Werk, Recht en Geld Werk, Recht en Geld

Werk, Recht en Geld

Vic

Vic

04-05-2010 om 22:33

Temperatuur op je werkkamer (met collega's)

Een paar maanden geleden heb ik de kwestie 'radio aan of uit' hier neergezet, omdat het er naar uitzag dat de mindere goden bij ons op het werk op grotere kamers met meer collega's moesten gaan werken. Inmiddels is de reorganisatie achter de rug, en deel ik een kamer/zaal met 6 (!) collega's. Gelukkig zijn we zelden allemaal aanwezig en zit ik ook vaak alleen, maar er zitten wel wat 'zeurtjes' bij. De radio is gelukkig geen issue, maar nu hebben we discussies over de temperatuur ;-) De meeste collega's gedijen bij tropische temperaturen, en ik heb het liefst max 20 graden. Je kunt toch beter een trui meenemen dan tegen je collega aan moeten kijken die steeds schaarser gekleed gaat vanwege de hitte? Ik heb zelfs een kamergenoot die iedere keer als ik even van de kamer ben 'stiekem' de temperatuur hoger zet. Wat vinden jullie? Gulden middenweg (dan is niemand gelukkig) of gewoon een trui meenemen?

Marli

Marli

04-05-2010 om 22:50

Koukleum

Nou, ik vind je vraag van weinig begrip getuigen voor geboren koukleumen. Het is echt vreselijk vervelend om het koud te hebben, dus om deze mensen af te doen als 'zeurtjes', dat is erg onaardig.
""Je kunt toch beter een trui meenemen dan tegen je collega aan moeten kijken die steeds schaarser gekleed gaat vanwege de hitte?"
Heb jij het liever te warm of te koud? En dan bedoel ik echt koud, dat je dus rilt tot in je botten, niet meer goed kan nadenken, gewoon niet goed meer functioneert. Ik vind het wat makkelijk om te zeggen dat je dan maar een extra trui moet aantrekken. Dat helpt namelijk niet genoeg. Natuurlijk is het ook niet fijn om het te warm te hebben, maar ik vind dat echt niet te vergelijken met het ongemak van het (veel) te koud hebben. En ja, 20 graden lijkt misschien genoeg, maar vaak werken thermostaten niet zo goed en is de werkelijke temperatuur lager, misschien is zoiets bij jullie ook aan de hand. Daarbij, veel hangt natuurlijk af van wat voor soort werk jullie uitvoeren op die kamer. Als het om zittend werk gaat, neem dan van mij aan dat 20 graden voor koukleumen echt te koud is... Met een halve of hele graad erbij kom je dan al een eind. Dus een compromis zou mogelijk moeten zijn. (of bedoel jij met compromis dat het niet boven de 20 graden mag?)
groet,
Marli

Tihama

Tihama

04-05-2010 om 22:53

Trui?

Wat dragen die koukleumen dan?
Ik bedoel: als ze in een dun topje zitten en dan zeuren dat het te koud is, dan vind ik dat ze eerst maar eens een trui moeten aantrekken. Maar als ze al een dikke trui aanhebben, tja, dan mag die verwarming wel omhoog. Lijkt me wel redelijk.

Tihama

Vic

Vic

04-05-2010 om 22:59

Overhemd/bloesje

Ik bedoelde het 'zeurtje' niet zo naar hoor. We hebben het best gezellig, al is het wat druk. De collega's in kwestie zijn ongeveer hetzelfde gekleed als ik, in een overhemd of bloesje. Ik heb een slimme collega die altijd een jasje meeneemt, dat ze gedurende de dag aan- en uittrekt, afhankelijk van wie het laatst aan de thermostaat heeft gezeten ;-) Als ik het te warm heb ga ik me heel onbehaaglijk voelen en de hele tijd gapen. Daar ga ik dus ook niet beter van werken. Gek genoeg doe ik soms wel de temperatuur omhoog als ik alleen op de kamer werk. Zeven pc's en mensen zorgen blijkbaar voor een stijging van de temperatuur. 20 graden is een schatting van mij. Thuis heb ik de thermostaat op 20 staan, en dan vind ik het soms nog wat kil. Dus misschien is het wel warmer. Of ik werk gewoon te hard, dat kan ook nog.

Tihama

Tihama

04-05-2010 om 23:06

Laagjes kleding

Dat doe ik ook altijd aan. Wij hebben namelijk een gebouw waar bouwfysisch niet veel intellect bij gebruikt is.

