Werk, Recht en Geld Werk, Recht en Geld

Werk, Recht en Geld

Recht op zorgverzekering

Bijna een jaar geleden heb ik een man (34) leren kennen uit Roemenië. Hij verkoopt de straatkrant buiten bij de AH en regelmatig maakte ik een praatje met hem.

Hij heeft een Roemeense vrouw (26 jaar) en een dochtertje (5 jaar) en ook zijn vrouw heb ik leren kennen.

Het is echt een heel integer stel, wat nooit ergens om vraagt.

Nu is het geval...zij is ziek. Ze heeft een goedaardig gezwel in haar hersenen waar ze steeds meer last van heeft. Veel hoofdpijn etc...

Uiteraard zijn ze naar het ziekenhuis in Nederland geweest, daar is hun verteld dat ze geopereerd moet worden, maar dat ze die operatie zelf moeten betalen.

van de zomer zijn ze naar Roemenië geweest om te kijken wat ze daar voor hun konden doen, ze hebben daar een eenvoudige zorgverzekering lopen die de operatie niet vergoed. De kosten zijn in Roemenië ongeveer 5000 euro.

In Nederland ligt dat rond de 12000 euro.

Ze wordt steeds zieker en heeft net drie weken in het ziekenhuis gelegen en daar hebben ze haar verteld dat de tumor gegroeid is en dat de kans heel groot is dat die kwaadaardig wordt. Ze hebben haar daar aangeraden om zsm een operatie te ondergaan.

De ziekenhuisopname schijnen ze ook zelf te moeten betalen.

Zelf snap ik dit niet zo goed, ze komen uit Roemenië, wonen in Nederland...hun dochtertje zit hier op school. Waarom kunnen ze hier niet gewoon een basisverzekering krijgen?

Ik weet heel zeker dat ze me niets op de mouw spelden, ze vertellen het alleen maar omdat ik het vraag.

Ik wil ze dolgraag helpen, als ik het geld had, dan betaalde ik de operatie meteen.

Hoop dat jullie het vraagstuk wat verzekeren betreft wat voor mij kunnen verduidelijken.

Alvast bedankt!

Groetjes Jaade

Nasha 1st

Nasha 1st

11-12-2010 om 20:55

Legale verblijfsstatus?

Het enige dat ik kan bedenken is, dat ze hier misschien geen legale verblijfsstatus hebben.

jula

jula

11-12-2010 om 21:41

Europees verdrag

Roemenie valt onder een van de verdragslanden. Even copy pasta van de Agis site:
"U moet voor uw vertrek naar Nederland een internationaal verzekeringsbewijs aanvragen bij uw zorgverzekeraar aanvragen. Uw zorgverlener heeft altijd een kopie van dit bewijs nodig om de kosten voor de medische zorg bij ons te declareren. Het bewijs moet geldig zijn op de datum waarop u de medische zorg inroept. Is dit niet het geval, dan kan dit betekenen dat u de kosten van de medische zorg zelf moet betalen."
Roemenen mogen overigens gewoon legaal in Nederland verblijven, daar hebben ze geen bijzondere verblijfsvergunning voor nodig. Ze mogen alleen niet werken, dan moet de werkgever eerst een tewerkstellingsvergunning voor ze aanvragen.

MM.

MM.

12-12-2010 om 00:14

Klinkt misschien erg vervelend maar...

De daklozenkrantverkoopster bij het buurtwinkelcentrum hier (geen AH) had iets in haar hoofd waarvoor ze naar Roemenië terug moest om geopereerd te worden. Op de dag voor ze vertrok stond ze nog kranten te verkopen en vertelde ze mij (vrij nadrukkelijk) dat ze nog geld nodig had. Ze is een tijd weggeweest en staat nu weer als vanouds kranten te verkopen.
Toeval, of is een tumor in je hoofd gewoon het mooiste/makkelijkste verhaal om indruk mee te maken?

Groet MM

Jaade

Jaade

12-12-2010 om 11:01 Topicstarter

Bedankt

Bedankt voor jullie reactie's.

MM, ik begrijp je wantrouwen, zou ik wsl ook hebben als ik zoiets zou lezen.
Maar écht, deze mensen vragen nergens om en de bedragen weet ik alleen omdat ik er om heb gevraagd.

