Werk, Recht en Geld Werk, Recht en Geld

Werk, Recht en Geld

Studiegeld lenen

In aansluiting op bovenstaande draadjes.
Onlangs sprak ik een net afgestudeerde dame die €45.000 studieschuld bleek te hebben ( 7 jaar gestudeerd, ook nog een jaartje gelummeld). Ze bleek er nog niet over na gedacht te hebben hoe dat ooit af te lossen.
Ook het verhaal van een bijna afgestudeerde die een half jaar voor zijn afstuderen nog even (goedkoop)geld had geleend om 5 maanden te gaan reizen. Ouders van deze jongen hadden altijd de meeste kosten betaald om hem zonder schulden te kunnen laten studeren.

Mijn oren klapperen dus als ik dit hoor, is dit iets nieuws of toch wel "van alle tijden" ?

Ely

Ely

02-02-2012 om 21:24

Vziw

Van alle tijden. Natuurlijk was er 'vroeguh' meer stufi dus werd er voor het basisonderhoud minder geleend maar volgens mij langer gelummeld. Ik kende in mijn tijd ook tiende en elfde jaars... Nog steeds 'bezig' met hun eerste studie.... Ook kende ik een zesdejaars die al die tijd twee studiepunten had gehaald... Jaja ...

Verstuurd met de Ouders Online iPhone app.

Hanne.

Hanne.

02-02-2012 om 22:32

Voor mij bekend

Voor mij is dit heel bekend. Ik heb me altijd stom verbaasd over hoe veel studenten er extra geld leenden voor in mijn ogen onzinnige dingen (vakanties oid).

Dat een studieschuld niet in de weg zit bij het aanvragen van een hypotheek motiveert ook niet om snel af te lossen.

Anders

Anders

02-02-2012 om 22:56

Volgens mij...

Volgens mij van alle tijden. Hier ook opgetrokken wenkbrauwen, maar eerlijkheidshalve ken ik niemand met zo'n studieschuld. Het zijn wel de uitzonderingen, denk ik.

Shonagh

Shonagh

03-02-2012 om 13:08 Topicstarter

En klopt het

dat als je 15 jaar in het buitenland hebt gewoond, deze schuld vervalt ?

Shonagh

Shonagh

03-02-2012 om 21:49 Topicstarter

Joyeux

Ik hoorde dat van een ex-collega die, met vriend, van plan was om 15 jaar uit NL weg te blijven om zo van hun beider torenhogeschuld te zijn verlost. Maar zo simpel ligt het (gelukkig) niet begrijp ik.

Ella2007

Ella2007

03-02-2012 om 23:41

Ik ken ook iemand

Jahoor, ik ken ook iemand die 30.000 schuld heeft. Studie overigens niet afgemaakt.....Wat mij dan weer verbaasd is dat Stufi pas in 2011 bercht stuurt over gaan terugbetalen, terwijl diegene toch echt een jaar of 10 geleden al is gestopt met studeren....Ze is nu 42.

45 per maand lijkt me nog te overzien. Maar met dit bedrag in 15 jaar komt het neer op 166 per maand.
Zou je dat van de belasting kunnen aftrekken ?
En mag je dan zelf kiezen welk bedrag je maandelijks aflost ? Als het dan toch na 15 jaar vervalt...lijkt me raar.

Jaymza

Jaymza

04-02-2012 om 00:08

Ella

Je moet in principe na 2 jaar beginnen met aflossen en er wordt ook rente berekend dus in net voorbeeld van 30000 schuld zal de terugbetaling meer dan 166 per maand zijn. Je mag volgens mij alleen voor meer aflossen kiezen en niet voor minder. En uiteraard kun je het afbetalen van schulden niet aftrekken van de belastingen.

Limi

Limi

04-02-2012 om 09:49

Meer

Ze berekenen een bedrag op basis van je inkomen. Als je inkomen verandert, kun je dat aangeven, maar dat gaat niet meteen in. Als je na 15 jaar nog niet klaar bent met aflossen omdat je inkomen nog steeds niet hoog genoeg is geweest, vervalt de schuld. Minder betalen dan zij voor je berekenen kan dus niet. Maar ze berekenen echt geen onhaalbaar bedrag per maand.

Ik betaalde iets van 100 euro per maand terug met een paar keer 2000 of 3000 tegelijk aan spaargeld. Nou scheelt het dat ik die lening nooit iedere maand opgebruikte.

Schuld

Mijn vriend had ook een torenhoge studieschuld. Voor De studie die hij deed kreeg hij geen studiefinanciering, dus de lening liep via een gewone bank. Deze schuld werd echt wel meegewogen toen wij ons eerste huis kochten! Gelukkig is de boel al jaren geleden afbetaald. De rente van de lening was een aantal jaren aftrekbaar van de belasting, maar de aflossing natuurlijk niet!

Verstuurd met de Ouders Online iPhone app

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.