Werk, Recht en Geld Werk, Recht en Geld

Werk, Recht en Geld

Hoe kwamen jullie aan jullie baan?

even een steekproef. Ik heb het idee dat als ik verder wil met dat wat ik wil gaan doen het helemaal geen zin heeft om te solliciteren (laatst stond er een functie vrij waar 300 mensen op hebben gereageerd) maar dat dat uit mijn netwerk moet komen.

ik ben even benieuwd hoe jullie aan jullie banen zijn gekomen, 'koud' gesolliciteerd, doorgestroomt binnen zelfde organisatie of via netwerk.

Manda Rijn

Manda Rijn

18-02-2010 om 11:20 Topicstarter

Och

die zinnen zijn weer lekker krom, enfin jullie begrijpen mij waarschijnlijk wel.

Internet

hoi
ik heb mijn huidige baan via internet. Ik had het idee om weer te gaan werken, en heb mijn cv o.a. naar een intermediair-bedrijf (DPA) gestuurd. Daar ben ik op gesprek geweest en zij hebben mij aanbevolen bij mijn huidige werkgever. Na 2 jaar ben ik doorgestroomd binnen de organisatie.

mijn vorige 2 banen heb ik dmv een open sollicitatie gekregen. ik had uitgezocht bij welk bedrijf ik zou willen werken, redelijk grote bedrijven, en daar hadden ze een leuke vacature.

Succes met je sollicitaties!

Gruffalo

Uhm

voor de duidelijkheid: bij de laatste 2 sollicitaties dus niet op een vacature gesolliciteerd, maar een open sollicitatie (algemene brief + cv) waarna het bedrijf met een leuke vacature aankwam :-)

maan.

maan.

18-02-2010 om 11:51

Geen sollicitatie

Eerste baantje zaterdagbaantje zag mijn moeder staan en zij informeerde meteen voor mij; ik werd eigenlijk ongezien al aangenomen. Zelfde bedrijf heeft me na school een (andere) fulltimefunctie geboden. Tweede baan via uitzendburo; medewerkster belde dat ik in principe op mijn papieren was aangenomen alleen nog een gesprek voor de laatste details. Heb in de tussentijd wel twee sollicitatiegesprekken gehad maar beide functies bleken minder leuk te zijn dan dat de advertentie deed voorkomen.

Echtgenoot heeft ook nog nooit op een sollicitatie een baan gekregen, eigenlijk altijd via 'netwerk'.

Guinevere

Guinevere

18-02-2010 om 12:26

Doorgestroomd

Ik ben doorgestroomd. Nou ja, eigenlijk heb ik het werk dat ik leuk vind om me heen verzameld en daarna de functiebenaming laten aanpassen. Reuze grappig.

Manda Rijn

Manda Rijn

18-02-2010 om 12:32 Topicstarter

En hadden jullie een plan

of is de carriere gaandeweg ontwikkeld ?

Ik weet wat ik over 3 jaar wil doen en moet nu op zoek naar een functie die het mogelijk maakt om straks daar te zitten. Ik heb slechts 1 functie gevonden die qua werkveld en inhoud past maar dat is qua reistijd niet te doen.

Mamvantwee

Mamvantwee

18-02-2010 om 12:42

Via w&s

Eerste baan kreeg ik door solliciteren via de krant, maar toen waren er alleen maar mensen nodig, de selectieprocedure was streng maar ik had zo mijn twijfels.

Tweede baan heb ik via een W&S-bureau gevonden. Gesolliciteerd op een vacature, bij dat bureau geweest voor een kennismaking en vervolgens een paar gespreksrondes bij werkgever.

Derde baan idem, via w&s, gesprek bij bureau en daarna in de procedure bij werkgever.

En wat betreft het carrièreplan: ach wat zal ik zeggen... na mijn studie wilde ik 'iets leuks, iets anders'. Nu 13 jaar later kijk ik terug en merk dat het 'zo gelopen is'. Ik zou best weer iets leuks en anders willen, maar wat dan...

