Werk, Recht en Geld Werk, Recht en Geld

Werk, Recht en Geld

Svp duimen voor mij [sollicitatiegesprek]

ik ben bloednerveus, eindelijk na 2 jaar zeer sporadische vacatures in mijn branche, de functie die helemaal past in het beoogde plaatje qua inhoud, ervaring, ambities, groeimogelijkheden, locatie etc.

maandag op gesprek, jemig het is een vreselijk idee als het niets wordt, pfff.

Ik moet voorkomen dat ik als een adhd'er on drugs ga zitten raaskallen en alleen maar vanuit mijn zelf ga zitten ouwehoeren en nerneus rare grappen ga zitten maken die niemand snapt....

argh.

gisteren nog met man wat geoefend, hoe ik dingen moet formuleren en verder ben ik niet niet van plan om mijzelf verder voor te bereiden omat ik dan heel nervues ga letten op hoe ik het moet zeggen en wat ik moet vragen.

zennn, ontspan, ontspan, ik kan het wel, maar nu moet ik het nog doen. Wederom ARGH !

Manda Rijn

Manda Rijn

13-11-2011 om 12:55 Topicstarter

Oh ja

een vriendin (nogal succesvol en zit ook vaak in sollicitatiecommissies) zegt dat ik gewoon mezelf moet zijn, open en gek zoals ik ben, zeggen wat ik aan ze heb en wat zij aan mij kunnen hebben (en op een normale praat toon zoals ik dat ook zou doen met haar, niet geforceerd etc) en gewoon dus niet te moeilijk denken en doen. Jezelf zijn, dan komt het wel goed.

ehmmm. help, ik heb wat bemoedigende woorden nodig volgens mij, ik ben zeer zelden zenuwachtig dus dit is wel heer erg.

+ Brunette +

+ Brunette +

13-11-2011 om 13:23

Misschien heb je hier iets aan?

Een paar weken geleden heb ik zo'n gesprek gehad: het ging om een buitenkansbaan waarvoor ik een gat in de lucht zou springen. Omdat het om werk ging dat ik eerder heb gedaan, vroeg ik me niet af wat voor vragen ik zou moeten stellen en wat voor houding ik zou moeten aannemen, ik heb het gesprek in mijn hoofd voorbereid en ben er redelijk rustig heengegaan. Uiteindelijk ben ik het niet geworden maar dat had helemaal niets met het gesprek te maken, dat ging prima, het klikte. Heel jammer maar ook weer niet het einde van de wereld. Houd je dat voor ogen. Desnoods kun je tegen de sollicitatiecommissie zeggen dat je misschien wat zenuwachtig overkomt omdat je die baan heel erg ziet zitten. Daar kunnen ze toch moeilijk bezwaar tegen hebben?

Guinevere

Guinevere

13-11-2011 om 14:56

Onlangs

Onlangs zat ik op een zondag in dezelfde situatie als jij. En ik wist niet wat ik nog meer kon doen aan voorbereidingen etc., ik had alles al gedaan. Dus toen heb ik na een vraag hier, en diverse fijne adviezen, lekker een fles bubbels soldaat gemaakt met mijn man. Zelden zo'n goede voorbereiding gedaan voor een sollicitatie. Op de dag zelf nam ik uit voorzorg tegen zenuwachtig raaskallen met liefde een valeriaanpil. En ik ben zo ontspannen als mogelijk was het gesprek ingegaan (en uiteindelijk aangenomen). Voor de rest geldt inderdaad: jezelf zijn en het is bepaald geen schande om nerveus te zijn. Maar die nervositeit moet geen struikelblok worden (vandaar mijn valeriaan). Succes morgen!

oregano

oregano

13-11-2011 om 19:02

Succes hoor!

