Werk, Recht en Geld Werk, Recht en Geld

Werk, Recht en Geld

zondernaam

zondernaam

07-11-2011 om 21:11

Sollicitatie: wanneer beginnen over minder werk

Ik ben uitgenodigd op sollicitatiegesprek voor een wel leuke baan. Iets nieuws, en ik kan het gebruiken voor mijn cv. Het is maar voor een jaar. In de vacature tekst stond er wel 'full time functie', maar verder weinig over aantal uren en de extacte beloning (in schaal, of het genoemde bedrag netto of bruto was).

Nu is het zo dat ik 5 dagen een beetje veel vind. Met name omdat ik er 2 x 1,5 uur voor moet reizen (slechte busverbinding en heb geen rijbewijs). Wordt zware belasting voor mij en de kinderen. Zou daar erg tegen op zien.

Dus ik zou graag 4 dagen willen werken. Dat zou nog zijn te overzien voor een jaar. Maar hoe regel ik dat? Begin ik daar in dat eerste gesprek al over? Of zal ik eerst een onwisbare indruk maken, en dan later nog eens gaan vragen of het wat minder kan?

Mijn man zegt dat laatste; maar ik weet het zo net nog niet...

Hoe kijken jullie daar tegenaan?

Belle Époque

Belle Époque

07-11-2011 om 22:13

Praktisch gezien...

Ik zou gewoon open kaart spelen. Ook voor je eigen gezondheid. Nee heb je, ja kan je krijgen, want ik heb wel vaker gehoord dat de tijden onderhandelbaar zijn. Regel het dan meteen, dan weet je waar je aan toe bent en je maakt geen goede start als je meteen op je tenen moet lopen.

Jesse_1

Jesse_1

07-11-2011 om 22:28

Meteen aankaarten

Niet als openingszin natuurlijk ;).
Als ze je willen hebben, weten ze dat vaak al meteen. Het ligt er een beetje aan wat voor functie het is en wat voor invulling je eraan moet geven. Misschien is voor hen fulltime wel 4x9?
Succes! Jesse (is bij mij vorig jaar ook goed afgelopen!)

Later

Ik zou pas later in de procedure zeggen dat je enorm veel zin hebt in de baan en dat je 32 uur beschikbaar bent ivm andere verplichtingen.
Dus vooral niet de indruk wekken dat ze je een enorme gunst moeten verlenen om een dagje minder te werken. Ze moeten blij zijn dat ze je voor 32 uur kunnen laten werken!

Verstuurd met de Ouders Online iPhone app

+ Brunette +

+ Brunette +

07-11-2011 om 23:42

Inderdaad, beetje wachten

Wel voordat je begint aankaarten maar niet in het eerste gesprek. Zo zou ik het doen, anders ontmoedig je ze meteen. Eerst een goede indruk maken en als ze happig zijn geworden met je wens komen.

Rosase

Rosase

07-11-2011 om 23:49

Wel in eerste gesprek

Daar komt vast wel een moment in voorbij dat je dit kunt aansnijden.

Later vertellen kan ook tegen je werken omdat ze dit soort dingen niet meer verwachten en het dan extra tegen valt.

Is mijn ervaring.

Het werkte overigens altijd het beste als ik het vooraf al kenbaar maakte. Maar dat zal ook wel zijn omdat er dan al een schifting vooraf ontstond.

sinas

sinas

07-11-2011 om 23:54

Ben ooit

tijdens een sollicitatie-gesprek weggebonjourd omdat ik niet in mijn brief gezet had dat ik maar 24 uur werkte. Was een functie van 32 uur. Sommige werkgevers willen dat toch liever op tijd weten.

