Werk, Recht en Geld Werk, Recht en Geld

Werk, Recht en Geld

schuurlamp

schuurlamp

29-08-2011 om 14:47

Pfff, een baan vinden..

Hallo,

Hoewel ik niet verwacht hier de ultieme tip te vinden ben ik ondertussen zó gefrustreerd... Ik zoek een baan maar loop tegen van alles aan..
Ruim 10 jaar geleden ben ik afgestudeerd (psycholoog), maar ik heb geen gz-registratie. Dus cliënten krijgen geen vergoeding door hun verzekering en instellingen/bedrijven nemen me niet aan. Die gz-opleiding kom ik maar niet tussen (want eerst een baan etc etc).
Als diagnostisch medewerker word ik niet aangenomen want te hoog opgeleid, idem als secretaresse, project-medewerker, kassajuffrouw en nog veel andere dingen.

De opleiding tot RT-er wil ik graag doen; maar ja; het collegegeld is veel hoger omdat ik al een studie heb afgerond. Veelal lijkt het sowieso nodig dat je werkgever betaald, want de bedragen voor een opleiding zijn pittig.
Omdat ik flink heb moeten lenen tijdens mijn studie (en nu nog 6 jaar ruim 400 euro per maand moet terugbetalen) heb ik niet de financiële middelen om mezelf te voorfinancieren in de hoop dat het wel een keer terugkomt.
Bij het uitzendbureau bleek ik al te oud (41 jaar) om interessant te zijn en ga zo maar door.

Ik ben het zat, baal er zo enorm van. Natuurlijk heb ik zelf gekozen om een aantal jaren bij de kinderen thuis te zijn. Heb in die tijd wat vrijwilligerswerk gedaan, ernstig zieke schoonmoeder ondersteunt, veel tijd besteed aan mijn zorgenkind maar geen cv-interessante dingen.

Mijn man heeft een eigen bedrijfje, verdient gewoon modaal (en dus vallen we buiten alle subsidies, behalve kinder/zorgtoeslag). We hebben het niet slecht hoor, maar wat meer financiële armslag zou bijzonder welkom zijn. Plus het feit dat ik graag wil werken, een (maatschappelijk) bijdrage leveren en mezelf wil ontwikkelen.

Het enige wat ik nog kan bedenken is maar als huishoudelijke hulp aan de slag... Nou, zo had ik mijn toekomst echt niet voorgesteld.

En ik wil echt mijn zegeningen wel tellen, maar vandaag loop ik over in de mopper-modus.

groeten,
schuurlamp

Tsja.....

Hier een alleendstaande moeder met HBO-diploma die vanaf 1 oktober wederom werkeloos is.
Het enige wat je kunt doen is doorzetten en in je sollicitatiebrieven goed motiveren waarom ze jou als (te) hoog opgeleid persoon moeten aannemen. Misschien zou je je brieven eens na kunnen laten kijken bij het arbeidsbureau?

Gr. Poezie.

Yta Chalne

Yta Chalne

29-08-2011 om 18:19

Het probleem zou wat mij betreft, als je bij mij solliciteerde, niet zitten in teveel opleiding, maar in (voor je leeftijd) te weinig werkervaring.
Probeer aan een baan te komen via-via. Laat iedereen weten dat je op zoek bent, zet 't op facebook en twitter, mail het naar je hele adressenbestand. Gooi het in de groep op feestjes, etc. etc. Dat geeft denk ik meer kansen (als ik zelf zo'n mailtje krijg blijft het altijd een paar dagen in m'n hoofd zitten, en dat maal honderd...)

