Werk, Recht en Geld Werk, Recht en Geld

Werk, Recht en Geld

Kaaskopje

Kaaskopje

04-04-2017 om 11:54

Hè jakkes

Dus je ZW-uitkering wordt nu alsnog beëindigd omdat je minder dan 35% arbeidsongeschikt bent? Jakkes. Inderdaad in bezwaar gaan hoor!

Merkwaardig genoeg vindt het UWV bij heel veel soorten werk dat een normaal mens als statisch zou beschouwen, toch dat er voldoende afwisseling van houding is. Om gek van te worden (ik ga daar regelmatig discussies over aan die ik vaker verlies dan win, helaas). Serieuze beperkingen in het zien lijken mij wel een beetje lastig bij een hoop werk, dus daar valt mogelijk wel wat te halen, in bezwaar.

Heb je nog een WW om op terug te vallen als je ZW stopt, of niet? Zo nee, dan is het extra belangrijk dat je die bezwaarzaak goed aanpakt. Bij een WIA-beoordeling geldt dat je nog vijf jaar de mogelijkheid hebt om je toegenomen arbeidsongeschikt te melden als je klachten verergeren. Maar die mogelijkheid bestaat (schandelijk genoeg) niet als je niet aan die WIA-beoordeling toekomt en voor die tijd uit de ZW-geknikkerd wordt. Er is dus wel belang bij om deze beslissing onderuit te halen. Ga niet zelf zitten beunhazen, schakel een deskundige in. Ik heb je al eens eerder een naam gegeven, die dame zou ik nog altijd aanbevelen.

Groeten,

Temet

Kaaskopje

Kaaskopje

14-02-2018 om 15:02

Temet

Ik heb nog genoeg ww-rechten om een tijdje op vooruit te kunnen, dus dat is een geruststelling.
Ik zag dat ongeveer 1/3 van mensen met een zichtbeperking werk vindt, tel mijn leeftijd daarbij op en de kwaaltjes die ik verder heb en kom ik op het vriespunt van mijn mogelijkheden geloof ik.

Jeetje, dus ik moet echt snel handelen! Over een maand ben ik uit de ZW. Ik krijg volgende week de brief van de arbeidsdeskundige en de beslissing. Dus dan kan ik het bezwaar meteen opstarten. De initialen van de advocaat zijn toch KH?

Ik ga nu ook als een blonde d..s, de wia-aanvraag alsnog indienen. Ik heb de brief waarin staat dat ik dat moet doen, vóór 26 februari.

kaaskopje

Ik denk dat die Wia-aanvraag geen zin meer heeft omdat je de twee jaar wachttijd nu niet volmaakt. Bel het UWV anders even voor de zekerheid.

En inderdaad, KH.

Bezwaartermijn is zes weken vanaf datum verzenden besluit. Als je dat besluit hebt, bel dan meteen ook het Juridisch Loket voor een doorverwijzing, dat levert korting op de eigen bijdrage op. En daarna een afspraak met de advocaat maken.

Groeten,

Temet

Kaaskopje

Kaaskopje

14-02-2018 om 20:18

Oké

Dank je wel.

Kaaskopje

Kaaskopje

19-02-2018 om 15:37

Temet

Ik heb net even uitgerekend wat onze bijdrage gaat worden voor een advocaat en dat gaat hem helaas niet worden. Ik neem dus contact op met de vakbond, zodra ik de brief in huis heb.

Ik heb via Iederin, een stappenplan gevonden voor bezwaar maken, daar heb ik, naast de vorige ervaring ook al veel aan, maar omdat er echt niets fout mag gaan, hoop ik vanuit de vakbond iemand mee te krijgen.

Ik begrijp dat je dus wel voor een toevoeging in aanmerking komt? Ik snap dat je tegen de kosten opziet, maar a) kijk nog eens goed of er geen situatie van peiljaarverlegging denkbaar is en b) denk er nog eens heel goed over. Van de door mij aangeraden dame weet ik zeker dat die echt veel verstand van deze materie heeft.

Je kan ook nog kijken of je het zo kan regelen dat je een advocaat inschakelt en de bond de kosten van de eigen bijdrage betaalt. Dan zit je helemaal goed.

