Werk, Recht en Geld Werk, Recht en Geld

Werk, Recht en Geld

Huis verkopen/kopen

Heeft iemand verstand van huizen kopen? De kwestie is de volgende: Stel dat ik mijn huis verkoop. Dan wordt het koopcontract getekend, maar het geld is er pas op de datum van de overdracht.
In die tussentijd wil ik wel een nieuw huis kopen. Dat kan met gemak van de overwaarde van mijn huidige huis, maar dat geld is er dus nog niet. Er is zelfs de theoretische mogelijkheid dat dat toch niet komt (koper blijft in gebreke).
Kan ik dat andere huis kopen zonder geld op de bank?
Natuurlijk ben ik van plan de overdracht van het nieuwe huis pas te laten plaatsvinden na overdracht van mijn huidige huis. Als alles goed gaat is het geld er dan wel.
Is dat optijd?
Groet,
Miriam Lavell

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
verhuizertje

verhuizertje

31-08-2010 om 12:54

Ja kan

Als de overdracht van je oude huis eerder is dan de overdracht van je nieuwe huis heb je geen financieel probleem want je kunt je nieuwe huis dan cash betalen. Alleen moet je in de tussentijd ergens tijdelijk wonen.
Als het andersom is (was bij ons, 3 weken 2 huizen gehad) dan kun je een hypotheek nemen op je nieuwe huis die je meteen aflost zodra je oude huis overgedragen is. Omdat je het geld wel hebt alleen nog niet direct liquide hoef je geen overbruggingshypotheek te nemen maar kun je toe met een gewone hypotheek, dat is goedkoper. Kun je maar een deel van de verkoopwaarde in het nieuwe huis stoppen (kleine overwaarde, rest is nog hypotheek op je oude huis) dan kun je een overbrugginshypotheek nemen. Die lost automatisch af na overdracht van je oude huis en je houdt alleen je gewone hypotheek over.

M Lavell

M Lavell

31-08-2010 om 13:02 Topicstarter

De tussentijd

Ah, fijn.
Voor de tussentijd hebben we drie weken Frankrijk gepland. Mijn zuster (dit weet ze nog niet mag de verhuizing van de spullen begeleiden.
Wat we nog wel zoeken voor de tussentijd is een verhuizer die de spullen ook even in opslag kan nemen. Iemand nog tips?
Groet,
Miriam Lavell

Ooievaar

Ooievaar

31-08-2010 om 13:57

Opslag

Kan bij veel verhuisbedrijven. Bij ons ging dat als volgt: verhuizer kwam voorrijden met container. Inboedel werd in container ondergebracht. Container werd weggereden en op een terrein geplaatst waar wij bezoekrecht hadden, ik geloof eens per maand. Er gingen vier maanden voorbij. Op een goede dag was ons nieuwe huis klaar voor ontvangst. De verhuizer kwam voorrijden met de betreffende container. Klaar.
Het was een soort van gezellig want onder de verhuizers die hielpen inhuizen in huis 2 waren er enkele die de container ook nog hadden ingepakt in het vorige huis. Het was een gezellig weerzien met zowel verhuizers als spullen. Maar ja, bij ons ging het over vier maanden overbruggen.
De verhuizers hebben meestal ook wel tips over welke spullen mensen nodig blijven hebben en welke zonder veel bezwaar kunnen verdwijnen in de opslag.

