Werk, Recht en Geld Werk, Recht en Geld

Werk, Recht en Geld

baalzo

baalzo

23-11-2012 om 23:06

Waarom gaat het steeds mis

Vandaag flinke confrontatie op mijn werk gehad, ze zijn niet tevreden en willen beoordelingsgesprek.
Ik werk als secretaresse bij een grote instantie, vrij accuraat werk en daar ligt het probleem. Ik ben niet nauwkeurig. Mijn idee van nauwkeurig is niet nauwkeurig genoeg. Daarbij ben ik te zelfstandig en heb moeite met terugkoppelen.
Dit is al de derde baan waar ik dit hoor, het doet me echt verdriet. Ik probeer mezelf echt te verbeteren maar het lukt niet. Men is ook niet ontevreden over mijn inzet maar wel over de fouten die ik door niet goed opletten maak.
Werk kan ik verstandelijk gezien makkelijk aan is eerder onder niveau dan boven niveau. Ik weet dat ik snel afgeleid ben en probeer echt erop te letten maar het gaat meestal na een tijdje fout.
Nu voelt het alsof me niets lukt, alsof ik beter ergens achter de kassa kan gaan zitten.
Ik baal zo, het liefste zou ik het hele idee van werken opgeven maar dat gaat nu financieel niet.
Wat kan ik hier nog aan doen

Verstuurd met de Ouders Online iPhone app.

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
Eva

Eva

23-11-2012 om 23:44

Misschien niet het juiste werk voor jou?

Je schrijft zelf dat je het werk inhoudelijk prima (zelfs te makkelijk) aan kan, maar dat je te onnauwkeurig werkt.
Misschien zit het hem er dus in, dat dit geen werk ik dat- qua nauwkeurigheid - bij jou past. Dus misschien eens nadenken en rondkijken naar werkzaamheden die wel bij jouw intelligentieniveau passen (en ik denk dus niet kassawerk als ik je zo hoor), maar waarbij nauwkeurigheid niet zo belangrijk is. Wellicht iets meer in creatieve beroepen, marketing of commercieel (ik weet niet hoor, heb daar zelf geen ervaring mee).
Wel goed dat je zelf het probleem erkent, maar ik snap dat je baalt dat je het zelf niet lukt te veranderen.
Overigens, als je toch je slechte punten wilt veranderen, is het denk ik goed dat met je baas te bespreken EN een concreet stappen/oefenplan te maken om bepaalde aspecten te oefenen en verbeteren. Dus met concrete voorbeelden. Soms kan het helpen in je Outlook elke dag (of paar keer per dag) iets op te schrijven (voor jezelf, zodat je eraan herinnerd wordt) dat je aan een bepaald aspect moet denken om te oefenen.

Succes ermee.

Ander soort werk?

het is misschien te makkelijk praten, ik weet niet wat je opleiding is, maar mijn eerste idee is: als je niet nauwkeurig bent, moet je geen secretaresse worden. Dat is nu net een soort baan waarin nauwkeurigheid erg belangrijk is.
Ik ben ook van nature bepaald niet nauwkeurig en georganiseerd. Daar kom ik in mijn huidige werk tot op heden nog redelijk mee weg (af en toe een bijna-rampje) en ons secretariaat is een van de redenen dat ik ermee wegkom - sommige dingen kan ik aan hen uitbesteden en dan weet ik dat het goed komt.

je zou werk moeten vinden waarin je een secretaresse hebt in plaats van er zelf een te zijn, denk ik eigenlijk.

Te makkelijk werk is een valkuil, dan ben je des te sneller afgeleid. En als je dan van jezelf niet georganiseerd bent, gaan het mis. Jouw talenten liggen ergens anders, lijkt me. Nu nog bedenken waar

Sterkte ermee

Temet

Je geeft zelf het antwoord al

Je schrijft: waarom gaat het steeds mis? En vervolgens: Ik moet vrij accuraat werk doen en ik ben niet nauwkeuring.

Nou, dat lijkt me duidelijk dan. Een secretaressebaan zoeken waar de nadruk meer op organiseren, flexibiliteit, zelfstandigheid, probleemoplossingsvermogen of klantvriendelijkheid (of wat verder je sterke punten zijn) ligt of een ander beroep kiezen. Achter de kassa zal geen succes zijn als je niet accuraat bent, krijg je hele boze klanten en kastekorten van.