Groeten,

Temet

Kaaskopje

Kaaskopje

21-02-2018 om 00:54

Temet

Ik merk dat ik er helemaal niets van weet. Zoals ik bij het Juridisch Loket heb gezien, moeten we echt veel zelf betalen. Dat hebben we niet, zo simpel is het helaas. Ik zal het ter sprake brengen bij de vakbond.

Zeetakje

Zeetakje

21-02-2018 om 05:13

Kaaskopje

Geen idee of je er iets mee kan, maar er zijn rechtsbijstandsverzekeringen waarbij je de mogelijkheid hebt om rechtsbijstand aan te vragen voor 1 specifieke zaak. Dan hoef je dus geen verzekering af te sluiten, maar vraag je eenmalig hulp aan.

Ik weet niet precies wat het kost, maar je bent volgens mij klaar voor een van tevoren vastgesteld bedrag. Ik weet ook niet of je door een jurist of door een advocaat wordt geholpen, maar ik denk dat je er wel van uit kan gaan dat je bijgestaan wordt door iemand met kennis van zaken.

Als de bond niets kan, is dit misschien een optie. Succes!

Zeetakje

Ik denk niet dat een rechtsbijstandverzekeraar hier per definitie beter werk aflevert dan een bondsjurist. Dus dan kan Kaaskopje net zo goed bij de bond terecht, daar heeft ze al voor betaald.

De bond zal zonder twijfel naar eer en geweten proberen Kaaskopje zo goed mogelijk bij te staan. En er zijn hele goede bondsjuristen. Alleen: van de door mij aangeraden advocaat weet ik dat ze gespecialiseerd is in deze materie en dat moet je bij de bondsjurist maar afwachten.

Kaaskopje: advocaten in deze branche zijn iha nooit te beroerd om een betalingsregeling te treffen. Maar veel geld is veel geld, dat is helaas maar al te waar.

Groeten,

Temet

Kaaskopje

Kaaskopje

22-02-2018 om 12:58

Temet

Ik zal met beide partijen contact opnemen, een eerste telefoongesprek loopt vast nog niet in de papieren. Ik heb de brief van het UWV nog steeds niet.

Ondertussen vraag ik me af wat voor mogelijkheden ik verder nog heb. Ik heb net met mijn zus zitten bellen en onze conclusie is dat het gewoon te belachelijk voor woorden is hoe er naar passend werk gezocht wordt. Als er nog ruimhartig omgegaan zou worden met een beschermde werkomgeving, de sociale werkvoorziening dus, dan zou ik misschien een kansje maken om onder die vlag ergens gedetacheerd te kunnen worden. Maar ik weet nu al dat dat totaal niet meer aan de orde is. 40 jaar geleden was ik al een grensgeval, maar ben na enige weken achter het oor te hebben gekrabd, toch aangemeld en zo aan het werk gegaan. Ergens na 2000 heb ik op eigen initiatief gevraagd om mij te beoordelen, toen waren de regels al strenger, waardoor ik toen helemáál te goed werd bevonden. Ik ben niet blind, ik ben niet zwakbegaafd, dus ik kan werken, zo is de gedachte. En ik ben niet de enige die zo tussen de wal en het schip valt. Puur op ogen gericht, schijnt maar 1/3 van mensen met een oogprobleem werk te vinden. Dat zegt toch al wat. Tel mijn leeftijd, mijn andere 'minpuntjes' er bij op en dat wordt een kans die nog lager ligt.

Behandelend artsen mogen niet adviseren, dus daar een rapportje door op laten stellen met 'dit kan ze niet' is niet mogelijk. Ik zou dus via het UWV verder getest moeten worden op wat ik wel kan en dat is nu niet gebeurd. Dus dat wil ik sowieso in mijn bezwaar aanvoeren. De UWV-arts heeft kennelijk te weinig inzicht in wat ik kan, de arbeidsdeskundige doet blijkbaar niet meer dan een programma aanzetten en de uitkomst voor waar aannemen. En ook daarmee is mijn situatie niet uniek.

