Werk, Recht en Geld Werk, Recht en Geld

Werk, Recht en Geld

Neighbour

Neighbour

08-06-2012 om 11:03

Hoe kom je achter de plaatstelijke regels?

We hebben nieuwe buren. We hebben al veel overlast van ze gehad. Nu willen ze in de voortuin tussen ons in coniferen zetten tussen ons in. Ik heb niet de hoop dat ze dat goed bij gaan houden en ben ook bang dat deze 2 meter hoog gaan worden. Dat belemmert ons uitzicht dan ook. We ehbben degemeente al gebeld, maar daar worden we niet veel wijzer van. De ene zegt, mag niet meer dan 1 meter, andere zegt, daar zijn geen regels voor. Op de site zelf van de gemeente kan ik het ook niet vinden.

Verder gaan ze eind van de maand een feest geven. Daarvoor plaatsen ze in de achtertuin een partytent en er komt bijna 100 man. Mag dat zomaar? Of is daar een vergunning voor nodig?

Chippie

Chippie

08-06-2012 om 11:40

Zolang...

Zolang de coniferen op hun eigen grond staan, kun je weinig doen. Ik heb namelijk ook een coniferenhaag van 2 meter hoog op mijn grond staan ter erfafscheiding. Het heeft geen zin om nu al te klagen dat de coniferen er over een paar maand troosteloos bij gaan hangen. Dat weet je niet en ze moeten er wel zeer troosteloos bij gaan hangen, wil je een punt hebben.

Jammer, dat je meteen de gemeente belt. Ga eerst eens het gesprek aan met je nieuwe buren.

En dat feest. Ik heb ook wel eens een feest gegeven waar 100 man kwam. Het lijkt me niet dat je daar een vergunning nodig hebt. Maar zou je dat zo hoog willen opspelen. Ze geven dat echt niet iedere week. Het is waarschijnlijk een housewarmingsfeestje. Tja, ik zou er letterlijk en figuurlijk niet van wakker liggen. Ik zou het zonde vinden om een relatie met de buren nu al zo te verbruien. Je leeft in een buurt, in een straat. Wil je geen last van je buren dan moet je op de hei gaan wonen.

Neighbour

Neighbour

08-06-2012 om 11:47

Nou chippie

ik vind het bijzonder onprettig om aan de VOOR kant tegen een 2 meter hoge haag aan te kijken, waardoor ik bijv. ook de kinderen niet meer kan zien. Ik vraag me gewoon af wat daar de regels voor zijn. Nu kun je daar nog wat mee, als het er eenmaal staat is dat al een stuk moeilijker.

We hebben al diverse gesprekken met de buren gehad, zoals ik al zei, we hebben al veel overlast gehad. Ze wonen hier nog maar kort, maar in die tijd al heel veel. Tja, makkelijk praten, als je geen last van je buren wilt, in een hutje op de hei gaan wonen. IK vin het namelijk niet normaal om om 10 uur 's avonds de volumeknop op 40 te draaien. En ik vind het niet normaal om om half 1 s nachts keihard in mijn achtertuin te gaan staan praten en schreeuwen. Ik heb het niet over de NORMALE leefgeluiden = die heb je overal.

En ja, ik lig er wel van wakker, maar nog erger, mijn kinderen liggen er van wakker als de muziek zo hard staat. Een beetje rekening met ELKAAR houden lijkt mij vrij normaal in een rijtjeswoning. Ik ga ook niet midden in de nacht buiten staan schreeuwen of trek de volumeknop van de radio op 40 na 10 uur s avonds.

En dat feest, ik vraag het me gewoon af. Ws gaan we zelf dat weekend weg, juist vanwege de overlast!

aline

aline

08-06-2012 om 13:38

Neighbour

Voor een erfafscheiding in de voortuin hoger dan 1 meter kan een omgevingsvergunning nodig zijn. Zie het omgevingsloket.nl, daar kan je een check doen. Met die info kan je dan weer terug gaan naar de gemeente.

Heesters mogen niet naast de erfgrens staan, wat Chippie zegt is dus niet in overeenstemming met het bepaalde in de wet. Op grond van artikel 5:42 BW moeten ze minimaal een halve meter uit de grens staan. Dat geldt ook voor de coniferen.

Als ik jou was zou ik het gesprek met de buren aangaan. Dat heb je al herhaaldelijk gedaan, schrijf je. Erg vervelend weet ik uit ervaring, als je in een rijtjeshuis niet met elkaar uit komt. Ik vind gepraat in de tuin na 10 uur (soms hier ook na middernacht) ook lastig. Wij zeggen er soms wat van maar hebben ons erbij neergelegd zolang het bij incidenten blijft. Het is toch geven en nemen.