Als je niet precies weet wat je sterke punten zijn kan je misschien iemand zoeken die je kan helpen uit te vinden in welke baan of welk beroep je tot je recht komt en plezier in je werk hebt.

skik

Ginny Twijfelvuur

Ginny Twijfelvuur

23-11-2012 om 23:47

Nou

Je geeft aan dat niet nauwkeurig genoeg werkt (ondanks je inzet) en dat je snel afgeleid bent. Ik denk dat daar een verband tussen zit. Dat jouw concentratiespanne niet lang genoeg is. Kun je je werk niet anders indelen? Zodat je niet lang achter elkaar heel geconcentreerd bezig hoeft te zijn, maar wat vaker en dan wat korter.

En dat het eigenlijk onder je nivau is zegt niet zo veel. Of misschien eigenlijk juist wel. Veel slimme kinderen lopen tegen hetzelfde aan als ze niet genoeg uitgedaagd worden. Dat heeft invloed op de concentratie en leidt vaak tot "domme" slordigheidfoutjes. Omdat dat brein dan zeg maar een soort van op halve kracht draait.

En een baan zoeken waar het minder op nauwkeurigheid aankomt en meer op andere kwaliteiten die je wel hebt zou natuurlijk ook een optie kunnen zijn. Je zegt zelf dat dit werk onder je niveau is. Dat betekent dan toch wel dat je echt wel wat in je mars hebt!

Petra Precies

Petra Precies

23-11-2012 om 23:48

Ander soort werk zoeken?

Ik snap wel dat je je nu wanhopig voelt. Maar hopelijk zakt dat straks wat.

Zo te lezen past dit soort werk gewoon niet goed bij je. Er zijn hordes capabele mensen die dit soort werk niet goed kunnen doen. Misschien een goed idee om eens te kijken wat voor ander werk wel bij je zou passen, en wat je ervoor moet doen om dat te krijgen? Aan de slag met een loopbaanadviseur of zo? En dan denk ik eerder aan moeilijker dan aan makkelijker werk, en zeker niet aan de kassa, daar moet je ook nauwkeurig zijn! Mensen die onder hun niveau werken kunnen door verveling/gebrek aan uitdaging, slordig worden. Of misschien ben je gewoon niet zo nauwkeurig van aard. Ieder mens heeft andere kwaliteiten. Echt niet iedereen is nauwkeurig.

En zoek dan ook zelfstandiger werk. Daar is helemaal niets mis mee, integendeel. Niet iedereen is voor secretaresse in de wieg gelegd.

Waarom heb je eigenlijk voor dit vak gekozen?

Ginny Twijfelvuur

Ginny Twijfelvuur

23-11-2012 om 23:49

Kassawerk is geen optie trouwens

Als iets op nauwkeurigheid aankomt (nou ja naast piloot of chirurg zijn dan is het dat wel. Je moet er in ieder geval de hele tijd je koppie bij houden.

Het je je kwaliteiten goed in beeld? Zou je anders daar niet eens wat onderzoek naar kunnen verrrichten?

Ginny Twijfelvuur

Ginny Twijfelvuur

23-11-2012 om 23:51

Allemaal tegelijk

En allemaal dezelfde boodschap...

Dan moet het toch wel kloppen of niet?

Jezelf verbeteren

Iedereen geeft hier dezelfde in mijn ogen zeer waardevolle boodschap, maar ik wil er nog iets aan toevoegen
Het is prima om jezelf te willen verbeteren, maar zorg dan dat je gaat excelleren op je sterke punten, in plaats dat je met veel energie middelmatig wordt op je zwakke punten. Niks geeft zoveel energie om nog beter te worden in de dingen waar je al sterk in bent!
Geef hier eens een aftrap; waar ben je goed in (al zeg je het zelf

baalzo

baalzo

24-11-2012 om 10:22

Hmmm

waar ik goed in ben, voor mijn gevoel op dit moment in niets.
eens even denken. ik ben sociaal, kan goed luisteren, ben goed met kinderen.
Ik ben een snelle denker, kan goed vooruit kijken, volgens mijn man analytisch vrij sterk, ik kan goed met computerprogramma's werken en interesseer me ook ervoor. Ik hou van dingen uitzoeken, regelwerk, diversiteit.
Echter, heb de neiging snel uitgekeken te zijn op dingen, snel afgeleid zoals ik al zei. Ik werk graag alleen, vind het vaak moeilijk op andere te 'wachten'.

