Werk, Recht en Geld Werk, Recht en Geld

Werk, Recht en Geld

Geertruida

Geertruida

20-09-2011 om 14:09

Vordering in het buitenland (echtscheiding)

Geen idee of iemand van jullie hier iets over kan zeggen, maar vragen staat vrij niet??

Mijn vriend (Nederlands) is getrouwd geweest met een Poolse vrouw. Ten tijde van hun huwelijk heeft hij een persoonlijke lening afgesloten om in Polen een huis te kunnen kopen (ze woonden in Polen, hij werkte in Nederland). Polen was toen nog geen EU en een hypotheek krijg je dan niet bij een Nederlandse bank.

Ruim 6 jaar geleden is het huwelijk geeindigd en is hij teruggekeerd naar Nederland. Ex is in het huis gebleven. Echtscheiding is uitgesproken in Nederland; door hem ingediend en zo uitgesproken, want zij heeft nooit gereageerd. In de uitspraak heeft de rechter bepaald dat de schuld van de persoonlijke lening, ruim EUR 30.000, door haar zou moeten worden voldaan. Ze hadden ook beiden voor de lening getekend (hij werkte, zij niet).

Jullie begrijpen het al; de Nederlandse bank blijft bij hem aankloppen voor de aflossing van de lening en zij geeft niet thuis. Destijds voor veel geld een advocaat op gezet, maar niet gelukt de vordering te innen.

We zijn inmiddels zoveel jaar verder, Polen is inmiddels een EU land geworden. Zou het zin hebben om nog een keer te proberen om de vordering betaald te krijgen? Vriend heeft totaal geen contact meer met zijn ex, dus 'in de minne schikken' zit er niet in. En wat als zij de schuld ook niet betalen kan? Wordt ze dan verplicht het huis te verkopen? En is het terecht dat de bank alleen maar bij hem blijft aankloppen, terwijl zij ook heeft getekend?

Ja, dat zijn vragen voor een advocaat. Maar die zijn duur en daarom proberen we uit te vissen of het zin heeft om hier (opnieuw) geld in te gaan steken. De lening is inmmiddels geslonken tot EUR 20.000 en het moet de moeite wel waard zijn...

Kan iemand hier iets over zeggen?

groetjes Geertruida

amk

amk

20-09-2011 om 14:28

Aankloppen: ja

dat ze bij hem aankloppen is terecht. De rechter heeft wel bepaald dat zij moet betalen, maar beiden zijn hoofdelijk aansprakelijk voor het gehele bedrag tot de bank je daaruit ontheft. En daarom blijven ze bij hem aankloppen.

Als beiden de schuld niet kunnen betalen wordt er niet automatisch de verkoop van het huis afgedwongen, het huis is geen onderpand van de lening zoals bij een hypotheek wel het geval is.

je kunt je vraag ook voorleggen bij het juridisch loket, dit is een stuk goedkoper als gelijk een advocaat in de arm nemen.

Tinus_p

Tinus_p

21-09-2011 om 09:48

Aanvulling

Geertruida:
"Ruim 6 jaar geleden is het huwelijk geeindigd en is hij teruggekeerd naar Nederland. Ex is in het huis gebleven. Echtscheiding is uitgesproken in Nederland; door hem ingediend en zo uitgesproken, want zij heeft nooit gereageerd. In de uitspraak heeft de rechter bepaald dat de schuld van de persoonlijke lening, ruim EUR 30.000, door haar zou moeten worden voldaan."
Slechte advocaat (die had dit niet zo mogen eisen en consequenties beter moeten uitleggen), slechte rechter (hoewle die waarschijnlijk niet heeft gekeken want poolse bruid heeft geen verweer gevoerd), slechte follow-up door jouw vriend (want dit had geen 6 jaar moeten blijven liggen, hij had een vordering op zn ex en had die moeten incasseren).
Zoals AMK al zegt: de bank heeft niets te maken met deze uitspraak, en staat 100% in zn recht. Vriend blijft schuldenaar. De hamvraag is, of die 20.000 aflossen niet goekdoper is dan een procedure die ook veel geld kost en mogelijk niets of niet genoeg oplevert.

Hoe is het eigendom van dat Poolse huid geregeld? Is vriend nog mede-eigenaar?

+ Brunette +

+ Brunette +

21-09-2011 om 18:55

Zomaar wat gedachten erover.

De schuld is geslonken van 30.000 tot 20.000 euro, hij kan de maandelijkse betalingen dus kennelijk ophoesten. Zonde van het geld, dat wel, maar je zou het Poolse huis niet kunnen zien als een investering op de lange termijn? Op wiens naam staat het huis? Beiden 50%, neem ik aan? Dan zou hij het huis kunnen blijven afbetalen en in een later stadium het geld terugvorderen? Als ze hem niet kan betalen, kan haar deel van het huis worden ingezet en zou er een grond moeten zijn om haar het huis uit te kunnen gooien, tenzij de rechter haar het woonrecht heeft gegeven, dan zal het wel minder simpel liggen, hangt af van wat er in het vonnis staat. Weet niet of deze constructie juridisch mogelijk is, dat zou je een advocaat moeten vragen maar de idee├źn die je in dit draadje krijgt kun je op een rijtje zetten om het consult zo goed uit te buiten.

Geertruida

Geertruida

22-09-2011 om 12:19

Meer info

Uiteraard is dit verhaal langer. Vriend is met niets uit Polen vertrokken, terug naar Nederland. Ex is achtergebleven met haar 4 kinderen uit een eerdere relatie en 1 kind van hen samen. Dat is de reden waarom vriend nooit heel aktief achter de uitvoering van het vonnis is aangegaan; ex kan schuld niet ophoesten en zou dan uit het huis moeten. Dan zou hun kind, en die 4 anderen, dakloos worden. Dat wilde hij niet.

Overigens is er nooit een omgangsregeling gelukt (wat hij graag wou); hij heeft zijn zoon al 6 jaar niet meer gezien. Heel verdrietig allemaal. Zoon is nu bijna 12 en krijgt dus 'kiesrecht'. Daarom wil vriend er nu achter aan gaan; als ex het huis zou moeten verkopen dan heeft zoon het recht om naar vader te willen komen c.q. contact met vader te willen.

Tweede reden om er nu iets mee te willen doen is het feit dat wij samen graag verder willen. Maar als wij zouden gaan samenwonen, word ik mede verantwoordelijk voor zijn schuld. Die kwestie moet dus eerst worden opgelost. Daarnaast heeft de schuld hem wel degelijk in de financiele problemen gebracht, tot uiteindelijk loonbeslag is opgelegd. Vandaar mijn vragen. Bedankt voor het meedenken!

amk

amk

22-09-2011 om 14:34

3 dingen

even een paar dingen
'kiesrecht\': krijgt een kind niet met 12 maar pas met 18, met 12 jaar krijgen ze het recht gehoord te worden, en dan neemt de rechter aan de hand van alle gegevens, dus ook die van de ouders en eventuele andere betrokkenen (jeugdzorg) en beslissing. In het geval natuurlijk dat de ouders er niet gezamelijk uitkomen.

"Maar als wij zouden gaan samenwonen, word ik mede verantwoordelijk voor zijn schuld"
Niet automatisch, dat wordt je pas als jij daar voor zou tekenen. Of wanneer jullie in gemeenschap van goederen zouden trouwen. In het geval van een schuldsaneringstraject zal dit anders zijn, maar die details ken ik niet.

Het derde ding: is zoals Tinus ook al vraagt: hoe zit het met het eigendom van het huis in Polen? staat dat op beide namen of niet?

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.