Manda, ik wens je alle succes van de wereld! Ik denk ook dat het het beste is gewoon jezelf te zijn en blijven. Ook al is dat niet zoals jij denkt dat het zou moeten zijn, je bent een mens en geen perfecte robot. Als je jezelf kunt blijven komt je het meest authentiek en congruent over, sorry voor deze psychologische termen maar weet niet een woord wat zo de lading dekt.Verder heb je de kennis die je nodig hebt gewoon in je hoofd dus wat dat betrfet hoe je dat alleen maar te vertellen.
ja ik stel het wat simpel voor, ik zou ook zenuwchtig zijn. Neem een lekker groot glas wijn, of een slaapmutsje wat bij jou goed werkt,
Succes!~
Groet Oregano

Inge M

Inge M

13-11-2011 om 19:57

Tip voor gesprekken

Bedenk over welke resultaten of acties jij tevreden bent van je voorgaande werkervaringen. Beschrijf die ervaringen voor jezelf, waarom ben te daar tevreden of zelfs trots op, in hoeverre laten ze zien waar jij goed in bent (het liefst passend bij de potentiële baan).
Bij vragen tijdens het gesprek heb je de goede ervaringen in je hoofd zitten. Als een ervaring past bij de vraag, ga je die ervaring als voorbeeld gebruiken. Het grote voordeel is dat je die ervaring al op een rijtje hebt staan, inclusief wat je wil laten zien. Bijkomend voordeel is dat je zo zelf kunt sturen hoe je over wil komen.

Manda Rijn

Manda Rijn

13-11-2011 om 20:26 Topicstarter

Goede en mindere kanten

ik ben goed in het maken van plannen, deze op poten te zetten en uit te werken tot een hapklare realiseerbare/uitvoerbare productie. Ik ben een persoon die mensen verbindt, een team kan vormen, graag bruggen bouwt naar buiten (ongebruikte interne of externe contacten, netwerken) ik ben open en communicatief en toegankelijk voor een ieder die iets te melden heeft over zowel vakinhoudelijke als persoonlijke dingen. Ik kan teams aansturen maar ik kan ook goed onderdeel zijn van een team en in die zin ook dienstbaar taken uitvoeren en produceren. (allerlei voorbeelden van).

Ik word zeer gewaardeerd (zo fijn !) door mijn studenten, kan het in grote lijnen vinden met al mijn collega's. Ik ben iemand die goed kan analyseren en die visies kan duiden, pro actief op zoek gaat naar informatie, ik kan onderzoeken (ook allemaal voorbeelden van).

Minpunten: ongeduldig = te veel in de toekomst/te weinig in het heden wat ontwikkelingen kan frustreren = ik kan te snel te kritisch zijn.

het is een eerste orienterend gesprek, er volgt dus vast nog een gesprek en daarna onderhandelingen over salaris (neem ik aan).

pffff. Grutjes wat een stress. Ik heb net nog even de website door genomen, alles uitgeprint, moet ik vanavond nog eens doorlezen. Maar mijn man zei direct: het is geen examen !

Ik moet hen ook aan het woord laten, dus niet vanuit mezelf een half uur vol lullen, dat vooral, nadenken voordat ik wat zeg en enthousiast zijn over dingen die ik leuk vindt.

merene

merene

13-11-2011 om 20:36

Veel succes

Adem in en adem uit...
Het is ontzettend spannend. Je hebt je goed voorbereid. Meer kun je (en hoef je) niet doen.

Voor je gaat slapen ga je nog wat ontspanningsoefeningen doen en dan laat je het lekker los tot morgen. Lekker slapen en dan ga je "gewoon" op gesprek. Eitje, doe je gewoon ;-).

Ik probeer mezelf zo regelmatig tot rust te brengen en soms lukt het me.

Veel succes.

Asa Torell

Asa Torell

13-11-2011 om 20:47

Manda

In ieder geval alvast een goede zet dat je het hier neer hebt gezet. Want nu kunnen wij voor je duimen! Ga ik heel hard doen!!! Ik hoop zo dat het 'm nu eens wordt met de baan!

Morgana Fata

Morgana Fata

13-11-2011 om 20:48

En!

Vergeet niet dat het tweerichtingsverkeer is. Stel zelf ook vragen over de functie, de inhoud van de werkzaamheden en het bedrijf. Daarmee trek je de verhoudingen een beetje gelijk, maar toon je ook interesse. Kan je ook weer makkelijker gebruiken bij je antwoorden op hun vragen. Bovendien, je wilt toch ook zeker weten dat dit bij jou past?

Manda Rijn

Manda Rijn

13-11-2011 om 22:28 Topicstarter

ik heb goede vragen, de boel daar is in verandering (daarom vind ik het ook zo'n leuke functie, hopelijk kan ik allerlei dingen inbrengen en mee bouwen aan kwaliteit en innovatie etc). En het is heel divers, met veel verschillende mensen en verschillende belangen, ja erg leuk.

