Werk, Recht en Geld Werk, Recht en Geld

Werk, Recht en Geld

Tammie

Tammie

30-05-2018 om 15:54

Wat moet ik doen? Niet opgeven inkomsten in de bijstand

Hoi lieve mensen,

Ik ben er per ongeluk achter gekomen dat mijn partner de kinderalimentatie zwart aan zijn ex betaald terwijl zij een bijstandsuitkering heeft.

Het gaat om nogal een bedrag per maand en ik ben er erg ziek van. Ik kan niet tegen onrecht en fraude al helemaal niet. We zijn al jaren samen en ik wil geen bom onder mijn relatie leggen.

Ik dacht altijd dat alleen partner alimentatie van invloed is op een bijstandsuitkering. Maar dat dit ook geld voor kinderalimentatie wist ik niet.

Moet ik dit melden ergens? Of met hem bepraten risico lopend dat hij toch wil blijven betalen aan zijn ex en de relatie op het spel zetten.

Ze zit overigens langdurig in deze uitkering en is niet geschoold. Dus veel kans op een goede betaalde baan lijkt mij niet hoog. Maar wie ben ik. Kan niet in de toekomst kijken.

Groetjes Tammie


Weet je partner dat je zijn kinderen hun moeder aan wil geven?

Wie ben jij inderdaad. Je kunt beter letten op de dingen die bij jouzelf niet in orde zijn. Zoals je neiging om een gezin in de bijstand in de ellende te storten.

Tammie

Tammie

30-05-2018 om 16:06

AnneJ

Dus je mag de staat oplichten? Is dat hoe het werkt?

Hele andere discussie Tammie

Die discussie ga ik niet met je aan. Je vraagt wat je moet doen. Je wil je relatie niet op het spel zetten. Bemoei je er dan niet mee.

En zoek iets leuks om zelf te doen. Zorg dat je jezelf 'smetteloos', als 'goede burger' gedraagt en heb een beetje compassie met mensen.

Je weet duidelijk niet wat je aanricht in het gezin van je partner.

Dorothea

Dorothea

30-05-2018 om 16:36

Je kunt het melden

Als jij weet van fraude en je vindt dat onoverkomelijk dan kun je dat melden aan de uitkeringsinstantie. Het is tenslotte fraude.
Aan de andere kant is bijstand geen vetpot en je vriend kan ook zijn kinderen elke week meenemen naar de supermarkt met een boodschappenbriefje van hun moeder en de boodschappen betalen. Dan geeft hij niet zwart geld, maar geeft hij boodschappen. Is dat anders?

Word jij er gelukkiger van als jij de fraude stopt of wordt zij er erger ongelukkig van als de zwarte betalingen stoppen? Gaat je relatie dit overleven? Ik denk het niet.

Half a twin

Half a twin

30-05-2018 om 16:47

Melden?

Ja als we praten over een paar ton op jaarbasis dan is het oplichterij. Dan moet er iets aan worden gedaan.
Waarschijnlijk gaat het hier over een paar honderd euro per maand waar zijn kinderen een ietse pietsie makkelijker leven door krijgen en zijn ex ook. Niet mee bemoeien, laat gaan. Daarvoor wil je toch niet die kinderen hun leven op zijn kop zetten?

Tammie

Tammie

30-05-2018 om 16:54

Over de boodschappen

Hij betaalt haar honderden euro's per maand. Het gaat niet om tientjes werk.

Ook koopt hij nog steeds de helft van alle kleding voor zijn kinderen en betaalt aan alle andere kosten de helft. Zoals studiekosten. Moet hij zelf weten natuurlijk. Maar doordat hij dat doet hoeft zij het geld niet uit te geven aan de kinderen. Ik begrijp ook dat dat er eigenlijk ook niet toe doet. Maar toch.

Ze woont in een goedkope woning. Dus gezien de omstandigheden denk ik dat ze het aardig goed heeft. Aangezien het niet alleen de alimentatie is die hij betaalt.

Tuurlijk kan ik het loslaten. Maar ik weet niet hoe. Mijn verantwoordelijkheids gevoel is zo groot. Vanuit werk gezien heb ik vaak te maken met klanten die niet eerlijk zijn en heel sporadisch een fraudegeval. Dus bij mij is dit stukje heel erg ontwikkelt. Je mag geen fraude plegen en nu weet ik ervan en ik ben er echt ziek van mensen.

