Werk, Recht en Geld Werk, Recht en Geld

Werk, Recht en Geld

Even anders dan anders

Even anders dan anders

02-12-2011 om 10:56

Waarschuwing stadswacht

Tijdens vervelend of regenachtig weer wil mijn viertienjarige ook graag skateboarden. Iedereen van zijn leeftijd doet dat dan op de bovenste verdieping van een parkeergarage die altijd leeg staat.
Enige tijd geleden deed mijn zoon dit samen met een vriendje en is aangesproken door een stadswacht. Sinds kort was er een samenscholingsgebod van kracht. (ze waren met zijn tweetjes). Hij mocht niet meer skateboarden in een parkeergarage, zijn gegevens zijn genoteerd en als hij het nog eens doet dan moet hij een boete van 100 euro betalen. "en ze moesten blij zijn dat het de politie niet was, want dan hadden ze meteen een bekeuring gehad"
Nu zijn wij nogal van regels zijn regels en dus niet meer skaten daar. Zo'n bekeuring mag hij als hij het toch zou doen dan zelf betalen.
De situatie is nu: Zijn vriendenclubje gaat naar de garage (ook het jongetje met wie hij een waarschuwing kreeg) en hij mag als enige niet. De winter is nog lang, en ik vind het toch sneu voor hem. Hij is nu een beetje het heilige boontje om niet te zeggen het lulletje.
Naast het opvoedige dilemma, wil ik hier graag ook de volgende vraag stellen: Hoe lang blijft een waarschuwing van een stadswacht gearchiveerd? En hoe erg is dat?

Vic

Vic

02-12-2011 om 11:08

Hmmm

Hier zijn ook vaak van die skaters in de AH. Over het algemeen skaten ze niemand in de weg, maar het is me ook wel eens overkomen dat ik ineens moest remmen voor zo'n jongen. Daarbij zijn er (oudere) mensen die zo'n groep jongens erg bedreigend vinden in een parkeergarage. Mijn kind zou daar dus ook niet aan mee mogen doen. Jammer dat zijn vrienden het dan wel mogen maar 'als je vriendje in de sloot springt, etc.'
Een waarschuwing van een stadswacht (geen BOA) heeft verder niet zoveel waarde, denk ik.

liora

liora

02-12-2011 om 11:57

Onzin

Oh ik vind dat echt belachelijk! Vraag me juridisch af of met z'n tweetjes zijn het samenscholingsverbod schendt.

Ik zou mijn zoon laten skaten. Hier word ik erg rebels van!

Liora

dc

dc

02-12-2011 om 12:40

Ff politie bellen?

Ik zou de lokale politie even bellen wat ze hiervan vinden en of ze anders een andere goede lokatie weten voor het skateboarden.

Ik vind het wel sneu, zijn die jongens lekker sportief bezig, wordt het door regeltjes in de kiem gesmoord.

sinas

sinas

02-12-2011 om 15:27

Boa

betekent Buitengewoon Opsporingsambtenaar en heeft meer bevoegdheden dan je denkt! Vaak zijn zij een voorportaal van de politie en is het enige verschil dat ze geen wapen dragen. Ik zou het dus niet te snel naast je neer leggen.

Vic

Vic

02-12-2011 om 15:50

Sinas

Volgens mij was deze stadswacht geen BOA, anders zou hij de politie niet nodig hebben voor het opleggen van een boete. Een BOA is ook geen voorportaal van de politie maar een opsporingsambtenaar die is aangewezen voor enkele specifieke taken. Ze kunnen ook wapens dragen (zoals bijv. de Douane). De politie heeft een algemene opsporingsbevoegdheid.

Tinus_p

Tinus_p

02-12-2011 om 16:16

Pakkans

"Naast het opvoedige dilemma, wil ik hier graag ook de volgende vraag stellen: Hoe lang blijft een waarschuwing van een stadswacht gearchiveerd? En hoe erg is dat?"
Weet je, dat lijkt me er niet zo toe doen. Waar het om gaat, is de pakkans, en dus, hoe vaak er op die plek wordt gecontroleerd.

sinas

sinas

02-12-2011 om 16:33

Vic

dat staat er niet. Er staat alleen, als het politie was geweest hadden ze meteen een bekeuring gekregen. Dat kan betekenen dat zij als Stadswacht/Boa eerst nog een waarschuwing uitdelen en pas in 2e instantie een bekeuring. Dat gebeurt ook veel in het OV namelijk.