Ik hoop dat jullie eruit kunnen komen!

Fiorucci

Fiorucci

08-06-2012 om 13:47

Feest

Een incidenteel feest moet kunnen. Voor hagen zijn regels, in voortuinen mag het niet zo hoog worden volgens mij. Coniferen zijn bomen, dus binnen twee meter vanaf de erfgrens heb je recht van klagen.

Neighbour

Neighbour

08-06-2012 om 13:53

Dank aline

handige site. Wel is het zo dat er toch weer naar de gemeente (APV) verwezen wordt. Omdat elke gemeente hun eigen regels mag bepalen!

En waren het maar incidenten, dan kon ik er ook wel mee leven. Maar alles wijst er op dat deze mensen gewoon echt geen idee hebben.

Inge M

Inge M

08-06-2012 om 13:55

Afspraken maken over hoogte

Als je de coniferen toestaat op de erfgrens, kun je afspraken maken over de hoogte (bijvoorbeeld 1 meter). Je kunt ze dan ook zelf inkorten als dat nodig is.

Er is niets verkeerd aan informeren bij de gemeente hoe de regels zijn. Je dient toch geen klacht in, je vraagt informatie.

Neighbour

Neighbour

08-06-2012 om 14:00

Maar

wat als de buren zich dan niet aan de afspraak gaan houden. Ja, ze zeggen nu wel, we gaan het bijhouden, maar zoals ik al zeg, ik heb daar niet echt hoop op. Als het er al staat, wat doe je er dan nog aan? Overigens, omdat wij al zeiden liever geen coniferen te hebben, hebben ze nu op de erfgrens bloembakken gezet en daarnaast willen ze dan coniferen gaan zetten, dus die staan dan op hun terrein, wel binnen een meter van de erfgrens. Zelf hebben wij aangegeven wel buxus te willen ipv coniferen, maar nee, ze willen per se coniferen (hij vooral, buurvrouw was wel voor rede vatbaar). Dus ze komen niet echt OP de ergrens zeg maar.

Neighbour

Neighbour

08-06-2012 om 14:06

En inderdaad

ik heb alleen maar de vraag gesteld bij de gemeente, omdat ik de regels zelf niet ken. Klacht indienen nu al gaat me wel wat ver, maar de regels opvragen mag toch wel?

koentje

koentje

08-06-2012 om 14:26

Ik zou

een schutting of hek plaatsen op jke eigen erfgrens. Heb je ook geen gesodemieter met het bijwerken van de coniferen aan jullie kant van de tuin.

Neighbour

Neighbour

08-06-2012 om 14:30

Het is de vóórtuin

niet de achtertuin, daar vind ik het ook niet echt boeiend wat daar staat. Maar de voortuin is aan een groot plein met zicht op dat plein waar de kinderen kunnen spelen. Als de buren een schutting/haag of weet ik wat neerzetten, belemmert dat mijn zicht op dat plein en dus op de kinderen. Daarnaast zal het ook de lichtinval beperken. Nogmaals, ik heb op zich geen probleem dat er iets komt, maar ik wil graag dat het niet hoger dan bijv 1 tot 1,5 meter wordt, zodat ik er nog gewoon overheen kan kijken.

Vic

Vic

08-06-2012 om 14:41

2 meter

Volgens mij mag je in je voortuin een schutting plaatsen van max 2 meter hoogte. Het mooiste zou zijn als dat in onderling overleg gaat, maar als je buren niet mee willen werken kun je hem gewoon neerzetten. Voor beplanting gelden volgens mij andere regels. Ik kan me niet voorstellen dat je wettelijk verplicht kunt worden om je coniferen op twee meter te blijven snoeien. Als ik google kom ik er trouwens niet uit, dus als je het zeker wilt weten kun je i.d.d. het beste bij de gemeente vragen.

Neighbour

Neighbour

08-06-2012 om 14:46

als het 2 meter mag zijn, dan heb ik dus een probleem, want daar kan ik niet overheen kijken en kost me dus licht in de woonkamer. en de gemeente geeft tegenstrijdige info. Pfff, wat een gedoe allemaal, alleen omdat de buurman zo eigenwijs doet. Wij hebben geen probleem tegen beplanting, alleen wel tegen coniferen.

Jesse_1

Jesse_1

08-06-2012 om 15:41

Is dit interessant?

http://www.jurofoon.nl/nieuws/weblog.asp?id=3096

Hier kun je de nodige regels lezen.
Suc6.