Tis net zoiets als dat je weet dat pietje vreemd gaat met marietje. En de vrouw van pietje is je beste vriendin. Wat doe je dan? Zet je je vriendschap op het spel of bemoei je je er niet mee?

Angela67

Angela67

30-05-2018 om 16:59

ontwikkeld?

dat gevoel is nog juist niet goed ontwikkeld.
Je zou juist moeten weten dat het verdomde moeilijk is en dat dat een van de redenen is waarom mensen frauderen.
Dus omdat het niet je werk is zou je juist zo 'ontwikkeld' moeten zijn dat je het kunt loslaten.
Ik kan me wel goed voorstellen dat je principieel bent en wil blijven, dat is de andere manier om ermee om te gaan: je zegt tegen je vriend dat je het helaas niet kunt accepteren dat hij dit doet. Dat je hem voor de keuze stelt: ermee stoppen of jij stopt met hem. Dan hoef je nog steeds niet te melden, maar maak je wel duidelijk hoe belangrijk je het vindt.
Dus als jij het wel meldt en toch bij hem wil blijven, dan straf je volgens mij de verkeerde en probeer je je eigen geweten schoon te krijgen.
gr Angela

Dora

Dora

30-05-2018 om 17:07

Verantwoordelijkheidsgevoel

Hier botsen twee zaken: jouw verantwoordelijkheidsgevoel over het geld van de overheid en je belang bij een goede relatie met je man. Aangezien je geen opsporingsambtenaar bent, lijkt het laatste me belangrijker. Want je lapt niet alleen haar erbij, maar ook hem en indirect dus ook jezelf.

Je bent nu niet op je werk. En al was dat wel zo, dan moet ik altijd denken aan de oude, wijze advocaat die me zei: "Waar mensen zijn, daar wordt gerommeld." En dat gebeurt niet alleen op bijstandsniveau, maar ook hogerop, denk maar aan alle schandalen van de laatste jaren. Bijstand is schandalig laag tegenwoordig. Voor mezelf wil ik het altijd netjes doen, maar ik zit niet in zo'n situatie. En ik zou nooit een ander te veroordelen, laat staan te verraden, als ze een manier gevonden heeft om iets minder in de ellende te zitten.

Je bent trouwens wel erg geïnteresseerd in haar wel en wee, zit daar misschien wat jaloezie? Bedenk dan maar dat het geld naar de kinderen gaat. Dat het goed met de kinderen gaat is ook in jouw belang.

Tammie

Tammie

30-05-2018 om 17:08

De verkeerde straffen

Dat je het straffen noemt begrijp ik niet. Waarom zou ze gestraft worden dan?

Het is toch wettelijk zo dat ze er geen recht op heeft.

Mijn vriend en ik zijn al jaren samen en van al die tijd heeft ze misschien 3 maanden gewerkt. Het is niet mijn verantwoordelijkheid dat zij niet werkt en ook niet de verantwoordelijkheid van mijn vriend.

Wat ik van mijn vriend begrepen heb door de jaren heen is dat ze nooit een baan voor langere tijd heeft gehad. En al heel vaak werkeloos is geweest waardoor zij grote financiële problemen hebben gehad. Dat is nu allemaal voorbij. Gelukkig voor hen allebei en de kinderen.

Maar nu plegen ze voor duizenden euro's fraude via een bijstandsuitkering en dat voor iemand die helemaal niet graag wil werken en haar gehandicapte dochter als excuus gebruikt om niet te hoeven werken.

Phryne Fisher

Phryne Fisher

30-05-2018 om 17:10

Tja

In feite is het natuurlijk diefstal van ons allemaal. Stel dat die man 300 euro per maand betaalt, dat is dan op jaarbasis toch 3600 euro bijstand die we anders niet zouden hoeven betalen. Als mevrouw gaat werken voor het minimumloon zouden we er zelfs allemaal beter van worden.
Ik zou dit niet melden, en ik heb zelf ook wel eens iemand in de bijstand ondersteund, maar het hoort natuurlijk niet. En ik vind dus best wel dat daar luchtig over gedaan wordt door iedereen. Dit is ook fraude he? Dus ook zeg maar de slechte die het vergalt voor de goeden, qua beeldvorming.

