Werk, Recht en Geld Werk, Recht en Geld

Werk, Recht en Geld

Wat zijn noodzakelijke verzekeringen?

Hallo,

Hoewel man en ik allebei inmiddels een goede baan hebben, een vrij nieuwe auto, eerste kindje onderweg, voel ik me vaak nog een soort student die niet snapt hoe belangrijke financiele dingen in elkaar zitten.
De vraag die ik voor wil leggen is wat nu noodzakelijke verzekeringen zijn om af te sluiten. Verzekeringen die we hebben:
- Basiszorgverzekering
- Verzekering voor de auto (all risk)
- Via de VVE van ons appartement opstal
- doorlopende reisverzekering omdat we vaak op vakantie gaan
- via lidmaatschap vakbond rechtsbijstandsverzekering

Wat wij niet hebben, en waarvan ik denk dat andere verantwoordelijke volwassenen het wel hebben:
- W.A. verzekering
- woon/inboedelverzekering
- aanvullende zorgverzekering
- misschien een arbeidsongeschiktheidsverzekering?

Ik ben dus benieuwd of ik belangrijke dingen vergeet, of ik nu echt duidelijk onderverzekerd ben en welke verzekerkingen noodzakelijk zijn. Mij lijkt in elk geval de WA en inboedelverzekering ivm bijvoorbeeld brand.

Maanve

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.

W.a en inboedel

wij hebben ook nog een inboedel verzekering en een WA verzekering.
mocht je zoveel spaargeld hebben dat je de complete inboedel kunt vervangen bij eventuele brand,dan is inboedel overbodig.

Kaaskopje

Kaaskopje

16-09-2010 om 19:56

Geen auto

Ik heb geen auto, maar is het niet zo dat je met een auto wettelijk verplicht wordt om een W.A. verzekering te hebben?

Wij hebben

..als consuminderaars jouw rijtje, plus WA en inboedel. Geen aanvullende zorgverzekering (hoewel dat nu wel handig zou zijn voor psychologische hulp) en geen arbeidsongeschiktheidsverzekering (die komen zelden tot uitkering, ik zou dat echt niet doen).

Verder hebben we bovenop wat jij hebt nog aanvullende rechtsbijstand voor zaken die niet onder het vakbondslidmaatschap vallen. Ik heb een tijd in de rechtshulp gewerkt en net iets te vaak mensen gezien die enorm tegen advocatenkosten aan zaten te hikken.

Maar je antwoord is correct. Echt nodig zijn de WA en de inboedel, naast wat je nu hebt. Misschien ff shoppen voor pakketkorting ergens?

Tinus_p

Tinus_p

16-09-2010 om 21:53

Vanavond nog regelen

Maanve:
Mij lijkt in elk geval de WA en inboedelverzekering ivm bijvoorbeeld brand. "
WA (AVP en inboedel) zijn dringend noodzakelijke verzekeringen. Vanavond nog via internet afsluiten of anders meteen morgen bellen.

guera

guera

16-09-2010 om 22:08

Hoe oud is je auto?

een all risks voor je auto is best duur en niet lucratief als je auto al wat ouder is. Als ie nog maar een paar jaar oud is dan is het wel een goed plan maar anders kun je daarop besparen. Maar dat was je vraag niet
WA meteen doen inderdaad.
Verder hebben wij geen aanvullend maar ons kids wel.
Arbeidsongesch alleen als je zelfstandige bent, anders niet.

Kaaskopje

Kaaskopje

16-09-2010 om 22:25

Nu ik toch meepraat

Maar de WA in je All Risk staat dat dan volledig los van aansprakelijkheid buiten de auto?