Ik ben in dit werk gerold, gestart met een toeristische opleiding, kon daar geen werk in vinden, toen administratief gaan werken en toen ik kinderen kreeg ervoor gekozen om dit werk te blijven doen. Kinderen gingen voor. Het voordeel van mijn werkgever is dat een grote overheidsinstantie is (een universiteit), dus veel verlofdagen en een flexibele werkgever. Ik heb 1 kind wat een redelijk zorgenkind is en waarbij het kan voorkomen dat ik stel op sprong naar school moet om haar op te halen. Verder werk ik niet bepaald in de randstad, dus banen liggen hier ook weer niet op iedere straathoek. Ik ben vaak meer geïnteresseerd in wat de studenten bij ons leren dan in wat ik zelf doe.

Ik heb spijt als haren op mijn hoofd dat ik vroeger mijn opleiding niet af heb gemaakt. Ik had mijn prioriteiten verkeerd liggen. Al vraag ik me af of ik nu nog wel zou willen doen wat ik toen deed.

Ik denk wel eens aan kinderen helpen, geen juf maar 1 op 1 kinderen begeleiden. intern begeleiden, pedagogiek. zo'n dingen. Een opleiding volgen is op dit moment echter geen optie, we hebben mijn inkomen echt nodig en mijn baas zal niet het geduld met me hebben om nog een 4 jarige opleiding uit te zitten.

Ik heb het gevoel vast te zitten. Ik heb mijn werk nodig, ook om mijn kinderen de hulp te kunnen geven die ze nodig hebben. maar mijn werk is eigenlijk niet mijn ding. Maar wat wel mijn ding is is me nog niet helemaal duidelijk.

Je lijkt mij wel

Je lijkt wel een beetje op mij. Ik ben ook niet nauwkeurig. Maar kan wel enorm goed organiseren en mijn oplossend vermogen is erg goed en ik ben sociaal sterk.
Ik ben ook erg zelfstandig, maar dat mag ook in mijn werk. Mijn onnauwkeurigheid kan ik altijd erg goed compenseren door mijn oplossende vermogen en omdat ik vrij flexibel ben in mijn denken en door mijn sociale vermogen. Komt er á la minuut een probleempje omdat ik 'iets' vergeten ben te regelen? Ik verzin wel een oplossing en áls het al iemand opvalt dan klets ik me er wel uit. Als het al iemand opvalt dan zijn het de mensen met wie ik het meeste samenwerk. En die weten ondertussen wel dat ook al ben ik soms onnauwkeurig, ze hoeven zich niet druk te maken erom want het komt altijd goed. Dus ondanks die 'tekortkoming' kan ik het met mijn andere sterkere eigenschappen altijd compenseren.
Misschien is een regelbaan in de kinderopvang iets voor jouw? Ik ken iemand die 'planner' is in de kinderopvang, ze zet personeel in en maakt dienstlijsten en zorgt voor vervanging bij ziekte en koppelt gastgezinnen aan opvangkinderen. En zo nu en dan zit ze achter de receptie/telefoon is ze gastvrouw voor nieuwe ouders die gebruik maken van de kinderopvang enz. Ook iemand die opgeklommen is van een receptionistentaak tot deze functie. Gewoon omdat ze er steeds meer 'bij' ging doen.
Focus je er op om je zwakke kanten te compenseren met je goede kanten. Ik weet niet meer wie dat zei, maar meestal zijn je zwakke kanten ook meteen je goede. Als je niet zo nauwkeurig bent heb je 100% zeker eigenschappen waar je dat mee kan compenseren. En zoals ik dat lees, heb je die inderdaad.
groeten albana

Thursday Next

Thursday Next

24-11-2012 om 10:48

Ander soort werk...

Als ik kijk naar wat je schrijft over jezelf dan herken ik daar veel in. Ik werk als computerprogrammeur, op een hogeschool. En dat vind ik erg leuk werk, dat nog in combinatie met flexibel werk, thuis werken mogelijk, iets meer vakantie.
Als je de mogelijkheid hebt om wat anders te gaan doen zou je het in deze hoek kunnen zoeken.