NB tegen een feest zou ik geen bezwaar maken.

Eigenwijs?

Als de buurman een confifeer ruim op eigen grond plaatst of en schutting volgens de regels, dan kan je hem toch moeilijk van eigenwijsheid of redeloosheid beschuldigen. Dan wil hij gewoon wat anders dan jij, maar jouw wensen zijn toch niet belangrijker dan de jouwe? Jij wil zicht op de straat, hij wil misschien inkijk beperken. Je vraagt eerst naar regeltjes, als blijkt dat buurman zijn plannen daarbinnen passen gooi je het op zijn eigenwijsheid. Het zal verder wel een lul van een vent zijn, ik zou ook niet goed worden van de stereo op 40 en luidruchtige nachtelijke conversaties in de tuin, maar in zijn eigen tuin mag hij binnen de regels doen wat hij wil. Of jij dat nou mooi of handig vindt of niet.

skik

Jaymza

Jaymza

08-06-2012 om 16:00

Voor geen 2 m

Althans hier mag je aan de voorzijde niet hoger dan 1 m. Maar misschien verschilt dat per gemeente.

Jaymza

Vic

Vic

08-06-2012 om 16:26

Hier

http://www.jurofoon.nl/nieuws/weblog.asp?id=3096
Hier staat i.d.d. ook dat een erfafscheiding voor het huis max. 1 meter mag zijn. Mijn voormalig schoonouders hadden ooit onenigheid met hun naaste buren die ook een schutting van 2 meter tussen beide huizen (voortuin) wilden maken. Dat bleek wel te mogen, dus schijnbaar is die max. 1 meter alleen als het echt voor het huis is.
Van bovenstaande website:
"Woningwet
In de Woningwet staat vermeld hoe hoog een erfafscheiding maximaal mag zijn, maar dit geldt alleen voor bouwwerken en niet voor beplanting. Wanneer u beplanting gebruikt als erfafscheiding stelt de gemeente geen eisen over de hoogte van die beplanting, behalve als die beplanting aan het wegverkeer het vrije uitzicht belemmert of op andere wijze hinder of gevaar oplevert. "
Coniferen kunnen trouwens aardig uit de kluiten groeien, dus als je uit het zicht wilt blijven van lastige buren geen slechte keuze ;-)

Neighbour

Neighbour

08-06-2012 om 16:37

Conifeer valt onder boom volgens mij

en dan zou hij deze 2m uit de erfgrens moeten planten, zie ik op die link. Wat hij nu wil doen mag dus duidelijk niet zonder onze toestemming.

Neighbour

Neighbour

08-06-2012 om 16:40

Nou skik

Ik vind het wel een beetje eigenwijs als je toch kost wat kost je zin wil doordrijven over coniferen, terwijl je buren een alternatief hebben aangedragen. En het is niet zo dat hij buxus niet mooi vindt, want aan de voorkant van zijn tuin heeft hij al buxusjes staan.
En juist omdat coniferen behoorlijk groot kunnen worden, zit ik er gewoon niet zo op te wachten. En een belofte dat hij hem laag houdt, daar geloof ik niet zo meer in. Ze hebben al meerdere beloftes gedaan, ook over geluidsoverlast, en daar houden ze zich ook niet aan.

Vic

Vic

08-06-2012 om 16:46

Conifeer kan een boom zijn

Als je gaat googelen kom je verschillende juridische uitspraken tegen. Een conifeer kan een boom zijn, als hij alleen staat, maar ook een heg. Ik denk niet dat buurman de coniferen 7 meter hoog gaat laten worden, want dan heeft hij er zelf ook last van. Het lijkt erop dat de kwestie voor jullie allebei een principedingetje wordt, dus dan kom je er niet meer met rationele argumenten.

Fiorucci

Fiorucci

08-06-2012 om 17:03

Huur je?

Als je je huis huurt, kan het goed zijn dat de woningbouw ook regels heeft wat betreft erfafscheiding. Zo mag hier in voortuinen de erfafscheiding niet hoger zijn dan een meter.Een schutting zetten zal maar deels helpen, de conifeer takken groeien door de kieren en zijn sterk genoeg om een schutting te ontwrichten.

Neighbour

Neighbour

08-06-2012 om 17:12

Nee fiorucci

wij hebben een koopwoing. De buren ook dus. En een schutting voor wil ik ook niet, vanwege dat uitzicht dus.