Elisa Gemani

Elisa Gemani

16-09-2010 om 23:56

Verzekeringen

WA en inboedel zou ik zo snel mogelijk afsluiten. Let er op dat je je inboedel niet onderverzekert.
Verder heb ik (alleenstaand ouder, WAO op bijstandsniveau) nog afgesloten:
-aanvullende zorgverzekering (de meest uitgebreide ivm heel veel gebruik moeten maken van specialistische hulp/medicijnen)
-uitvaartverzekering voor zowel mijzelf als mijn zoontje. Deze is natuurlijk niet echt noodzakelijk als je geld genoeg hebt om een beetje fatsoenlijke uitvaart te betalen maar in mijn geval zal dat niet zo zijn en ik wil niet op kosten van de staat begraven worden, laat staan mijn zoontje;-(
Als je allebei onder een baas werkt hoef je geen arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten.
Rechtsbijstandsverzekering is altijd handig via je vakbond.
Zelf heb ik geen rechtsbijstandverzekering maar dat hoeft ook niet met een minimum-inkomen; ik maakte en maak gebruik van gesubsidieerde rechtshulp (Pro Deo). Ook geen autoverzekering (geen auto) en op vakantie gaan we nooit dus een reis/annuleringsverzekering hoeft ook niet Maar die WA en inboedel, ja, dat zijn absoluut noodzakelijke verzekeringen die je mi liever vandaag dan morgen zou moeten afsluiten.

Tinus_p

Tinus_p

17-09-2010 om 10:43

Onderverzekering

Elisa:
"Let er op dat je je inboedel niet onderverzekert."
Dat was vroeger een probleem (moest je moeilijk gaan doen met inboedelmeters). Tegenwoordig hebben veel verzekeraars daar simpele constructies voor met garanties tegen onderverzekering -dat bespaart namelijk ook die verzekeraars veel rompslomp.

Maanve

Maanve

17-09-2010 om 10:48 Topicstarter

Wat ik ga doen...

Dank voor de reacties!

Wat in elk geval naar voren komt is dat we nu onderverzekerd zijn op het gebied van inboedel en WA. Ik heb dat gisteren niet meer geregel Tinus, maar ga het vanvdaag nog doen! Iemand vroeg of er voldoende spaargeld was om de boedel te vervangen bij brand. Ja, er is wel spaargeld, maar dat wil ik dan niet helemaal in een nieuwe inrichting steken. Ik ben vanmorgen begonnen met uitzoeken wat de mogelijkheden zijn voor WA en inboedel. En jeetje, wat een verschillende dekkingen, eigen risico, etc. We hebben nu de verzekerkingen ook op allerlei verschillende plekken lopen. Zorg bij CZ, auto bij Ohra, reisverzerkering ooit afgesloten bij CZ maar overgenomen door Europeesche verzekeringen. Ben een beetje bang dat als ik dan ooit iets wil declareren niet meer weet waar ik verzekerd ben .
Wat waarschijnlijk meespeelt is mijn onwetendheid is dat ik tot nu toe nooit iets heb gehad om te kunnen declareren bij een verzekerking. Al jarenlang reisverzekerking, maar nooit iets gedeclareerd, in de zorgverzekering maken we nu alleen gebruik van af en toe een bezoekje aan de huisarts (gelukkig hoor!).
Wat dat betreft herken ik wel wat Pelle zegt dat het voor ons zonde was geweest om jarenlang te betalen voor een aanvullende zorgverzekering, terwijl we tot nu toe weinig gebruik hoeven te maken van zorg. De zwangerschapsbegeleiding vanuit haptonomie die ik heb gevolgd zit bijvoorbeeld weer in bijna geen enkel pakket.
Overigens hebben we voor de auto het meest uitgebreide pakket genomen omdat man de autoverzekerking elke maand kan declareren op zijn werk. Als er dus één object oververzekerd is is het de auto wel!
Iemand schreef nog over een uitvaartverzekerking. Doet me eraan denken dat mijn ouders dat ooit voor alle vier hun kinderen hebben afgesloten. Eens uitzoeken wat daarmee is gebeurd toen ik uit huis ging.

Ga snel verder met de verzekeringen-speurtocht...
Maave

Tinus_p

Tinus_p

17-09-2010 om 11:02

Spaargeld

Maanve:
Iemand vroeg of er voldoende spaargeld was om de boedel te vervangen bij brand. Ja, er is wel spaargeld, maar dat wil ik dan niet helemaal in een nieuwe inrichting steken."
Spaargeld voor je inboedel is een waanzinnige gedachte. Juist brand/inboedel is typisch iets waar je je voor moet verzekeren, omdat de kans klein is, maar de gevolgen en kosten groot.
Een volledig nieuwe inboedel kan zomaar een ton kosten, tegen nieuwwaarde. Tel alles maar op, te beginnen met zulke verborgen kosten als de vloerbedekking en de gordijnen.

