Werk, Recht en Geld Werk, Recht en Geld

Werk, Recht en Geld

celine

celine

31-03-2012 om 12:00

Het roer om! eigen bedrijfje starten.

Wie heeft dat gedaan? Ik bedoel; een heel andere carriere zoeken op latere leeftijd. Ik ben benieuwd naar verhalen en ervaringen.
Ik ben zelf verpleegkundige van huis uit, ben sportintructrice geworden, dat is nu een soort hobby. Maar ik wil weer echt werk. Ondertussen ben ik zo gehecht aan mijn vrije leventje dat ik eigenlijk niet meer voor een baas wil werken. Bovendien moet je in de zorg bijna altijd onregematig werken en daar heb ik geen zin meer in.
Nu zit ik te denken om een opleiding voor schoonheidsspecialiste te volgen, in de lijn van mijn beroep: frummelen aan mensen. En een eiegen toko te beginnen, ik heb de ruimte ervoor. Zou prima gaan.
Ik ben bijna 50. Vind het best wel spannend allemaal. Maar heb er zin in! Ik kan dan volgend jaar al een bedrijfje hebben als het meezit.
Zijn er meer onder jullie die zoiets gedaan hebben, en hoe beviel het?

Groetjes, Celine.

Ook gedaan, maar iets jonger

Ik ben na 10 jaar bedrijfsleven ook voor mezelf begonnen in iets wat mijn hobby was. Ik had dat veel eerder moeten doen! Ik heb veel gehad aan het credo 'as a woman do business with other women'. Van vrouw tot vrouw werkt vaak beter omdat je elkaar beter snapt. En dan heb ik het over de boekhouder, de website-bouwer, de leverancier; kies daar een vrouw voor. Vaak zie je dat mannen je niet snel serieus nemen (zeker als je het over je bedrijfje hebt), en ben je lang bezig om de juiste deal te sluiten.
En nog een handige tip voor als je een salon aan huis begint; wijzig je huwelijk op huwelijkse voorwaarden en met een eigen opgang naar de salon kun je de huur voor die ruimte aan je man betalen. Vestzak, broekzak. En koop niet direct een auto van de zaak. Veel dikdoenerij en het kost je echt heel veel geld. Laat je dus niets wijsmaken in de kroeg of door je familie.
O ja, en bezint eer ge begint aan personeel. Er is nl. een oud Joods gezegde; 'ik wens je veel personeel' en dat betekent weinig goeds.
Je mag mijn emailadres opvragen bij de redactie, dan kan ik je vertellen hoe ik het gedaan heb.

Dorry

Reaktie

Hoi Ariola en Dorry,

Ariola: jij hebt gelijk. Ik neem mijn werk serieus. Dat doe ik en door het te verkleinen maak ik er iets onbelangrijks van. Je tips zijn waardevol, ook dat onder de marktprijs zitten en benadrukken dat je net begint.
Dorry: je klinkt als een ervaren onderneemster, ik ga je zeker mailen tegen de tijd dat ik echt iets wil opstarten. En ik kijk nu al rond, wat is er in de buurt, wat wil ik zelf precies, hoe ga ik het financieel aanpakken. Dat vest zak broekzak gebeuren is een eyeopener, we hebben een belastingadviseur, man zit in een maatschap, dus die gamik zeker adviezen vragen. Bedankt!

Yvon Meijer

Yvon Meijer

01-04-2012 om 20:13

Nog iets

Je schrijft dat je geen zin meer hebt in onregelmatige werktijden: als je een eigen bedrijf hebt dan moet je keihard en vaak juist op hele onregelmatige tijden werken. Zit je vaak 's avonds nog je administratie te doen, je moet in je eentje pr en acquisitie doen, van alles regelen. Het is veel meer dan alleen frummelen aan mensen: het is veel werk; realiseer je dat goed.

Yvon

Dat realiseer ik me Yvon. Het gaat mij erom dat ik thuis ben. Mijn man werkt onregelmatig en veel weekenden. Als ik thuis kan werken heb ik veel minder oppas nodig, en ik kan mijn eigen tijd min of meer indelen. In schooluren werken en ' s avonds als de kinderen op bed liggen.

