Werk, Recht en Geld Werk, Recht en Geld

Werk, Recht en Geld

Plien

Plien

24-12-2019 om 16:00

heeft solliciteren zin

heeft het zin om te solliciteren als je een bepaald vereist diploma niet hebt? Er staat een vacature die me leuk lijkt maar ze vragen minimaal mbo 2 terwijl ik een mavo diploma heb en daarna 1 jaar mbo heb gevolgd, destijds de verkeerde richting gekozen en niet wetend wat ik dan wél wilde dus vervolgens gaan werken in een functie op een laag niveau.
Wel ben ik iemand die bereid is om een opleiding te volgen en aan de andere eisen kan ik wel voldoen.


Plien

Plien

24-12-2019 om 16:05

bij dezelfde stichting

de vacature is wel bij dezelfde stichting als waar ik nu werk. Ik ben beslist tevreden over mijn salaris, over mijn werktijden ook niks te klagen maar het werk is inhoudelijk erg saai, ik doe het op de automatische piloot. Dus vandaar dat ik af en toe kijk of er vacatures zijn die mij aanspreken.

Flavia

Flavia

24-12-2019 om 16:15

niet geschoten altijd mis

zeker als het een interne solicitatie is. Ze kennen je als het goed is en weten of je het juiste niveau hebt om de gevraagde werkzaamheden te doen.
Dat zou ik zeker toelichten in mijn sollicitatie in jou geval.

Eva

Eva

24-12-2019 om 16:16

ach

Heel soms is een diploma echt vereist vanwege de eisen waaraan je moet voldoen voor het werk. Bijv. een arts, moet echt de studie geneeskunde gedaan hebben. En zo heb je dat vaker.

Maar vaak is het niet strikt noodzakelijk.

Dus: nee heb je, ja kan je krijgen. Hangt van de organisatie, je (nieuwe) leidinggevende etc ervan af hoe strikt ze ermee omgaan

Je kunt meteen solliciteren en aangeven dat je het diploma alsnog wilt halen en daar dus tijd en energie in wilt steken.

Je kunt, omdat het intern is, ook eerst even langslopen (beter langslopen dan bellen) en gewoon vragen of het een keiharde eis is, of dat jouw inzet om het diploma alsnog te halen voor hen ook acceptabel is.

Het is natuurlijk wel zo, dat er vast ook concurrentie is en het zou goed kunnen dat daar mensen bij zitten die geschikt zijn en het diploma al hebben. Dus wees niet verrast als ze je niet voor een gesprek uitnodigen.

Verder, als je solliciteert is het handig om niet alleen aan te geven dat je je huidige werk saai vindt, maar waarom de nieuwe functie je aanspreekt en waarom jij daarvoor geschikt bent.

Mocht je solliciteren: succes. Laat je het even weten hoe het afloopt?

Phryne Fisher

Phryne Fisher

24-12-2019 om 16:26

Natuurlijk wel

Er is een tekort in de zorg, mbo2 is zo gehaald, dus ze moeten blij met je zijn. Zeker solliciteren dus. Een man zou zich ook niet laten tegenhouden door een futiliteit als niet het juiste diploma

solliciteren!

MBO 2 kun je er gewoon bij halen, loop dr even langs en laat je neus zien. Vaak hebben ze graag mensen van binnenuit.

Plien

Plien

24-12-2019 om 16:34

ik neig zelf

naar solliciteren hoor. En ik realiseer me dat de kans bestaat dat ik niet uitgenodigd word op gesprek als er kandidaten zijn die wél het benodigde niveau hebben.
Niet geschoten is in dit geval sowieso al mis. En uiteraard zal ik niet vermelden dat ik mijn huidige baan saai vind maar het meer brengen in dat ik toe ben aan een nieuwe uitdaging en dat de functie inhoud me erg aanspreekt. En ook de bereidheid om nog cursussen of een opleiding te volgen aangeven.
Bij deze functie is het niet zo dat er continu zorg verleend moet worden in de zin van mensen wassen en verzorgen maar wel af en toe, het is ook assisteren bij activiteiten. Het is als helpende bij een dagbesteding voor ouderen als ontlasting voor mantelzorgers.

Lente

Lente

24-12-2019 om 23:02

Zeker solliciteren

En helemaal niets schrijven over MBO 2 alsnog halen. Je hebt Mavo gedaan. Dat is de vooropleiding voor MBO 4 .

En je hebt werkervaring. Met die combinatie heb je al lang MBO 2 niveau .
Het gaat niet om de opleiding maar om het niveau.

Dus schrijf een goede brief. Laat je helpen om e.e.a. goed te formuleren. Probeer inderdaad langs te lopen maar pas als je alles zelf goed op een rijtje hebt. Met de goede argumenten waarom jij geschikt bent voor die baan. En noem dan vooral je denkniveau.
Schrijf in die brief dat je op minimaal MBO 2 niveau functioneert, maar dan niet voldoende uitdaging in hebt. Want ...... en daarom wil je graag .......