Elisa Gemani

Elisa Gemani

17-09-2010 om 11:16

Inboedel

Ja klopt Tinus. Maar ik loop al wat langer mee en ik was na 20 jaar op mezelf wonen + inboedelverzekering fors onderverzekerd zo bleek een een aantal jaar geleden na een brand. Ook al bestond/bestaat de boel hier praktisch alleen maar uit tweedehandsjes en gekregen spullen; je inboedel is vaak veel meer waard dan je denkt. Zeker als je al jarenlang dezelfde inboedelverzekering hebt (waarbij toen idd gewerkt werd met inboedelmeters, staffels) kan het zeker lonen om de boel te checken. Better safe than sorry.

Elisa Gemani

Elisa Gemani

17-09-2010 om 11:25

Vergelijken

Maanve, het loont ook zeker de moeite om enkele onafhankelijke verzekeringvergelijkingssites te bekijken. Even googlen en je kan vergelijken wat voor jullie het belangrijkste is en het goedkoopste. Het is vaak voordeliger en handiger om een aantal verzekeringen bij een en dezelfde verzekeraar af te sluiten.
Overigens denk ik zelf dat zeker als je een kind hebt een aanvullende zorgverzekering een must is. Afhankelijk van wat er door je basisverzekering vergoedt wordt aan noodzakelijke medisch/specialistische hulp, tandarts, hulpmiddelen etc. kan je zelf een op maat gesneden pakket samenstellen bij veel verzekeraars en deze evt. wijzigen als het nodig is.
Stel je voor dat je straks van die hulp gebruik moet maken en je bent niet verzekerd mag je vaak pas na een half jaar oid een beroep doen op die aanvullende zorgverzekering. En dat kan je klauwen vol geld kosten. Ook hier ga ik liever af op better safe than sorry; zeker als het om je eigen kind gaat.

Elisa Gemani

Elisa Gemani

17-09-2010 om 14:28

Aanvullende verzekering

Pelle, het eerste dat ik als advies heb gekregen toen ik zwanger was om mijn eigen aanvullende verzekering aan te passen en uit te breiden. Ik ben heel blij dat ik dat toen al heb gedaan want zonder die uitgebreide aanvullende verzekering had ik beslist niet alle noodzakelijke hulp, therapie en medicijnen voor mijn zoon kunnen betalen. Niet alle zorgkosten zijn opgenomen in het basispakket van de Zorgverzekeringswet.
En natuurlijk hoop je dat je het voor je kind niet nodig hebt maar je weet maar nooit. Het hangt puur van je persoonlijke situatie af of een aanvullende verzekering zinvol is, en waar je je extra tegen wilt verzekeren. Maar ik red het voor mezelf niet met alleen een basisverzekering en ook mijn kind niet. Zeker niet met een minimum-inkomen. Dus ik vind het absoluut geen raar advies; integendeel.

Elisa Gemani

Elisa Gemani

18-09-2010 om 20:30

Veranderingen basisverzekering 2011

Toch nog wat handige links mbt wijzigingen in de basisverzekering 2011:
http://www.tcfzorg.nl/431/168/veranderingen-basis-2011/
http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/zorgverzekering/basisverzekering#anker-veranderingen-in-vergoeding-per-1-januari-2011
http://www.rijksoverheid.nl/ministeries/vws/nieuws/2010/09/07/geen-eigen-bijdragen-paramedische-zorg-wel-eigen-bijdragen-ggz-zorg.html
Dan is het zeker niet te hopen dat je (zoals ik) een postpartum depressie krijgt want tweedelijns GGZ zorg (psychiater, psychotherapeut) gaat je vanaf 1 januari 2011 175 Euro eigen bijdrage per behandeling kosten. Opname in een GGZ instelling 400 euro per maand. Deze tweedelijns GGZ-zorg viel tot nog toe in het basispakket. Tevens krijg je antidepressiva ook niet meer zo makkelijk voorgeschreven en vergoed.
Natuurlijk ga je er niet vanuit dat het jou overkomt maar stel je voor van wel? Je gaat er toch ook niet uit van uit dat je huis afbrandt maar ook dit komt helaas vaker voor dan je denkt. Dan sla je je wel voor je hoofd als je niet goed genoeg verzekert bent... Ik blijf erbij: better safe than sorry. Die paar tientjes aanvullende verzekering per maand kan dan alle verschil maken. Maar goed, het is en blijft een vrije keuze; toch ben ik altijd heel dankbaar geweest voor het advies van mijn vader (vakbondsman): liever te uitgebreid verzekerd dan onvoldoende verzekerd. Tenzij je ofwel miljonair bent ofwel graag struisvogelpolitiek beoefent.