Kaaskopje

Als ik het goed heb gezien is het nu meer dan een week geleden dat je de arbeidsdeskundige sprak. Als je volgende week woensdag nog geen besluit in huis hebt, zou ik het UWV bellen om te vragen hoe en wat. Het kan namelijk dat er wel degelijk een besluit is genomen en verzonden, maar dat de posterijen het hebben laten afweten. Het kan ook zijn dat er nog geen besluit genomen is. Maar dat moet je wel weten.

Normaal gesproken volgt een besluit vrij snel op het gesprek met de arbeidsdeskundige. Als het meer dan twee weken duurt, is er vermoedelijk ergens iets misgelopen.

Groeten,

Temet

Kaaskopje

Kaaskopje

23-02-2018 om 09:03

Temet

Ja, ik vroeg me gister inderdaad ook al af hoe ik dit eens moest doen, omdat die datum naar mijn idee al vaststaat en ik zo minder tijd krijg voor het bezwaar. Ik zie dat ik de brief vandaag ook niet ga krijgen (handig die post.nl-app!).

Kaaskopje

Kaaskopje

23-02-2018 om 09:05

Temet

Ik heb het al gezegd, maar ik ben echt heel blij met je adviezen en tips.

Lusithania

Lusithania

23-02-2018 om 10:01

Kaaskopje

Staat de brief ook niet in mijnenveld? Ik merk dat de ene brief ik per post krijg maar iets anders over het zelfde onderwerp niet.

grinnik

Leuk, die autocorrect: Mijn UWV wordt vanzelf mijnenveld. Wel passend :-)

Groeten,

Temet

Kaaskopje

Kaaskopje

23-02-2018 om 11:19

Hahaha

Nou inderdaad. Ik heb dan ook een granaatappeltje met ze te schillen!

Ik kijk even.

Kaaskopje

Kaaskopje

23-02-2018 om 11:22

Nee

ook daar nog niet.

Lusithania

Lusithania

23-02-2018 om 11:46

Helaas

Van het mijnenveld was maar een idee.

Lusithania

Lusithania

23-02-2018 om 11:48

Grrr

Doet ie het weer, mijn UWV dus, maar dat hadden jullie al gesnapt.

Kaaskopje

Kaaskopje

23-02-2018 om 12:28

...

Als jullie één persoon zijn, zou ik forumbeheer even vragen de tweede om te zetten in de eerste en mijn opmerking daarover ook weg te halen.

Kaaskopje

Kaaskopje

06-03-2018 om 00:43

Temet

Op je vraag: ja, ik heb de beslissing gehad en het FNV heeft een pak aan informatie van mij gekregen. Ik bel morgen om te vragen of het goed ontvangen is. De uitkomst is weer net zo onzinnig als 21 jaar geleden.

tips

Ik weet niet hoe het FNV de zaak gaat aanpakken dus misschien is dit helemaal niet nodig, maar toch. Ik las in het andere draadje wat voor soort functies er zijn geselecteerd. Daar valt vast op te schieten. Welk arbeidsongeschiktheidspercentage was er trouwens uitgerold? Zat je in de buurt van de 35%?

Ik raad je aan in de gaten te houden dat je gemachtigde het dossier van UWV opvraagt (dat zal denk ik wel gebeuren) en dat jij een kopie krijgt van dat dossier, of in elk geval van het volledige rapport van de verzekeringsarts (je hebt dat al, maar in de korte versie, de langere zit in het bezwaardossier) en het rapport van de arbeidsdeskundige inclusief de functiegegevens. Dat laatste is taaie kost, maar wel nuttig. Het bevat beschrijvingen van de soorten werk die in de betreffende baan worden verricht, en de verhouding tussen de verschillende soorten activiteiten. Ook is e.e.a helemaal uitgesplitst: hoe lang wordt er gezeten, hoe lang gestaan, etc. Om dit systematisch door te werken kost nogal wat tijd en het is, zoals gezegd, taaie kost, maar je kan het in etappes doen. Lees de globale functieomschrijving goed door, en bekijk vervolgens de lijst waarin de verschillende activiteiten zijn uitgesplitst. En bedenk dan: wat zijn je beperkingen, en waar gaat dat wringen met die functie. Waarom zou ik deze functie niet kunnen doen? Je zult al wel weten dat het argument "niemand neemt een vrouw van mijn leeftijd nog aan voor dit werk" helaas geen gewicht in de schaal legt. Maar "als ik alles vaag zie, hoe moet ik dan een goede schoonmaker zijn? " heeft denk ik wel kans van slagen.