Lekker laten skaten

De stadwacht was wel erg streng zeg. Ik zou hem lekker daar laten skaten, zolang ze geen overlast bezorgen zou ik er niet echt warm van worden.

Zijn ze lekker bezig en vermaken die jongeren zich, worden ze weggestuurd. Moeten ze dan in een winkelcentrum gaan rondhangen?

En als er een bon komt zou ik 'm voor laten komen.

Vic

Vic

02-12-2011 om 17:03

Tjee

De mensen die zeggen 'lekker laten gaan' zijn in de meerderheid. Denken jullie dan niet aan het gevaar i.v.m. de auto's die er rijden? Of dat zo'n skater tegen een geparkeerde auto aan rijdt, schade veroorzaakt, en dan geen briefje met zijn telefoonnummer achter laat. Of dat mensen zich bedreigd kunnen voelen door groepen jongeren.
Ik heb mijn kinderen altijd verteld dat je in een parkeergarage heel voorzichtig moet zijn omdat er auto's (kunnen) rijden, en dat het geen speelplaats is.

Fiorucci

Fiorucci

02-12-2011 om 17:12

Mee eens

Het is geen speelplek, je zult als er schade ontstaat dus altijd aan het kortste eind trekken. Hier heet zo'n iemand toezichthouder, met bevoegdheid tot bekeuren. Overigens zijn de parkeergarages alhier veel te druk om te skaten, het is een komen en gaan van auto's, de hele dag.

Vic

Vic

02-12-2011 om 17:21

Ja, dat had ik gelezen. Maarja, het blijft een parkeerplaats, dus ik zou er niet van uitgaan dat er nooit een auto rijdt.

Stadswachten vaak wel boa

"In Nederland zijn de meeste stadswachten echter buitengewoon opsporingsambtenaar, wat onder andere inhoudt dat zij bevoegd zijn tot het uitschrijven van processen-verbaal." Volgens Wikipedia.

Staat er bij de ingang van de parkeergarage niet een bordje 'verboden toegang voor onbevoegden'? Omdat je schrijft dat de bovenste verdieping altijd leeg staat denk ik dat je het hebt over een privéparkeergarage (van een bedrijf?). En in een openbare parkeergarage heb je vast ook officieel niks te zoeken als je er niet je auto aan het parkeren bent.

Het lijkt mij net als Vic ook gevaarlijk, er moet maar net een auto beslissen toch naar de bovenste verdieping te gaan.

skik

Fiorucci

Fiorucci

02-12-2011 om 18:12

Dat denk ik ook

P, dat las ik ook na mijn reactie gegeven te hebben, je hebt gelijk. Maar ik sluit me wel aan bij Skik, volgens mij is een garage geen echt openbaar terrein en is het toch verboden toegang voor onbevoegden.

amk

amk

02-12-2011 om 20:35

Gevaarlijk

het zijn hier in de stad waar gedealt wordt. Er komen dan ineens auto's naar boven die niet de meest vriendelijke bestuurders hebben.

Daar zou ik mijn kind niet mee geconfronteerd willen hebben.

Maylise

Maylise

03-12-2011 om 00:54

Vic

Ik snap het skaten verbieden omdat het onveilig is. Wat ik niet snap is het verbieden omdat mensen zich ongemakkelijk voelen bij een groep jongens. Daar kunnen die kinderen toch niks aan doen? Als ze daar rekening mee moeten houden kunnen ze nergens meer hangen/voetballen/skaten want er zijn altijd wel mensen die zich ongemakkelijk voelen.
Ik heb ook wel eens mensen aan de deur gehad omdat die zich ongemakkelijk voelden over de groep jongens die bij ons voor de deur hing. Dat was dan echt pech gehad. Die jongens hingen daar gewoon, maakten geen rotzooi, geen overlast en riepen geen onaardige dingen naar voorbijgangers. Ze zijn niet verantwoordelijk voor het gevoel dat ze bij anderen opwekken.