Chippie

Chippie

18-09-2010 om 21:31

Elisa

"liever te uitgebreid verzekerd dan onvoldoende verzekerd. Tenzij je ofwel miljonair bent ofwel graag struisvogelpolitiek beoefent."

Hier geen miljonair maar ook geen struisvogels. Ons gezin is al ruim 10 jaar niet aanvullend verzekerd. Dat heeft ons duizenden euro's bespaard. Die eigen bijdrage van 175 euro en zelfs een eigen bijdrage van 400 euro per maand in een GGZ instelling wegen dan niet op tegen "Die paar tientjes aanvullende verzekering per maand".

rozenstruikje

rozenstruikje

18-09-2010 om 22:02

Elisa, die bijdrage

Elisa, je schrijft: ...want tweedelijns GGZ zorg (psychiater, psychotherapeut) gaat je vanaf 1 januari 2011 175 Euro eigen bijdrage per behandeling kosten...

Ik vroeg me af wat je precies bedoelde en vanuit die site begrijp ik het ook niet helemaal: Is het 175 euro per keer dat je iemand (psychiater/ psycholoog) ziet? Of is het 175 euro voor een complete behandeling, zeg maar vanaf ziek zijn tot beter zijn, de gehele DBC? Ik hoop het laatste.

En dan wordt de vergoeding van antidepressiva ook nog eens flink beperkt want enkel nog maar bij een indicatie.
Ik vind het bizar en heel erg dat hierop bezuinigd gaat worden! (Net de 2e postpartumdepressie achter de rug.) Moet er niet aan denken dat ik voor de keuze had gestaan: geen behandeling want te duur of een dure behandeling waarvoor ik geen geld had.

En daarbij, ga ik me maar eens inlezen in een aanvullende verzekering, dank voor je links.

Rozenstruikje

Elisa Gemani

Elisa Gemani

18-09-2010 om 22:39

Aanvullende verzekering

Tja, ik kan geen 175 Euro eigen bijdrage ophoesten voor psychotherapeutische zorg (er staat "per behandeling"; niet "per zitting" maar dan nog is het heel veel geld), laat staan 400 euro per maand voor opname in een AWBZ-instelling.
Ik kan ook niet jaarlijks de honderden euro's betalen aan noodzakelijke ADHD-medicatie voor zoonlief want de basisverzekering vergoedt nauwelijks iets en zelfs de zgn. "uitgebreide" aanvullende verzekering vanuit de gemeente voor gezinnen met een minimum-inkomen dekt slechts een extra 100 euro.
En ik ken zat mensen die verschrikkelijke gebitten hebben omdat ze niet goed aanvullend verzekerd zijn voor tandheelkundige zorg. Een eenvoudige extractie gaat straks zelfs ook nog uit het basispakket...
Al deze bezuinigingsmaatregelen gaan vooral ten koste van de minder bedeelden in de samenleving die juist deze vergoedingen hard nodig hebben. En juist die mensen zijn ook vaak niet (toereikend) aanvullend verzekerd vanwege diverse redenen.
Als jij voldoende inkomen hebt om zelf de kosten te dragen mocht je plotseling een beroep moeten doen op niet-verzekerde zorg, prima. Het is een kwestie van afwegen maar risico's, ongevallen en ziekte laten zich nu eenmaal niet voorspellen. Ik ben dan iemand die dan liever het zekere voor het onzekere neemt. De extra premie die ik betaal aan een aanvullende verzekering heeft zich al dubbel en dwars terugbetaald. Toen ik nog alleen was maar zeker nu met mijn kind. Dat het een zorgenkind zou worden had ik toch echt niet verwacht. Laat staan dat ik ooit nog eens zoveel beroep zou moeten doen op -tig specialisten, hulpmiddelen, medicatie etc.
Misschien ben ik te naief maar ik sta er echt van te kijken dat er nog zoveel mensen zijn met alleen een basisverzekering. Dan zou ik zeggen: tel je zegeningen maar ga niet zeggen dat het een raar advies is om eens goed te bekijken of en in welke mate iemand een aanvullende verzekering nodig heeft; zeker niet nu met de aangekondigde wijzigingen in de basisverzekering.

