Werk, Recht en Geld Werk, Recht en Geld

Werk, Recht en Geld

MM.

MM.

10-11-2010 om 22:11

Staking tnt

Omdat ik weet dat er op Ouders Online een aantal collega's rondlopen: wat doen jullie met de staking
volgende week en hoe is eea bij jullie geregeld?

Wat ik erg vreemd vind (maar mss is dat mijn gebrek aan stakingservaring) is dat ik me schriftelijk moet registreren als werkwillige, anders word ik automatisch als staker beschouwd en wordt mijn povere loontje over die dag ingehouden.
Ik dacht dat het andersom was: stakers registreren zich bij de bonden om een uitkering te krijgen uit de stakingskas. Maar de eis om je registreren bij je leidinggevende om je werk te doen en je loon te krijgen, is dat niet erg raar?

Overigens weet ik nog niet zeker wat ik ga doen. Ik denk dat de postbodes staken voor een verloren zaak, maar ik voel er ook niet veel voor om 'besmet' werk te doen dat normaal door de stakers gedaan wordt. Het zijn wel je collega's.
Ik zou me kunnen melden om alleen de spoedpost te doen (rouwbrieven, medische brieven, trombosekaartjes) maar of de leidinggevende dat accepteert? Een dag vrij nemen kan natuurlijk ook. Ik wil alleen niet als staker geregistreerd worden want dat ben ik niet. Gedoe...

Groet MM

Sancy

Sancy

11-11-2010 om 10:42

Stakingsrecht

Altijd een favoriet onderwerp geweest bij mij :)

Dinsdag

Bij ons hebben ze een werkoverleg ingelast.

Wie zich bij onze postbode+ heeft aangemeld als werkwillende kan zich op onze vb dinsdag zich laten regristreren.
Daarna hebben we een werkoverleg over stand van zaken, en tevens met elkaar vooruit kijken naar de knj periode.
Dus onze werkoverleg wordt dus gewoon iets naar voren in tijd gehaald.
(scheelt weer een maandagmorgen ;) )

overigens..............krijgen jullie ook zoveel post de laatste tijd van de TnT?
Volgens mij doen ze er alles aan om toch hun volume te halen......desnoods maar naar personeel versturen .

Kaaskopje

Kaaskopje

14-11-2010 om 12:23

Zin van staken

Afgezien van dat wij hier thuis ook meeleven met wat er gebeurt bij TNT, we hebben vrienden die er werken e.d., vraag ik me af wat er verwacht wordt van een staking. Het laatste postkantoor boven het Noordzeekanaal is afgelopen week dichtgegaan. Grote kop in onze krant met de foto van iemand die wij kennen... het doet best zeer, maar ik kan me niet voorstellen dat TNT opeens heel anders met het personeel zal omspringen door een staking.

Nasha 1st

Nasha 1st

14-11-2010 om 19:02

Tja

marktwerking, concurrentie, precies datgene waar het huidige kabinet op kickt. Ik vrees dat het echt niet beter gaat worden de komende jaren...Of dat een goede ontwikkeling is? Ik waag het te betwijfelen...

Fiorucci

Fiorucci

14-11-2010 om 19:04

Kaaskopje

Het gaat toch om het feit dat de echte en fulltime werkende postbode wegbezuinigd wordt, niet om de postkantoren, is mijn indruk. En om het feit dat diezelfde postbode nu brieven mag rondbrengen waarin om postbezorgers wordt gevraagd, want die zijn oh zo hard nodig.....
het gaat erom dat mensen die al decennia werken bij tnt, gewieberd worden te gunste van goedkopere parttime krachten. Het feit dat het misschien weinig effect zal hebben, lijkt me geen reden om het dan maar over je kant te laten gaan. En zorgt ervoor dat tnt zich ook meer zal moeten verantwoorden naar de samenleving toe.

Kaaskopje

Kaaskopje

15-11-2010 om 03:17

Pelle

Ik heb begrepen uit het stuk in de krant dat TNT redelijk voor het personeel wat weg moet zorgt. De meesten hebben met of zonder hulp een nieuwe baan gevonden (waar haal je vandaan dat de meesten daar hun best niet voor gedaan hebben?) en een paar zingen hun tijd nog even uit ergens bij TNT begreep ik.
De post had inderdaad meer steun van de overheid horen te krijgen. Bedrijven als, toen nog, PTT en NS hadden in handen van de overheid moeten blijven. Door de privatisering van dergelijke bedrijven gaan er commerciële belangen meespelen en dat komt niet altijd ten goede aan het personeel en het product wat geleverd moet worden.
Dat jij de voordelen van postkantoren niet ziet, wil niet zeggen dat anderen het niet erg mogen vinden dat het postkantoor uit het straatbeeld verdwijnt en dat dat hard is voor het personeel wat er vaak al járen werkt. Het kan honderd keer zijn dat TNT hulp biedt bij cursussen en ander werk vinden, maar voor veel mensen is het een stuk van hun leven wat afgesloten wordt terwijl ze het nog naar hun zin hadden. Je steun aan TNT siert je maar je oordeelt wel wat makkelijk over het lot van het personeel. Vooral de oudere garde werkt vaak al járen voor deze werkgever. Jij zit als parttimer goed, maar de vriend van mijn man mag niet moeilijk doen omdat hij op zijn 51/52ste cursussen moet volgen en werk moet zoeken terwijl hij nog helemaal in zijn element is als postbezorger. Hij heeft nooit anders gedaan.