Ik heb er nu een positief gevoel bij, ik denk dat het belangrijkste morgen is dat er een klik is met de 2 opleidingshoofden waar ik direct onder werk, met hen heb ik vrijwel dagelijks te maken. En dat kan je niet voorbereiden, een klik is er wel of niet.

verder, ik ga zo nog wat snel lezen door het programma wat ze nu op de website hebben staan, verder weet ik het gewoon, meer moet ik niet piekeren en bedenken want dan schiet ik weer in de stress. Ik hoef niet alles te weten indd, ik moet kijken of zij mij kunnen bieden wat ik wil en ik visa versa.

Mijn grootste andst is dat het niets wordt, er zo ontzettend weinig nu in deze sector aan werk en het kan dan weer maanden duren voordat er weer een functie ergens in NL vrij komt en dan is het maar de vraag of het goed aansluit.... ja jeetje, vreselijk als het niet lukt dan moet ik weer wachten.

Grappig genoeg heb ik het nu opeens wel weer heel erg druk met wat freelance klussen, dat stroomt opeens even binnen, volgende week weer een opdrachtopname, lekker geld harken en weer wat verbouwen.

ja ik heb er gewoon zin in, geef mij die baan, ik regel wat ik moet regelen en voorzie in innovatie mogelijkheden, communicatie en contacten en een luisterend oor.

Vic

Vic

14-11-2011 om 09:13

Ziet er goed uit

Volgens mij weet je prima dat je het kunt en het komt hier ook heel overtuigend over. Adem in, adem uit, en zet 'm op!

Werknemer

Werknemer

14-11-2011 om 10:23

Manda

Veel succes vandaag!

Succes manda!

Je kunt het!

krin

krin

14-11-2011 om 13:01

Benieuwd

hoe het Manda vergaat!

Manda Rijn

Manda Rijn

14-11-2011 om 13:43 Topicstarter

Terug

van een heel goed gesprek, ik was niet meer nerveus, kon helder antwoord geven, was wel erg enthousiast maar heb volgens mij niet zitten raaskallen of vervelend zitten doen.

wel heb ik 1 keer iemand onderbroken (slechte eigenschap) daar baal ik echt heel erg van, oh stom !!

Iig er waren 130 sollicitanten, 10 zijn uitgenodigd voor dit eerste gesprek, deze week kiezen ze er 2 of 3 voor het volgende gesprek.

de functie is interessanter dan ik dacht, met meer mogelijkheden in de nabije toekomst.

Manda Rijn

Manda Rijn

14-11-2011 om 14:06 Topicstarter

Oh goden

begin natuurlijk vreselijk te twijfelen, was ik echt wel helder, niet te veel uit mezelf, te ongeduldig, te direct, te drammerig, te onbeleefd.

was ik wel innemend, vriendelijk, warm, oprecht, professioneel...

als traktatie heb ik net een scone met creme en jam naar binnen geduwd, maar nu ben ik misselijk, arghhhh, de algehele zelfhaat en onzekerheid slaat nu natuurlijk in.

jemig, en ze hebben natuurlijk die andere 9 vast heel goede andere kandidaten nog.

eind van de week hoor ik of ik nog een keer mag komen, dan zal ik mezelf met klem inbinden en specifiekere situaties moeten voorbereiden.

ja hoe ga ik het 2e gesprek eigenlijk voorbereiden ???

En gelukkig nog iets vandaag om naar uit te kijken, na bijna 20 jaar ga ik weer op paardrijles, vanavond zit ik dus weer eens op een echt paard ! Heb er erg zin in. En nu ben ik even vrij totdat ik vanmiddag de kinderen op moet halen, ik ga mezelf dan maar trakteren op een middagdutje.

jeetje, wat spannend, het is zo'n gave baan, als het niets wordt dan schiet ik vast in een depressie, bah ik moet er ook niet aan denken nog een hele tijd bij mijn huidige werkgever te blijven.