Tinus_p

Tinus_p

19-09-2010 om 16:13

Aanvullende verzekering meestal onzin

Een verzekering is nuttig, als het gaat om kosten/risico's die je nooit op een andere manier kunt betalen.

Brand is duidelijk; huizen vliegen zelden in brand, maar de kosten kunnen makkelijk oplopen tot een paar ton. Die paar ton heb je niet -dus verzeker je je.

Voor aanvullende verzekeringen ligt dat anders; het gaat dan om relatief lage kosten (en bovendien vaak om zaken met een grote kans), en die kun je beter uit een stroppenpot betalen. Die stroppenpot vul je uit het bedrag dat je bespaart door geen aanvullende verzekering te nemen. Netto is dat goedkoper -de verzekeraar moet namelijk ook geld verdienen.

Tinus_p

Tinus_p

19-09-2010 om 16:16

Maanve

Heb je nou al inboedel en AVP/WA geregeld???

Vic

Vic

19-09-2010 om 16:27

Vaak een wassen neus

Ik heb ook diverse aanvullingen op mijn ziektekostenverzekering. Kost me zo'n 35 euro per maand. Mijn tandartsverzekering kost 200 euro per jaar en heeft een dekking van 500 euro. Als ik dus echt iets ernstigs heb (waarbij de kosten in de 1000en euro's kunnen lopen), heb ik niet zo gek veel aan die dekking. Die 200 euro had ik de afgelopen jaren beter kunnen sparen, want mijn tandartskosten zijn ca 50 euro per jaar. Nu ga ik de aanvulling niet meer opzeggen omdat er waarschijnlijk een beugel nodig is voor een van de kinderen. Mijn (beperkte) aanvulling heeft tot op heden gelukkig wel alle fysiotherapie gedekt, maar toen oudste eens een ander therapietje nodig had moest ik alles zelf betalen (60 euro per week, dus dat tikt wel aan). Kortom, niet alles wordt gedekt door je aanvulling of basisverzekering, en per saldo kun je die 35-40 euro per maand over het algemeen beter zelf reserveren. Mijn partner (type nooit ziek, hooguit een keertje in de kreukels door een verkeersongeluk) heeft al jaren alleen een basisverzekering. Hij zit nu bij Anderzorg voor ca 75 euro per maand. Ik betaal 116 per maand, en dat verschil levert na een paar jaar toch een leuke spaarpot op.
Maar ja, ik blijf toch heel naief die aanvulling betalen. Je weet maar nooit...

Aanvullende verzekering

Wij zijn wel aanvullend verzekerd en ook voor het geval dat........... Ik heb nl begrepen dat de verzekeraars geen acceptatieplicht hebben voor de aanvullende verzekeringen.

