Werk, Recht en Geld Werk, Recht en Geld

Werk, Recht en Geld

Vic

Vic

13-12-2011 om 22:56

Openheid naar en van leidinggevende

Een paar maanden geleden heb ik intern gesolliciteerd. Ik ben niet aangenomen (maar een herplaatsingskandidaat wat de afwijzing minder erg maakt ;-) Mijn leidinggevende is erg van de openheid en communicatie en ik heb mijn sollicitatie destijds ook met haar besproken. Vandaag vertelde ze dat ze binnenkort weg gaat en leidinggevende wordt van diezelfde afdeling als waar ik gesolliciteerd heb.
Ik vind het leuk voor haar hoor, maar ergens toch wel een beetje hmmm tja gevoel. Mag je van je leidinggevende dezelfde openheid verwachten als zij van ons? Of geldt dat door haar functie per definitie niet?

Ely

Ely

14-12-2011 om 00:07

Nou per definitie

Weet ik niet maar ik kan me haar keuze het niet te delen heel goed voorstellen. Als het niet was doorgegaan en haar mw wisten het zit ze toch anders op haar stoel als leidinggevende. Als -zeg- leidingnemende vind ik dat toch minder precair. Ook heeft zij misschien info die jij niet hebt.
Maar als het je dwars zit en je hebt een goede band zou ik er een kopje koffie aan wagen en haar gewoon rustig vragen wat haar afwegingen waren het niet te delen. Wie weet wat er nog meer speelde en hoe interessant het wordt :)

Verstuurd met de Ouders Online iPhone app.

Heel anders

Meestal deel je je sollicitaties niet met je leidingevende. Als je dat wel doet wil je er meestal iets mee. Of druk zetten (voor bijvoorbeeld meer salaris) of hulp bijvoorbeeld dat je leidingevende een goed woordje voor je doet. De vraag is dus eerder waarom jij wel gedeeld hebt met je leidingevende?

Vic

Vic

14-12-2011 om 20:29

[email protected]

Het is bij ons heel gebruikelijk dat je interne sollicitaties bespreekt met je leidinggevende, of met collega's e.d. We tippen elkaar ook over interne vacatures. Ik denk dat de meesten externe sollicitaties wel geheim houden, al wist ik wel dat mijn leidinggevende 'rondkeek'.

Vic

Vic

15-12-2011 om 12:10

Goh

Het is geen onderwerp dat heel erg leeft, merk ik ;-)

Guinevere

Guinevere

15-12-2011 om 20:10

Situatie is anders

Een openlijk solliciterende leidinggevende levert onrust op op een afdeling. Dus ik begrijp goed dat die dat niet vertelt aan de afdeling. Als je als medewerker aan het solliciteren bent is dat een hele andere situatie. Je kunt er inderdaad zelfs je voordeel mee doen, als ze je graag willen behouden natuurlijk.

Verschil

Het grote verschil is denk ik dat zij de leidinggevende is, en jij de ondergeschikte. Bij alle werkgevers die ik ken was het regel dat je je leidinggevende moest inlichten als je intern solliciteerde. Ook wel logisch - als bedrijf wil je voorkomen dat er onderlinge onrust ontstaat omdat de ene afdeling werknemers van een andere afdeling inpikt. Het lijkt me waarschijnlijk dat jouw leidinggevende háár baas ook van te voren heeft ingelicht.
Bij externe sollicitaties is het natuurlijk anders. Dan hoef je pas iemand in te lichten zodra je weet dat/wanneer je weg wilt. In dat geval is het - denk ik net als voorgaande schrijvers - beter om je collega's en leidinggevende pas in te lichten als je (vrijwel) zeker weet dat je de baan hebt.

Guinevere

Guinevere

16-12-2011 om 11:44

Emel

Niet eens met Emel, je kunt er juist je voordeel mee doen als bekend is dat je aan het solliciteren bent en de kans groot is dat je wordt aangenomen. Het is een statement: je geeft daarmee duidelijk aan dat de uitdaging op je huidige werk niet voldoende is. Bij mij heeft het geweldig gewerkt: opeens gingen er intern allemaal deuren voor me open die daarvoor dicht bleven (want ze namen kennelijk mijn gesprekken over de inhoud van het werk en de waardering niet serieus genoeg).

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.