ook

ook

29-08-2011 om 19:38

Herkenbaar (een beetje)

hoi schuurlamp,

Ik wilde ook een tweede HBO opleiding, ik liep tegen hetzelfde aan als jij. (collegegeld van 6000 euro per jaar.) Inmiddels ben ik via via bij een hoge school uitgekomen waar je wel studiestapelaar mag zijn tegen een normaal collegegeld. Misschien bestaat voor jou die mogelijkheid ook ergens?
Daarnaast is de markt slecht. Ik ben ook op zoek gegaan naar een baan, die heb ik inmiddels. Ik ben toen ook bij MAANDAG geweest en ik werd enthousiast van hun verhaal! Misschien ook iets voor jou om te proberen? Ik ben eind 30 dus wel nog aan de goede kant van de 40.
Verder schijnt het te helpen als je belt bij een sollicitatie voor je een brief schrijft, dan hebben ze je al eens gehoord.
Voor de zorg is het een rot tijd (en voor andere sectoren natuurlijk ook!) Misschien kun je bij de GGZ inval wek gaan doen op afdelingen, om zo bekend te worden en uiteindelijk in aanmerking te komen voor de GZ opleiding? Ik kan me voorstellen dat ze op bepaalde afdelingen nog steeds personeel zoeken? (bv gesloten afdelingen?)
Succes ermee!

Chippie

Chippie

29-08-2011 om 22:34

Wat heb je de laatste 10 jaar gedaan?

Dat is mij niet helemaal duidelijk. Je kunt toch iets met die ervaring. Tien jaar na je studie doet die studie er niet zoveel meer toe. Heb je weinig tot geen werkervaring dan wordt het heel lastig, denk ik. Ik ben niet dol op toekomstige werknemers die 'niets' hebben gedaan. Dat geeft een vreemd beeld, probeer in ieder geval dat 'gat' ook verklaren.

Probeer al het werk (ook vrijwilligerswerk) ook te benoemen. En misschien kun je als vrijwilliger aan de slag binnen het onderwijs, etc. Dan staat er tenminste iets aan ervaring, motivatie, etc in je cv.

Indien je weinig ervaring hebt dan zou ik serieus een switch overwegen: maar dan eentje waar je goed over nadenkt wat je er mee wilt. En ja, dat zul je zelf moeten betalen. Bedenk dan dat je nog ruim 27 jaar kunt/moet werken.

Heb je je al ingeschreven bij arbeidsbureau/werkplein? Daar doen ze ook wel dingen voor niet-uitkeringsgerechtigden.

Invallen en detachering?

Ik heb een vriendin die weliswaar lager is opgeleid (verpleegkundige) maar ook maar zeer kort heeft gewerkt en toen lang thuis is geweest. Zij ging scheiden en moest dus aan het werk en sollicteerde zich blauw in een arbeidsmarkt waar ze toch zitten te springen om verpleegkundigen, toch??? Zou je denken? Niks hoor, ze was te oud, te onervaren, te lang uit de arbeidsmarkt om nog op de hoogte te zijn van ontwikkelingen.
Ook uitzendbureau's (die zijn er ook voor de zorg, gespecialiseerd dat al geprobeerd?), die namen haar wel op in het bestand, maar ze werd afgekeurd voor een contract voor b.v. een half jaar bij zo'n uitzendbureau om dezelfde redenen.
Tot ze begon met zich aan te bieden voor 'tijdelijke' functies en voor b.v. weekendbanen (die bestaan schijnbaar ook) of voor korte duur. Gewoon alles goed in de smiezen houden en meteen reageren. Alle advertenties die er intern en extern voor jouw functie te vinden zijn.
En omdat soms de nood erg hoog is, namen ze haar daarvoor wel aan. Voor soms maar 2 weken of de zomermaanden of de weekenden rondom feestdagen. Tot ze op een gegeven moment benaderd werd door een detacheringsbureau dat uitzend in de zorg. Die wilden haar wel voor een half jaar en zouden haar overal op tijdelijke plekken voor hun klanten inzetten. Ze ging van hot naar her en naar allerlei doelgroepen en instellingen en soms voor maar 1 dag en soms voor wat langer. Het was een vreselijk hectisch gedoe voor haar thuissituatie en bijna niet te regelen, maar het leidde wel tot een contract bij 1 van de 'vaste klanten' van dat detachringbureau. Wel ná dat half jaar van het detacheringsbureau want anders moest de instelling een boete betalen aan dat detacheringsbureau. Meteen een jaarcontract en ze werkt er nu nog, ze heeft te horen gekregen dat haar contract binnenkort word omgezet naar onbepaalde tijd.
groeten albana