Guinevere

Guinevere

24-11-2012 om 11:53

Voor nu

Helemaal eens met de voorgaande posters. En ik kan ook uit eigen ervaring spreken: als je een fladderdewatski-type bent en er wordt van je verwacht dat je met veel nauwkeurigheid werkt: dat wordt 'm niet. Of je wordt er niet happy van, of je baas wordt er niet happy van. Misschien is een secretaressebaan wel te "dienend" voor je en jij bent nogal zelfstandig, dat kan op zich goed uitpakken maar niet overal.
Een tip voor de korte termijn: Begin gelijk als je op je werk aankomt met de nauwkeurigste klusjes en rond die af voor zover op dat moment mogelijk is. Archiveren van stukken etc. Niet constant in je mailbox blijven hangen, doe dat op vaste momenten want dat leidt je teveel af van zorgvuldig werken. Er moet voor nu toch brood op de plank blijven komen. Kijk intussen om je heen naar functies die beter bij je passen, en die toch in het verlengde van je werkervaring zitten. Je hoeft je dan niet volledig om te scholen, een cursus kan ook een stap in de goede richting zijn.

Bbl

Je zegt dat je sociaal bent en goed kunt luisteren, maar ook graag alleen werkt. Ik denk dat je daar nog even moet uitzoeken wat er precies is dat je graag alleen werkt, ben je gevoelig voor prikkels en geluid? En hoe verhoud dit zich precies met je organisatietalent. Dit is geen kritiek, maar ik probeer je te helpen dingen helder te krijgen.
Is het een mogelijkheid om via een BBL route een opleiding te gaan volgen. Bijvoorbeeld als psychiatrisch verpleegkundige krijg je vanaf dag 1 een (bescheiden) salaris terwijl je werkt en leert. Het is een beroep met een uitstekend toekomst perspectief, goede vooruitzichten op de arbeidsmarkt (zelfs nu diep in de crisis is er een tekort) en je kunt doorgroeien in vakbekwaamheid (verpleegkundig specialist) of in hiërarchie naar leidinggevende. Er zijn heel veel specialistisch, zowel als ambulant verpleegkundige waar je 1 op 1 werkt tot sociotherapeut waar je groepstherapieën geeft.
Nauwkeurigheid is vereist bij medicatie delen, maar dat is een afgebakende taak. Verder wordt er een groot beroep op improvisatievermogen en organisatietalent gedaan, want je werkt met mensen die het normale (tijdelijk) achter zich hebben gelaten.
Ik vertel het je maar als één van vele mogelijkheden, maar via de BBL route is het mogelijk om je om te scholen en toch geld binnen te brengen.

Pffff

Ik zie dat ik ook niet erg nauwkeurig ben; wat een spel en taalfouten

Anneke

Anneke

24-11-2012 om 13:14

Baalzo

Ik heb een assesment gedaan. En ik kan niet op de naam komen. Maar op stabiliteit scoorde ik laag. Even paniek, maar het bleek dus juist heel goed bij mijn functie te passen. Stabeile mensen zijn dus de administratieve krachten, super nauwkeurig etc. Maar dat zijn ook niet de mensen waarvan je de innoverende ideeen moet verwachten. Dus zie het niet als een zwakte: je bent waarschijnlijk innovatief, flexibel, pragmatisch etc.
Ik zou goed kijken wat je sterke kanten zijn. Misschien een andere baan? Moeilijk nu, maar misschien

En met niveau heeft het niet zoveel te maken. Ik stuur 50 mensen aan maar ik zou echt een beroerde secretaresse zijn. Gewoon omdat ik niet nauwkeurig genoeg ben, niet te veel van regels houd, etc.

Je lijkt dus op mij. Je hebt potentie genoeg maar deze baan past waarschijnlijk niet helemaal bij jou. Dat ligt niet aan jou maar aan je baan

Petra Precies

Petra Precies

24-11-2012 om 16:36

Op de universiteit blijven

Kijk eens goed wat voor mogelijkheden er zijn op de universiteit waar je werkt. Ik heb de indruk dat universiteiten heel veel mogelijkheden bieden voor loopbaanontwikkeling, juist bij niet-wetenschappelijk personeel. Er zijn zo ontzettend veel verschillende soorten banen op een universiteit, er verschijnen voortdurend zoveel vacatures. Juist ook coördinerende functies e.d. Ook heeft een universiteit loopbaanadviseurs e.d. Dus benut inderdaad de goede arbeidsvoorwaarden en mogelijkheden die de universiteit biedt!

En bedenk: die universiteit wil jou liever ook niet ontslaan, of nog erger, dat je langdurig overspannen raakt omdat je het werk niet aankan. Die willen veel liever de juiste persoon op de juiste plaats zonder vervelend gedoe.