Jula, ze hebben een geldige verzekering in Roemenië en zoals ik jouw verhaal lees, zou dat genoeg moeten zijn om hier geopereerd te worden?
Maar zelfs in Roemenie was deze verzekering niet voldoende om de operatie te dekken...ook daar moeten ze het zelf betalen.

Waar ik wel heel benieuwd naar ben...ze wonen in Nederland, waarom kunnen ze hier geen zorgverzekering afsluiten...of is dit alleen maar mogelijk als je een baan hebt?

Jaymza

Jaymza

12-12-2010 om 11:41

Verplicht!

Wanneer je in Nederland woont is het verplicht een zorgverzekering af te sluiten, ongeacht of je werkt of niet. Deze Roemenen kunnen dus zelfs een flinke boete krijgen als ze dit niet hebben.
Of ze kennen de regels niet, of ze hebben zich hier niet ingeschreven of ze liegen.

Jaymza

Nasha 1st

Nasha 1st

12-12-2010 om 16:56

Vind het toch eerder klinken

als een zogenaamd zielig verhaal in de hoop wat geld los te peuteren...

Fiorucci

Fiorucci

12-12-2010 om 18:14

Ik ook

Ik weet uit mijn omgeving hoe enorm zwaar een dergelijke operatie is, ook als het goedaardig is, en hoe enorm ingrijpend de restverschijnselen kunnen zijn, dus MM sorry, maar ik weet het niet hoor....

jula

jula

12-12-2010 om 21:57

Niet automatisch verplicht

Je bent pas verplicht een zorgverzekering af te sluiten als je langer dan 3 jaar in Nederland verblijft. Als je korter dan 1 jaar in Nederland bent kan het niet en tussen de 1 en de 3 jaar hangt het af van de verzekeraar.
Jaade, als ik jouw was zou ik gewoon even een willekeurige zorgverzekeraar bellen en je vraag stellen. Het gaat over een vergoeding uit de basisverzekering en die is bij alle verzekeraars hetzelfde.

En zo worden mensen dus opgelicht....

Ik zeg niet dat het in dit specifieke geval zo is, maar de verdenking is bij mij groot. Je zult niet de eerste zijn die in volle overtuiging is van de onschuld en goedheid van betreffende persoon.
Je schrijft: "Ik weet heel zeker dat ze me niets op de mouw spelden, ze vertellen het alleen maar omdat ik het vraag." Dan vraag ik me af: wat maakt dat jij daarnaar gaat vragen? Dat komt niet uit de lucht vallen.

Gr. Poezie.

Jaymza

Jaymza

13-12-2010 om 23:30

Raar

Als je korter dan een jaar in Nederland woont kun je geen zorgverzekering afsluiten? En soms zelfs pas na 3 jaar? Wat eigenaardig, aan de ene kant de meeste mensen verplichten tot een verzekering en een bepaalde groep mag zich niet verzekeren? Heel onlogisch.
Ik zal eens aan een Roemeense kennis vragen hoe die het doet. Ze woont hier 1,5 jaar maar gaat gewoon naar een huisarts.

Jaymza

Kari1

Kari1

14-12-2010 om 09:04

Dit riekt

"Ze wordt steeds zieker en heeft net drie weken in het ziekenhuis gelegen en daar hebben ze haar verteld dat de tumor gegroeid is en dat de kans heel groot is dat die kwaadaardig wordt. Ze hebben haar daar aangeraden om zsm een operatie te ondergaan."
Een tumor wordt niet ergens onderweg kwaadaardig, die is dat vanaf het begin of niet.
Ze wordt steeds zieker en heeft 3(!) weken in het ziekenhuis gelegen. Hoe kon ze weer ontslagen worden, en haar werk (krantverkopen) weer doen?
"De ziekenhuisopname schijnen ze ook zelf te moeten betalen."
Enig idee wat een drieweekse ziekenhuisopname (met, neem ik aan, allerlei onderzoek) kost? Om dat zelf te kunnen betalen is een héle flinke spaarpot nodig.
Kari

ilsepilse

ilsepilse

14-12-2010 om 14:39

Ik wou

ik wou dat ik als belgische zijnde nog altijd mijn verzekering in Belgie kon afsluiten maar dat blijkt niet mogelijk zijn dan zou het met meer dan 1300 eu per jaar pp schelen aan kosten, maar ik moet als belgische gewoon een nederlandse verzekering hebben voor roemenie geldt idem dito denk ik

Toevallig

of niet geheel toevallig(?)

