Werk, Recht en Geld Werk, Recht en Geld

Werk, Recht en Geld

Ff ano nu

Ff ano nu

17-04-2010 om 18:22

Op

ik heb 2 kinderen (6 en 8) en werk 32 uur per week.

Ik heb verschillende banen gehad, maar heb nu eindelijk een baan die ik leuk vind: uitdagend, en in de richting die mij altijd trok. ik mag tijdens schooltijden werken, maar minimum 32 uur per week. Ik werk 1 dag per week 8 uur (mijn man 's middags vrij) en verder werk ik van 7.30 tot aan een kwartier voor de school uit gaat. Dan haal ik de kinderen op en breng/haal ze naar clubjes en vriendinnetjes.

Ook al heb ik 4 uur per week een hulp in de huishouding, ik moet gewoon de was doen, koken, kadootjes kopen, kleding kopen, van alles regelen, rekeningen betalen, ......
mijn man helpt mee, werkt 36 uur per week en heb ik ook niets over te klagen. We doen het echt samen.

's avonds als het 8 uur is, en de kinderen naar bed zijn is het bij mij helemaal op. Ik heb geen sport/club want ik heb er eenvoudig geen energie meer voor. ik heb eigenlijk al te weinig tijd om aan mijn man te besteden. Ik ga hooguit in bad, om bij te komen.

in het weekend is, naast de sportclubjes van mijn dochters, de enige tijd die we aan vrienden kunnen besteden. we hebben al de afspraak van max 1 afspraak per weekend, maar de rest wordt wel opgevuld met boodschappen e.d., uitvoeringen en nu communies enzovoort.

mijn werk is ondertussen behoorlijk veel-eisend, ben er meer dan 32 uur per week mee bezig en het houdt me thuis (in mijn hoofd) ook bezig.

ik raak op. ik weet niet meer waar ik de energie vandaan moet halen. Regelmatig in bad gaan, boeken lezen, het is niet voldoende meer. ik weet niet wat ik zou moeten veranderen. minder werken kan in deze functie niet, een andere functie is al erg moeilijk , laat staan een functie die ik net zo leuk vind. Thuis kies ik er voor om ook alleen te doen wat echt nodig is. De ramen moet ik al 2 maanden wassen maar ik laat het ff zo.

kortom... ik zie het zelf de verkeerde kant op gaan maar ik weet niet hoe ik het moet veranderen. waar moet ik aankloppen, wat kan ik doen?

Ff ano nu

marie

marie

17-04-2010 om 19:04

Toch langer werken?

Hallo
Het lijkt altijd zo mooi tijdens schooltijden werken, maar nu zie je maar weer dat het toch wel kan tegenvallen.
Misschien is het toch een idee om de kinderen 1 middag naar de naschoolse opvang te doen? Dan kun je 2 dagen langer werken en dus ook productiever zijn? Dan heb je hopelijk meer het gevoel dat je werk "af" is als je naar huis gaat en ben je er thuis minder mee bezig en slaap je beter en ben je minder moe? Het is maar een idee hoor. En door nog een dag langer te werken, ben je wellicht ook een dag of dagdeel alleen thuis? Kun je daar ook meer tijd aan besteden.
Ik werk trouwens 3 hele dagen van 8.30 van 17.00 uur en kinderen gingen eerst naar kdv en later naar nso (nu gaat alleen jongste nog 1 middag).
Achteraf gezien was de leeftijd die jouw kinderen nu hebben wel het meest intensief. Ze hebben dan toch veel "sociale activiteiten", zoals zwemles, gymnastiek, speelafspraakjes, etc. En daar moeten ze dan nog onder begeleiding naar toe.
Geloof me over een paar jaar wordt het gemakkelijker. Dan kan de oudste wellicht zelfstandig naar activiteiten en hebben ze hopelijk ook minder activiteiten.
Het feit dat ze allebei hun B-diploma hadden scheelde al een hoop geregel en heen-en-weer gevlieg 2 keer in de week onder etenstijd.
Succes

Te veel

Fijn dat je een leuke baan hebt, lijkt mij heerlijk (ik ben zoekende).

Je moet de knop kunnen omzetten in je hoofd zodra je dat kantoor uitloopt. Dat is denk ik een groot deel van het probleem. Op de momenten die je hebt moet je ook kunnen ontspannen anders draai je door. Ik ben nu bezig met mindfulness (geschreven door Edel Max) en daar begin ik echt profijt van te hebben.

Verder snap ik mensen niet die sportclubjes en speelafspraakjes in het weekend doen. Ik wil in het weekend naast de boodschappen en afspraken met vrienden en familie geen gedoe.