7 PC's en 7 personen levert aan extra hitte al snel net zoveel als een aardige terrasstraler.

Ik zou aan de baas voorstellen dat er bedrijfsblazertjes aangeschaft worden. Kan makkelijk uit nu er flink bespaard is op werkplekken;-)

Tihama

amk

amk

05-05-2010 om 10:27

Arbo technisch

is 20 graden voor een kantooromgeving aan de koude kant. Dan wordt eerder 22-23 graden aangehouden als optimum.

Wij hebben zelf inspraak gehad in de indeling van de kamers, dus alle koukleumen zijn bij elkaar gaan zitten. Lekker stickers op de kachels geplakt dat ze niet lager als standje x mogen. En dan hebben we ook nog allemaal vestjes en dekentjes op onze stoelen hangen.

Geven en nemen

dus ik denk dat het zo´n 22 graden kan zijn, heb jij het te warm, dan zet je toch (strategisch) een zacht blazende ventilator neer (heb ik zelf ook, ben ook veel warmer dan mijn collega´s) hoeft niet storend te zijn voor je collega´s en zo is iedereen tevree (ik moet er alleen niet aan denken dat de thermostaat nog hoger zou gaan, want dan helpt zelfs geen ventilatortje meer...

(en als er dan aangepast moet worden, dan mogen de koukleumende collega´s een jasje of vestje aan, je kunt nou eenmaal niet meer UITtrekken als je alleen in een bloesje zit..)

Asa Torell

Asa Torell

05-05-2010 om 16:12

Herkenning

Bij mij op de kamer speelt dit probleem ook en het is lastig. Niet alleen omdat compromissen moeilijk zijn (het is of heet of koud) maar ook omdat andere dingen een rol spelen zoals ´wie is de baas´. Ikzelf ben degene die het langst op deze kamer zit en de nieuwkomers willen het anders, dat vind ik wel lastig. Dat ik ineens de hele dag in een onelegante fleece moet zitten ipv. in de door mij uitgezochte combi alleen omdat zij het te warm vinden terwijl ik het prima uithoud. En dat ze in de meerderheid zijn en ik daarom niet graag expliciet erover overleg, bang om het onderspit te delven en een zeurtje te zijn. Of dat ik zou moeten verkassen naar de koukleumenkamer terwijl ik daar al zolang zit. Haha, allemaal heel kinderachtig maar zo werkt het wel.
Mijn huidige idee is dat we het gewoon afwisselen door het raam regelmatig open (zij) en weer dicht (ik) te doen (en de fleece dan aan/uit) en er wordt niet geklaagd dus ik denk dat dat redelijk werkt. Het is er inderdaad gauw benauwd dus ik kan voor mezelf wel toegeven dat het onredelijk is dat aan anderen op te dringen. Daarentegen kan het met raam open flink tochten en vooral op mijn zitplek, dus dat ik het op een gegeven moment weer dicht wil vinden de collega´s geloof ik ook wel redelijk.

Nasha 1st

Nasha 1st

05-05-2010 om 17:01

Ik ken het....zucht

ik werk ook met allemaal koukleumen (er zijn 60 werkplekken bij ons)....Ik heb het vrijwel altijd warm...als de kachel op 21 staat vind ik het aangenaam bij ons, liever nog iets koeler....De mutsjes krijgen het dan koud, kleden zich alsof het hoogzomer is en dan maar piepen....dus gaat de kachel naar 24! Veel te heet!!!! Ik kan dan nog nauwelijk nadenken....gek word ik er van....en met mij nog een aantal warmbloedige types....en zo zit ik dus hartje winter gewoon in t-shirt op mijn werk

Sancy

Sancy

05-05-2010 om 17:14

Nasha

je schrijft: "De mutsjes krijgen het dan koud, kleden zich alsof het hoogzomer is en dan maar piepen...."
Wat een fijngevoelige manier om over je collega's te praten.
Ik heb een representatieve functie en wordt geacht me netjes te kleden. Warme truien passen niet in mijn functie. Omdat ik het altijd koud heb, draag ik colberts op mijn werk. Ook dan heb ik het nog koud. Ik loop de meeste seizoenen wel eens met 4 lagen over elkaar, en dan nog heb ik het koud. Ik kan de verwarming op 26 graden zetten als ik wil, dan nog heb ik het koud. Ik heb het altijd koud.
Gelukkig hoef ik mijn kantoor niet met een collega te delen die mij daarom een piepende muts vindt.

Nasha 1st

Nasha 1st

05-05-2010 om 19:00

Tja sancy

als je van jezelf weet dat je kouwelijk bent moet je niet in een navelshirt of spaghettibandje naar je werk komen....dan vind ik je een mutsje....sorry...