Fiorucci

Fiorucci

15-11-2010 om 09:03

Pelle

Ik geef niet af op tnt, maar helemaal netjes is het niet gegaan.Begin zomer kregen deze mensen een brief: misschien raak je je baan kwijt. Of dat zo is, mja, misschien hoor je dat in september. Zo ga je niet met mensen om. Een hele zomer onzekerheid, en er dan na de zomer via een brief die je verteld dat je zelf kan zien of je eruit moet, via een nummersysteem meen ik.Zembla gezien?
Overigens: de postbodes die ik ken, best veel, gaan normaal om met hun postbezorgercollega's. Mijn zoon is postbezorger, en heeft nooit problemen met postbodes, zjn gewoon collega's.

Fiorucci

Fiorucci

15-11-2010 om 09:05

Ja, tnt biedt al jaren die mogelijkheid, maar mensen die vaak al van heel jongs afaan postbode zijn, al decennia lang, zijn daar zeer trots op, er komt ook emotie bij kijken. Dat laat zich niet weg redeneren. Jij hebt ongetwijfeld, na een paar jaar postbezorgen een mindere band met het bedrijf.Geeft niet, maar je staat er anders tegenover. Daarbij,overnieuw beginnen na je 50e is minder eenvoudig dan tnt doet voorkomen.

Fiorucci

Fiorucci

15-11-2010 om 10:21

Pelle

Ik zeg niet dat je geen band hebt,maar het is een andere band dan iemand die er op zijn 16e is begonnen en er 40 jaar werkt,dat bedoel ik!
En dat verklaart ook hun emotionele reacties.
Mij man is lang zaterdagpostbode geweest, mijn zoon is bezorger, dus ik ken het bedrijf van beide kanten. Geen van beiden heeft ooit gemerkt dat de een anders behandeld werd. Overigens zijn er zat postbodes die ook alle uren buiten werken.Wij kiezen voor die baan? Eh ja, dus? Postbodes ook.Wat bedoel je daar mee?

Fiorucci

Je moet niet vergeten dat dit al heel wat jaren aan de gang is, en dat die postbezorgers echt van alles is aangeboden qua carrière verandering. Hadden ze daar direkt mee begonnen, hadden ze nu allang ergens anders gewerkt. (Destijds waren die 50ers van nu tenslotte 40ers, en hadden ze nog net op tijd geweest)
Verder herken ik ook wel dat je als postbezorger anders behandeld werd dan postbodes. (Die "huisvrouwtjes" waren de schuldige, die deden hun werk voor een minimumloontje....)

Gr. Poezie.

Fiorucci

Fiorucci

15-11-2010 om 10:35

Poezie

Ja,dat is zo. Maar niet elke postbode heeft dat voor elkaar gekregen. Nogmaals, het is niet zo makkelijk en geweldig als tnt iedereen wil laten geloven.
Wat jammer van jouw ervaringen, ik ben blij voor mijn zoon dat zijn team hechter is.

Fiorucci

Fiorucci

15-11-2010 om 11:40

Pelle

Het feit dat ik stel dat de heren die ervaring niet delen wil niet zeggen dat ik stel dat jij liegt. Dat maak jij ervan. Ook al ben je postbode, de baan was ooit voor het leeuwendeel post bezorgen, en dat is waar ze ooit voor kozen.
verder bedoel ik niet de vrouwen van 30 -40 maar degenen die er al 40 jaar werken. En nogmaals, zembla gezien? De manier waarop is vrij apart, za'k maar zeggen.

postzegel

postzegel

15-11-2010 om 13:23

Maar weer even over die staking

Er schijnt bij ons wel wat post te zijn die dan ook inderdaad rondgebracht moet worden. Ik vind het best. Besmet werk zou ik geweigerd hebben te doen, maar mijn eigen rondjes lopen is prima. Helaas weten wij al met al nog steeds niet of we ons moeten komen registreren of niet en waar dan wel. Daar baal ik van, want ik heb toch wel wat beters te doen dan heen en weer fietsen naar een vestiging om te vertellen dat ik wel ga werken terwijl ik niet eens recht van staken heb. En dat weet ik dan morgenvroeg pas, of ik dat moet......