Dora

Dora

30-05-2018 om 17:10

Nou

vandaag de dag worden alle regelingen voor gehandicapten afgeschaft, dus dat begrijp ik helemaal. Wat oordeel jij hard zeg. Je zou zelf maar eens in zo'n situatie zitten.

En haar werkverleden heeft nul komma niks met jou te maken.

V@@s

V@@s

30-05-2018 om 17:14

je vriend schiet er in elk geval niets mee op

Of hij nu aan haar betaald, of dat er bijstandsverhaal plaatsvind omdat het zijn kinderen zijn. Je vriend pleegt ook geen fraude, hij betaald gewoon voor zijn kinderen. Dat de moeder van zijn kinderen dat vervolgens niet opgeeft, dat is wel fraude (tenminste als ze bijstand krijgt, hoe weet jij dat zo zeker?).

Phryne Fisher

Phryne Fisher

30-05-2018 om 17:15

Dora

Waar denk je dat het geld van de overheid vandaan komt? Dat is misschien wel de basisbeurs van onze kinderen, die ze nu niet meer krijgen omdat het naar de ex van de vriend van Tammie moet.

Tammie

Tammie

30-05-2018 om 17:16

Dora

Zou best kunnen. Die jaloezie. Maar zo gek is dat toch niet?
Speelt veel meer. Waardoor ik niet zo'n goed beeld heb van haar als mens en als moeder. Maar dat is niet mijn stukje gelukkig en daar zal ze zelf mee moeten dealen als de tijd rijp is. Moet ook zeggen eigenlijk dat ik dat echt volledig probeer buiten te sluiten, want in mijn beleving is dat echt een stukje van stiefmoeders lol. (De nieuwe partner van mijn ex heeft namelijk ook iets tegen mij) vrouwen en wrok haha

Misschien moet ik gewoon een borrel nemen straks en er nog eens één of meerdere nachten over slapen. En dit hele verhaal een plekje geven.

Half a twin

Half a twin

30-05-2018 om 17:16

Duizenden?

Nog geen tienduizenden? Hou je erbuiten! Melden gaat voor iedereen inclusief jijzelf ellende opleveren. Een paar duizend euro waar praten we over?
Ik ben ook echt tegen fraude en oplichten maar dit is wat Dora zegt: rommelen. Daar zou ik mijn billen niet aan willen branden want dan moet ik zelf op de blaren zitten.

Phryne Fisher

Phryne Fisher

30-05-2018 om 17:16

Verhaal

Waarom haalt de gemeente de alimentatie eigenlijk niet bij de vriend? Voor zover ik weet wordt er altijd verhaald als dat ook maar enigszins mogelijk is.

Wilma

Wilma

30-05-2018 om 17:18

Tammie

"Dat je het straffen noemt begrijp ik niet. Waarom zou ze gestraft worden dan?"

Natuurlijk wordt ze gestraft. Ze moet op zijn minst het allemaal terugbetalen. Dat is een ramp voor haar en voor je partner. En dan is er ook nog een gehandicapt kind. Weet je niet hoe daarop gekort wordt?

Kun je geen fraude op een wat andere schaal aanpakken als je perse de held wil uithangen?

Tammie

Tammie

30-05-2018 om 17:20

Dora

Regelingen voor gehandicapten afgeschaft. Heel erg naar idd.
Maar geloof mij. Niet in dat gezin.

Tammie

Tammie

30-05-2018 om 17:23

Phryne

Dat weet ik niet. Ze hebben geen convenant en hij geen gezag. Dus alles is mondeling geregeld.

Phryne Fisher

Phryne Fisher

30-05-2018 om 17:24

Hmm

Zijn er gradaties van 'ergheid'?
Iemand in de bijstand die bijklust met verbouwen, 1500 per maand?
Bijstandsvader met schoonmaakhuisjes, 400 per maand?
Bijstandsmoeder met gulle ex, 300 per maand?
Werkend persoon die bijverdiensten niet aangeeft, 400 per maand.
Een fiets jatten, 150 euro?
In het laatste geval steel je maar van 1 persoon, dus dat is eigenlijk het minst erg?

Tammie

Tammie

30-05-2018 om 17:24

Phryne

En dus ook geen ouderschapsplan

Wilma

Wilma

30-05-2018 om 17:25

wrok

oeps, je hangt niet de held uit maar het heeft met wrok te maken....
Inderdaad: neem een borrel, geef dit verhaal een "plekje" en hou je wrokgevoelens voor jezelf. Dit hele verhaal ook trouwens.