Mocht het niets worden, zoek dan uit hoe je een diploma kunt krijgen op basis van je Mavo en werkervaring. Dat voor de volgende functie die jou interessant krijgt.

En nogmaals: als ze MBO 2 vragen, mogen ze qua denkniveau heel blij met jou zijn.

solliciteren

Niet om weer de feministe uit te hangen maar Phryne Fisher heeft helemaal gelijk ("en man zou zich ook niet laten tegenhouden door een futiliteit als niet het juiste diploma
Het schijnt gebruikelijk te zijn dat vrouwen blijven steken in een advertentietekst bij de eisen waar ze niet (helemaal) aan voldoen. Mannen kijken naar de eisen waar ze wel aan voldoen en denken dan de rest kan ik wel op andere manier aantonen.
Wel solliciteren dus!

Anemone

Anemone

25-12-2019 om 10:46

Zeker doen

Het gaat er meer om of jij dat niveau hebt, niet perse het diploma. Bovendien is er een enorm tekort in de zorg en als jij goed functioneert, zijn ze vast blij met jouw sollicitatie!

Plien

Plien

25-12-2019 om 14:02

hartelijk dank

mijn denkniveau is zeker hoog genoeg en ik ben zeker niet slecht in probleemoplossend denken. En uiteraard heb ik nog wel een aantal goede eigenschappen die van pas komen bij deze functie. Verder is het wel zo dat er vaak meer en hogere diploma's gevraagd worden die niet daadwerkelijk nodig zijn maar wel handig uiteraard. Ik ga wel iemand vragen om mijn CV na te kijken en, waar nodig, te helpen met de motivatiebrief, dat is wel zo verstandig.
Ik hou jullie zeker op de hoogte!

Eva

Eva

25-12-2019 om 14:08

Langslopen

Loop echt van tevoren even langs als je je al voorbereid hebt. Dan zien ze je al en spring je er al even uit t.o.v. alle schrijvers die niet langs lopen.

Misschien kan je al even een belangstellende vraag stellen, staat ook altijd goed en geinteresseerd.

Plien

Plien

25-12-2019 om 14:28

korte cursus

er stond ook iets over HACCP normen, daarmee ben ik niet bekend maar heb daar een online cursus voor aangevraagd, is maar een aantal uur werk en het is nooit verkeerd om wat meer kennis op te doen, is het niet voor deze functie, dan wellicht voor iets anders.

Aagje Helderder

Aagje Helderder

25-12-2019 om 15:32

Ik zou zeker solliciteren

maar niet achterwege laten dat je dat diploma mist. Ik zou dat juist benoemen en aangeven dat ik bereid ben een opleiding te volgen om het diploma te halen. Laat je zien dat je je wilt ontwikkelen.

Lente

Lente

25-12-2019 om 18:02

Naar aanleiding van reactie Aagje Helderer

Natuurlijk ga je niet aangeven dat je bereid bent om een opleiding te volgen voor het diploma.
Dat niveau heb je al. En dat is wat je moet aangeven.
Het is altijd goed om te laten zien dat je je wil ontwikkelen, maar wel op een gebied dat boven je huidige niveau ligt.
Als jij nu dat diploma gaat halen, gaat jouw niveau niet omhoog.

Ik zou eerder een opleiding zoeken die wel passend is bij jouw niveau en de baan. En geef aan dat je eerder die opleiding voor ogen hebt. Dat kan ook in het sollicitatie gesprek. Misschien zelfs beter want dan kun je dat mondeling toelichten

Aagje Helderder

Aagje Helderder

25-12-2019 om 22:17

Ooo nou Lente

Als je niet het diploma hebt van het niveau dat gevraagd wordt, dan moet je aan de bak om aan te tonen dat je boven dat niveau zit. En het hoeft niet alleen om denkniveau te gaan maar het kan ook om vaardigheden gaan. Het kan best zijn dat je een diploma/getuigschrift/certificaat nodig hebt om die te mogen doen.

Plien

Plien

26-12-2019 om 11:45

vaardigheden

ik denk zelf wel dat het vooral gaat om de vaardigheden die je met dat diploma (minimaal mbo 2) behaald hebt, die mis ik dus wel. Het denkniveau heb ik heus wel. Uiteraard ben ik bereid om een opleiding te volgen als dit noodzakelijk is maar zoiets kan ter sprake komen tijdens het eventuele sollicitatiegesprek.
Dit weekend ga ik aan de slag met de sollicitatie ivm het laten nalezen van mijn CV en de motivatiebrief.

Aagje Helderder

Aagje Helderder

26-12-2019 om 13:20

Dan zal het aan het vakgebied liggen

maar in mijn vakgebied zijn een aantal opleidingen waar in advertenties om gevraagd wordt. Dat gaat deels om denkniveau, maar idd ook om het hebben van bepaalde kennis en vaardigheden.