verhuizertje

verhuizertje

31-08-2010 om 20:23

Tussentijd

Strakke planning! Je moet dan wel zeker weten dat je 3 weken na de overdracht van je oude huis in je nieuwe huis terecht kunt. Als daar nog geschilderd moet worden, of de badkamer aangepakt o.i.d. dan is het lastig als je die tijd in Frankrijk zit.
Het hoeft echt niet zo 'natuurlijk' te zijn om eerst je oude huis te verkopen en dan pas je nieuwe huis te kopen. Als je voor korte tijd, b.v. 3-4 weken, 2 huizen hebt dan betaal je wel even hypotheek over je nieuwe huid omdat je het geld nog niet cash beschikbaar hebt, maar dat kost maar een paar honderd euro voor die tijd. Voordeel is dat je je nieuwe huis dan meteen kunt schilderen in de kleur die jij wilt en andere klusjes kunt uitvoeren die in een leeg huis vlot en makkelijk gaan. Doe je het andersom dan heb je te maken met opslagkosten (en vaak met huurkosten voor jezelf) die misschien wel duurder uitvallen dan dat beetje hypotheek voor max. 1 maand.

vlinder72

vlinder72

31-08-2010 om 20:56

Bedoel je misschien een overbruggingshypotheek?

Stel je koopt een huis van 200.000. Je hebt al een huis van 150.000 met een hypotheek van 100.000. Je hebt dan dus een overwaarde van 50.000. Je kan daarom volstaan met een hypotheek op de nieuwe woning van 150.000. Maar om het huis te kopen heb je in eerste instantie wel 200.000 nodig.

Dat probleem los je op met een overbruggingshypotheek. Je sluit dan een "echte" hypotheek af van 150.000 met een overbruggingshypotheek van 50.000. Het volledige bedrag gaat dan naar de notaris zodat je kan passeren. Zodra je oude woning verkocht is, moet je met de overwaarde de overbruggingshypotheek aflossen. Meestal krijg je daar 2 jaar de tijd voor.

Er zitten nog wel wat haken en ogen aan een overbruggingshypotheek. Zo hangt het bedrag dat als overbrugging verstrekt wordt bijvoorbeeld ervan af of je je woning al daadwerkelijk verkocht hebt. Zo ja, dan weet je precies wat de overwaarde is en hoeveel je kan overbruggen. Zo niet, dan wordt het gokken en zal een bank wel een veilige marge inbouwen (meestal gebaseerd op de woz of taxatiewaarde van de woning).

verhuizertje

verhuizertje

31-08-2010 om 21:26

Nee

Ben wel niet Miriam maar nee, een overbruggingshypotheek daar gaat het niet over. Het nieuwe huis kan worden gekocht met de overwaarde van het oude huis. Als de overdracht van het oude huis vóór overdracht van het nieuwe huis valt is er helemaal geen hypotheek nodig, en andersom volstaat een (tijdelijke) gewone hypotheek.

Algebra

Algebra

01-09-2010 om 10:37

Ja, een overbruggingshypotheek dus!

Jawel verhuizertje, Vlinder72 heeft gelijk. Zo'n tijdelijke hypotheek heet dus: een overbruggingshypotheek. Om het gat tussen overdracht nieuwe en overdracht oude huis te dichten.
Wat zou een overbruggingshypotheek anders zijn dan dat?

Algebra,

verhuizertje

verhuizertje

01-09-2010 om 15:36

Alweer nee

Nee hoor Algebra, in het geval van Miriam is er geen overbruggingshypotheek nodig. Die heb je alleen nodig als de hypotheekbedragen voor de 2 huizen die je tijdelijk in bezit hebt te hoog zijn voor je inkomen, en dat zal bij de meeste mensen zo zijn. B.v. je oude huis zal voor 200.000 worden verkocht en daar heb je nog 150.000 hypotheek op. Je nieuwe huis kost 250.000. Dan heb je tijdelijk dus 400.000 hypotheek nodig. Dat vindt de bank niet zomaar goed en daarvoor is dus de overbruggingsconstructie bedacht. Die is tijdelijk extra en lost automatisch af bij de verkoop van je oude huis zodat je alleen de gewone hypotheek op je nieuwe huis overhoudt.
Maar als je spaargeld of overwaarde ruim genoeg zijn heb je zo'n overbrugging niet nodig. Dat is gunstig omdat een overbruggingshypotheek meestal wat duurder is dan een gewone hypotheek. B.v. je oude huis zal voor 200.000 worden verkocht en daar zit geen hypotheek meer op. Je nieuwe huis kost 250.000. Dan hoef je voor de tussentijd alleen maar 250.000 hypotheek te nemen op je nieuwe huis. Als je oude huis wordt overgedragen los je daarvan meteen weer 200.000 af (als je dat wilt, niets of minder mag ook).