Verder misschien een goed idee om een dag per maand vrij te nemen voor jezelf, kan je op die dag lekker naar de stad, kapper/schoonheidsspecialist, zwemmen (heerlijk op de rustige uren baantjes trekken), kleren en kadootjes kopen. Kadootjes heb ik zoveel mogelijk in voorraad, dan koop ik in de uitverkoop voor E 50 van alles zodat ik niet voor elk feestje de deur uit hoef.

Ramen wassen is een simpel probleem, gewoon een glazenwasser nemen en je schoonmaakster de binnenkant laten doen eens per maand en laten strijken (meer uren met haar afspreken dus).

Zodra ik weer meer verdien gaan we ook vaker met zijn tweeen weg, weekendje leuk hotel in een leuke stad, we doen ook te weinig met elkaar. Verder ga ik dan de uren schoonmaakster/tuinman/strijken etc ook uitbreiden en dus zoveel mogelijk uitbesteden (als ik die baan weer heb dan is er geld zat).

Kan je man niet ook 32 uur gaan werken ? Of thuis wat uren werken ?

Inge M

Inge M

17-04-2010 om 20:08

Minstens 1 dag bso

Ik zou gaan voor 1 dag bso of gastouder per week, 2 is nog prettiger. Dan kun jij langer doorgaan op je werk. Dat geeft veel rust.

jippa

jippa

17-04-2010 om 21:16

Wel sporten

Het is goed dat je signaleert dat het niet zo lekker gaat. Ik zou zeggen denk eens heel goed na hoe je dingen anders kunt doen, want volgens mij is dat best mogelijk.

Wij werken allebei 36 uur, geen bso (1 kind). We hebben een vaste opvang-date met vriendinnetje een middag in de week. Sinds de 2 keer zwemles eraf is gaat het eigenlijk best goed, maar we zorgen wel dat we allebei aan sporten blijven toekomen, daar krijgen we juist energie van. Kun je niet savonds gaan hardlopen of zo? Zelf probeer ik af en toe een middag of ochtend vrij te nemen zonder kind, maar dat lukt niet altijd ivm veeleisende baan. Verder gan we met regelmaat een weekendje weg of zo om bij te tanken.

Kun je geen oppas aan huis nemen een middag in de week?
Kun je niet veel efficienter worden met kadootjes en zo? Ik heb een vooraadje in huis en dat is het dan.
En soms wat makkelijker met eten is ook heerlijk. Een tosti en een appel is soms ook prima.
En zo kan ik nog even doorgaan, maar het gaat natuurlijk eerst om een goede analyse van je situatie. Op internet staan ook veel tips om je huishouden goed te organiseren en je eisen realistisch te stellen.

ff ano nu

ff ano nu

18-04-2010 om 10:31

Reactie

bedankt voor jullie reacties.

ik heb er zelf ook aan zitten denken om toch weer de NSO te gaan inschakelen. de belangrijkste reden is dat na de zomervakantie er nieuwe schooltijden zijn. Kinderen zijn dan om 15.00 uur uit ipv 15.30 wat weer een half uur per dag scheelt. mijn werkgever zal daar sowieso niet blij mee zijn. Als ik 1 dag NSO heb kan ik twee dagen per week 8 uur werken, en dan past het voor de rest weer in de schooltijden (2* 8 uur, 2 * 6,5 uur, 1 * 3 uur). Het probleem zit 'm er in dat ik om 7.30 's ochtends begin en ook al heb ik opvang, ik mag niet meer dan 8 uur per dag werken. Dus 1 dag opvang betekent 1,5 uur extra, dat is niet zo heel veel.

Mijn kinderen zijn ook wel gewend om naar de NSO te gaan, in vakanties en tot 2 jaar geleden 2 tot 3 keer per week. Ze vinden er alleen niets aan, ze willen er niet heen.
Het zal alleen verder niet uitmaken voor de rest van de week, ik krijg er geen vrije dag voor.

ik geloof ook wel dat het makkelijker zal worden over een paar jaar, als de jongste ook zelf naar clubjes toe kan gaan. Maar dat zal nog wel minimaal 3 jaar duren. Tegen die tijd zal jongste ook op vrijdagmiddag naar school gaan, en heb ik die middag ook vrij daar kijk ik wel naar uit. maar ook dat duurt nog 2,5 jaar.

Ik werk voor klanten, en er moet altijd nog van alles gebeuren. collega's werken meer dan de standaard 40 uur, en ik ga elke middag vrolijk weg. Niet dat ze zeggen dat ik thuis nog wat moet doen, maar ik word wel afgerekend op het resultaat, hoeveel orders krijg ik binnen per jaar. en ik ben verantwoordelijk voor mijn eigen klant, dus wil dat het allemaal goed gedaan wordt. niet dat het half gedaan is omdat ik zo nodig vroeg naar huis moet. Ik denk dat het ook een gedeelte komt door perfectionisme?

