Werk, Recht en Geld Werk, Recht en Geld

Werk, Recht en Geld

Marianne

Marianne

15-05-2009 om 14:04

Ik zoek iets anders, maar weet niet wat

Even kort de situatie schetsen: ik heb Pabo gedaan en werk al jaren heerlijk in het onderwijs. Heb momenteel een paar management-uren (ziektevervanging) en ook dat vind ik erg leuk. Leuk is het goede woord, het is niet erg bevredigend. De school waar ik werk is erg ver qua ontwikkeling op zorg, persoonlijke ontwikkelingsplannen, digitale leeromgeving enzovoort. Dit alles kan ik op mijn sloffen bijhouden. Natuurlijk moet ik veel uren draaien, is het druk en ben ik moe als ik thuis kom.
Regelmatig zeggen mensen in mijn omgeving dat ik de capaciteiten heb om meer te doen. Onlangs fg gehad en ook de directeur stipte het aan. Mijn eerste reactie was: 'Maar ik vind de kinderen zo leuk!', en ben er verder niet meer op terug gekomen. Alle niet lesgebonden taken zijn vervuld en hier komt voorlopig geen vacature. Volgend jaar heb ik enkel een klas. Ik denk dat ik ook geen IB-schap oid ambieer dus een opleiding in die richting gaat het niet worden.
Het begint nu toch te kriebelen, ik zoek meer uitdaging maar weet niet wat. Ik zoek kortom, wat tips op dit forum. Ik heb mijn Proficiency gehaald, Pabo gedaan, een post-hbo op onderwijsgebied, borstvoedingscursussen gegeven, een hele brede algemene belangstelling, ongeveer 10 jaar MR en 8 jaar GMR gedaan en ben redelijk handig op de computer. Ik pik dingen vrij snel op en bemerk nu wat irritatie bij mezelf omdat collega's dat niet hebben. Heel onredelijk van mezelf, ik weet het.
Heeft iemand een tip of een idee voor een opleiding?

Groetjes, Marianne

Ellen Wouters

Ellen Wouters

15-05-2009 om 15:52

Niet beginnen bij opleiding

Begin niet te denken bij een opleiding, want als je geen idee hebt wat je wilt heeft het ook geen zin in het wilde weg een opleiding te gaan doen.

Je eerste reactie was dat je de kinderen zo leuk vindt. Neem dat serieus. Klassiek probleem in het onderwijs is dat als je méér wilt, je al gauw op een positie terecht komt waar je niks meer met kinderen te maken hebt.
Houd vast aan wat je leuk vindt: de kernactiviteit van het onderwijs. Lesgeven. Contact met je doelgroep.

Wil je blijven lesgeven en daarnáást iets nieuws doen? Of wil je het krijtje helemaal aan de wilgen hangen? In het eerste geval kun je misschien buiten je school wat meer uitdaging zoeken. Bijvoorbeeld lesmateriaal schrijven, of parttime les gaan geven op de pabo.
In het tweede geval moet je misschien een wat uitgebreider loopbaanonderzoek doen, zelf met een boek, of samen met een coach.

Willie

Willie

15-05-2009 om 19:34

Onderscheid

Als je kinderen leuk vind dan zijn er ook andere manieren om met kinderen te werken dan alleen in het onderwijs. Of vind je, waar Ellen van uit gaat, vooral het onderwijzen, lesgeven, leuk?
Je kunt denken aan allerlei instanties die met kinderen te maken hebben en waar pedagogisch medewerkers bij betrokken zijn, vaak op het sneevlak tussen gezondheid en onderwijs. Zoals b.v. audiologische centra, revalidatiecentra, onderwijs in ziekenhuizen voor langdurig zieke kinderen. Daar werk je met kinderen maar op een andere manier en in een multidisciplinair team. Of in jeugdinrichtingen e.d. Daarvoor is wel allemaal een aanvullende opleiding nodig maar met je onderwijservaring heb je al een goede ondergrond.

Marianne

Marianne

15-05-2009 om 20:38

Lesgeven

Ik vind met name het lesgeven leuk. Razendsnel uitzoeken waar een kind zit en dan met instructie precies aansluiten en eventueel tijdens de uitleg weer aanpassen. De kinderen triggeren, nieuwsgierig maken en zien hoe het kwartje valt. Zorgen dat alle vakgebieden op elkaar ingrijpen en dat elk kind werk op niveau krijgt en zich competent blijft voelen. Dat is zo leuk om te doen, maar ook dit gaat me makkelijk af. Ik bedoel dat ik me wel moet inzetten om elke dag, elke les, alle kinderen uit te dagen. Maar ik kan het wel, waar ik collega's dit met grote moeite zie doen.
Ik twijfel erg of ik dit nog 30 jaar zal blijven doen. Op zich lijkt me het lesgeven op een Pabo ook leuk, al loop ik waarschijnlijk ook daar al vrij snel tegen hetzelfde aan. O, het is maar goed dat ik een nick heb want dit komt wel heel opschepperig over :).
Iets heel anders erbij lijkt me daarom goed voor mezelf en om me te ontwikkelen.

Marianne

rosa

rosa

16-05-2009 om 11:12

Andere school?

Is een andere school waar naast het lesgeven wel nog van alles opgezet moet worden op zorg-gebied geen uitdaging?
Zelf directeur worden?

rosa

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.