fysio

fysio

20-09-2010 om 11:25

Aanvullende verzekering

Ik zie heel wat mensen die niet aanvullend verzekerd zijn. In het basispakket zit geen fysio-vergoeding meer, wat sommige mensen nog steeds niet weten.
Na een ongeluk of operatie heb je vaak recht op een bepaalde periode fysio. Echter de 1e 9 keer moeten uit de aanvullende verzekering komen. Heb je die niet, dan moet je zelf betalen. Dat tikt aardig aan, 9 x 30 euro (ongeveer). Er zijn dus mensen die om die redenen niet voldoende kunnen herstellen.
In geval van een "gewone' blessure komt de vergoeding dus uit de aanvullende verzekering. Bij een behoorlijk aantal aandoeningen wordt vaak 2x per week fysio aangeraden. 60 euro per week maal 4 is 240 euro per maand en dat kunnen veel mensen niet betalen. Er wordt zowel door mij als door de patiënt niet meer gekeken wat hij nodig heeft, maar wat hij vergoed krijgt. En dan zelfs nog rekening houdend dat als iemand in het begin van het jaar komt, hij ook nog wat over houdt voor de rest van het jaar.
Een ongelukje zit in een klein hoekje en je komt al snel bij de fysio terecht.
Maar goed, mijn 80-jarige tante had nooit fysio nodig gehad en viel vervolgens van een trapje. Zij heeft natuurlijk ruim kunnen "sparen" voor de fysio.

Maanve

Maanve

20-09-2010 om 11:55 Topicstarter

Geregeld!

Na van het weekend websites vergelijken vanmorgen inboedel en WA afgesloten bij Ohra. Dat leverde korting op op de autoverzekerking en 5% korting op de zorgverzekering bij CZ omdat Ohra en CZ een samenwerkingsverband hebben. Dat is toch fijn!
Ik moet zeggen dat ik jaren niet nagedacht had over dergelijke verzekeringen (ja, heel suf...) maar sinds vorige week een erg onrustig gevoel had omdat er dus niet op alle gebieden goed verzekerd bleken te zijn (ik ben 38 weken zwanger, heb geen last van poetsdrang, maar dus wel sterk de behoefte om eindelijk de administratie e.d. op orde te brengen).
Verder stond ik wel versteld van wat er verder allemaal verzekerd kan worden, bijvoorbeeld een 'gouden handdruk verzekering'!
Over de aanvullende zorgverzekering... Daar voel ik dan geen onrust over omdat man en ik tot nu toe nauwelijks gebruik maken van zorg en een redelijke buffer hebben aan spaargeld om eventuele behandelingen op te vangen. Zaken als fysio en eigen bijdrage voor psychische behandelingen kunnen daar van betaald worden. Ik zou eerder kiezen voor een aanvullende verzekering, zoals Elisa aangeeft, wanneer we geen eigen middelen zouden hebben en ik het risico zou lopen dus geen fysio te kunnen volgen omdat het budget dat niet toelaat. Volgens mij weegt het 12 jaar niet betalen (ben nu 30) van aanvullende verzekerkingen op tegen kosten die er eventueel de komende jaren nog komen.
Bedankt voor al het meedenken!
Maanve

En nog even terzijde

.. veel succes met bevallen straks en nog veel plezier van je nesteldrang

ilsepilse

ilsepilse

23-09-2010 om 09:54

Wat ik nog altijd niet begrijp

is dat wij hier zo'n enorme maandelijkse bijdragen betalen aan de ziektekosten verzekering terwijl mijn nicht in Belgie voor hetzelfde bedrag dat wij maandelijks betalen, jaarlijks betaalt zeg maar 131 eu p/j en wij 131 eu/maand, wat doen ze in godsnaam met ons geld ?? Terwijl de zorg ook nog stukken beter is in Belgie...
Ik ben hier ook aanvullend verzekerd, slecht gebit, geluk bij een ongeluk (van man) vorig jaar, want hoeft nu niks bij te betalen voor het zh, eerste jaar fysio ook niet nu heeft hij dit jaar recht op 9 behandelingen per jaar , je vraagt er inderdaad niet om...