Yura

Yura

08-11-2011 om 11:20

Ook weg gestuurd

Was geloof ik een sollicitatie op een baan van 32 of 36 uur. Ik werkte voorheen 24 uur, maar hoopte dat in de loop van de procedure ter sprake te kunnen brengen. Ik wilde wel 28 uur werken eventueel. Maar ik kreeg niet eens de kans. Het was namelijk vraag 1, ze hadden gezien dat ik kinderen had en of het wel de bedoeling was om ft te werken. Tja toen gaf ik aan daar over te willen praten. Ik werd gelijk weer naar de deur begeleid. Was precies de functie die ik elders al jaren had gedaan in de zelfde branche. Ik was er dus van overtuigd dat ik minder uren nodig had dan iemand met minder of andere ervaring, maar daar ging het helemaal niet om het ging uitsluitend om het aantal uren.

liora

liora

08-11-2011 om 11:35

Zo laat mogelijk

Hoi,

Zeker niet in het eerste gesprek! Ik zou het pas tijdens het arbeidsvoorwaardengesprek aankaarten. En als je slim bent, zeg je dat 32 uur wil werken, 3 dagen kantoor en 1 dag vanuit huis. Dan kom je er misschien uiteindelijk op uit dat je vier dagen op kantoor werkt en 1 vanuit huis.
Ook vanwege de reistijd inderdaad.

Verder zeker niet kruipen, of zeggen dat je het moeilijk vindt maar. Gewoon luchtig brengen: vijf dagen 3 uur per dag reizen niet te doen, zonde van de tijd ook.

Liora

Naar vragen meteen het eerste gesprek

Ik zou vragen tijdens het eerste gesprek of er over de uren te praten valt, en zo nee, waarom dit aantal uren een harde eis is. (Misschien hebben ze daar wel een hele goede reden voor die je zelf nog niet had gezien/ bedacht.
Je hoeft dan niet meteen je eigen wensen op tafel te leggen, maar kun je nadenken over wat ze eventueel als compromis zouden willen en kunnen bieden. Mocht je na zo'n eerste gesprek toch ervan af willen zien omdat de uren je teveel zijn, kun je hen en jezelf tijd besparen door tijdig een berichtje te doen.
En misschien is het gesprek uiteindelijk zo goed geweest dat je toch wil gaan voor de uren waar zij iemand voor zoeken.

Gr. Poezie.

Rosase

Rosase

08-11-2011 om 13:40

Ja zoals poezie

Zo zou ik het ook doen.

Het is een gesprek van twee kanten en de vraag die Poezie stelt zou ik dan op een gegeven moment ook stellen. En nog liever had ik het al in mijn brief gezet, maar ik lees dat dat hier niet aan de orde is geweest.

Soms is het aantal uren een harde eis en is het van twee kanten tijdverspilling om er in een laat stadium pas achter te komen dat het op dit gebied niet matcht.

Toke

Toke

08-11-2011 om 14:55

Zelf vragen/aangeven

Ik zit ook meer op de lijn dat je het in eigen hand moet houden. Dus niet wachten tot het gevraagd wordt en dan proberen eruit te halen wat erin zit, maar zelf het initiatief nemen. Wel zou ik het zo zakelijk mogen benaderen, zo min mogelijk al meteen met reistijd, zorg voor de kinderen etc komen. Hou het nog even bij mogelijkheden en laat onmogelijkheden weg.
Ik zou voor mezelf op een rijtje zetten wat de marges zijn. Dus wat is het minimum dagen dat je wilt werken, wat het maximum, welke ruimte heb je als je ook kunt thuiswerken of als reistijd als werktijd gebruikt kan worden. Dat varieert namelijk enorm per bedrijf, dus als je voor jezelf duidelijk hebt wat jij zou willen en kunnen, is het makkelijker om tijdens het gesprek te beoordelen wat jij zou willen.
Vervolgens zou ik in het eerste gesprek (je wilt immers zelf ook duidelijkheid?) vragen naar de status van de fulltimebaan. Hoe fulltime is fulltime? 40 of 36 uur maakt al veel verschil. Ook zou ik vragen naar de mogelijkheden om de werktijden in te vullen. Werken ze bijvoorbeeld volgens het concept 'Het Nieuwe Werken', heb je de mogelijkheid om 's ochtends vroeg thuis of onderweg al het een en ander te doen (agenda/mail/afspraken voorbereiden). Mag je twee extra lange werkdagen maken? Dat scheelt namelijke enorm in de totale omvang van je werkdag (werktijd+reistijd).
Ik zou de informatie die je op die manier krijgt, goed willen afwegen. Dus niet meteen aangeven dat je max 4 dagen wilt werken, maar eenmaal thuis een goede afweging maken en daar eventueel in het tweede gesprek op terugkomen. Als zij naar aanleiding van jouw vragen, aan jou vragen hoeveel uur je zou willen werken, zeg je dat je zelf een voorkeur hebt voor 32, maar dat je graag wilt nadenken over hetgeen ze daarvoor allemaal hebben verteld. Dan kun je namelijk nog alle kanten op.
Blijkt nu in het gesprek dat zij keihard vasthouden aan 40 uur per week verdeeld over 5 dagen, tja, dan weet je dat je of flink alle zeilen moet bijzetten, of dat je deze baan moet laten lopen.
Bij ons is het trouwens heel goed mogelijk om een 40/36-uursbaan om te zetten naar een 32-uursbaan. Naar 24 of 28 uur wordt toch wel als veel minder wenselijk ervaren, gewoon omdat ze vinden dat er dan een te groot deel van het werk niet door jou gedaan kan worden en wie gaat dat dan wel doen? Nog iemand voor die overige uren aanstellen is lang niet altijd rendabel en praktisch. Dus ik snap het wel als werkgevers meteen nee zeggen als iemand van 32 naar 28 of 24 wil (als ze een 40 of 32-uurs baan te vergeven hebben, bedoel ik).