Sancy

Sancy

05-05-2010 om 19:32

Maar nasha

zelf zit je in de winter in een t-shirtje. Hoe groot schat je de kans dat die collega's jou een muts vinden?

Vic

Vic

05-05-2010 om 19:35

Toch is het vreemd

Bij discussies in Huis, Tuin en Keuken, over de temperatuur, zie je nooit iemand die zijn thermostaat op 23 heeft staan. Is dat omdat je het dan zelf moet betalen? Ik ben thuis niet actiever dan op mijn werk (bij voorkeur niet), en vind 20 dan net aan behaaglijk.

Sancy: wereldtip

Ik heb even geinvesteerd in een paar wol/zijden sjaals die ik combineer met mijn jasjes... werkt als een tierelier. Hartstikke gekleed en als het echt koud is sla ik ze om over mijn jasje en het warmt gigantisch! Echt toverwarm wordt het dan.

Ze waren een euro of 50 bij een goeie wantensjaalsmutsen-zaak in Utrecht. Ook nog in de goed accentkleuren bij mijn kleuradviestype ;-)...

Ik was ook veel onderweg in die representatieve baan en ik kon me dus ook niet kleden op een vaste temperatuur. Als het warm is doe je de sjaal, die heel klein opgevouwen kan worden, gewoon even af.

Oh ja: voor noodgevallen heb ik ook nog een wolzijden hemd (schaapskleren.nl), erg handig bij winterkou en afspraken op projectlocaties zonder verwarming...

Dus ook met jasje kan je het hartstikke warm hebben!

Kaaskopje

Kaaskopje

05-05-2010 om 20:04

Humor

Ik vind het wel humor hoor hoe Nasha het verwoordt. Maar het kan komen dat ik de sfeer bij Nasha beter kan inschatten dan Sancy. Daarnaast is 24 graden echt heel warm. Dat moeten ze bij mij thuis ook niet doen, ik word dan echt boos. Als de temperatuur zo hoog moet trekken ze maar een extra trui aan.
Toch een vraag Sancy, als jij je kantoor niet hoeft te delen met een collega, maar wel een representatieve functie bekleedt, ontmoet je anderen dan altijd buiten je kamer?
Het is erg moeilijk om het iedereen naar de zin te maken. Ik denk dat ik er vrij lang over doe voor ik het echt koud krijg. Tegen dat ik het koud heb zit de rest al met een dik vest aan, een sjaal om de schouders, e.d.. Bij ons op het werk is de narigheid dat we klimaatbeheersing hebben. Als het systeem het te warm vindt wordt er koude lucht geblazen en die koude lucht voel je in je nek. Het is als tocht. Een beetje koele omgeving vind ik wel prettig, daar blijft je hoofd lekker fris van, maar die tocht is echt waardeloos. Daarmee kan het gebeuren dat het buiten heel aangenaam is en dat je binnen zit te rillen.

Sancy

Sancy

05-05-2010 om 20:23

Rode beuk

Ik word al warm bij de gedachte :) Misschien kom ik wel een keer jouw stad in. Kan ik direct even shoppen. Ik kan er toch niet te lang wegblijven, het blijft trekken.

Nasha 1st

Nasha 1st

05-05-2010 om 20:26

Hahahaha sancy

mijn collega's kijken mij altijd met verschrikte ogen aan in de winter, dat ik het niet KOUD heb, verzuchten ze dan....misschien is het ook niet handig van me....mij zien in t-shirt doet ze misschien nog wel extra blauwbekken.....

Doe mij maar een kamer alleen (of met de warmbloedigen)....dan komt het helemaal goed!

Sancy

Sancy

05-05-2010 om 20:29

Kaaskopje

"Ik vind het wel humor hoor hoe Nasha het verwoordt. Maar het kan komen dat ik de sfeer bij Nasha beter kan inschatten dan Sancy."
Dat zou maar zo kunnen, misschien heb jij beter zicht op organisaties waar zo over collega's gesproken wordt. In mijn organisatie gaan we anders met elkaar om.
"Toch een vraag Sancy, als jij je kantoor niet hoeft te delen met een collega, maar wel een representatieve functie bekleedt, ontmoet je anderen dan altijd buiten je kamer?"
Haha, ik mag dan mijn eigen kantoor hebben maar stel je daar niet te veel van voor. Arbo-technisch zal het niet voldoen wat grootte en inrichting betreft, denk ik. Voor afspraken maken wij gebruik van spreekkamers, maar meestal maak ik gebruik van vergaderkamers of vergaderzalen omdat ik vaak met meerdere mensen tegelijk in gesprek ga. Op mijn kamer kan ik 1 bezoeker ontvangen. Maar dat doe ik alleen als die geen bezwaar heeft om knie aan knie te zitten met me.

