Werk, Recht en Geld Werk, Recht en Geld

Werk, Recht en Geld

Dora

Dora

13-04-2011 om 16:50

Ontheffing sollicitatieplicht ww uitkering

Ik heb een ww uitkering en in januari heb ik drie maanden ontheffing van sollicitatieplicht gekregen. Mijn werkcoach heeft toen letterlijk tegen me gezegd dat ze het evt kon verlengen en dat ik contact op moest nemen als het afliep.

Dat heb ik dus gedaan en nu zegt ze opeens dat drie maanden het maximum is en dat ik me gewoon moet 'conformeren'. Ze weet ook niets meer van haar eigen uitspraken en bovendien zegt ze dit allemaal zonder mijn verhaal aan te horen. Ik was zo verbaasd dat ik geen weerwoord had of heb gegeven.

Klopt dit nou, van dat maximum?

Oh ja, ze adviseerde ook om me ziek te melden maar ik ben helemaal niet ziek. Raar toch?

Wat te doen? Gewoon slikken en van me af laten glijden?

NaShA

NaShA

13-04-2011 om 20:26

Reden ontheffing?

waarom heb je die ontheffing gekregen? Op welke basis? Ik kan me best voorstellen dat daar een maximum op zit, maar ik zie op uwv.nl dat het kennelijk afhangt van waarom je de ontheffing hebt gekregen.

NaShA

NaShA

13-04-2011 om 22:28

Mantelzorg

kan een reden zijn inderdaad, maar: http://www.uwv.nl/Zoekresultaten/antwoord.aspx

Ex-ww'er

Ex-ww'er

14-04-2011 om 09:04

Gewoon doen

Ik zou me er niet druk om maken en gewoon braaf een brief per week produceren. Schrijf gewoon eerlijk dat je getrouwd bent en een paar kinderen hebt en je wordt toch niet uitgenodigd. Om helemaal zeker te zijn kun je nog vermelden dat een gezondheidsproblemen heeft.

Ex ww'er

Ex ww'er

14-04-2011 om 14:28

Eerlijk

Maar als jij gewoon in een sollicitatiebrief zet dat je kinderen hebt, ben je toch gewoon eerlijk. Het CWI en UWV zijn van mening dat werkgevers niet discrimineren op leeftijd op wat dan ook, dus het zou toch echt geen enkel verschil moeten maken als je gewoon eerlijk bent. Laatst iemand geholpen met een sollicitatie, die heeft al oudere kinderen (13+) en ik heb haar aangeraden om dat nu juist wel te vermelden en ja hoor ze werd prompt uitgenodigd. Als je een vrouw bent met jonge kinderen zien werkgevers nou eenmaal beren op de weg ivm zieke kinderen etc. Gewoon doen wat het UWV wil kost je een stuk minder energie dan ertegenin gaan en je opwinden over de onredelijkheid en pissig worden over de manier waarop je behandeld wordt. Gewoon accepteren dat het nou eenmaal zo is, 1x per week een standaarbriefje de deur uit en je energie verder richten op je zieke kind, schiet je meer mee op.

NaShA

NaShA

14-04-2011 om 19:06

Mmmm

vreemd dat niet alles mee ging in de link, ik ga nog eens zoeken...:

Kan ik vrijstelling van sollicitatie aanvragen bij mantelzorg?

Ja, maar dan moet u wel voldoen aan de voorwaarden:

u bent geboren vóór 1 juli 1946;
u heeft minstens 1 jaar een WW- of WGA-uitkering;
u besteedt ten minste 20 uur per week aan mantelzorg en doet dat minimaal 3 maanden;
u ontvangt geen salaris voor dit werk;
u zit niet in een re-integratietraject.
Als u aan deze voorwaarden voldoet, hoeft u maximaal 6 maanden niet te solliciteren. Als u na 6 maanden nog meer tijd nodig heeft voor mantelzorg, kunt u een halfjaar verlenging krijgen. Daarna kan uw vrijstelling van sollicitatieplicht steeds met een maand verlengd worden als uw mantelzorg nodig blijft.

En ex-ww-er....jammer dat je er zo over denkt...de goeden gaan onder de kwaden lijden als ze straks de WW gaan inperken....Ik heb geen problemen met iemand die echt even niet kan werken en daarvoor een uitkering ontvangt, maar moedwillig jezelf in een uitkering houden....

Op zoek naar een andere oplossing

Beste Dora,

Degene die je bij het UWV getroffen hebt, heeft gebruik gemaakt van de mogelijkheid om in uitzonderingsgevallen ontheffing van de sollicitatieplicht te geven. De reden daarvoor is dat als je gewoon had gewerkt, je waarschijnlijk ook coulance van je werkgever had gehad.

Maar... Als je gewerkt had, dan had je werkgever ook allang van je gevraagd om iets anders te regelen of onbetaald verlof te nemen. Hoe rot je situatie nu ook is, het is normaal dat van je verwacht wordt dat je weer aan werk gaat.

Wat ex-WW'er adviseert is natuurlijk fraude. Je loopt kans dat je een extra controle van je sollicitatieactiviteiten krijgt en dan raak je in de problemen.

NaShA

NaShA

14-04-2011 om 23:11

Als je niet tevreden bent

kun je 1. een andere werkcoach vragen en 2. een klacht indienen.

NaShA

NaShA

14-04-2011 om 23:12

En verder

is het dan wel zo dat je bepaalde rechten hebt, maar bij die rechten horen ook bepaalde plichten. Voldoe je aan al die voorwaarden die er staan? ook je geboortedatum?

ex ww'er

ex ww'er

15-04-2011 om 11:13

Fraude? (ot)

Nee hoor dat is geen fraude en je krijgt er ook geen problemen mee. Is al een tijdje geleden hoor, maar er is toen ook samen met mij gekeken naar mijn cv en brieven en die waren helemaal geweldig, dus men had ook geen idee waar het aan lag. Zelf ben ik het op een gegeven moment uit gaan testen, en werkelijk alle sollicitaties waarbij ik de regel "burgerlijke staat" heb weggelaten ben ik uitgenodigd en alle anderen niet. Ja je moet toch wat om al dat solliciteren leuk te houden, dus heb ik er voor mezelf maar een soort wetenschappelijk projectje van gemaakt. Ik noem mezelf overigens niet voor niks ex ww'er, dus het is nooit de bedoeling geweest maar een uitkering te blijven krijgen. Een halfmarokkaanse kennis van mij stuurde ook 2 soorten brieven, de banen die ze echt wilde gebruikte ze de achternaaam van haar moeder en de brieven die ze puur stuurde omdat het moest daarbij gebruikte ze de achternaam van haar vader. Volgens mij is het dan toch echt de potentiele werkgever die fout zit hoor en niet de sollicitant. Eigenlijk is het dus zo dat je moet frauderen om uit die uitkering te komen als je het toch over fraude wilt hebben, je moet een andere achternaam gebruiken of je kinderen verzwijgen etc. Maar goed we gaan nu wel erg ot, maar wilde het toch nog wel even rechtzetten.

NaShA

NaShA

15-04-2011 om 20:10

Dora, rustig maar

het was maar een tip....
En verder bedoelde ik het niet persoonlijk, maar het viel me wel op...
Over die voorwaarden, kennelijk is het of of en niet en en?

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.