Het mindfulnes is misschien wel een goed startpunt. ik wil nu alles tegelijk doen, en kom daardoor niet aan iets toe waar ik echt 100% mijn aandacht op richt. misschien toch dat boek eens halen, en proberen het toch allemaal 'goed genoeg' te doen in minder tijd.

Sportclubjes in het weekend tsja daar is weinig aan te doen. Dochter wil op volleybal, vind ik erg leuk, en de training is op zaterdagochtend. Andere dochter heeft zwemles op zaterdagochtend wat ik niet zo erg vind want dat betekent minder gevlieg door de week. Uitvoering van gym is op zaterdagmiddag, uitvoering van muziekles op een zondag... het zijn dingen die er bij horen en die ik niet kan veranderen.

Een glazenwasser, meer hulp in de huishouding, een tuinman en mijn man 32 uur werken zou ook fijn zijn maar dat wordt onbetaalbaar. Een ochtend een hulp kost al 44 euro per week!

Jippa, ik heb me eergisteren net opgegeven voor een sport die ik al een hele tijd wil doen toen ik doorhad dat het echt niet goed gaat. Ik denk ook dat sporten wel voor een deel gaat helpen. Ik weet alleen niet hoe ik het in moet passen, maar dat moet lukken: het is een kwestie van prioriteiten. Ik vind het al een hele stap dat ik me heb opgegeven!

het huishouden is al makkelijk en efficiënt. Ik ben erg georganiseerd/gestructureerd anders zou ik het helemaal niet redden. Het is nu half elf op zondag en ik heb al uitgebreid ontbeten met het gezin, een was gedraaid, 3 wassen gestreken, met de oudste haar spreekbeurt gedeeltelijk voorbereid, gezorgd dat de kinderen klaar zijn voor de afspraak van vanmiddag (haren enzo), en de boel opgeruimd in huis. in het weekend kook ik grote hoeveelheden pasta e.d. dat de vriezer ingaat zodat we het door de week een keer kunnen eten. Een voorraad kadootjes is hier ook maar dat werkt maar voor een gedeelte van de kadootjes.
Het is hier altijd opgeruimd, geen bergen was, ... efficiënter en meer georganiseerd kan ik het huishouden niet maken, ik geloof niet dat het daar in zit.

weer een heel verhaal, maar ik begin het langzamerhand wel wat duidelijker te krijgen. Ik twijfel alleen nog of ik hiermee naar mijn manager moet. wil ik het zelf blijven oplossen, en kan ik dat? ik loop nu al het hele weekend met hoofdpijn, ben zelfs 's nachts bezig met mijn werk in mijn dromen en slaap niet goed.

Ff ano nu

Coaching

Hoi, je bent druk aan het nadenken over oplossingen waarbij de meeste over langere tijd gerealiseerd kunnen worden.
ondertussen loop je nu tegen de beschreven problemen aan.
Als ik je een advies mag geven: stap naar je manager en geef aan dat je een coachingstraject wilt om de zaken aan te pakken.
Met een aantal gesprekken moet je een heel eind kunnen komen.
Succes,

ff ano nu

ff ano nu

18-04-2010 om 13:15

Coaching

Incar, coaching door wie en op welk gebied?

liora

liora

18-04-2010 om 16:53

Anders

Hoi,

Ïk zou het anders doen. Ik zou de kinderen drie keer naar de nso laten gaan, en dan neem ik aan dat je man ook een keer de kinderen kan halen? Dan werk je gewoon je 32 uur over 4 dagen en heb je 1 dag in de week voor jezelf. Die ene dag moet je dan niet op woensdag nemen, maar op een lange schooldag. Dan kan je bijkomen.

Als je het zo doet, hoef je ook niet zo heel vroeg te beginnen, scheelt misschien ook?

Het lijkt me heel vermoeiend nu, je rent steeds van je werk naar school.

Liora

Coaching

Hoi, een heleboel bedrijven hebben wel contacten met coaches, als dat bij jouw bedrijf niet het geval is kun je informeren bij de LVSC (landelijke vereniging voor supervisoren en coaches) om te horen of er bij jou in de buurt een goede coach te vinden is.
Samen met een coach kun je een verdere analyse maken van je situatie en op zoek gaan naar oplossingen. Een vraag zou zijn: hoe houd ik mezelf gezond in het hectische bestaan dat ik nu leid.
Verder proberen te ontdekken waar je energie van krijgt en dit ook doen. De grootste valkuil als je zoveel aan je hoofd hebt is dat je de zaken waar je energie van krijgt vaak als eerste laat vallen, vanwege tijdgebruik. Hierdoor "drogen je bronnen op" zoals dit heet en krijg je steeds meer het gevoel achter je zelf aan te lopen.