zondernaam

zondernaam

08-11-2011 om 16:14

Wat een afwegingen

Tjonge wat een afwegingen...

Ik vind het zelf niet echt kunnen om in een laat stadium dit te gaan aankondigen. Ik solliciteer namelijk op een full-time baan op afstand, dat had ik dus kunnen zien aankomen.

Aan de andere kant ben ik ook bang dat ze meteen de procedure stop zetten als ik begin over kinderen en reizen... je hoort ze al denken.

Ik denk dat het wel ter sprake zal komen in het eerste gesprek. Ze zien immers zelf ook dat ik van buiten kom, en aan mijn leeftijd en cv zullen ze vast ook wel aanvoelen dat er iets met kinderen is.

Misschien moet ik gewoon het dilemma open op tafel leggen. "Ik vind de reistijd in combinatie met vijf dagen werken belastend, hoe kunnen we hiervoor een oplossing vinden?" Dus niet direct over minder werken beginnen, maar wel over "anders werken".

Bovendien is het een project en zal er op bepaalde tijden wél full time gewerkt moeten worden. En dat zou ik ook niet erg vinden; als ik dat maar een beetje kan compenseren.

Ik heb het gevoel dat ik ze wel iets extra's te bieden heb, en dat zij oprecht in mij geïnteresseerd zijn (kan het helemaal mis hebben hoor....), dus ik moet even proberen mij niet al te kruiperig op te stellen. Sámen naar een oplossing werken!

Maar als zij op hun strepen gaan staan... tja....dan gaat het lastig worden.

Dank voor jullie tips!

Moet je dit uberhaupt wel willen?

ik werk nu 1 dag per week (voorheen 2 dagen) waarbij ik 3 a 4 uur in de auto per dag voor moet zitten.

ik vind het niet fijn, maar het is te doen voor 1x per week en het betaald erg goed dus tja.

Inmiddels heb ik volgende week een sollicitatiegesprek op een locatie waar ik maar een half uur a 3 kwartier voor onderweg ben (met de trein dus geen file rijden meer). Lijkt mij heerlijk, kan ik nog wat werken of dutten in de trein.

En als het maar voor een jaar is, tja, kan je dan niet beter verder rond kijken ?

Oh en

eerst maar eens zien of het er een klick is, het echt allemaal wel leuk is met dat salaris en die uren waarvan je nu niet weet wat het precies inhoudt.

en als dat allemaal duidelijk is zou ik gewoon eerlijk zeggen dat je 4 dagen maximaal wil werken.

Als ze je graag willen dan is 4 dagen echt wel te doen voor hen ipv 5 dagen.

Rosase

Rosase

09-11-2011 om 13:35

Zondernaam

Ik denk dat dat ook het beste is. Gewoon terloops en in het eerste gesprek.

Ik heb hier in het verleden al verschillende keren mee te maken gehad en je hoort vaak aan de reactie al of er enige rek zit.

En als je het open vraagt hoeft het echt geen nadelige gevolgen te hebben voor de verdere verloop van het gesprek.