...begin van de midlifecrisis vrees ik.

groet, Mamvantwee

amk

amk

18-02-2010 om 13:02

Gevraagd en weggekocht

ik ben gevraagd voor deze functie, en daarvoor weggekocht bij een andere afdeling.
Helaas waren ze in de haast om dingen te regelen 1 ding vergeten: mij in te lichten.

Dus ik kwam binnen voor iets heel anders en kreeg toen de vraag: "goh ben je vandaag al begonnen?"

Kaaskopje

Kaaskopje

18-02-2010 om 14:11

Gevraagd

Ik zit op een ander niveau qua opleiding en ervaring dan jij, maar toch een antwoord: bij de eerste banen heb ik zelf moeite moeten doen en bij de huidige baan ben ik via mijn man door de werkgever aangemoedigd te solliciteren. Min of meer via een netwerk dus:-)

Plan

nee ik had geen plan :-)

ik had toen ik een studie begon al geen idee wat ik wilde, alleen welke vakken ik wel leuk vond. en dat waren er nogal wat. Dus een hele brede studie (bedrijfskunde).

daarna begonnen in meer een IT richting, overstap gemaakt naar logistiek, vervolgens met inkoop bezig gehouden en uiteindelijk in de combinatie sales/logistiek. En dit laatste vind ik echt heel leuk, heb eindelijk een goede plek gevonden. Een plan waar ik naar toe wilde had ik niet, ik had alleen elke keer het idee 'dit is niet wat ik wil, ik ga liever ... kant op en dat deed ik dan ondanks dat ik geen ervaring in die richting had.

als je erg gemotiveerd bent en je weet wat je wil dan valt er vaak best wat te regelen. Werkgevers hebben liever een zeer gemotiveerde medewerker die nog wat moet leren, dan een minder gemotiveerde medewerker met ervaring.

Maar vertel eens, ben nu wel nieuwsgierig naar wat je doet en waar je naar toe wil?

Gruffalo

Manda Rijn

Manda Rijn

18-02-2010 om 16:43 Topicstarter

Gruffalo

ik heb kunstacademie gedaan en heb sinds mijn afstuderen (9 jaar geleden) als zelfstandig interieurontwerper gewerkt, ik heb mijn bedrijf op 1 jan. opgezegd. Er zijn al meer dan een jaar geen interessante projecten te krijgen en de dingen die ik wel kan doen vond ik niet meer leuk. Moet er ook bijzeggen dat ik afgelopen 2 jaar mijn netwerk heb laten verslonsen, dus het is gedeeltijk ook mijn eigen schuld dat het niet meer liep. Overigens heb ik een half jaar tussendoor als hoofd van een projectubureau de studio leiding gegeven (studio in een nieuwe structuur opgebouwd, dat bedrijf ging failliet).

Afgelopen 4 jaar heb ik als freelance vakdocent les gegeven op een academie, ik heb daar ook een vak opgezet en begeleidt nu ook. Over 3 a 4 jaar wil ik 4 dagen per week een coordinerende/organisatorische functie hebben (in loondienst) in het hogere kunstonderwijs met name het opzetten van nieuwe trajecten (met/voor studenten) heb ik afgelopen tijd met veel plezier gedaan.

Ik moet dus nu iets gaan doen waardoor ik straks concreet kan aan tonen dat ik concrete onderwijsprojecten kan opzetten. Dat half jaar in loondienst en de resultaten die ik toen heb kunnen boeken zijn denk ik te sumier om nu iets boeiends mee te vinden. Ik moet dus een tussenfunctie vinden.

Van alles wat

gesolliciteerd (inderdaad, 1 van de 200)
via uitzendbureau en doorgerold (heb ik uiteindelijk het langst gezeten)
gevraagd via-via
weggekocht.
...en per 1 maart zoek ik ook weer. We maken er een kluppie van Manda!