Het is lastig om via dit forum alles precies op een rij te krijgen, vandaar dat ik denk dat het het meest effectief is als je dit in persoonlijk contact doet met een goede coach. Waarbij het, naast de vraag of deze goed is opgeleid, ook heel belangrijk is dat je het gevoel hebt met deze persoon een voldoende klik hebt om het contact aan te gaan.

Ik hoop dat ik hiermee je vraag voorlopig heb beantwoord, zo niet, dan hoor ik het wel,

sterkte,

Ja zoals liora zegt

4 dagen 8 uur werken en dan nso of een oppas nemen. Voordeel van nso is dat je ze ook kan brengen in de vakanties.

Ik merk dat er op de woensdag en vrijdag er altijd wel mogelijkheden zijn op de nso, dus geen wachtlijst.

Overigens

strijk ik nooit. Mijn vriend strijkt zijn overhemden en ik strijk een heel enkele keer een zomerjurkje van de kinderen (als we op chique visite gaan) verder geen kleding of ander textiel in huis wat gestreken moet worden.

Die glazenwasser kostte hier E 10 per maand, dan deed hij de voorgevel. Als ik er weer eentje vind dan wil ik ook de achtergevel laten doen en dan is het E 25 geloof ik per maand.

ff ano nu

ff ano nu

19-04-2010 om 16:13

Anders

mijn kinderen zijn, toen ze niet naar school gingen, altijd 3 dagen naar de opvang geweest. maar nu, met clubjes, trainingen en vriendinnetjes en het feit dat ze de BSO niets aan vinden, vind ik het toch een andere situatie.
met 3 dagen opvang kom ik in de knoop met bijvoorbeeld muziekles, en kan oudste alleen maar op woensdag afspreken met vriendinnetjes. Daarnaast is jongste na schooltijd moe, ze spreekt bijna nooit af maar wil alleen maar bij mama zijn. Voor mij (maar ik besef dat dat weer een persoonlijke keuze is) is 3 dagen opvang geen optie. 1 dag wel.

ik heb vandaag meteen de opvang gebeld om de BSO op dinsdag aan te vragen! overigens heb ik op dit moment geen vaste dag, alleen vakantie- en flexibele opvang, maar dat geeft me volgens mij wel voorrang op de wachtlijst. ik hoop dat het snel in kan gaan, dan heb ik tot aan de zomer waarschijnlijk de vrijdag vrij, om even bij te komen.

ik heb ook meteen een gesprek met mijn manager gevraagd. hij staat open voor alle mogelijke aanpassingen in uren, hij wil daar heel flexibel in zijn. Het idee van een coach heb ik kort besproken maar daar zag hij geen oplossing in.

We hebben afgesproken dat ik eerder aangeef waar mijn grenzen liggen, en dus ook nee zeggen (en dat is moeiljk!). Ik heb met hem afgesproken dat ik over 2 weken met een voorstel kom wat tijden betreft.

die glazenwasser is trouwens erg goedkoop manda.. bij ons kost het huis aan de buitenkant 50 euro per maand. Ik was de ramen hooguit 4 keer per jaar :-o

Incar, het stukje over dat de leuke dingen het eerst weg worden gelaten klopt wel. dat is nu het eerste wat ik heb aangepakt (opgegeven voor sport). ik hoop dat het me weer energie gaat geven.

kortom....
ik heb een paar stappen gezet, ben er bewust mee bezig maar ik moet nog even kijken hoe ik dit ga aanpakken. de eerste stappen zijn iig gezet.

Groetjes
Ff ano nu

ananas

ananas

20-04-2010 om 15:10

Stapje terug...

...bij de kinderen kan ook helpen. Uit je verhaal begrijp ik dat er heel wat heen en weer gereden wordt. Op een goede BSO is vaak wel iets met halen/brengen voor clubs in de omgeving te regelen (hier rijden ze met een busje naar diverse clubs), en een paar dagen uitsluitend halen/brengen school is ook wel fijn.

En dat is m.i. geen keuze tégen je kind, maar vóór je kind. Je geeft het meer rust, en meer tijd thuis met mama of papa.

Wij houden het hier op één activiteit per kind per week, en alleen speelafspraakjes voor hele middagen op woensdag of vrijdag. Het weekend houden we vrij, dus géén scouting, géén voetbal of wat dan ook. We gaan vaak op pad, dat wel, maar dan als gezin, naar iets wat we zelf ook leuk vinden. Kinderen passen zich ook maar eens aan.

Kortom: "nee" zeggen tegen je kinderen, dat kan óók schelen!

Groet
ananas

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.