Neighbour

Neighbour

08-06-2012 om 17:18

Vic

ik wil dit ook liever niet. We hebben vanaf het begin gewoon geprobeerd een goed kontakt te krijgen. Dat leek wel te lukken, maar bij de verbouwing ging het al mis. Ook daar midden in de nacht dusdanig geluidsoverlast dat we geen oog dicht deden. Maar ok, dat is een leeg huis, ze moeten nog wennen, weten nog niet hoe gehorig deze huizenzijn. Dus ze dat vertelt. Ja, ze zouden er rekening mee houden. Daarna dus een paar maal keiharde muziek grotendeels overdag. Ach, moet ook een keertje kunnen, wel aangegeven dat het erg gehorig is. Toen op Kerstavond, na 10 uur s avonds dus, volumeknop vol open. zo hard dat mijn zoon er wakker van werd en begon te gillen dat hij niet kon slapen. Ja, dat was wel een beetje de grens eigenlijk. Dus man was wellicht wat minder vriendelijk toen hij aanklopte.

Daarna nog wat akkefietjes en nu dus dit. En ik ga ook liever niet dwarsliggen, maar een compromis lijkt erg ver weg,

Sancy

Sancy

08-06-2012 om 18:28

Brochure

Hier kun je een brochure downloaden met de regels omtrent erfafscheiding:
http://www.omgevingsvergunning.nl/nieuws/972/brochures-vergunningvrij-bouwen-voor-particulieren.htm
klik op "informatieblad erf- en perceelafscheidingen"

Neighbour

Neighbour

08-06-2012 om 18:47

Ok sancy

dat is een heldere brochure in ieder geval. Komen we alleen bij het volgende. Als de buren nu een conifeer planten die onder die 1 meter zit, is er dus niks aan de hand. Maar, die dingen hebben de neiging te gaan groeien. En dan?

Fiorucci

Fiorucci

08-06-2012 om 18:58

Dan...

Precies, die dingen groeien, ook in de breedte. Vanaf dag 1 kort houden kwa breedte aan jouw kant, want zo'n haag kan op lange termijn ook een halve meter breed worden met gemak.Maar volgens mij kan hij 'm zowiezo niet op de erfgrens planten als jij het niks vindt, dan moet hij ermee op eigen terrein blijven.

Brianna F

Brianna F

08-06-2012 om 19:01

Dan

zadel je neighbour op met snoeiwerkzaamheden. Ik ben ook niet blij met de buxus tussen onze voortuinen in, buur snoeit niks, maar ik wil geen meter struik in m'n smalle voortuin, dus ben ik genoodzaakt te gaan snoeien.

Neighbour

Neighbour

08-06-2012 om 19:23

Breedte

zal ik dan noodgedwongen wel bijhouden als het moet. Het gaat me om de hoogte.

Fiorucci

Fiorucci

09-06-2012 om 09:06

Dat weet ik

Ik weet dat het je om de hoogte gaat,maar vlak die breedte ook niet uit, vandaar mijn opmerking.

Rosase

Rosase

09-06-2012 om 11:04

Zo ver ik weet

is een conifeer geen boom en kan neighbour er dus niks tegen doen als buurman op zijn eigen grond een haag plant.

Ik zou tegen buurman zeggen dat ik er niet blij mee ben en dat ik ervan uit ga dat hij dat ding bijhoudt met snoeien en dat ik anders, als het me te hoog wordt, zelf met de heggeschaar aan de slag ga. En dat is dan wel vervelend, maar nog altijd minder vervelend dan een twee meter hoge haag in je voortuin. En ik zou als ik ging snoeien, dat ook meteen goed doen. Dus niet terug naar een meter, maar d'r een veredeld buxushaagje van maken. Dan gaat buurman hem denk ik voortaan wel zelf bijhouden.... Overigens is het dan denk ik wel zo netjes om buurman eerst de kans te geven om hem zelf te snoeien. Wat een ellende, die dingen, dat geeft altijd ruzie. Zowel mijn ouders als schoonouders hebben mot met de buren over de haag. De een omdat ze hem te hoog vinden en den ander omdat ze hem te laag vinden. Het is nooit goed met die krengen....

Overigens kun je de apv opvragen bij de gemeente.

Neighbours from hell

Je hebt het duidelijk niet getroffen met je nieuwe buren. Trek je maar niets aan van reacties in de trant van hutjes op de hei. Heel veel sterkte gewenst en ik hoop dat je er uiteindelijk toch een beetje uit komt met elkaar.

Wat vinden je andere buren er trouwens van?

Chris

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.