Juist bij de universiteitsdiensten kunnen mensen naar andere functies groeien, krijg ik de indruk.

Inge M

Inge M

24-11-2012 om 20:00

Ik ken ook zo'n medewerker

Ik werk binnen de overheid. Eén van mijn medewerkers doet ondersteunend werk, soort secretaresse met hele flinke plus. Die plus kan ze prima aan. Ze is ook accuraat genoeg. Ze is alleen ook eigengereid en zoekt zaken liever zelf uit. Terugkoppelen gebeurt aan het eind, terwijl degene die ze ondersteunt in het duister tast. Ze neemt graag initiatief maar is niet zo goed in de sociale contacten.
Ik heb haar geadviseerd een adviserende functie te zoeken. Iets waar ze tijdelijk nodig is, het onderwerp helemaal uitzoekt, conclusies trekt, die voorstelt aan degene die ernaar gevraagd heeft, na accoord dit regelt en dan weer vertrekt (nadat degene die het moet bijhouden ingewerkt is).
Voor haar is een goed onderwerp het uitzoeken van de mogelijkheid tot subsidies, verzoek uitwerken en indienen, reactie binnenhalen, proces uitzetten en weer weg.
Of ze dit gaat doen, weet ik niet.
Voor jou de uitdaging om ook een traject te vinden dat bij je past, waar je (toevallig) expertise in hebt of makkelijk kan vergaren, etc.

Ginny Twijfelvuur

Ginny Twijfelvuur

24-11-2012 om 20:44

Ken je kernkwaliteiten?

Heb je ooit al eens geprobeerd om een kernkwadrant in te vullen? http://nl.wikipedia.org/wiki/Kwadrant_van_Ofman

Je kunt deze op verschillende wijzen benaderen. Je zou eens kunnen proberen om op basis van je verbeterpunten (hier dus uitdagingen genoemd) je kernkwaliteiten te bepalen. Veel zijn er hier overigens al genoemd, volgesn mij. Als je wat verder googlet krijg je vaak ook wel voorbeelden van tegenstellingen (dus kernkwaliteit versus uitdaging).

Welnee

die kassa moet je vermijden natuurlijk. Je zit gewoon inderdaad op de verkeerde functie. Je moet een vergelijkbare functie zoeken waar je minder precies hoeft te werken, dus met een ander takenpakket en net een andere verantwoordelijkheid.

Ik teken slordig (ben ontwerper) ik laat mijn tekenwerk dus uitvoeren door een ander. Ik zelf zet alles in schetsen op en dan laat ik mijn tekenmensen het op de mm nauwkeurig uitwerken en dat controleer ik dan (controleren kan ik wel goed).

Oh en

vergeet ik het helemaal: niet jezelf op de kop zitten, je weet nu gewoon waar je telkens tegenaan loopt en wat je niet kan fixen en wat gelukkig ook niet hoeft. Het is gewoon een leermoment.

EN met jou is helemaal niets mis, je bent goed zoals je bent hoor, lekker iets zoeken waar je wel mag functioneren zoals jij bent.

Of zoals ik wel eens zeg tegen mijn kinderen "iedereen is gek behalve jij hoor".

Baalzo

Ik lijk wel op jou, qua werkgedrag. Jouw voordeel: je hebt al een baan! Vanuit die positie kun je toch hulp krijgen om je te 'ontwikkelen'?
Ik hoop dat je verder komt en een leuke plek vindt.

Niet twijfelen aan jezelf, iets zoeken dat aansluit bij jouw kwa

Iedereen heeft kwaliteiten, iedereen heeft talenten. Maak gebruik van die talenten, zoek een baan die daarbij past, en probeer die talenten zoveel mogelijk te versterken. Dan slaag je gegarandeerd in je werk en loop je niet meer tegen dit soort dingen aan.

Ga niet twijfelen aan jezelf, want jij hebt ook talenten! Waarom zou niets je lukken? Natuurlijk lukt er van alles. Als je je alleen maar focust op de dingen die je niet goed kan, en je steekt daar heel veel energie in, dan verspil je heel veel energie en je komt toch niet op het niveau waar je wil zijn.

Ga open het gesprek aan, vertel dat je het ook herkent, en dat je er gewoon niet goed in bent. Zouden ze jou niet willen steunen met een loopbaantraject, zodat je iets kunt zoeken dat wel bij je past?

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.