Fiorucci

Fiorucci

15-11-2010 om 14:02

Pelle

Ik snap nu wat je bedoelt. Ik denk dat ook als je 40 bent ander werk vinden niet makkelijk is. Zeker niet als je kostwinner bent, kun je niet zomaar een paar honded euro minder gaan verdienen. Ik vermoed ook dat daarom tnt'ers geen loon wilden inleveren. Want het is wellicht riant vergeleken met jouw salaris, maar geen vetpot. In Zembla werd oa uitgelegd hoe deze postbodes hoorden dat ze misschien weg zouden moeten, zoals ik al eerder beschreef. Alleen al de manier waarop is echt belachelijk.

Fiorucci

Fiorucci

15-11-2010 om 14:03

Postzegel

Mijn zoon kreeg vorige week al een brief met instructies. (Maar hij werkt alleen op zaterdag)
Ik zou heel snel je leidingegevende eens bellen,om te vragen hoe of wat. Hier wordt alleen rouwpost ed bezorgd.

postzegel

postzegel

15-11-2010 om 14:07

Ik had al gebeld

Het gaat overal anders geloof ik. Wij krijgen morgenochtend pas te horen wat er nu precies van ons wordt verwacht in verband met dat registreren. Wij hebben ook wel een brief gehad vorige week, maar die was heel algemeen en er stond ook in dat we nog nadere instructies zouden krijgen over het registreren. Die instructies komen dus pas morgenvroeg bij ons. Bah, balen!

Fiorucci

Fiorucci

15-11-2010 om 14:34

Oh balen zeg

Hier alleen registreren als je wilt werken, stond in de brief. Apart wel,meestal moeten juist stakers zich registreren dacht ik.

postzegel

postzegel

15-11-2010 om 14:39

Fiorucci

Stond hier ook in de brief, alleen registreren als je wil werken. Maar hoe en waar dan te registreren, dat stond er niet bij. Dat waren die nadere instructies die we nog zouden krijgen. Blijft heel raar natuurlijk als je je moet registreren als je wel wil werken. Maar ja, ik wil mijn salaris natuurlijk wel krijgen.

Fiorucci

Fiorucci

15-11-2010 om 14:41

Postzegel

Ja,kan ik me goed voorstellen. Ik heb geen idee hoeveel mensen bij het depot vlakbij,waar mijn zoon ook vanuit werkt, zullen gaan staken.

Kaaskopje

Kaaskopje

15-11-2010 om 15:16

Pelle

Het is me al vaker opgevallen dat als jij iets normaal vindt, of raar, je het je niet voor kunt stellen dat dat jóuw mening is maar niet van iedereen.
Die jankebalken van nu, die al járen ander werk hadden kunnen zoeken, zullen per persoon anders hebben gehandeld. De een zal misschien gedacht hebben dat het zo´n vaart niet zou lopen, de ander heeft misschien gedacht dat het loon de moeite was om tot het eind te blijven en dan maar te zien. Er zijn ook mensen die hun héle leven nog geen ander werk hebben gedaan en niet zitten te wachten op een carrièreswitch. Dat echt als het zwaard van Damocles boven zich zien hangen. Iemand die altijd buiten is en dat plezierig vindt gaat liever niet op een kantoorstoel zitten. Iemand die zijn hele leven achter de balie heeft gestaan (het gaat namelijk niet alleen om de postbezorgers die hun baan momenteel kwijt raken), heeft nergens anders ervaring in. Als je 30 bent kun je nog wel omschakelen, tenminste... dat zullen de werkgevers nog wel verwachten. Als je 40//50 bent en je komt bij een werkgever aan met 'en ik heb al 25 jaar bij de Postbank/ING gewerkt, dan ben je niet zo interessant. Daar weten wij álles van. Als je ergens al jaren als trouwe medewerker in dienst bent en het niet je eigen keus is om van baan te veranderen, dan is het niet zomaar wat om daartoe gedwongen te worden. Wie weet kun je bij een concurrent aan de slag, maar als je een koophuis hebt met de bijbehorende verplichtingen is het niet zo fijn als je opeens weer onderaan de loonschaal staat binnen een sowieso al lagere salaris. Als je al jaren als trouwe medewerker in dienst bent bij een bedrijf waar je ooit het gevoel bij had dat het 'veilig' was, daar kon je tot je pensioen aan de bak, dan is het héél vervelend als die zekerheid er niet meer is en een andere baan geen vanzelfsprekendheid is. Ik vind dat je daar te makkelijk over doet.
De overheid had TNT misschien wat meer in bescherming kunnen nemen, maar vergeet niet dat TNT geen overheidsbedrijf meer is. Lang leve de privatisering zullen we maar zeggen. TNT moest gewoon concurreren en heeft dat niet gered. Ligt dat alleen aan de overheid?

postzegel

postzegel

15-11-2010 om 15:47

Kaaskopje

Ja, het ligt aan de overheid. Het klopt toch gewoon niet dat aan de concurrenten veel minder eisen gesteld worden. Dat is toch geen eerlijke concurrentie meer maar marktverpesten. Dat heeft geen bal te maken met wel of niet overheidsbedrijf zijn of wel of geen dalende postvolumes. Naar mijn mening is de overheid bezig geweest met het grondig afbreken van het postbedrijf. En straks maar huilen als niemand meer de rouwpost of medische post op tijd rondbrengt en er geen brievenbussen meer staan.