schuurlamp

schuurlamp

01-09-2011 om 17:02

Dank en reaktie

Hallo allemaal,

Allereerst bedankt voor jullie reakties! Hardstikke fijn om zoveel feedback te krijgen!
Even voor de duidelijkheid; ik heb de afgelopen 4 jaar jaar (2-3 dgn pwk onder schooltijd) gewerkt in het bedrijfje van mijn partner; maar dat was onbetaald (opzetten BV in ander land, en daar ook HRM-afdeling opzetten, recruitment etc), maar dat is afgelopen. Daarnaast 3 kinderen gekregen, waarvan er 2 nog zijn, ziek familielid verzorgd en dat soort dingen.

Ik zal proberen op iedereen te reageren..

Poezie; wat rot, dat je over een maand werkloos bent! Ik geloof dat ik al ergens anders (andere rubriek) dat had gelezen. Heb je zicht op wat anders of moet je helemaal overnieuw gaan zoeken? Ik zal het arbeidsbureau bellen, kijken of die wat kunnen helpen, ik kan mezelf al helemaal niet verkopen, mogelijk hebben zij tips..
Yta: Ja, je hebt gelijk; ik moet het hebben van via-via. Ik realiseerde me de afgelopen dagen dat ik vooral zelf vind dat ik weinig kan, weinig te bieden heb. Het zegt ook heel wat over mijn eigenwaarde, ben erg kritisch naar mezelf.
Joyeux; wat een geweldige tip; die 40+ uitzendbureaus. Volgende week ga ik op zoek bij ons in de buurt.

Ook: Jij kunt stapelen? Wat fijn voor je; in wat voor richting studeer je? En Maandag, die ken ik niet, maar ga ze googlen.

Chippie; hierboven heb ik kort geschreven wat ik grofweg de afgelopen jaren heb gedaan. Niet echt een carriere, maar wel weinig stilgezeten :-). En een switch lijkt me prima, maar ik heb geen flauw idee welke kant op...

Albana; Pfff, wat een verhaal van je vriendin. Ik heb er wel bewondering voor hoe ze dat vol heeft gehouden (ja, waarschijnlijk weinig te kiezen....) Het klinkt wel erg hectisch en zwaar... ik weet niet of ik dat zou kunnen opbrengen, tenzij gedwongen door omstandigheden. Wel super dat ze nu een 'vaste' baan heeft, dat heeft ze echt verdiend als ik dat zo lees!

Ik heb weer een hele lijst met ' te ondernemen', bedankt allemaal!
groeten,
schuurlamp

schuurlamp

schuurlamp

01-09-2011 om 17:05

Oeps, gale

Hai Gale,

Sorry, ik realiseer me dat ik nog helemaal niet gereageerd heb op jouw bericht...

Klopt het dat jij bent begonnen als secretaresse en van daaruit verder bent gaan zoeken naar wat je zelf verder wilde doen?
Als ik zo lees wat jij (en anderen) allemaal doen om aan de slag te komen en te blijven, ben ik onder de indruk van jullie kracht en doorzettingsvermogen.
Daar mogen de werkgevers ook wel heel blij mee zijn!

groeten,
schuurlamp

ijsvogeltje

ijsvogeltje

01-09-2011 om 18:08

Schuurlamp

Heb niet alles gelezen, maar deze zin viel mij direct op:
"ik heb de afgelopen 4 jaar jaar (2-3 dgn pwk onder schooltijd) gewerkt in het bedrijfje van mijn partner; maar dat was onbetaald"
Dat het onbetaald was, is absoluut niet relevant. Dat het bedrijf van je partner is ook niet. En dat het tijdens schooltijden was al helemaal niet! Tenminste: ik lees tussen de regels door dat je dit niet als serieuze ervaring opvoert. Gewoon als baan op je CV zetten hoor! Je mag (moet!) jezelf wel wat meer verkopen.