Ik heb ooit wel eens gevraagd hoe ze als organisatie tegenover ouderschapsverlof en parttime werken stonden. En kreeg toen als antwoord: op zich wel positief maar niet voor deze functie, want..... En toen wist ik genoeg.

En mijn huidige baan ging zo: ik solliciteerde naar een baan die fulltime was. En had in mijn brief aangegeven dat ik een voorkeur had voor parttime. En dat was aanleiding om mij niet uit te nodigen voor een gesprek voor die baan, maar voor een andere baan waarbij parttime wel beter paste. En die ook nog eens beter aansloot bij wat ik wilde en wenste. Het was net alsof ik een cadeautje kreeg :-)

zondernaam

zondernaam

09-11-2011 om 16:05

Up date na gesprek / en 'moet je dit willen?' (@manda rijn)

Vanochtend gesprek gehad. Ik heb er gemengde gevoelens over. Leuke mensen, baan lijkt me nog steeds leuk, dat alles geen probleem. (wel een beetje rammelende organisatie) Allerlei praktische zaken zoals vervoer, wanneer beginnen, en kinderopvang etc. kwamen direct al aan de orde, want zij willen de functie eigen per direct laten in gaan.

Maar: ze vragen toch volledige aanwezigheid die 5 dagen. Dus één dag vanuit huis werken was geen optie. Ze wilden op zich best flexibel zijn (bij ziekte kind ofzo), maar standaard 1 dag thuis dus niet.

Tja... misschien hebben ze mijn twijfel direct van het gezicht afgelezen (ik ben erg slecht in bluf) en besluiten ze toch nog met één van de andere kandidaten in zee te gaan...

Maar... @ Manda Rijn... moet ik dit nog willen? Ik zie het inderdaad écht niet zitten. Ik zou over al mijn grenzen heen gaan. Extra lastig: groot deel van de kinderen (halen/brengen school en bso etc.) zou op de schouders man terecht komen, en die trekt het gezinsleven nú al niet (weer een hele andere discussie).

Maar in mijn vakgebied heb je niet veel te willen. Ik ben 3/4 jaar werkeloos nu, en dit is mijn eerste gesprek en serieuze baankans (ook al is het een baan vér onder mijn niveau). Het zou goed staan op mijn cv, en misschien andere mogelijkheden voor mij openen.

Verder kunnen we wel wat extra's gebruiken. We goed kunnen leven op salaris man, maar die wil liever zijn hele salaris niet aan ons op maken, dus wat hij stort op de gemeenschappelijke rekening is nogal karig. Ik zou dus ook graag economisch op eigen benen willen staan, zodat ik niet van hem afhankelijk ben. (okee, jullie voelen dat er wat onderliggende off-topic argumenten zijn).

Dus ik heb sterk het gevoel dat ik dit niet kan/ mag laten lopen, ook al ga ik in alle opzichten over mijn grenzen heen. Wél laten lopen, levert dus ook veel stress en onzekerheid op.

Lastiglastig...

Toke

Toke

09-11-2011 om 16:50

Te veel

ik zal niet op de onderliggende kwesties ingaan, al vielen mijn ogen wel zowat uit mijn hoofd bij het lezen van je update. Maar daar kom je vanzelf wel mee in een ander draadje als je behofte hebt aan een reactie :-)
Maar op basis van wat je schrijft, zou ik deze baan laten lopen. Vijf dagen werken met zoveel reistijd is een enorme aanslag op je energie en tijd. Daar moet wel echt flink wat tegenover staan. Ik vraag me af of dat wel zo is. Je zegt dat het goedstaat op je cv, maar ook dat het ver onder je niveau is. Dat is voor een jaar niet erg, maar misschien betekent het wel dat je daarna vooral dit werk moet doen. Zou je dat willen? Ik denk dat het juist niet goed staat op je cv, dat het moeilijk is om daarna weer op het niveau te komen waar je eigenlijk hoort te werken. Collega van mij heeft dat ook gedaan door een reorganisatie bij een vorige werkgever, maar het lukt bijna niet om weer terug te komen. Ze moet ineens bewijzen wat ze kan en een opleiding volgen.
Dus hou daar rekening mee.
Maar vooral de belasting van 5 dagen is volgens mij te zwaar als je daarbij niet volledig op je thuisfront kunt rekenen. Dan liever een baan dichter bij huis voor een paar dagen, zodat je wel die financiele zelfstandigheid hebt, maar niet al het overige inlevert.