Bij ons wekt het wantrouwen als je die opleidingen niet op je cv hebt staan en je ook niet op voorhand laat weten dat je die dan wel wilt gaan doen. En aangezien we bij vacatures uit veel mensen kunnen kiezen, nodigen we degenen die het in de brief al doodzwijgen vaak niet eens uit.
Het niet hebben van de gevraagde opleiding is dus niet het ergste, wel het niet laten merken dat je op termijn aan de eis wilt voldoen.

Plien

Plien

26-12-2019 om 15:24

Aagje Helderder

bij mij zal de opleiding mbo 2 niet op mijn cv te vinden zijn omdat ik deze niet gevolgd heb, wel de opleidingen en cursussen die ik wel heb en eventueel relevant kunnen zijn. In de brief kan dan de bereidheid om nog een cursus of opleiding te volgen vermeld worden want die bereidheid is er bij mij zeker.
Maar ik zal er zeker begrip voor hebben wanneer ze de voorkeur geven aan sollicitanten die wel de gewenste opleiding hebben gevolgd.

Phryne Fisher

Phryne Fisher

26-12-2019 om 15:27

Mbo2

Volgens mij heeft iedereen met een normale intelligentie wel mbo2 werk- en denkniveau. Dus met mavo en ervaring in de zorg kom je een heel eind. Dat papiertje heb je zo gehaald als het echt nodig is.

Phryne Fisher

Phryne Fisher

26-12-2019 om 15:28

Plus

Mijn werkgever vraagt voor bepaalde functies vmbo-t of mbo3, dus het lijkt me dat dat vergelijkbaar is.

Triva

Triva

26-12-2019 om 15:31

Nee

Vmbot en mbo3 is niet vergelijkbaar. Met mavo heb je geen beroepsopleiding, met mbo wel. Maar: werkervaring is vaak wel een pre. Gewoon solliciteren dus.

Ad Hombre

Ad Hombre

26-12-2019 om 15:58

Diploma's

Voor sommige beroepen kun je niet zonder, maar voor andere beroepen is het meer een manier om het kaf van het koren te scheiden. Ik ken mensen zonder diploma's die zo 2 tot 4 keer modaal verdienen. Die hebben zich natuurlijk wel op een andere manier bewezen.

Een goed verhaal is vaak beter dan een diploma.

Plien

Plien

26-12-2019 om 16:53

HACCP

werken volgens de HACCP normen is ook een vereiste, dit heb ik opgezocht en daar net een online module in gevolgd, dit kon via de digitale leeromgeving van mijn werk. Helaas kon deze module niet afgesloten worden met een toets dus dan maar even een mail hierover gestuurd want het zou wel fijn zijn dat het volgen van deze module zichtbaar is.

Plien

Plien

26-12-2019 om 16:54

het klopt

wat Ad Hombre zegt, zulke mensen ken ik ook, weinig diploma's en toch inmiddels een hoge functie.

Aagje Helderder

Aagje Helderder

26-12-2019 om 16:59

Plien

Ja, dat had ik ook begrepen, dat je dat diploma niet hebt. Jouw instelling dat je wilt halen wat vereist is, is prima.

Ik reageerde vooral op Lente die stelde dat je niet moet zeggen dat je niet moet aangeven dat het gevraagde diploma wilt halen omdat je dat niveau al hebt. Dat kan gaan over denkniveau maar niet op vaardigheidsniveau. Maar het is ook niet verkeerd als je aangeeft dat je een relevante opleiding wilt doen die aansluit bij je vooropleiding, dus op mbo-4 niveau.

Aagje Helderder

Aagje Helderder

26-12-2019 om 20:18

Pfffff

Ik zie nu wel een heel rare zin van mezelf in het vorige bericht..... Excuses.

Manlief

Heeft ook door werkervaring nu een hogere functie. Hij heeft alleen LTS.

Aagje

Het moet wel een hele specifieke (beroeps)opleiding zijn die je niet met werkervaring op het vereiste niveau en vakgebied kan compenseren.

Aagje Helderder

Aagje Helderder

27-12-2019 om 11:30

Alkes

Gaat over best veel beroepen hoor.

Denk aan beroepen in de directe zorg waarvoor je echt diploma’s moet hebben om bepaalde dingen te mogen doen.
Denk mss nog meer aan onderwijs waar je wel onbevoegd mag beginnen maar waar je uiteindelijk echt je diploma (bevoegdheid) moet hebben om het te mogen blijven doen en een vaste aanstelling te krijgen. Bij de sollicitatie moet je je bevoegdheid hebben of bereid zijn ‘m te halen.

Bo

Bo

27-12-2019 om 15:02

MBO2

Met alle respect, maar MBO2 of Mavo is gewoon gelijkwaardig. Dus met Mavo én werkervaring ben je beter gekwalificeerd en zeker niet minder.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.