Werk, Recht en Geld Werk, Recht en Geld

Werk, Recht en Geld

Balletmama76

Balletmama76

28-01-2010 om 21:26

Krediet-vraag (aansprakelijkheid)

Een vriendin belde mij net helemaal overstuur op - haar man en zijn compagnion hebben een bedrijf en willen hiervoor een krediet opnemen.
Hiervoor eist de bank ook haar handtekening, terwijl zij in het bedrijf verder helemaal niet involviert is.

Wat zijn haar risicos in geval van faillisement/echtscheiding etc? Is zij dan ook aansprakelijk voor de terugbetaling? Zij heeft hier een erg slecht gevoel bij.

Ik heb natuurlijk geen idee over hoe dit in NL wettelijk geregelt is, maar in Duitsland ben je mede-aansprakelijk in zo'n geval. Dat heb ik haar ook gezeggt. Maar zal toch graag meer info willen, om haar beter helpen te kunnen.

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.

Bitteschön

Genau, ganz und gar.

Kortom je hebt gelijk. Dat is hier niet anders. Als je vriendin tekent dan is ze aansprakelijk.

Doen banken heel vaak hoor, hebben ze gewoon dubbel kans om hun geld terug te krijgen. Juist omdat meer mensen tegenwoordig met gescheiden vermogens werken, ook als ze getrouwd zijn, zie je dat banken vaker expliciet die handtekening vragen. Daarmee omzeilen ze je eigen gekozen huwelijkse goederen-regime.

Ik ben trouwens halfduits dus ik ken die spagaat tussen de rechtsstelsels... dan mag het wel, een woordgrapje, toch?

Balletmama76

Balletmama76

28-01-2010 om 22:14

Dankeschön...

Sowas dachte ich mir schon...

Zij werd nogal onder druk gezet door haar man en zijn compagnion. Zij houdt gelukkig haar poot stijf voor zover.

Haar man heeft zelfst gezeggt, dat ie desnoods pro forma van haar gaat scheiden, als zij het echt weigert, om de eis van haar handtekening te omzeilen.

Zij heeft hem gezeggt, dat ie dat gerust mag doen, maar dat de scheiding dan ook echt een scheiding is en niet alleen pro forma.

Dus ik snap dondersgoed dat zij best overstuur is.

Tinus_p

Tinus_p

29-01-2010 om 09:29

Laagje dieper

Balletmama:
'Zij werd nogal onder druk gezet door haar man en zijn compagnion. Zij houdt gelukkig haar poot stijf voor zover. Haar man heeft zelfst gezeggt, dat ie desnoods pro forma van haar gaat scheiden, als zij het echt weigert, om de eis van haar handtekening te omzeilen. Zij heeft hem gezeggt, dat ie dat gerust mag doen, maar dat de scheiding dan ook echt een scheiding is en niet alleen pro forma."
En nu? Loopt ze veel (financieel) risico? Realiseert ze zich, dat ook een scheiding grote financiele gevolgen heeft? Wat gebeurt er met het bedrijf als dat krediet er niet komt?
Dit gaat een laagje dieper, namelijk; waarom is ze nooit eerder betrokken geweest bij het bedrijf van haar man?

Balletmama76

Balletmama76

29-01-2010 om 10:08

Tinus

En nu? Loopt ze veel (financieel) risico? Realiseert ze zich, dat ook een scheiding grote financiele gevolgen heeft? Wat gebeurt er met het bedrijf als dat krediet er niet komt?

Met het bedrijf gebeurt niks, als zij niet tekent - het gaat om een begroting (aanschaf nieuwe extra vrachtwagen). Deze begroting willen haar man en zijn compagnion echter erg graag.

"Dit gaat een laagje dieper, namelijk; waarom is ze nooit eerder betrokken geweest bij het bedrijf van haar man?"

Zij werkt in een heel andere branche dan hem. Heeft haar eigene baan. Deze wil ze ook houden om een extra been te hebben om op te staan, als het met het bedrijf van haar man mis gaat of het huwelijk ooit uit elkaar gaat.

Tinus_p

Tinus_p

29-01-2010 om 10:42

Consequenties

Balletmama76:
"Met het bedrijf gebeurt niks, als zij niet tekent - het gaat om een begroting (aanschaf nieuwe extra vrachtwagen). Deze begroting willen haar man en zijn compagnion echter erg graag."
Er gebeurt dus WEL wat met het bedrijf: Er komt geen nieuwe extra vrachtwagen. De volgende vraag is dan: Welke consequenties heeft dat? Man en compagnon willen die nieuwe extra vrachtwagen niet voor niets.

Balletmama76

Balletmama76

29-01-2010 om 21:51

Update

Ze willen de nieuwe vrachtwagen, omdat er op dit moment veel opdrachten zijn.

Echter, dat kan ook weer dalen, en zo'n ding moet draaien om het geld terug te verdienen.

Net nog met vriendin gebelt. Zij heeft zowel compagnion als ook echtgenoot uitgeleggt, dat zij het eerst van de medewerkster van de bank wil horen, wat de risicos voor haar zijn en dan pas een keuze maken. En bij deze keuze moeten zowel man als compagnion zich dan neer leggen. Volgens hun moet zij alleen tekenen als bewijs dat zij van deze transactie weet, omdat ook haar man hierin betrokken is, maar zij niet aanspraakelijk is voor het geld als er iets fout gaat.

Zij heeft hun gezeggt, dat zij eerst de papieren wil zien en diverse scenarios met de bankmedewerkster wil door praten. Dat gebeurt op Maandag.

Ben wel blij, dat zij bij alle druk nog zo'n koel hoofd behoudt.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.