Werk, Recht en Geld Werk, Recht en Geld

Werk, Recht en Geld

Mag de politie zomaar je huis binnenkomen?

Vanochtend hielp ik even mijn kinderen met hun kano bij de sloot voor ons huis. Ik kon de huissleutels niet vinden en liet de voordeur even open. Toen ik na tien minuten terugkwam, stonden er twee agenten in mijn keuken. Ik vroeg wat ze in mijn huis deden en ik kreeg een hele preek dat ik blij moest zijn dat ze geen inbrekers waren en dat ik nooit meer de voordeur open moest laten: ze hadden de hele boel al leeg kunnen roven. Op zich hebben ze een punt, maar mag de politie zomaar je huis binnenstappen? In de VS bijv. mag dit absoluut niet.

Vic

Vic

27-07-2010 om 19:47

In dit geval

In principe mag de politie niet zomaar je huis binnen komen. Dat mag alleen met toestemming van de bewoner, of in noodgevallen. In andere gevallen moeten ze een machtiging van een officier van justitie hebben. In dit geval hebben ze waarschijnlijk willen controleren of er geen sprake was van een noodgeval. Lijkt me ook nog wel kunnen.

Mag ik even binnenkomen?

..altijd geleerd dat als ze daar antwoord op krijgen, dat dan een huiszoekingsbevel niet nodig is.

In landen waar weinig vertrouwen in de politie is zullen mensen dan altijd nee zeggen, hier zeggen ze bijna altijd ja.

Maar in jouw geval ligt het nog wat anders... dat valt idd onder noodgeval. Moeten ze zich wel beperkt hebben tot wat er nodig is om te checken dat er niets aan de hand is. Geen keukenkastjes inkijken dus...

liat

liat

28-07-2010 om 04:58 Topicstarter

Ze deden het natuurlijk om te helpen

ik vond het gewoon een beetje vreemd.

Jade

Jade

28-07-2010 om 10:18

Tirza G.

Tirza G.

28-07-2010 om 19:54

Wat mij zou irriteren

is de preek. Hallo, ik ben geen klein kind.

Tirza

Clo

Clo

29-07-2010 om 11:01

Jeuk

Daar zou ik ook jeuk van krijgen. Dat ze het willen bewijzen middels zelf 'inbreken' en een preek. Ze kunnen toch ook even bij de voordeur wachten! Hier overigens was het schoonmoeder die mij op een 'opvoedende' manier wilde laten weten dat ik de sleutels op de deur had laten steken. Kwam ze gewoon binnen! Ik schrok me ongans! Ze had ook even kunnen aanbellen en zeggen dat de sleutels er nog instaken, ik begrijp heus wel dat dat niet zo slim is. Dat terechtwijzende, betuttelende, ik spreek gewoon nederlands hoor en zoals Tirza zei: ik ben geen klein kind.

Nasha 1st

Nasha 1st

29-07-2010 om 23:29

Het lijkt er soms op

dat de politie in Nederland niks meer goed kan doen...wat dacht je dat een veldwachter in vroeger dagen deed als hij een deur open zag staan? Is het nu echt zo erg dat deze agenten poolshoogte wilden nemen? Ok, een preek is misschien niet nodig, maar het zal ook nog hebben uitgemaakt op welke toon liat de vraag heeft gesteld. Sommige uitlatingen hier zijn soms ook nogal ongenuanceerd, dat kan op zo'n moment ook bij de agenten in het verkeerde keelgat zijn geschoten (we bedoelen het toch goed?)

Tirza G.

Tirza G.

01-08-2010 om 23:46

Nasha

Er zijn weinig mensen in NL met meer respect voor de politie dan ik. Dat krijg je van zelf als je de politie in andere landen kent :-) Maar dat neemt niet weg dat ze tóch neigen naar een belerend toontje, idem met verzorgenden. En dat irriteert mij al snel.

Tirza

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.