Toke

Toke

09-11-2011 om 16:56

Bluf

oh ja, misschien ben je niet zo goed in bluf, maar is het de moeite waard om dat een keer wel proberen te zijn. Als zij per direct iemand voor 5 dagen willen, zitten ze blijkbaar erg omhoog. En goede mensen die per direct kunnen zijn er niet veel. Dus mochten ze bellen dat ze je toch voor een tweede gesprek uitnodigen, dan zou je kunnen bluffen en zeggen dat je alleen geinteresseerd bent in 32 uur. Voor jou geldt dat dit misschien een mooie kans is om verderop te komen, voor het bedrijf geldt dat dit een mooie kans is om iemand binnen te halen voor een jaar die eigenlijk te hoog is opgeleid. Wie weet wat ze daarvoor over hebben. Wat heb je te verliezen als je die 5 dagen echt niet wilt?

Rosase

Rosase

09-11-2011 om 16:57

Helemaal

maar dan ook echt helemaal eens met Toke.

Ik weet natuurlijk niet wat jou niveau is, maar ik schat zo in dat banen onder je niveau ook dichterbij huis te verkrijgen moeten zijn. Dat is namelijk zoeken in een veel breder spectrum.

Ik moet me trouwens wel heeel heeel erg inhouden om niet iets te gaan zeggen over die onderliggende kwesties.....

Vic

Vic

09-11-2011 om 20:04

Echt niet

Ik zit in een wat andere situatie (geen partner) maar no way dat ik een baan voor 5 dagen zou nemen waarbij ik 3 uur reistijd per dag had. Het komt nu wel eens voor dat ik 4 of 5 dagen weg van huis ben, met dan nog een of twee dagen verre reistijd. Dan ben ik aan het eind van de week echt áf, en de kinderen ook (met VSO/NSO). Als ik het al ooit zou doen, dan alleen als daar een zeer riant salaris tegenover staat zodat ik een oppas aan huis kan inhuren die ook kookt, poetst en boodschappen doet.

jippa

jippa

09-11-2011 om 22:55

Verbaasd

Er is niet veel te kiezen in je sector, je bent al 3/4 jaar werkloos, ik ben dan toch wel verbaasd over de eensgezindheid dat je dit niet moet doen. Maar goed, dat valt me wel vaker op hier op ool.
Ik zou toch kijken of je kunt uitkomen op een compromis, bijvoorbeeld toch deels thuiswerken of vakantiedagen bijkopen of zo, en anders zou ik het toch gaan regelen voor dat jaar. het gaat wel over je toekomst.
Ik denk wel dat als ze je echt willen, ze toch wel wat onderhandelingsruimte hebben. Bij ons is dat wel altijd zo, maar het is wel sectorafhankelijk natuurlijk.

Ja verder onderhandelen

toch als ze een voorstel doen qua salaris wel aangeven dat je erg opziet tegen die 5 dagen en dan zou ik dus wel een verzoek doen of zij een voorstel kunnen doen en het anders laten schieten.

3/4 jaar werkloos is nu helemaal niet zo absurd lang, ik hoor meer mensen (ook in branches waar meer werk is) dat het nu gewoon heel moeilijk is.

Ik heb een periode van een half jaar tussen Haarlem en Almere moeten rijden, vreselijk die files 4x per week. Ik ging s'ochtends voordat mijn kind wakker was weg en als ik thuis kwam lag ze al te slapen, nee niet prettig.

zondernaam

zondernaam

10-11-2011 om 10:06

Beetje bluf!

Dank voor jullie reacties. Ze helpen me echt de zaken voor mezelf op een rij te zetten.

Wbt the off-topic argumenten, misschien iets te scherp en te kort door de bocht geformuleerd vanwege frustratie. Maar ja, manlief is soms wat moeilijk. Misschien moet ik t.o. hem ook wat meer 'bluffen' om mijn wensen vervuld te zien worden. Hij heeft daarnet trouwens constructief meegedacht.

@Toke... nu is het inderdaad misschien tijd voor een spelletje bluf. ;-) Ik heb alle voors en tegens tegen elkaar afgewogen.