Ely

Ely

01-09-2011 om 19:41

Werken in bedrijf echtgenoot

Misschien een idee om eens om je heen te vragen/kijken naar kleine bedrijven die iemand zoeken voor ondersteuning. Ik kan niet veel opmaken uit de regels die je schreef maar een veelzijdig iemand die bereid is allerhande taken op zich te nemen en bv dingen uit te zoeken (buitenland) is goud waard. Althans, dat is mijn ervaring. Wij hebben zeer veel moeite gehad zo iemand te vinden, toen pas realiseerde ik me wat voor duizendpoot ik zocht.
Én wellicht kun je vanuit zo'n algemene positie ook weer verder naar wat jij wilt?
Misschien is navragen in je omgeving?
Heel veel succes!
Grtjs

Verstuurd met de Ouders Online iPhone app.

Primavera

Primavera

02-09-2011 om 12:23

Koud solliciteren

Vergeet niet om ook koud te solliciteren, vooral bij kleine bedrijven. Voor die bedrijven is het vaak relatief duur om een advertentie op te stellen en vervolgens veel tijd kwijt te zijn aan het beoordelen van cv's en kandidaten.
Wij hebben twee werknemers zo aangenomen.
Eén had een mooi CV, maar toen die binnenkwam hadden we geen werk voor hem. Zes maanden later hadden we ineens dringend iemand met zijn kwaliteiten nodig. Omdat zijn CV er al lag besloten we het eerst met hem te proberen ipv een langdurige prochedure op te starten waarbij hij wellicht slechter zou zijn afgestoken dan andere kandidaten met meer werkervaring. Het bleek een schot in de roos voor beide partijen.
De ander had helemaal geen CV en als hij er één had gehad was er maar weinig aantrekkelijks op te schrijven. Die stond op een gegeven moment op een vrijdagmiddag op de stoep om te vragen of we werk voor hem hadden. Hij had zich wel verdiept in wat we deden, wist te vertellen wat hij kon bieden en gaf de indruk dat hij enthousiast was om aan de slag te kunnen gaan. Toeval wilde dat juist die ochtend mijn man klaagde dat we te weinig productiecapaciteit hadden en er iemand anders nodig was... tja en als er dan enkele uren later een gegadigde letterlijk voor je deur staat dan is de verleiding groot om die dan maar een kans te geven, die hij goed benut heeft. Hij werkt ongeveer zo'n jaar bij ons en de kans is groot dat het een vast contract wordt.
Natuurlijk heeft hij veel geluk gehad door stomtoevallig op het goede moment langs te komen, maar als hij dat geluk niet gezocht had was hij nu hoogstwaarschijnlijk nog werkloos geweest wachtende tot iemand zijn weinig aantrekkelijke cv tussen duizenden anderen zou opmerken.
Oja, hou alsjeblieft op met het bedrijf van je man als 'bedrijfje' te bestempelen. Een serieus eenmansbedrijf is ook een bedrijf, terwijl verkleinwoorden juist aangeven dat je het maar weinig serieus hoeft te nemen en dat jouw werkervaring hierin ook maar weinig waard is. Een kandidaat die aangeeft ervaring te hebben met bedrijfsorganisatie en het opzetten van een bedrijf in het buitenland klinkt heel wat interessanter wat capaciteiten betreft dan een kandidaat die aangeeft dat ze onder schooltijd (als het haar uitkwam en ze kennelijk toch niks anders te doen had) in het 'bedrijfje' van haar man 'geholpen' heeft. Dat laatste geeft het idee dat er ongeveer evenveel waarde kan worden gehecht als aan de ervaring dat je het aanrecht dagelijks hebt opgeruimd en schoongemaakt.
Leer jezelf verkopen, naar iedereen toe. Vrienden, kennissen en zelfs op zo'n forum als dit. Er kan maar zo een potentiele werkgever of via-via-contact meelezen, alleen zullen kenissen en zelfs vrienden niet snel iemand aanbevelen die zichzelf als 'hulp-in-bedrijfje-van-echtgenoot' beschrijft.
Groeten Primavera

Snuggle's

Snuggle's

02-09-2011 om 23:32

Schuurlamp

Heeft jouw zorgenkind zorgen op het gebied van gedrag? En zou je willen werken als begeleider op een groep met dit soort kinderen (vaak met een verstandelijke beperking). ? Daar is namelijk vaak wel werk in te vinden, zeker
met jouw opleiding.

Snuggle's

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.