Ik werk op een poli neurologie en een paar maanden geleden stond er een Roemeense man voor mijn balie, hij had (kortdurende) werkzaamheden in NL, was regelmatig een paar weken hier, en wilde graag dat zijn zoon, die in Roemenië woonde en een hersentumor had, door een NL neuroloog gezien zou worden, in Roemenië was de zorg niet zo goed (vast understatement)

Toen bleek dat dhr zijn zoon niet verzekerd was in NL kon dat niet (ik heb nog navraag gedaan bij de ziekenhuisvoorlichting)

Ik heb geopperd dat ze evt. konden proberen in Roemenië fondsen te werven of acties op touw te zetten, hij droop toen, ernstig teleurgesteld, af..met een schamper lachje over die fondsenwerving..(vond ik wel logisch, dat lachje..)

Had het nog wel met hem te doen, al wist k niet zeker of zijn verhaal klopt..

Nu ik dit lees vind ik het toch wel ´toevallig´ allemaal hersentumoren..??

Jaade

Jaade

15-12-2010 om 08:43 Topicstarter

Kari en anderen

Een goedaardig gezwel kan echt wel kwaadaardig worden hoor.

Ik heb zelf moedervlekken die toch echt langzaamaan in melanomen veranderen en ook cystes worden vaak weg gehaald omdat ze kwaadaardig kunnen worden.

Weet je, ik snap jullie achterdocht wel...maar laten we het wel of nietes verhaal maar even buiten beschouwing laten.

Het ging en gaat mij er vooral om...waarom kunnen ze geen zorgverzekering afsluiten...helemaal duidelijk is het me nog steeds niet, maar toch allemaal bedankt voor het meedenken!

Groetjes Jaade

Tinus_p

Tinus_p

16-12-2010 om 10:20

Leugen

Jaade:
"Het ging en gaat mij er vooral om...waarom kunnen ze geen zorgverzekering afsluiten...helemaal duidelijk is het me nog steeds niet, maar toch allemaal bedankt voor het meedenken!"
Wat veel mensen hier beweren, is dat de opmerking bvan die man 'dat ze geen zorgverzekering kunnen afsluiten' mss wel een leugen is.

Volgens mij

Ik heb het nagevraagd in verband met een Bulgaarse man. Voor zover ik het begrijp zijn er een aantal obstakels:

- ze moeten een kontrakt kunnen overleggen van de huur van een woning, waardoor ze kunnen aantonen dat ze hier wonen;
- een ziektekostenverzekering kun je volgens mij zo afsluiten, als je maar betaalt;
- die ziektekostenverzekering is een voorwaarde voor de IND om een bepaalde sticker te plakken in het paspoort. Dat gebeurt volgens mij in Den Bosch. Als je die sticker hebt ben je legaal hier, maar zonder die sticker zijn mensen uit de EU niet illegaal. Ze zijn dan eerder 'op vakantie in Nederland' en toeristen hebben geen ziektekostenverzekering nodig.
- met huurkontrakt en sticker kunnen ze ook officieel ingeschreven worden in de GBA. Dat geeft niet direct recht op alle sociale zekerheid overigens. Dar zijn weer andere voorwaarden aan verbonden. Wel kunnen ze dan legaal werken.

Ik zou inderdaad een zorgverzekering eens bellen, volgens mij kunnen ze zichzelf gewoon aanmelden. Een zorgverzekering voor een jaar betalen is in elk geval goedkoper dan de operatie.

Helaas stopte hier ook het verhaal voor de straatmuzikant: geen geld voor de zorgverzekering, dus geen sticker, dus geen inschrijving in GBA.

Tsjor

Hanna

Hanna

22-12-2010 om 17:43

College voor zorgverzekeringen

Een zorgverzekering is verplicht voor iedereen die in Nederland woont of werkt.

Meer informatie is te vinden op: http://www.cvz.nl/verzekeringen/zvw

Vreemdelingen zonder verblijfsvergunning (onverzekerbare vreemdelingen) kunnen geen zorgverzekering afsluiten. Toch kan medische hulp soms nodig zijn en moet deze worden verleend. Deze vreemdelingen moeten dan zelf de kosten betalen. Is dit niet mogelijk, dan kan de zorgaanbieder onder voorwaarden aanspraak maken op een vergoeding van oninbare kosten bij het CVZ.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.