Markconforme prijzen

Qua marktconforme prijzen ben ik het met voorgangers eens. Mijn schoonzusje is ook een jaartje geleden na een omscholing begonnen aan een 'frummelberoep'. Om klanten te werven gaf ze wel voor de eerste keer een 'introductiekoring' van (ik dacht) 10 %. Dat 'korting' klinkt een stuk beter dan 'iets goedkoper want ik ben een beginner' bij korting krijg je de suggestie dat je er meteen ook iets bij 'kado' krijgt. Iets goeds voor wat minder geld...zoiets.
Ze heeft ook een familie en vriendenkorting, maar ik weet niet wat dat is, ik houd niet zo van gefrummel aan me. Alleen voor iets bijzonders (een bruiloft ofzo) kan ik me er toe aanzetten...en dat was 1 keer het geval en toen kreeg ik die introductiekorting. Ik vermoed dat die andere korting ook 10% is. En zij bepaald wie die korting krijgt, ik begreep dat dat maar een enkeling was.
Tot nu toe is ze succesvol genoeg om haar andere baan voor de helft op te zeggen.
groeten albana

een schoonheidsspecialiste

een schoonheidsspecialiste

02-04-2012 om 09:19

Mijn 2 centen

Leuk dat je zo enthousiast bent. Ik heb dit ook gedaan jaren geleden. Na 12 jaar trouwe dienst werd ik bedankt, (is heel vervelend afgesloten, advocaat enzo) en toen dacht ik: ik ga niet meer voor een baas werken.

Een opleiding gevolgd tot schoonheidsspec. , de theorie thuis, de praktijk op school. (zou ik nu ook nooit meer doen, dit was dacht ik makkelijk ivm de kinderen, maar achteraf was ik liever 2 jaar naar school gegaan)

Thuis een salon gebouwd, met toilet, aparte ingang etc. Er stopte een shs in de buurt en zij heeft klanten doorgewezen naar mij dus had ik al vrij snel veel klanten. Ik heb duidelijk vermeld, zolang ik student ben gelden er andere prijzen, en als ik klaar ben zijn dit de prijzen. Dit vond men prima. Ik betaal geen huur oid dus ik ben natuurlijk goedkoper dan een shs die een pand huurt.

Maar toen werd ik ernstig ziek, dus niet werken betekende geen inkomen. Ook moest ik nog 1 examen afronden en dit heb ik nooit meer gedaan, kon het niet meer opbrengen (dit weten mijn klanten overigens) toch doorgegaan tijdens mijn bestralingen en chemo (gaf me ook wel een beetje energie) maar als ik alles nu over moest doen zou ik het niet meer doen. Idd de administratie bijhouden, inkoop, de was, je salon op orde houden, adverteren, de beurzen aflopen, traingingen volgen om op de hoogte te blijven of om nieuwe dingen te proberen, want stilstaan is achteruitgang...

Ik woon in een dorp en heb nu na 5 jaar alle roddels wel zo'n beetje gehoord. Ik mis collega's en ben dus druk aan het solliciteren, maar ik ben nu inmiddels al 7 jaar uit m'n andere vakgebied dus wie wil me nu. Wil nu toch even nieuw leven in m'n salon blazen tot de crisis een beetje geluwt is.

Nou ja, het kan dus heel leuk zijn, en ik vond het ook fijn om thuis te zijn als mijn kinderen uit school kwamen (en nog) maar ik merk dat ik de structuur mis van 2 of 3 dagen werken.
Nu werk ik 4 dagen en de ene week heb ik het druk, dan weer niet, voor mij is dat niet echt prettig, maar dat is per persoon verschillend.
Ik heb het ook zonder lening van de bank kunnen doen.
Er zijn verschillende beursen, en daar kun je kaartjes voor kopen, als je dan bv op de laatste dag gaat kun je vaak met leuke kortingen je spullen kopen (stoel etc)

Veel succes gewenst

Schoonheidsspecialiste

Hoi, bedankt voor je verhaal. Wel zwaar hoor met een ernstige ziekte erbij! Dus je gaat nu weer solliciteren?
Ik wil het inderdaad ook doen vanwege de redelijke vrijheid. Ivm jonge kinderen.
Eerlijk gezegd heeft mijn man een goed inkomen, ik hoef niet full time geld te verdienen. We hebben de ruimte ervoor (die nu niet gebruikt wordt, een tuinkamer aan het eind van het huis, via de garage loop je daar zo in.)
Wat bedoel jij nmet liever 2 jaar naar school? Bedoel je de combinatie thuis studeren en kinderen werkt niet. En liever 2 jaar fulltime naar school? Dat lijkt me zo lang weer. Ik ben liever na een jaar klaar met alles.
Ik hoor het van je, succes met solliciteren!

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.