Werk, Recht en Geld Werk, Recht en Geld

Werk, Recht en Geld

Hypotheekstress

We moesten (ja, zo voelde het) een hypotheektest laten doen. Onze situatie: 4 ton hypotheek, aflossingsvrij, kosten 730 euro per maand rente, rente staat voor 20 jaar vast, overwaarde 6 ton. We zijn allebei 50, studerende kinderen, verdienen leuk, geen gekke dingen met de pensioenen. Ik had geen hypotheekstress; 730 is minder dan wat we aan een simpele huurwoning kwijt zouden zijn, dat bedrag kunnen we altijd blijven betalen (ook van pensioen). De overwaarde wordt alleen maar groter, dus ik kan me ook niet voorstellen dat we tzt geen hypotheek kunnen krijgen. Onze overige lasten worden lager doordat kinderen uit huis gaan. We hebben ook nog wat reserves en eventueel nemen we extra overwaarde op (hebben ouders ook gedaan op 75jarige leeftijd).

Maar het is ze gelukt; ik heb hypotheekstress want we scoren een 5, een onvoldoende. Rationeel zeg ik 'wat een onzin' maar emotioneel knaagt het aan me. Zie ik nu echt iets over het hoofd? Of is het een truc van de hypotheekverstrekker? 


Je betaalt dus 2,2% voor 20 jaar vast? Dat kan nu misschien wel goedkoper, maar dat is de prijs die je betaalt voor langdurige zekerheid. Volgens mij hebben jullie het prima voor elkaar. Ik ben zelf net van 5,2% naar 1,4% gegaan, beide keren voor 10 jaar vast. Ik betaalde dus wel meer dan die 730 van jullie, voor een lagere hypotheek.

'We moesten (ja, zo voelde het) een hypotheektest laten doen.' Kun je dit uitleggen, waarom 'moest' het?

Tsjor

Je lost niet af. Misschien worden ze daar nerveus van. 

Waarom kregen jullie die test? 

'dat bedrag kunnen we altijd blijven betalen (ook van pensioen).' Maar de vraag is of de bank je dat ook altijd wil blijven lenen. Meestal is die lening voor een beperkte tijd. Ik kan me voorstellen dat, als je tot nu toe niets hebt kunnen aflossen, dat de bank er dan van uit gaat dat je dat ook in de toekomst niet gaat doen en dus tot het einde toe met een restschuld blijft zitten. Of redeneer ik dan te simpel?

Tsjor

Wat is er mis met een beetje aflossen?

Of beter wat zou er moeten gebeuren om op een 8 uit te komen?

Ik zou in ieder geval nog een keer met een andere bank gaan praten.

Gewoon voor het vergelijk.

Watvoor test?

wij bijna zelfde situatie. Maar rente 10 Jr vast en net rente afgesloten. Omdat we aflossing vrije hypotheek hebben weten  we dat we over 10 jaar probleem gaan krijgen omdat dan renteaftrek vervalt en kosten mogelijk omhoog gaan. Maar dat zien we dan wel en dan verkopen we eventueel de tent. Dus waarschijnlijk heb je een aflossingsvrije hypotheek? De banken zijn verplicht te wijzen op de risico's. Kan het daarmee te maken hebben?

Ow sorry je noemde het wel: aflossing vrij.....banken zijn dat dus verplicht. Daarom scoor je slecht. Zou er geen seconde van wakker liggen overigens 

Chantel72 schreef op 23-03-2021 om 17:31:

We moesten (ja, zo voelde het) een hypotheektest laten doen. Onze situatie: 4 ton hypotheek, aflossingsvrij, kosten 730 euro per maand rente, rente staat voor 20 jaar vast, overwaarde 6 ton. We zijn allebei 50, studerende kinderen, verdienen leuk, geen gekke dingen met de pensioenen. Ik had geen hypotheekstress; 730 is minder dan wat we aan een simpele huurwoning kwijt zouden zijn, dat bedrag kunnen we altijd blijven betalen (ook van pensioen). De overwaarde wordt alleen maar groter, dus ik kan me ook niet voorstellen dat we tzt geen hypotheek kunnen krijgen. 

Tegenwoordig krijg je na je 55e niet zomaar meer een hypotheek, in ieder geval niet met een looptijd van 30 jaar. En dan nog mag je de rente niet meer aftrekken na 30 jaar, dus je maandlasten worden flink hoger na afloop van deze hypotheek. Logisch dat de bank daar niet vrolijk van wordt. En dat is dan nog als alles goed blijft gasn, niemand ziek wordt, de huizenmarkt niet opnieuw instort.

Ik zou flink gaan sparen en elk jaar een bedrag boetevrij aflossen. 

https://www.consumentenbond.nl/hypotheek/doorstromer/aflossingsvrije-hypotheek

"Het risico van een aflossingsvrije hypotheek is (de naam zegt het al) dat je op einddatum niets hebt afgelost. Dat kan vervelend uitpakken op het moment dat je inkomen lager is dan bij het afsluiten, bijvoorbeeld omdat je met pensioen gaat. Of omdat de 30-jaars-periode is afgelopen en je geen deel van de hypotheekrente meer terugkrijgt van de Belastingdienst. Banken willen graag dat je zo'n hypotheek aflost. Maar een aflossingsvrije hypotheek hoeft niet altijd een probleem te zijn. "

>> https://www.consumentenbond.nl/nieuws/2019/weinig-zorgen-over-einddatum-aflossingsvrije-hypotheek

gr Angela

Lijkt me toch geen probleem als je nu 6 ton overwaarde hebt terwijl je hypotheek 4 ton is. Je kunt de tent dan verkopen, de hypotheek direct aflossen en dan nog genoeg geld overhouden om cash een ander huis te kopen.

MeikeT schreef op 23-03-2021 om 21:08:

[..]

Tegenwoordig krijg je na je 55e niet zomaar meer een hypotheek, in ieder geval niet met een looptijd van 30 jaar. En dan nog mag je de rente niet meer aftrekken na 30 jaar, dus je maandlasten worden flink hoger na afloop van deze hypotheek. Logisch dat de bank daar niet vrolijk van wordt. En dat is dan nog als alles goed blijft gasn, niemand ziek wordt, de huizenmarkt niet opnieuw instort.

Ik zou flink gaan sparen en elk jaar een bedrag boetevrij aflossen.

Wel met 6 ton overwaarde hoor. 

Aflossen kan, maar ik zou me geen zorgen maken als ik jou was. Je hebt het goed voor elkaar.

Wat is dat voor score? Ik werk in de hypothekenbranche maar ik ken zo'n test niet bij "mijn" geldgevers. Er is wel een test ontwikkeld ivm corona maar lang niet alle geldgevers doen daaraan mee. Dus als het gaat om die specifieke test dan zou ik op zoek gaan naar een andere geldgever die daar niet aan mee doet 

Skik, in theorie heb je gelijk, maar dat wordt dan wel fors kleiner wonen. Daar zit TS vermoedelijk ook niet op te wachten

6 ton overwaarde, dus je huis is nu een miljoen waard? 

We weten allemaal toch wel dat het zo niet veel langer meer door kan gaan met die huizenmarkt? 6 Ton overwaarde kan van de ene op de andere dag waardeloos zijn. 

Een aflossingsvrije hypotheek met een looptijd van 30 jaar is veel te risicovol, zeker na je 55e. Dat snap ik zelfs.

Ja, en 750 per maand rente betalen met een dubbel inkomen tot je doodgaat over 40 jaar lijkt me ook wel wat. Natuurlijk krijg je dat niet.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.