Er zijn in dit soort zaken twee soorten argumenten: medische en arbeidskundige. De eerste soort betekent: de arts heeft mijn mogelijkheden en beperkingen niet goed ingeschat. De tweede soort is: zelfs al heeft de arts het bij het rechte eind, dan nog zijn er functies aangewezen die ik niet kan verrichten. Dat kan zijn omdat je niet aan de opleidings-of ervaringseisen voldoet, maar wat zich ook nog wel eens voordoet is dat de functie op elk afzonderlijk onderdeeltje lijkt te kloppen met de inschatting van de arts (de Functionele Mogelijkheden Lijst of FML), maar dat als je de totale belasting in de functie als geheel bekijkt (daar komt die globale functiebeschrijving van pas) je toch moet constateren dat het werk te zwaar is.

Wat je ook nog wel eens ziet, is dat de arts in het rapport kanttekeningen maakt ("werk waarin regelmatige afwisseling van houding mogelijk is" oid) zonder dat die kanttekeningen op een goede manier in de FML zijn verwerkt. Dan komen er uit de selectie functies rollen die wel kloppen met die FML, maar eigenlijk toch niet kloppen met wat de arts heeft aangegeven. Als de arbeidsdeskundige dat ziet, dan kan hij die functies met de arts bespreken en de arts om commentaar vragen, maar dat gebeurt vaker niet dan wel, en dan is het dus prijsschieten op de geselecteerde functies.

Dit zijn dingen die je zelf in de gaten kunt houden. Nogmaals, het is even een klus, maar je hebt de tijd (tussen het opsturen van het dossier en de hoorzitting zitten meestal minimaal 4 weken, vaak meer) en je bent er slim genoeg voor.

Verder: als je medicijnen gebruikt die de rijvaardigheid beïnvloeden dan wil dat ook nog wel eens tot aanvullende beperkingen leiden, al vermoed ik dat dat in jouw zaak niet aan de orde is.

Tenslotte: het kan onder omstandigheden nuttig zijn om de rapportage van de arts en de FML en/of de globale beschrijving van de functies te bespreken met je behandelaar(s). Maar of dat zin heeft, hangt van de omstandigheden af en van je contact met je arts. Vaak willen artsen alleen informatie geven over de diagnose, maar daar gaat de discussie vaak niet over. Maar je hebt soms ook artsen die er geen bezwaar in zien om fijntjes uit te leggen waarom de verzekeringsarts, gelet op de gestelde diagnoses, een hele foute inschatting van je mogelijkheden heeft gegeven. Als je zo'n verklaring kunt lospulken (dat lukt maar zelden) heb je goud in handen. Maar overleg over dit soort dingen met je gemachtigde.
Mocht het zo zijn dat de verzekeringsarts van een compleet andere diagnose is uitgegaan dan je behandelaar(s) dan is ook dat schieten voor open doel, maar dat doet zich niet vaak voor - meestal nemen die verzekeringsartsen de diagnose keurig over, maar verbinden ze daar andere conclusies aan dan de patiënt doet.

Heel veel sterkte/succes, en je snapt, ik blijf graag op de hoogte (beroepsgedeformeerd, wie, ik? ) :-)

Groeten,

Temet

Kaaskopje

Kaaskopje

07-03-2018 om 01:45

Temet

Ik kreeg net een mailtje dat ik kennelijk niet de hele beslissing heb meegestuurd, dus ik moet sowieso weer een mail sturen. Ik zal in die mail aangeven dat ik graag wil dat ze alle rapportage opvragen. Ik ga het zelf ook opvragen.

Poeh, ja de oogarts. Bij het eerste bezwaar had ik al het idee dat een rapportje opsturen veel moeite was voor de arts die ik toen gezien heb. Ik hoef pas in december naar de oogarts, dat is jammer, want mijn eigen oogarts is een sympathieke man. Ik betwijfel of ze meer willen afgeven dan ik al gekregen heb. Maar ik kan eens kijken. Ik zou kunnen vragen of ze uitleg willen geven over wat ik heb.

