een aardige p&o mevrouw, niet het hoogste salaris maar wel een bedrag waar ik van in mijn nopjes ben ;-)

Fijne vakantie iedereen !

Vic

Vic

18-07-2010 om 15:21

Mooi!

Goed geregeld. Veel plezier in je nieuwe baan!

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.