Tigerfeet

Tigerfeet

14-11-2011 om 14:19

Manda

duim duim duim duim duim duim duim

Leuk dat je weer gaat paardrijden, i vind dat ook zo genieten nu ik na 1 jaar weer eens per week rij.
Tigerfeet

Manda Rijn

Manda Rijn

14-11-2011 om 18:00 Topicstarter

Ok en nu het 2e gesprek

ik moet natuurlijk eind van de week afwachten, maar ik ben een keer optimistisch.

dit vanochtend was het eerste orienterende gesprek (wie ik ben, wat ik kan, wat ik wil, waar zij mee bezig zijn, wat er aan komt).

nu dus verder de diepte en realiteit in denk ik, iemand een voorstel en ervaringen van 2e gesprekken ??

Inge M

Inge M

14-11-2011 om 19:51

Ik zou toch even wachten tot eind van de week

voordat je hier om tips vraagt. Jij draait anders door en wij ook.
Het weekend is lang genoeg voor dergelijke tips.

+ Brunette +

+ Brunette +

14-11-2011 om 20:10

Nu even pas op de plaats.

Het gesprek kun je niet meer overdoen. Een keertje iemand hebben onderbroken is geen doodzonde, ze verwachten geen uiterste perfectie. Ooit heb ik in een sollicitatiecommissie gezeten. Iedereen die we hadden uitgenodigd was geschikt voor de baan (anders nodig ze je ook niet uit, hè) het ging er eigenlijk alleen om of het klikte. Je moet tenslotte prettig samenwerken en als het aan de koffietafel dan ook nog gezellig is, is dat helemaal ideaal.

Manda Rijn

Manda Rijn

16-11-2011 om 13:46 Topicstarter

Negatief bericht

ik ben te zwaar, maar ze weten dit nog niet zeker, en ze gaan van die 130 die niet uitgenodigd waren toch nog wat mensen spreken.

en ik heb direct gelobbyed en bnu sta ik op een on hold lijst, want misschien wordt de functie wel gesplitst etc etc.

iig vonden ze het een zeer goed gesprek maar ze zijn bang dat als de functie straks toch te veel administratief is en minder inhoudelijk (en dat geloof ik dus niet, ze hebben iemand nodig die inhoudelijk werk gaat leveren anders verzuipen ze) ik afhaak omdat ik het te saai en te eentonig vindt.

absurd, absurd. Er komen een paar heel pittige dingen aan zoals een nieuwe accreditatie, meer internationale samenwerking en daar hebben ze mij gewoon bij nodig.

&*%*%O&P)&*

iiog heb ik mezelf dus er weer tussen gedrongen en wordt ik alsnog volgende week vrijdag definitief afgewezen maar aan mij heeft het niet gelegen. Ik heb zelfs net nog terug gebeld op de voicemail dat ik na volgende week meteen een dag in de week kan beginnen om de eerste stapels weg te werken en te structuren.

het is een functie in het hbo kunstonderwijs direct onder de 2 afdelingshoofden, ik ben gewoon zo ontzettend geschikt hier voor ! En ze moeten die functie niet naar beneden afkalfen want dan lopen ze straks tegen een muur op. ZO DUS PUNT KLAAR !!

op een onhold lijst, hou toch op, schei uit.

En ja ik sta wel op de lijst om les te gaan geven, maar dat was de functie niet !!! Trouwens helemaal niet slecht om daar les te gaan geven, dat scheelt mij weer 2 uur reistijd op een dag. maar anyway: IK KAN HET NIET ACCEPTEREN !!!

Vic

Vic

16-11-2011 om 13:56

Gut

Hopelijk gaat het toch allemaal lukken en krijg je alsnog positief bericht. Maar lesgeven een stuk dichterbij is toch ook al een mooi resultaat? Dat heb je dan in ieder geval.

Fiorucci

Fiorucci

16-11-2011 om 17:16

Maar....

Als dit nou niet lukt, en je kunt daar wel lesgeven, kun je altijd later nog intern solliciteren aldaar op andere functies?? Dan weten ze inmiddels ook wat ze aan je hebben!:)

Manda Rijn

Manda Rijn

16-11-2011 om 17:50 Topicstarter

Griebel

dat lesgeven dat is wel leuk, maar dan is het weeer les geven. IK WIL gewoon een stuk kwaliteit opbouwen en dat is ook heel erg nodig.

zij zagen mij meer in een adviserende ipv uitvoerende functie.