Manda Rijn

Manda Rijn

18-02-2010 om 17:54 Topicstarter

Iemand nog een tip?

hoe dit aan te pakken ? Welke ingangen ? Hoe efficienter netwerken ? Misschien moet ik een cursus/opleiding oid komend jaar doen ?

Netwerk

hoi Manda,

Als ik het goed begrijp wil je een functie in het hoger kunstonderwijs terwijl je al 4 jaar les hebt gegeven op een academie. Daar heb je vakken opgezet en studenten begeleidt. Kortom je hebt al beginnende ervaring in het opzetten van trajecten, je bent er al mee bezig geweest en in een 'bedrijf' waar je zou willen werken.

Kun je dan niet je netwerk op die academie aanspreken? ze hebben op een academie toch ook vast wel een HRM-afdeling, iemand die de sollicitaties begeleid enzovoort? Als je daar eens een afspraak mee maakt, je 'droom' kenbaar maakt met het idee dat ze misschien wel iets voor je kan doen. Ik zou niet eens zeggen dat je een tussen functie wil zoeken: laat merken wat je doel is en wie weet bieden ze je iets aan waarmee je het kunt bereiken OF vinden zij dat jij wel zo ver bent om die functie al te kunnen doen.
misschien heeft die academie dan nog geen vacature maar kunnen ze je helpen om het evt traject voor je duidelijk te maken (hun eisen/wensen voor zo'n functie) en denken ze aan je als ze wel een vacature hebben.

ik dacht na 2 jaar thuis te zijn geweest met de kinderen, om met een eenvoudige functie te starten om 'er weer in te komen'. gelukkig dacht mijn werkgever er anders over en hadden ze een leuke functie op niveau voor me in gedachten. Ik had gewoon voor die leuke functie moeten gaan maar 'wij vrouwen' zijn veel te onzeker wat dat betreft. Zonde, als je iets zo graag wil!

Groetjes
Gruffalo

Plan maken

evt met hulp van loopbaanadviseur.

Er zijn leuke boekjes over, bijv het boekje over netwerken van R. van Eeden (voornaam vergeten, sorry)..

Het leuke van een loopbaanadviseur is dat je een helderder beeld van jezelf kunt neerzetten. Het voordeel daarvan is dat je, wanneer je dichterbij die begeerde baan komt, niet meer om woorden verlegen zit wanneer je vragen krijgt waarom je juist die baan wilt, of waarom die baan bij jou zou passen. Je krijgt handen en voeten om over jezelf en je prestaties/kwaliteiten te praten.

Er is echt heel veel dat je kunt doen om deelstapjes te onderscheiden om naar die droom baan toe te komen.

Nasha 1st

Nasha 1st

18-02-2010 om 20:51

Dingen komen op mijn pad...

Ooit 20 jaar geleden bij het arbeidsbureau gaan werken....op een andere afdeling kwam een parttime baan vrij en de baan waar ik op zat zou parttime voortgaan...dus ik solliciteerde en werd aangenomen....later werd het heel druk op die afdeling en ging ik daar fulltime aan het werk.....3 jaar geleden kwam er een kinkje in de kabel omdat de economie goed draaide en dus ging mijn baan op de helling....toen kwam ik dus bij het callcenter.....ook daar weer reorganisatie en gesolliciteerd op een bepaalde functie en die ga ik per 1 maart invullen..... :-))

ijsvogeltje

ijsvogeltje

18-02-2010 om 22:18

Verschillend

Mijn eerste baan: gesolliciteerd op advertentie in de krant (was 1 van 40 geloof ik)
Tweede baan: heb toen zelf een oproepje geplaatst in een vakblad. Leverde 16 reacties op - ik kon kiezen!
Derde baan: oproepje in zelfde blad - leverde wederom een baan op
Vierde baan: detachering via een W&S bureau
Vijfde baan: eerst detachering via zelfde bureau, daarna in vaste dienst gekomen
Zesde (en huidige baan): via zelfde bureau. Geen detachering, maar gewoon in vaste dienst

tonny

tonny

19-02-2010 om 11:47

Een-vier

Op één baan heb ik gewoon gesolliciteerd (maar dat is dertig jaar geleden), de andere (vier) banen die ik ooit had/heb waren alledrie via mijn netwerk.