Even anders dan anders

Even anders dan anders

03-12-2011 om 08:25

Reactie

Dank allemaal voor jullie reacties!
Ik vind jullie allemaal zinnige opmerkingen maken. Het is inderdaad een leegstaande verdieping, maar er kunnen natuurlijk ook auto's komen die daar iets illegaals willen doen.
Tegelijkertijd word ik er net zo rebels van als Liora en Skik. Komt ie lekker van de bank af, zit daar echt niemand in de weg, mag het weer niet. En P heeft gelijk, ze waren met zijn tweetjes, hoezo samenscholing. Dit geldt eerlijkheidshalve wel alleen voor dat moment, want nu gaan er zo'n vier jongens samen heen.
Toch vind ik het eigenlijk ook niet kunnen om zo'n waarschuwing te negeren. Wat leer ik mijn kind dan? Regels zijn regels, maar als ze je even niet uitkomen dan trek je je lekker niets aan van de stadswacht en later de politie? Daar voel ik me zeker niet goed bij.
Maar het helpt inderdaad niet dat die stadswachten op zo'n toontje die kinderen imponeert. Daar word ik inderdaad rebels van. Ga even lekker drugsdealers wegsturen dan.
Ik denk dat ik het maar even zo laat. Heeft hij toch gewoon pech. In de vakantie kan hij dan eens een dagje met de trein naar een overdekte skatebaan.

Ikke niet

"Tegelijkertijd word ik er net zo rebels van als Liora en Skik" Je bedoelt Liora en Vic. Ik ben zo'n zuur 'regels zijn er niet voor niets, roomser dan de paus' type ;0

skik

Even anders dan anders

Even anders dan anders

04-12-2011 om 07:54

Joyeux? en sorry skik

Je leest wel erg vluchtig.
Ik herhaal mezelf even: "Toch vind ik het eigenlijk ook niet kunnen om zo'n waarschuwing te negeren. Wat leer ik mijn kind dan? Regels zijn regels, maar als ze je even niet uitkomen dan trek je je lekker niets aan van de stadswacht en later de politie? Daar voel ik me zeker niet goed bij. "
Dus nee, Joyeux, ik val die stadswacht niet af tegenover mijn kind, precies om de reden die jij noemt. Ik lucht alleen op dit forum mijn hart erover. Want het neemt niet weg dat de manier waarop ze dit aanpakken en waar ze mee bezig zijn mij niet aanstaan. Dit zijn kinderen die daar niemand in de weg zitten en geen overlast veroorzaken. Daarnaast voel ik me niet zo snel te goed voor een baantje.
En ja, ik vind dus juist dat ik, en ook mijn kind, zich altijd aan de wet moeten houden. Dat veroorzaakt nu net waarom mijn kind echt de enige is die niet meer mag.
Voor ik nog iemand verkeerd citeer (sorry skik): iemand zei hierboven: er staat vast een bordje "verboden voor onbevoegden". ik ben er gisteren nog even naar gaan kijken. Niet dus.
Op de zaterdagmiddag voor Sinterklaas staat de garage trouwens wel voller, boven nog steeds niet echt vol, maar er stonden nu wel auto's. Er was dan nu ook echt niemand aan het skaten, dus dat snappen ze zelf wel ;)

liora

liora

04-12-2011 om 09:05

Joyeux

We hebben allemaal onze mond vol van de jeugd van tegenwoordig? Nee hoor!
En ik leer mijn kinderen dat ze zelf hun afwegingen maken in het leven en verantwoordelijk zijn voor hun eigen daden. En dus niet luisteren naar iedereen in een uniform!

Liora

Vic

Vic

04-12-2011 om 11:03

Ook niet

"Tegelijkertijd word ik er net zo rebels van als Liora en Skik" Je bedoelt Liora en Vic. Ik ben zo'n zuur 'regels zijn er niet voor niets, roomser dan de paus' type ;0 "
Ik ben zelf een dienaar van de wet, en helemaal niet rebels ;-) Net als Liora leer ik mijn kinderen om zelf na te denken en hun verantwoordelijkheid te nemen. En daarbij uit te leggen dat sommige regels misschien wel 'stom' lijken en lastig zijn voor jezelf, maar dat ze vaak zijn in het algemeen belang, orde en netheid e.d. In beginsel luister je dan beter wel naar iemand in uniform, tenzij...

sinas

sinas

04-12-2011 om 12:14

Ouderwetse opvoeding

want ik heb zelf geleerd om mensen in uniform te respecteren en naar ze te luisteren. En dat leer ik mijn kinderen dus ook. Misschien moesten meer mensen dat doen, dan dwingt een agent of in dit geval, stadswacht, misschien ook weer eens meer respect af.

Respect

Ik leer mijn kinderen respect te hebben voor iedereen, uniform of geen uniform. Maar ik leer ze ook om voor zichzelf te denken en beslissingen te nemen.