Maar ze moeten helemaal niet iemand hebben die alleen maar uitvoert, dat zou echt stom zijn want dan zijn ze onderbezet. En iemand gaan opleiden tot iets hogers heeft geen zin want ze hebben het gewoon vreselijk druk dus dan sleept zo'n veredelde typemiep alleen maar aan hun benen.

Ik kan het niet accepteren, heb behoefte om iets in elkaar te slaan. En als ze straks weer belt om mij definitief af te wijzen ga ik natuurlijk graag in op de les geven maar pijn doet het wel.

want er zijn verder geen functies, er is niets, ja eens in de zoveel maanden, ik heb zelfs al een keer in Eindhoven gesolliciteerd, dus lange reistijd heb ik er ook voor over. Om hopeloos van te worden.

Maar zoals mijn dappere sterke tante altijd zei "geef NOOIT op". Dus ik wacht af en hoop dat ze het alsnog gaan in zien en mij die baan zsm moeten geven.

stom, baal, grrrr

zondernaam

zondernaam

16-11-2011 om 20:19

Herkenning

Ik ken de situatie (jaja, ook culturele sector), en het is zooooo frustrerend als ze je 'overgekwalificeerd' vinden (alsof er dan ook echt niets is tussen de academia en putjesschepper). Dan sta je echt zo machteloos over: "Ja maar, ja maar.... ". Ze vullen de zaak al gewoon voor je in, op negatieve wijze. Want bekijk het nu eens van de andere kant: super toch als je iemand binnen haalt met wat extra's?

Ik hoop toch op goed bericht voor je, maar je hebt er toch in ieder geval iets aan over gehouden.

Polly Shearman

Polly Shearman

17-11-2011 om 10:14

De combi

vind ik juist ontzettend belangrijk, zowel adviserend als uitvoerend. Dan weet je zowel hoe het op de werkvloer gaat als hoe het zou moeten zijn.
Ik ben erg VOOR dubbele functies. Ik werk in de zorg dus misschien niet te vergelijken, maar mijn zoco werkt elke dag gewoon eerst een paar uur mee in de zorg voordat ze op kantoor verder gaat. Om te weten wat er speelt en feeling met het werk te houden.
Dus manda, probeer ze daar maar te overtuigen van het feit dat juist die combi heel goed kan uitpakken.

Manda Rijn

Manda Rijn

17-11-2011 om 10:19 Topicstarter

Ja polly

dat heb ik ook gezegd, persoon A kon dat heel goed volgen, persoon B is volgens mij minder enthousiast die wil een veredelde typemiep. Maar dat weet ik natuurlijk niet zeker, maar tijdens het gesprek en het telefoontje kwam dat wel zo op mij over. Persoon B heeft komende 6 jaar ook geen accreditatie, persoon A volgend jaar wel.

Het mooiste is de combi uit 3 delen: docent, uitvoerend en adviserend. Dan heb je op alle vlakken info.

veredelde typemiep

veredelde typemiep

19-11-2011 om 10:50

Tja, manda

Hallo Manda,

Ik las jouw berichtjes en moest toch even reageren. Ik vind dat je erg neerbuigend doet over de administratieve ondersteunende taken binnen het kunstonderwijs. Ja, ik werk als zo'n, wat jij noemt, veredelde typemiep binnen 't HBO kunstonderwijs en had dus zo je nieuwe collega kunnen zijn. Ik heb zelf ook op HBO niveau gestudeerd en ben en voel me niets minder dan mijn collega's die lesgeven of een coördinerende functie hebben, ze hebben me nl. nodig. Er heerst bij ons een gevoel van gelijkwaardigheid...dit moest me even van het hart...

You go tiepmiep!

Groot gelijk! Elke schakel is even belangrijk.

Ook niet HBO-ers uiteraard!!

Hoe prachtig en voldoening schenkend je baan ook is, het wordt al gauw onleefbaar als het vuil niet wordt opgehaald, de kopieerapparaten niet bijgevuld, de toiletten niet gereinigd, de verwarmingsinstallatie niet verzorgd en ga zo maar door. Oh ja, en vergeet het koffieapparaat niet ;)

Manda Rijn

Manda Rijn

20-11-2011 om 09:52 Topicstarter

Lol

"you go tiepmiep"

Mooie slogan voor op zo'n bordje. Verder was het niet mijn intentie om de veredelde tiepmiep te "dissen" (quote oudste neef, die dit elk half uur zegt).

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.