Phryne Fisher

Phryne Fisher

30-05-2018 om 17:26

Tammie

Dat staat daar los van. Ik ken mensen die in hun convenant afzagen van alimentatie, maar daar had de gemeente geen boodschap aan. Die kwam gewoon elke maand 600 euro bij de man halen voor zijn ex in de bijstand.

Tammie

Tammie

30-05-2018 om 17:33

Bijstand

Zijn degene hierboven die het eens zijn met deze fraude mensen die ook een bijstandsuitkering ontvangen?

Dat zij het moet terugbetalen dan lijkt mij logisch.

Ik werk hard voor mijn salaris. En krijg geen alimentatie (heb wel kinderen). Dus zij kan lekker thuis de bloemetjes buiten zetten van gefraudeerd geld waar wij met zijn allen allemaal hard voor moeten werken? En omdat het maar om een paar honderd euro per maand gaat is het dus oke.

Nou prima als wij dan nog eens zonder werk komen te zitten dan wordt mijn uitkering zeker naar beneden geïndexeerd want ja er zijn zoveel moeders en vaders die het nodig vinden om hun alimentatie niet op te geven...... tja het is niet anders

Feit is dat door die alimentatie ze evenveel inkomen per maand heeft als mijn vriend. Maar er niets voor hoeft te doen. Vervolgens kan zij aankloppen bij de gemeente voor sport potjes, cultuurpotjes en kwijtschelding van gemeentelijke belastingen. En mijn vriend niet.

Tammie

Tammie

30-05-2018 om 17:39

Phryne

Dus ook al zou hij het niet zwart geven dan komt de gemeente toch?

Daarvoor is dan geen ouderlijk gezag en ook geen ouderschapsplan nodig?

Dat maakt het eigenlijk wel iets beter. Want dan is mijn vriend niet de oplichter maar zij. En om de een of andere reden kan ik dat beter aan.

Dus wat je zegt is dat de verantwoordelijkheid alleen ligt bij haar voor het opgeven hiervan? Niet bij de manier hoe hij dat betaalt?

Angela67

Angela67

30-05-2018 om 17:40

Daarom zeg ik

Wat vind je nou van je bewering dat dit stukje zo sterk ontwikkeld is bij jou? Ik denk andersom: je bent van nature geneigd tot onzekerheid, aanleg tot jaloezie, zoekt een baan of beroep waar je houvast hebt aan regeltjes en daarom heb je er in je privéleven ook last van. Waarom blijf je nog bij je vriend? Hij is toch ook fout? En het gaat helemaal niet over al die anderen, het gaat over deze situatie. Als je durft te erkennen dat het jouw eigen onvermogen is om om te gaan met de tegenstrijdigheid in jouw leven hoef je anderen niet de schuld te geven.
Gr Angela

V@@s

V@@s

30-05-2018 om 17:44

ja die ligt bij haar

Hij heeft onderhoudsplicht voor zijn kinderen. Overigens geloof ik niets van jouw verhaal, of zijn de kinderen ook niet erkent? Als de ex bijstand krijgt zou er gewoon sprake zijn van bijstandsverhaal omdat de vader onderhoudsplichtig is voor zijn kinderen.

Tammie

Tammie

30-05-2018 om 17:46

Angela

Alsjeblieft zeg. Wil je niet met moddergooien? Ik vraag om raad. En geen casusbeschrijving van mijn privéleven waar je niets van weet.

Als je denkt dat je bericht helpt door op een harde manier te reageren? Dan heb je het mis en bereik je juist het tegenovergestelde hoor.

Tammie

Tammie

30-05-2018 om 17:48

Vaas

Wat geloof je niet? Ik kom een dilemma melden waar ik mee zit en vervolgens zou ik onwaarheden plaatsen. Klinkt niet echt logisch.

Hij houdt zich toch aan zijn onderhoudsplicht. Dat is niet het punt.

V@@s

V@@s

30-05-2018 om 17:51

als er een bijstandsuitkering is..

dan zou er sprake zijn van bijstandsverhaal bij je vriend omdat hij onderhoudsplichtig is. Blijkbaar gebeurd dat niet, terwijl je vriend wel draagkracht heeft om te betalen. Waarschijnlijk is er dus sprake van een ander soort uitkering. Je verhaal is onlogisch.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.