Gr. Poezie.

sinas

sinas

04-12-2011 om 14:01

maar ik leer mijn kinderen ook om aanwijzingen van het bevoegd gezag te accepteren en respecteren. En daar ontbreekt het bij veel jongeren tegenwoordig aan.

sinas

sinas

04-12-2011 om 14:40

maar dat soort dingen vind ik ook acceptabel, als je dan inderdaad maar wel die bekeuring accepteert, als je die krijgt.
Kijk, ik sta regelmatig in de tram en ik zie hele volksstammen instappen zonder in te checken. Als ze dan controle zien beginnen ze al bij voorbaat te schelden en te tieren! Tja, denk ik dan, als je gewoon een kaartje hebt en betaald hebt, dan heb je van die controle dus ook geen last.

Tirza G.

Tirza G.

04-12-2011 om 16:27

Even anders dan anders

Je schrijft:
Dit zijn kinderen die daar niemand in de weg zitten en geen overlast veroorzaken.

Weet je dat echt heel zeker? Ben je er bij? Skaten kan flink geluidsoverlast veroorzaken, zeker in een betonnen gebouw lijkt me. Mijn zoon ging geregeld skaten op een (vrijwel leeg) parkeerterrein (dat voelt dan gek genoeg weer anders dan een parkeergarage) vanwege het lekkere asfalt en nauwelijks auto's, maar toen ik ze daar een keer bezig zag schrok ik er toch wel van. Een beetje rechttoe-rechtaan skaten is namelijk maar 5 minuten leuk :-) Daarna komen de stunts, de sprongen, het gegil, het zoeken naar rare randjes, kunstjes, stoepjes, blikjes, putdeksels - enzovoort. Hoe cool moet het wel niet zijn om van zo'n helling af te skaten naar de lagere verdieping? En neeeeeeee natuurlijk doet jouw zoon dat niet. Nog niet.

Tirza

sinas

sinas

04-12-2011 om 16:31

Bordje

ook al hangt er geen bordje bij de parkeergarage, ik vind dat een kwestie van gezond verstand. Een parkeergarage is voor auto's, niet voor skatende kinderen.

Tijgeroog

Tijgeroog

04-12-2011 om 20:50

Andere aanpak

Kun je je zoon en z'n vrienden niet helpen om dit op een andere manier aan te pakken.
Situatie nu: ze willen skaten in de parkeergarage, maar dat mag niet. Er wordt gecontroleerd, er komen boetes, onvrede over de regels, onvrede bij de politie omdat ze toch blijven skaten, niemand blij.
Waarom niet als groep naar de politie/gemeente/jongerenwerk/weet-ik-veel-wat om aan te geven wat ze graag willen en welke mogelijkheden daar voor zijn/gemaakt kunnen worden. Dan zijn zij ook niet meer de groep lastige jongeren die problemen veroorzaakt, maar de groep waar mee te praten valt en die graag iets op wil bouwen.

Even anders dan anders

Even anders dan anders

04-12-2011 om 21:31

Dank jullie allemaal voor het meedenken!

Voor nu laat ik het zoals het is. Hij mag gewoon niet.
Mocht hij er toch nog over beginnen, dan vind ik inderdaad de tips van dc en Tijgeroog heel goed. Ga er maar iets voor doen, bel maar met de politie of de gemeente waar je wel terecht kunt.
Het is trouwens een dankbaar onderwerp voor de Sinterklaas gedichten. Stadswacht, klacht, smacht, zacht, dacht, ragt, wacht ;)

Kaaskopje

Kaaskopje

05-12-2011 om 00:56

Liora

En dus niet luisteren naar iedereen in een uniform!===
Meen je dat nou echt? Dus ze mogen van jou een stopteken negeren, of brutaal zijn tegen aan agent?
Als je het niet eens bent met een agent, kun je dat uiteraard wel uitleggen, maar een grote mond of gewoon niet doen wat ze zeggen lijkt mij geen goed advies.

Kaaskopje

Kaaskopje

05-12-2011 om 01:07

Even anders

Ik vind dat je er goed aan doet door het te verbieden. Een parkeergarage is toch een vorm van openbare weg. Het is in ieder geval niet opgezet als speelpark. De mogelijkheid dat auto's en skaters elkaar in de weg zitten is gewoon aanwezig. Je laat je kind ook niet op een straat skaten waar regelmatig auto's passeren lijkt mij. Tenzij het skaten een manier van voortplaatsen is, zoals een fiets met alle verkeersregels die daarbij horen.
Voor ouders, die een parkeergarage een prima skateplek vinden: ik vind dat je de boete dan ook moet betalen, mocht die een keer worden uitgedeeld. Als je kind ervan uit mag gaan dat je het als ouder een geschikte plek vindt om te 'chillen' is hij/zij ook niet aansprakelijk voor de boete.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.