Niny

Niny

06-05-2010 om 17:20

Wat een temperaturen!

Ik verkeer in de luxe positie dat ik thuis werk en dus zelf mag bepalen hoe hoog de thermostaat staat. Dat is bij ons 19°. Altijd. Krijg ik het koud, dan trek ik een vest aan. Van temperaturen als 23, 24 graden zou ik het Spaans benauwd krijgen, om nog maar te zwijgen van de klimaatbeheersing (ik voel met je mee Kaaskopje, niet alleen tocht het maar volgens mij ruikt het ook nog niet aangenaam).
Niny (vandaag met vest)

Jaymza

Jaymza

06-05-2010 om 18:51

3 collega's

Een paar jaar terug zaten we met zijn 3-en op een kamer. Op een bepaald moment verzucht collega 1 dat het zo koud is en tegelijkertijd riep collega 2 dat het zo warm was! Ikzelf was nummer 3 en in de gelukkige positie dat ik de temperatuur precies goed vond. Beide collega's waren overigens mannen.

Jaymza

Massi Nissa

Massi Nissa

06-05-2010 om 20:49

Op school

Op onze school blijven leerlingen vaak in hun eigen lokaal terwijl de docenten elk uur wisselen. Dat betekent voor mij aan het begin van elk lesuur dat ik of iets moet uittrekken (trui, vest, jasje) of iets weer aantrek. Ik vind het grappig dat op ELKE school waar ik gewerkt heb, ELK lokaal een eigen klimaat had/heeft (warm of koud, tochtig of benauwd etc). Het ergst zijn de lokalen met ramen die niet open kunnen, verschrikkelijk. Hoewel doorgerotte kozijnen ook niet fijn zijn, midden in de winter.
Het antwoord is volgens mij laagjes kleding. Je kunt het nooit iedereen naar de zin maken. Ik herinner me nog hoe een groep studentes Theaterwetenschappen in het U-blad mopperden dat het zo koud was in de collegezalen in de winter. Wij studenten Engels vonden dat hilarisch, want studentes theaterwetenschappen kwamen nu eenmaal massaal in hoogzomergoed naar college ;-).
Groetjes
Massi

Kaaskopje

Kaaskopje

06-05-2010 om 22:14

Sancy

Dat zou maar zo kunnen, misschien heb jij beter zicht op organisaties waar zo over collega\'s gesproken wordt. In mijn organisatie gaan we anders met elkaar om. ===
Wij gaan op het werk ook heel respectvol met elkaar om. Als een collega tegen mij zou zeggen 'wat ben jij af en toe toch een muts' en ze zou het met een lach zeggen zou ik dat niet als respectloos ervaren. Ik denk trouwens dat je er een te groot 'iets' van maakt. Zoals Nasha dit vertelt hoor ik zo vaak bij verjaardagen. Wat mensen thuis over collega's zeggen kom je niet altijd te weten, omdat ze dat op het werk nooit zullen herhalen.
Over je kamer: als je knie aan knie zit krijg je het wel lekker warm:-)

Sancy

Sancy

07-05-2010 om 10:16

Kaaskopje

"Wij gaan op het werk ook heel respectvol met elkaar om. Als een collega tegen mij zou zeggen \'wat ben jij af en toe toch een muts\' en ze zou het met een lach zeggen zou ik dat niet als respectloos ervaren."
Maar we zijn niet op het werk hier. En Nasha zei het niet rechtstreeks tegen die collega, en ik zag er ook geen lachje bij.
"Zoals Nasha dit vertelt hoor ik zo vaak bij verjaardagen. Wat mensen thuis over collega\'s zeggen kom je niet altijd te weten, omdat ze dat op het werk nooit zullen herhalen."
Óf je zegt het rechtstreeks tegen je collega dus, met een lachje om het scherpe randje er af te halen, óf je zegt het thuis of op een verjaardag maar nooit tegen de collega in kwestie. Is dat hoe dit werkt? Amusant. Nasha heeft meerdere malen haar werkgever genoemd op het forum, en een openbaar toegankelijk forum is niet te vergelijken met een verjaardag in besloten kring.

Nasha 1st

Nasha 1st

07-05-2010 om 20:59

Oh sancy

excuus dat ik het geen smiley bij gezet heb....gelukkig dat Kaaskopje hem wel begreep....Ja, iedereen weet inmiddels bij welke werkgever ik werk, maar he....Daar werken meer dan 1000 man.....

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.