Werk, Recht en Geld Werk, Recht en Geld

Werk, Recht en Geld

Studiefinanciering vraagje

Omdat oudste over een half jaartje 18 wordt was ik me aan het inlezen over de ins en outs van studiefinanciering.
Het meeste is duidelijk, snap ik.
Maar 1 ding kom ik niet uit.
Als je op het mbo zit (niveau 4) en daarna wil doorstuderen (hbo dus), krijg je nog maar 3 jaar studiefin.?
Er even van uitgaand dat je slaagt hé......
Klopt dat?
groeten albana

Kari1

Kari1

27-02-2011 om 14:11

Albana

Ik ben niet geheel ingevoerd maar dit vond ik op het www en het klinkt me pausibel in de oren:
"Voor zover het er nu mee staat wil de regering de stufi verkorten van 4 naar 3 jaar (Bij WO wordt dan dus alleen je bachelor vergoed, bij HBO en MBO alleen de eerste 3 jaar).
Nu is het zo dat als je een volledige MBO stufi hebt gehad, en je daarna naar HBO gaat, je de volledige HBO stufi nog krijgt. Ik weet echter niet hoe ze die regeling gaan aanpassen. Volgens mij blijft die er gewoon in. Als je nu dus een HBO gaat doen, en de plannen van het kabinet komen erdoor, dan krijg je maar 3 jaar stufi en moet je dus het laatste jaar er iets op verzinnen. Maar bedenk goed: dit is nog maar een plan, het is nog niet eens voorgelegd aan de eerste kamer, laat staan goedgekeurd. De kans is groot dat als je volgend jaar begint aan je nieuwe studie, het plan er nog steeds niet doorheen is!"
Op het MBO krijg je stufi vanaf je 18e. En of het 3 jaar of 4 jaar stufi wordt voor een HBO-opleiding hangt dus nog af van de regering.
Kari

albana

albana

28-02-2011 om 13:01 Topicstarter

En als je op het mbo korter sudiefin. hebt gehad?

En als je op het MBO korter studiefinanc. hebt gehad? dus maar 3 jaar en daarna diploma?
Mag je dat laatste jaar dan meenemen naar het HBO?
groeten albana

Kari1

Kari1

28-02-2011 om 19:52

Denk het niet

misschien is er iemand die dat wat zekerder weet te melden, maar wat ik er van weet en zie werkt het zo niet bij stufi. Vanaf je 18e krijg je stufi voor MBO. Ben je klaar dan stopt dat. Ga je door met HBO, dan krijg je dáár stufi voor, dat staat verder los van elkaar. En of dat 3 of 4 jaar wordt dat is is dus nog af te wachten.
Als je van HBO naar universiteit wilt dan krijg je overigens niet opnieuw stufi, zoals van MBO naar HBO. Je krijgt dan nog maar zoveel stufi als iemand die direct met uni is gestart voor die studie krijgt.
Dus b.v. 4 jaar HBO = 4 jaar stufi. Wil je door naar de uni om een tweejarige master te doen (5-jarige studie)en heb je daarvoor ook nog een schakeljaar nodig, dan krijg je toch nog maar 1 jaar stufi, ook al ben je nog 3 jaar bezig.
Kari

albana

albana

02-03-2011 om 09:27 Topicstarter

Toch raar

Ze had ook naar de HAVO gekund, wilde dit zelf niet en dan had ze dus wel langer studiefin. gehad, toch?
Heb ik dat goed begrepen?
En dat terwijl de HBO deze 'weg' aanraad......omdat veel HAVO scholieren het niet halen omdat hun praktische en theoretische kennis niet aansluit op deze HBO.
Hoewel ik nu bedenk dat ze het misschien na MBO die HBO in 3 jaar zou kunnen doen.
mmmm, dát ga ik meteen even nazoeken....
O,nee, Uni is niks voor háár.
Dit is meer een praktisch kind. HAVO was vast ook een drama geworden van eeuwig puschen en in de gaten houden en motiveren om het vol te houden. Terwijl ze het nu fluitend doet.
groeten albana

Kari1

Kari1

02-03-2011 om 16:20

Langer?

Hoezo had ze langer stufi gehad als ze het traject havo-hbo had gekozen? Je krijgt in beide gevallen hbo-stufi, en dat kan, afhankelijk van de regeringsplannen, 3 jaar of 4 jaar zijn.
Kari

albana

albana

03-03-2011 om 10:52 Topicstarter

O,ja........

Ben even in de war.....Want Havo was geen prestatiebeurs...Toch?
Nee je hebt gelijk voor het HBo maakt het niet uit. Maar qua eventueel terugbetalen (mocht ze MBO niet afmaken, wat ik niet verwacht, of het moet opeens een heel ander kind worden) wel,toch?
groeten albana

Klaartje

Klaartje

04-03-2011 om 08:11

Albana

Ik typ een heel stuk en weg was het weer :) Begin ik maar opnieuw.
Havo is middelbare school, dus heeft niks met stufi te maken. Ga je na de havo naar hogeschool, dan krijg je 4 jaar stufi. Ga je naar mbo, dan krijg je stufi naar gelang hoe lang je opleiding duurt, meestal nivo 4, duurt 4 jaar. Daarna kun je opnieuw stufi krijgen voor de hogeschool. Deze duurt meestal 4 jaar, dus 4 jaar stufi.
Tot nu toe kun je er 10 jaar over doen om je diploma te halen, heb je het dan nog niet dan moet je stufi terugbetalen. Dit willen ze veranderen, in die zin dat je gewoon maar 4 jaar over hogeschool (of universiteit) mag doen, anders wordt je collegegeld verhoogd. Ga je na de hogeschool nog je master halen, dan doe je daar meestal 2 jaar over, en betaal je het eerste jaar zelf en het tweede jaar (eigenlijk voor de opleiding het vijfde) krijg je weer stufi.
Zoon hier zit in het laatste jaar mbo nivo 4. Nivo 3 vorig jaar diploma gehaald, dus de eerste 3 jaar stufi zijn kwijtgescholden. Hij gaat volgend jaar naar hogeschool, dus krijgt hij weer 4 jaar stufi.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.