Werk, Recht en Geld Werk, Recht en Geld

Werk, Recht en Geld

verhuizertje

verhuizertje

14-03-2010 om 21:19

Verkoop van huis als inkomen gezien?

We gaan eerst ons nieuwe huis kopen dan pas ons oude huis verkopen. Omdat ons oude huis nog maar weinig hypotheek heeft en veel overwaarde hoeven we geen overbruggingshypotheek te nemen maar kunnen we een hypotheek op ons nieuwe huis nemen en ons oude hypotheekje laten doorlopen in de tussentijd. Als het oude huis wordt verkocht lossen we met we het vrijkomende geld een aardig deel van de nieuwe hoge hypotheek af. Dat is het plan.
Maar, als het oude huis wordt verkocht hebben we dus ineens een bom duiten op de rekening. Gaat de fiscus dat zien als inkomen en een flinke belastingaanslag opleggen? Dat we dat geld zo snel als mogelijk in het nieuwe huis stoppen, hebben ze daar boodchap aan?
Bij een overbruggingshypotheek speelt dat niet omdat je het geld uit je oude huis dan niet zelf krijgt maar de notaris krijgt het en die sluist het door naar de bank om de overbrugging af te lossen. Maar een overbrugging is duur en we kunnen het zonder doen. Is dat onverstandig?

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
Vic

Vic

15-03-2010 om 08:59

Vermogen

Hoe lang was je van plan dat geld op je rekening te laten staan? Het wordt niet geteld als inkomen, maar wel als vermogen. Dus als het op 31 december of 1 januari op je rekening staat, moet je het meenemen in je vermogensberekening over dat jaar, en daar dus waarschijnlijk belasting over betalen.

Mamvantwee

Mamvantwee

15-03-2010 om 13:46

Aflossen

Ik heb niet veel kennis van hypothekenland, maar is het toegestaan om in een keer veel af te lossen op je nieuwe hypotheek? Bij onze hyp mag je maar 10% per jaar aflossen namelijk.

(Voor het geval dat je plannetje om die reden niet uitvoerbaar is en je langer met veel geld op je rekening zit...)

groet, mamvantwee

verhuizertje

verhuizertje

15-03-2010 om 18:49

Vic en mamvantwee

Dat geld moet zo kort mogelijk op de rekening staan want we willen zo snel mogelijk de hoge hypotheek aftoppen. Het gaat er maar om dat het niet als inkomen wordt gezien.
Mamvantwee, daarom willen we voor de tijd dat ons oude huis nog niet verkocht is de verwachte opbrengst daarvan als hypotheek met variabele rente nemen. Die mag je altijd helemaal aflossen wanneer je wilt. Dat is met hypotheken met een rentevaste periode niet zo.

Bij notaris in depot

Wij hadden een vergelijkbare situatie en hebben de overwaarde van ons oude huis (dit was 6 jaar geleden) een half jaartje in depot gehad bij de notaris. Daar komen dan wel weer kosten bij (akte opstellen) maar die zijn verwaarloosbaar. We konden telefonisch van dit geld overboeken (kregen we pincode voor dacht ik) tussentijds mochten we meer nodig hebben voor verbouwing. Dat was niet het geval. We kregen er ook nog rente op...dat werd weer wel gezien als 'inkomen' maar dat is ook verwaarloosbaar. Het omzeilde veel 'gedoe' in ieder geval en de hypotheker van onze nieuwe hypotheek bood een veel lagere rente als we de overwaarde op zo'n depotrekening hadden staan (geeft hem meer zekerheid)of zouden zetten direct na verkoop.
Misschien weet jullie makelaar een goed alternatief bij jullie? Bij ons zat er wel een jaarwisseling in.
groeten albana

Chippie

Chippie

25-03-2010 om 11:03

Ik snap het niet helemaal...

Stel: je overwaarde op je oude huis is 150.000. Je hypotheek voor dat huis is 50.000 euro. Je nieuwe huis is 300.000.

Je koopt eerst je nieuwe huis. Je hebt een hypo voor 300.000 plus hypotheek van 50.000 euro voor je huidige huis. Je betaalt een hoog hypotheekbedrag ten opzichte van de huidige situatie. Ik ga er vanuit dat je hier redelijk snel vanaf wilt, op het moment dat het oude huis is verkocht.

Overwaarde krijg je als je je oude huis verkoopt. Je kunt die overwaarde in het nieuwe huis stoppen. Maar daar zijn wel regels aangebonden. Vaak max 10% van de totale hypotheek van je nieuwe huis.

Belastingaanslag over vermogen valt mee. Je neemt het gemiddelde van die waarde - 40.000 euro. Stel dat je huidige eigen vermogen 10.000 is. Dan betaal je(in het jaar dat het speelt)over (10.000 + 150.000)/2 - 40.000 = 40.000 vermogensrendementsheffing. Uit mijn hoofd is dat 1,2%.

Ik moet het even nazoeken maar volgens mij heb je dus een extra inkomen van 4800 euro. Je betaalt netto dus iets van 3000 euro. Niet leuk. Maar je krijgt aan rente natuurlijk ook minimaal 3000 euro (2% rente). Als je even zoekt dan krijg je wel meer.

Chippie

Chippie

25-03-2010 om 11:09

Aanvulling

"Je neemt het gemiddelde van die waarde - 40.000 euro."

Het gemiddelde dus over je eigen vermogen op 1 januari en 31 december van en zelfde jaar.

Wij zaten ooit in een dergelijke situatie. En hebben er toen voor gekozen (net als veel ondernemers doen) om eind december (en niet begin januari) een grote investering te doen. Dit scheelt je vermogensrendementsheffing over twee jaren!

Hanne.

Hanne.

25-03-2010 om 11:59

Overwaarde

"Overwaarde krijg je als je je oude huis verkoopt. Je kunt die overwaarde in het nieuwe huis stoppen. Maar daar zijn wel regels aangebonden. Vaak max 10% van de totale hypotheek van je nieuwe huis. "

Vast goed bedoeld, maar een beetje klok-klepel probleem

Je mag meestal maar zo'n 10% van je hypotheek aflossen zonder dat je er een boete voor krijgt. Als je ziet aankomen dat je op korte termijn veel wilt gaan aflossen valt dat te ondervangen door voor dat deel van de hypotheek een kortlopende hypotheek te nemen

Maar....je MOET de overwaarde van je oude huis in je nieuwe huis stoppen anders mag je de hypotheekrente niet aftrekken. Dus oude huis overwaarde 100.000 euro. Nieuwe huis kost 300.000. Dan MAG je alleen de hypotheekrente voor de eerste 200.000 aftrekken.

Tinus_p

Tinus_p

25-03-2010 om 11:59

Que?

Chippie:
"Overwaarde krijg je als je je oude huis verkoopt. Je kunt die overwaarde in het nieuwe huis stoppen. Maar daar zijn wel regels aangebonden. Vaak max 10% van de totale hypotheek van je nieuwe huis."
Waar haal je deze onzin vandaan????
(ik heb ooit veel meer overwaarde in een nieuw huis gestopt).

"Stel: je overwaarde op je oude huis is 150.000. Je hypotheek voor dat huis is 50.000 euro. Je nieuwe huis is 300.000."
Dat nieuwe huis betaal je met 150.000 overwaarde van t oude huis + een nieuwe hypotheek (cq. verhoging van je oude) van 150.000. Zo moet het ook, anders verlies je recht op hra.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.