Tirza G.

Tirza G.

15-11-2010 om 20:08

Maar pelle

Daar tegenover staat toch dat de TNT het alleenrecht heeft op postzegels enzo? Hun inkomstenstroom komt niet alleen van de aangeboden poststukken.

Tirza

Nasha 1st

Nasha 1st

15-11-2010 om 20:11

Wat zijn de afspraken dan?

Waarom worden TNT dan regels opgelegd? Ik snap het inderdaad niet denk ik....

MM.

MM.

16-11-2010 om 00:02

Morgen (of nee, het is al vandaag zie ik)

Na enig nadenken heb ik me, zoals in een brief van Productie werd gevraagd, per mail als werkwillige gemeld met daaraan toegevoegd de aantekening dat ik alleen rouwpost, medische post en trombosebriefjes wil bezorgen dinsdag en anders mogen ze me een dag vrij geven, betaald of onbetaald. Geen besmet werk. De vestiging waar de post wordt voorbereid is in z'n geheel gesloten dus mijn ronde vervalt sowieso.

Verder zie ik weinig heil in die staking. Als TNT op de oude voet was doorgegaan was er in de kortste keren helemaal geen TNT meer geweest, met dank aan de concurrentie met hun stukloners en de dalende postvolumes.

Groet MM

Kaaskopje

Kaaskopje

16-11-2010 om 00:18

Pelle

Het probleem ligt NIET alleen bij TNT! ===
Dat zeg ik ook niet.

Kaaskopje

Kaaskopje

16-11-2010 om 00:25

Tirza

Je hebt ook nog Stadspost. Die geven ook postzegels uit.

Kaaskopje

Kaaskopje

16-11-2010 om 01:04

Pelle

Ook in je tweede reactie geef je aan dat ik de overheid nergens de schuld van geef. Ik herhaal het nog maar eens: de overheid had de post nooit uit handen moeten geven. Net als de spoorwegen. Sommige bedrijven zijn niet geschikt voor particulier beheer. Ik vrees dat de huidige regering niets gaat doen.
Sommigen vinden het raar als iemand deze mening heeft. Die vinden dat ook bedrijven als de PTT nu TNT zich moeten kunnen handhaven als particulier commercieel bedrijf, en anders maar niet.
Ik weet uiteraard ook niet hoe TNT dit probleem op had moeten lossen. Als ik dat had geweten werkte ik niet bij waar ik werk:-) Ik weet niet of je de Overheid de schuld kunt geven dat ze de markt hebben opengegooid voor concurrenten. Dat is zeer schadelijk gebleken, dat wel. Maar ik heb ook het gevoel dat dat soort beslissingen een reactie zijn op wat de maatschappij wil. Die wil, even heel algemeen gezegd, concurrerende bedrijven, die wil geen staatsinmenging. Behalve als die bedrijven failliet lijken te gaan en dan is het vaak al te laat.

Fiorucci

Fiorucci

16-11-2010 om 10:51

Pelle

Zoon werkt nooit binnen, inderdaad. Maar dat de sfeer er in het algemeen niet beter op wordt, merkt hij overigens helaas wel, maar dan vooral in de manier waarop hogerhand naar hen communiceert. Hij vindt er weinig meer aan, in ieder geval. Maar onderling gaat het prima, ook bij de doordeweekse ploeg.

Fiorucci

Fiorucci

16-11-2010 om 13:23

Pelle

Natuurlijk heeft mijn zoon contact met postbodes, zij zijn zijn meerderen, de postbode plus bijvoorbeeld.
Die ook wijkjes lopen als het zo uitkomt, aanwezig zijn bij vergaderingen en waar hij tel. contact mee heeft als er op zaterdag iets spaak loopt.
Nog niet zo lang geleden was mijn man zaterdagpostBODE, en ook werkzaam op het depot, hij liep ook gewoon wijken. Iedereen heeft zijn eigen ervaringen, en als die anders of beter zijn dan de jouwe hoef je dat niet te bestempelen als simpel.

Fiorucci

Fiorucci

16-11-2010 om 15:26

Ik lees net

25 en 26 sept zal er ook een staking zijn, lees ik net op AD.nl.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.