Succes!!

tonny

Jaymza

Jaymza

19-02-2010 om 12:52

Eerste baan (lang geleden) gewoon een sollicitatie op een advertentie. Na jaren thuismoeder te zijn geweest een omscholingscursus gedaan, stage gelopen en ben daar vervolgens in dienst gekomen.

Jaymza

Manda Rijn

Manda Rijn

19-02-2010 om 21:36 Topicstarter

Zelfvertrouwen

dat is wat ik komende tijd nodig heb, ik heb nu het gevoel toch ergens vreselijk gefaald te hebben, ook een nieuwe emotie wat ik afgelopen jaren ergens heb opgedaan. Zo vind ik mezelf bijvoorbeeld ook opeens niet meer jong (ben net 35 geworden). Ik zie regelmatig allerlei mensen met wie ik gestudeerd heb in allerlei bladen staan.

Ach, die hebben weer niet zo'n fijn gezin als ik heb opgebouwd, maar toch.

tonny

tonny

20-02-2010 om 16:30

Een mens kan niet alles tegelijk!

Hee Manda, het voortraject voor dochter twee heeft je veel energie gekost, dat is nu eenmaal zo. Je hebt hartstikke happy met je twee meiden, maar het is allemaal niet vanzelf gegaan. Die leeftijdsgenoten in de bladen hebben vast een ander traject achter zich, tja, je kunt niet alles tegelijk, hoe onbevredigend dat ook kan zijn, nu en dan.

Dat je je niet meer 'jong' voelt - tja, raar gevoel is dat he. Misschien wat meer met oudere mensen omgaan, dan valt het reuze mee :)

Hee, sterkte, ik hoop dat je een mooi plan gaat uitstippelen en dat het lukt allemaal!

Lynna

Lynna

20-02-2010 om 21:00

Via mailinglist

Ik ben lid van een mailinglist voor bibiothecarissen/informatiespecialisten en daar staan ook vacatures op. Op een van die vacatures gesolliciteerd en de baan gekregen. Die baan heeft niet in de krant gestaan.

mirreke

mirreke

20-02-2010 om 21:25

Lynna

Welke list is dat? Een vriendin van mij is ook bibliothecaris en wil eigenlijk naar een ander deel van het land verhuizen. Maar zeker nu zijn er praktisch geen vacatures. Voor haar zou zo'n lijst wel extra kansen bieden.
Je kunt me eventueel mailen: [email protected]
Zou ik erg fijn vinden!

Vanzelf

op 1 of andere manier regelen mijn banen zichzelf...
als ik mijn best doe om een nieuw kindje te zoeken omdat er een kind weg valt wordt het nooit wat...dan wacht ik maar rustig af in de hoop dat het goed komt en dan ineesn krijg ik een mailtje, of ik nog plaats heb voor een kindje, of weet een collega iemand die nog begeleiding nodig heeft, of wil 1 van de andere ouders meer uren enzv...

als ik dan een draadje als dit lees tel ik altijd even mijn zegeningen dat problemen en gaten die er vallen altijd weer zo mooi worden opgevuld....

ik heb op site's voor mensen met een pgb gewoon een stukje over mezelf zijn en ik sta op makrtlaats als gastouder... en dat is dus genoeg...

Lynna

Lynna

21-02-2010 om 16:36

Mirreke

Hallo Mirreke,
ik bedoelde deze lijst: http://nedbib.reuser.biz/

Ik zie wel regelmatig vacatures hoor, naar welke kant van het land wil ze verhuizen?