Ja, ik heb een baan nodig; voor geld en cv
Nee, dit is niet de baan waarvoor ik over al mijn grenzen heen wil gaan; ondanks geld en cv is dat niet de moeite waard (echt, als mijn droombaan voorbij kwam, speelde waarschijnlijk deze hele discussie niet)(ik had tijdens gesprek bv. wel wat twijfels over de professionaliteit van de organisatie, wat mij dus ook inhoudelijk deed afvragen: wil ik hier mijn naam aan verbinden)

Dus ik zal ze zo bellen en zal nog eens duidelijk mijn condities vertellen. Dan ben ik duidelijk jegens hen (zullen ze alleen maar weten te waarderen). Als ze echt serieus zijn, hoor ik dat wel. En dan ben ik op mijn beurt ook helemaal niet te beroerd om eens een weekje er wel 5 dagen te zijn als dat nodig is.

@ Jippa; ik snap je verbazing wel hoor; het klinkt echt als een luxe probleem, zeker in deze tijd. dat speelt bij mij ook wel hoor, -heb ik iets te willen-. maar als je zelf zoveel twijfels hebt of je de zaken waar kan maken, moet je dan niet jezelf in bescherming nemen (maar ook organisatie, want die hebben niets aan iemand die na 3 maanden afhaakt omdat ze het niet trekt...)

Nou, jullie horen het wel.

zondernaam

zondernaam

15-11-2011 om 21:41

Up date: ik heb um!

Ik ben jullie nog een up-date verschuldigd na al jullie steun.

Ik heb uiteindelijk niet meer met een 'bluf-verhaal' gebeld. Ik twijfelde te zeer of ik dit allemaal nog wel wilde.

Vanavond werd ik gebeld (dat waren ze vergeten????), om te vertellen dat de andere kandidaten waren afgevallen en ik de baan had. Toen heb ik meteen maar mijn 'eis' op tafel gegooid: vijf dagen aanwezigheid is voor mij niet haalbaar! De direct leiding gevende die ik aan de lijn had vond dat geen enkel probleem; zelfs niet als ik 2 dagen zou gaan thuis werken. Als ik er maar was indien nodig. Hij zou mijn eis steunen bij de baas die het moet gaan goed keuren.

Tjonge...ongelovelijk!!!! Ik moet er even aan wennen, was zo in het negatieve denken afgezakt. Maar voor dit jaar heb ik een baan; iets nieuws en even geen geldzorgen!

Dank jullie voor al jullie steun.

Thursday Next

Thursday Next

15-11-2011 om 22:57

Gefeliciteerd!

en heel veel plezier in je nieuwe baan! Fijn dat het zo gegaan is.

Guinevere

Guinevere

16-11-2011 om 09:10

Van harte

Super, goed gedaan en veel succes!

Gefeliciteerd

en wat fijn te horen dat er zelfs 2 dagen thuis gewerkt kan worden !!

jippa

jippa

16-11-2011 om 09:54

Goed zeg!

Gefeliciteerd. Goed dat je niet eerder bent afgehaakt hoor.

+ Brunette +

+ Brunette +

16-11-2011 om 22:50

Fijn zeg!

Typisch weer zo'n geval waarin je je alvast wapent tegen allerlei doemscenario's en dat dan alles beter uitpakt dan gehoopt! Ben blij verrast!

zondernaam

zondernaam

17-11-2011 om 14:08

We zijn d'r nog niet helemaal

Ik heb afgesproken maandag te beginnen; dan zullen we afspreken hoe we die wens om 1 dag thuis te werken kunnen invullen. Want mijn direct leidinggevende maakt nog steeds geen probleem, maar de baas blijft terughoudend.

En dan zie ik net op de gezamelijk kalender dat manlief er zonder overleg 3 dagen symposium in het buitenland heeft op gezet. Dus in de tweede week van mijn baan kan ik al niet full time er zijn.

Heb mijn man uitbrander gegeven. Zo gaat het dus niet. Als hij weg MOET voor zijn werk, dan is het niet anders. Maar als hij weg WILT voor zijn werk (symposia afschuimen), dan kan dat nu dus niet meer.

Werd vannacht huilend van de stress wakker...

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.