amk

amk

01-09-2010 om 18:25

Toch wel

een overbruggingshypotheek is niets anders dan een hypotheek met een korte looptijd om een zeer bepaalde periode te overbruggen.
Ook in dit geval is het dus een overbruggingshypotheek.

vlinder72

vlinder72

01-09-2010 om 18:36

Verhuizertje heeft gelijk maar maakt het wel ingewikkeld in zijn

Hij bedoelt min of meer hetzelfde. Je koopt een huis van 150.000 en je hebt een overwaarde van 50.000. Dan heb je dus een hypotheek nodig voor de nieuwe woning van 100.000. Maar om de woning te komen heb je toch echt 150.000 euro nodig. De verkopende partij gelooft je niet op je blauwe ogen dat je de rest later wel even komt brengen. Die 50.000 kan je op twee manieren regelen. Een overbrugging (dat is meestal het geval). In dat geval is de rente iets hoger maar het deel telt niet mee bij het toetsen voor de maximale hypotheek. Gunstig dus als je ook maar 100.000 kan lenen. Kan je wel 150.000 op je inkomen lenen dan kan je ook bijvoorbeeld die 50.000 euro afsluiten met een aflossingsvrije hypotheek met een variabele rente. Goedkoper dan een overbruggingshypotheek. Maar dit heeft ook wel weer nadelen.
1. het moet passen in je inkomen
2. met NHG mag je maar een bepaald maximum aan aflossingsvrij lenen (het zou zonde zijn als de "overbrugging" de echte hypotheekconstructie in het honderd zou schoppen
3. je moet zelf de discipline opbrengen om die aflossingsvrij lening ook echt af te lossen.

Zelf hebben wij bij aankoop ook de optie van Verhuizertje gebruikt.

Mijn tip is: zoek een goede adviseur om je raad te geven wat voor jou het handigste is.

verhuizertje

verhuizertje

01-09-2010 om 22:19

Definitie

amk,je kunt een hypotheek met een korte looptijd voor een tussentijd zelf een overbruggingshypotheek noemen natuurlijk. Maar als de bank het heeft over een overbruggingshypotheek bedoelen ze daar niet iedere hypotheek met korte looptijd mee. Verschillen zijn dat bij een ECHTE overbruggingshypotheek je niet vrij bent in of en hoeveel je wilt aflossen na verkoop van je oude huis; de overbruggingshypotheek lost automatisch in zijn geheel af dan. Ook het rentepercentage is vaak anders. Wij hadden b.v. een korte hypotheek ter overbrugging maar géén overbruggingshypotheek omdat we dat niet nodig hadden, de bank ging akkoord met een gewone maand-hypotheek. En we hebben gekozen voor een gedeeltelijke aflossing daarvan.
Vlinder, we bedoelen idd hetzelfde. Als je een huis koopt van 150.000 en je hebt een overwaarde van 50.000 terwijl je eerst koopt en daarna verkoopt, dan heb je idd zowiezo 150.000 hypotheek nodig PLUS de hypotheek die je nog hebt op je oude huis. En als het totale bedrag dan boven het bedrag komt dat je qua inkomen mag lenen, mag dat van de bank alleen met een overbruggingshypotheek en niet alleen met een gewone kortlopende hypotheek.
Bij Miriam zal er geen sprake zijn van een overbrugginshypotheek omdat ze het nieuwe huis kan bekostigen met de overwaarde van het oude huis, en bovendien eerst wil verkopen dan kopen.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.