Ach

manda, het is volgens mij echt zelfvertrouwen wat je mist. 35 is echt niet zo oud, vooral niet als je zelf stevig in je schoenen staat, weet wat je wil en je kunt dat overbrengen dan kan leeftijd soms alleen in je voordeel werken: met 35 heb je al wat ervaring (zoals je zelf al schreef) dus niet zo groen meer, en tegelijkertijd ben je nog jong genoeg om verder te komen in je werk, om flexibel te zijn in je opstelling enzovoort.

Ik heb ook vriendinnen waarmee ik gestudeerd heb, (nu nog) zonder kinderen, die een paar schalen hoger zitten.... Of die flink gepromoveerd zijn en ergens boven in een organisatie zitten. tsja... Als zij kiezen voor een leven zonder kinderen dan zullen ze doorstomen. Het heeft mij wel flink wat van mijn carrière gekost toen ik kinderen kreeg, doordat ik 3 dagen ging werken, en doordat ik uiteindelijk ben gestopt met werken. ik vind het niet erg als ik mijn kinderen zie.

Daarnaast, de vriendinnen die nu nog kinderen willen krijgen benijd ik ook niet: met zo'n hoge functie is het veel moeilijker om parttime te gaan werken, hoe gaan ze dat combineren? ik vind het fijner dat ik mijn kinderen heb gekregen toen ik relatief jong was, en nu ze naar school gaan en wat ouder worden kan ik wat meer werken en me op mijn carrière richten.

Heb jij, heb ik nu gefaald? nee joh! we lopen hooguit een paar jaar achter op de anderen maar hebben daar wel wat moois voor gekregen :-)

Maar voor de vergelijking: ik was 34 toen ik weer ging solliciteren nadat ik 2 jaar thuis zat. 34 toen ik begon met inkopen, wat ik nog nooit had gedaan. en ik was 36 toen ik mijn laatste overstap maakte naar weer een volledig nieuwe richting. 't is echt een kwestie van je zelf gaan verkopen... zoals je zelf al zegt: zelfvertrouwen.

Gruffalo

Jakiro

Jakiro

22-02-2010 om 00:03

Voornamelijk netwerken

Mijn allereerste (echte) baan heb ik gekregen door een sollicitatie.
Alle andere banen daarna (slechts 4)heb ik gekregen door netwerken, waarvan de éénalaatste weer mijn allereerste werkgever was die me belde of ik aub terug wilde komen.
Sinds mei 2008 zit ik in de ZW, kan niet meer in oude baan terug en na 1,5 jaar vruchteloos solliciteren, kon ik 3 weken geleden opeens kiezen uit 3 banen die me aangeboden werden :)
Jakiro

Twee tips

1. Linked-In en dan alle netwerken van je contactpersonen afsnuffelen, veel mensen uitnodigen (bijna iederen accepteert je klakkeloos...) zet desnoods in je 'waar je mee bezig bent' dat je werk zoekt, en wat. Doe zelf alleen vrijwilligerswerk via internet (redactioneel) maar de eerste eindredacteuren weten zo al dat ik als de kinderen ietsje ouder zijn weer echt aan de slag wil. Af en toe iets veranderen en je profiel is weer in beeld. Echt een aanrader om te netwerken.

2. Monsterboard. Mijn man is via monsterboard meerdere keren door headhunters benaderd en heeft zo een leuke nieuwe baan gevonden, op een moment dat zijn cv nog wel online stond maar dat hij even niet meer actief zocht.

Oh, nick

Manda, je kent me uit het babydraadje in Gezellig, maar eigenlijk heet ik daar Alette (nou ja in het echt niet), maar met zo'n kleine baby ga ik nog niet aan de slag maar over een tijdje wel weer. Dus ik ben nu al aan het 'warm houden'.

mirreke

mirreke

22-02-2010 om 15:02

Lynna

Ze wil naar Gelderland, omgeving Nijmegen/Arnhem.
Maar ik zal haar sowieso jouw link doormailen.
Dank!

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.