In de brief die ik heb gekregen staat dus dat ik inpakker (handmatig), opruimer, schoonmaker, magazijn- en expeditiemedewerker kan worden. De werkzaamheden zijn niet stresserend, licht, met daarbij de mogelijkheid om tijdens de werkzaamheden van houding te wisselen, rekening houdend met de visuele belemmeringen. Ik heb net even naar de werkzaamheden van een expeditiemedewerker gekeken en ik kan alleen maar concluderen dat ze met een natte vinger omhoog hebben afgewacht tot er een baantje tegenaan zou waaien, of het nou bij mij zou passen of niet. "maakt in overleg met de productieleider de orders verzendklaar, controleert deze op juistheid, aantallen en beschadigingen." Tegen dat ik de aantallen moet controleren, heb ik al een enkeltje naar huis te pakken.

Komende dinsdag ga ik naar Visio, ihkv reíntegratie. Daar ga ik het uiteraard ook uitgebreid hebben over wat realistisch is.

Triva

Triva

07-03-2018 om 03:59

vreemd

In magazijnen werken ze bijna allemaal met scanners en daar heb je goede ogen voor nodig. Ook moet je van afstand de codes op de planken kunnen lezen en soms gaat alles met papier. Dan heb ik het nog niet eens o er de druk bij die banen. Alles moet sneller en met die scanners zien ze precies of je je tarfets wel haalt. Bij het ene bedrijf hoorde ik bij de snelste mensen, bij het andere tot de langzaamsten die nog mochten blijven. Jij komt niet eens over de drempel.

Kaaskopje

Kaaskopje

07-03-2018 om 08:49

Triva

Bedankt voor je reactie, want deze bevestigt dat mijn verbazing en verontwaardiging terecht is.

De man van Visio, waarmee ik volgende week een afspraak heb, zit er natuurlijk om voor het UWV uit te zoeken wat mijn mogelijkheden zijn. Ten eerste is dat al meer dan ik van het UWV heb gekregen in heel veel jaar, maar daarmee heeft de arbeidsdeskundige en daarvoor de arts ook al bevestigd dat er belemmeringen zíjn. Ik heb járenlang nooit het etiketje 'arbeidshandicap', of 'arbeidsbeperkt' gekregen, dus er werd officieel geen rekening gehouden met beperkingen. Dit hele gedoe van bezwaar maken, is een middel (van mij) om die erkenning te krijgen. Ik ben helemaal niet te beroerd om te werken, ik fleur daarvan op, maar dan wel op een eerlijke manier.

mijk

mijk

07-03-2018 om 14:34

Ik vond net deze link

en moest meteen aan jou denken https://www.groene.nl/artikel/callgirl-voor-albert-heijn

Groet en succes,

mijk

Kaaskopje

Kaaskopje

14-03-2018 om 14:12

Update

Inmiddels is er een dossier aangemaakt en mijn zaak in behandeling genomen bij het FNV. Tegelijkertijd ben ik aangemeld voor reïntegratie bij Visio. Daarover heb ik ook contact gehad met de afdeling Beroep en Bezwaar van het UWV, of reïntegratie en bezwaar maken elkaar niet bijt. Dat is niet het geval aldus de dame aan de telefoon, omdat reïntegratie ook naast de Ziektewet kan lopen.

Ik ben gister bij Visio geweest en 'mijn' man daar, vond het rapport van de arbeidsdeskundige ook bijzonder. Ik had de indruk dat hij zich niet al te expliciet wilde uitlaten, maar er was duidelijk verbazing. Ten eerste over mijn niveau. Ik word geschikt geacht voor functies die onder laaggeschoold vallen. Daarnaast viel hem ook op dat er geen rekening is gehouden met arbeidsvermogen. En hij sprak ook schande van de vertraging aan de kant van het UWV, waardoor ik al bijna twee jaar in de Ziektewet zit, maar toch nog snel voor die datum weer met beide beentjes op de grond ben gezet.

Los van hoe het voor mij is, rijst bij mij inmiddels ook de vraag hoe het voor man gaat worden als ik weer volledig aan het werk ga. Het is voor hem (cva-patiënt) best een belasting om er een hele dag alleen voor te staan. Niet zozeer lichamelijk, maar 'tussen de oren'. Als ik werk, wordt dat natuurlijk weer de nieuwe structuur, dus dat is anders dan hapsnap af en toe een dagje weg zijn, maar toch is het niet makkelijk voor hem om vier dagen per week alles alleen te moeten doen.

Doenja

Doenja

14-03-2018 om 18:31

jeetje

Ik heb in dit draadje geloof ik nog niet gereageerd, maar Kaaskopje wat een naar verhaal. Schrik vooral van dat laaggeschoold, terwijl ik je zo echt niet zie! Laat je nog eens uitleggen of dat komt door je niveau, opleiding of achtergrond, of vooral omdat je zicht zo beperkt is dat iets hogers gewoon niet haalbaar is?
Ik wens je heel veel sterkte, kan je niet helpen. Maar de stress die het oplevert bij jou en je man (met fikse achtergrond) gaat dan ook niet werken vrees ik. Mocht je straks gewoon weer de hele week aan het werk zijn, probeer dan vooral zo veel mogelijk bezig te zijn met het 'hoogst mogelijke'. Laat even een week of twee de boel de boel, even wennen en dan langzaam dingen gaan toevoegen. Echt je valt niet om als het toilet een keer niet gedaan is. Ik poets het wasbakje van het toilet als ik er toch moet zijn. Oude handdoek door de wastafel en de douche als ik net klaar ben. Of gaat het om andere dingen?

Kaaskopje

Kaaskopje

01-05-2018 om 14:37

Update

Ik ben gister bij de FNV-juriste geweest. We hebben alles doorgenomen en de conclusie is dat het laaggeschoolde zo moet blijven staan. Ik zou nu even niet zo snel kunnen herhalen waarom ook weer niet, maar ik was het ermee eens :-). Maar dat ze geen rekening hebben gehouden met de werkelijke situatie van zowel ogen als lichaam, is volgens haar ook wel duidelijk. Mijn dochter was weer mee en barstte op de juiste momenten in lachen uit als ze een onmogelijkheid hoorde. Het is ook best komisch, jammer dat het geheel niet grappig ís. Het definitieve bezwaar gaat ze nu indienen, haar verwachting is dat de achterstand bij het UWV weer voor oponthoud zal zorgen. Dat is positief in dit geval. Meer tijd om alle informatie bij elkaar te krijgen.

Ik heb net de oogartsafdeling maar weer eens gebeld, omdat ik nog steeds mijn dossier niet heb. Ongelooflijk, ik ben er al meer dan een maand mee bezig. Nu blijkt het dossier onvindbaar en dat heeft te maken met oogartsen en co-artsen, die met pensioen gaan en niet meer hier werken. Ik hoorde nu ook pas dat 'mijn' oogarts met pensioen is. Ik wil gewoon ouderwets één arts die mij persoonlijk in de gaten blijft houden. Maar goed, de rest lijkt wel te lopen. Visio heeft kennelijk al gemeld dat ik bij hun een oogonderzoek ga krijgen. Daar ben ik erg blij mee.

Kaaskopje

"en de conclusie is dat het laaggeschoolde zo moet blijven staan. Ik zou nu even niet zo snel kunnen herhalen waarom ook weer niet, maar ik was het ermee eens :-)"

Ik ook. Het werk waar je geschikt voor bent gevonden is het werk waarvan de verdiensten worden gebruikt om te berekenen of je recht op uitkering hebt.

Hoe minder je in theorie kan verdienen, hoe groter de kans dat je voor een uitkering in aanmerking komt.

In het algemeen verdient laaggeschoold werk minder dan hooggeschoold, dus als ze je alleen voor laaggeschoold werk geschikt vinden dan is de kans groter dat je voor een uitkering in aanmerking komt.

Nou, ben benieuwd hoe het verder gaat. Sterkte in elk geval!

Groeten,

Temet

Reageer op dit bericht

Als je wilt reageren moet je eerst inloggen of je aanmelden.

Aanmelden