Tinus_p

Tinus_p

24-09-2010 om 11:16

Ilse

ilsepilse:
"is dat wij hier zo'n enorme maandelijkse bijdragen betalen aan de ziektekosten verzekering terwijl mijn nicht in Belgie voor hetzelfde bedrag dat wij maandelijks betalen, jaarlijks betaalt zeg maar 131 eu p/j en wij 131 eu/maand, wat doen ze in godsnaam met ons geld ??"
Ik weet het niet, maar ik neem aan dat de Belgen de rest 'verborgen', dus via de belastingen betalen. Net als jij nog meer betaalt dan 131 euro/maand (namelijk 6.5% via de belastingen). Zorg is duur, maar het meeste betaal je ongemerkt.

ilsepilse

ilsepilse

01-10-2010 om 10:51

Nou

belgie en nederland staan even hoog met belastingen, maar ik was ooit weer terug in belgie in een ziekenhuis, gevallen en ribben gebroken, ik kreeg 3md later de factuur, dus de hele ochtend op de 1e hulp in het paasweekend, kosten 76 euro, laatst kreeg ik nog een rekening van het ziekenhuis van mijn zoon voor een hechting op de eerste hulp 280 euro...
volgens mij krijgen die artsen topmensen in nederland veel te veel bonussen ... en is de zorg daarom zo duur, wat ik ook niet begrijp vroeger schopten nederlanders tegen alles aan maar nu laten ze gelaten alles over zich heen komen, geen wilde stakingen niks meer, kijk maar naar Belgie en Frankrijk die kunnen de regering nog eens onder druk zetten. Er zijn idd voorzieningen die niet nodig zijn in nederland en waar ook enorm veel belastingeld naartoe gaat (wat ik bv onzinnig vind is dat goede boerengrond weer natuur wordt ... en daar worden zoveel miljoenen in gepompt terwijl gezondheidszorg tot prioriteit is)...

Voor zorgverzekering in belgië.. (ot)

wordt maandelijks een heel bedrag afgehouden van je loon, dus naast belastingen wordt er ook een bijdrage voor de sociale zekerheid afgehouden. Hoeveel is afhankelijk van je loon, daarnaast betaal je jaarlijks nog een eigen bijdrage die idd niet zo hoog is. Maar die bedragen die van het loon worden afgehouden zijn echt niet mis hoor, bij mijn man is dat toch zo'n 20% procent van zijn brutoloon, bij mij wat minder omdat mijn brutoloon niet zo hoog ligt. De bijdrage voor sociale zekerheid wordt niet enkel voor de zorgvoorziening gebruikt, ook voor uitkeringen ed... Als je dus als buitenlander in het ziekenhuis komt, betaal je idd minder dan in Nederland, maar dat komt dus gewoon omdat de werkende Belg al een heel deel van je factuur heeft betaald.
Maar naast de door de staat verzorgde zorgverzekering kan je hier toch ook maar beter een aanvullende hospitalisatieverzekering hebben, want als je in het ziekenhuis moet worden opgenomen, kan de rekening alsnog flink oplopen.. Bv. bij mijn eerste bevalling was de ziekenhuisfactuur toch rond de 1000 euro. Zonder eigen hospitalisatieverzekering hadden we die toch ook echt zelf moeten ophoesten. Ook bv. orthodontiebehandelingen, psychologische hulp, brillen, enz.. worden maar deels terugbetaald, dus ook die kosten kunnen nog hoog oplopen, als je daar geen aanvullende verzekering voor hebt.
Dus het gras is echt niet groener hier hoor, in België wordt de zorgverzekering idd door de staat geregeld en is vrij uitgebreid, maar betalen moeten we er evengoed voor. Het is alleen meer gestoeld op het solidariteitsprincipe: wie veel inkomen heeft, draagt meer bij en andersom. En daar kan je ook weer uren over palaveren of dat wel eerlijk is
En ilsepilse, wij zitten nog steeds zonder federale regering, dus van het druk zetten op de regering is ook al lang geen sprake meer...

Pelle

Ik denk dat heel veel landgenoten er niet bij stilstaan hoeveel ze eigenlijk wel aan gezondheidszorg betalen, de bijdrage voor sociale zekerheid (rsz) wordt automatisch door je werkgever van je loon afgehouden en doorgestort. Je 'ziet' dat geld dus eigenlijk nooit. Ik denk dat maar weinigen hun loonstrook eens goed bekijken en beseffen wat er aan bijdragen afgehouden wordt. Bij ons is het een aanzienlijk bedrag, omdat mijn man in een hoge salarisschaal zit. Als je in een modale weddeschaal zit, is het bedrag niet zo hoog, maar ik denk toch dat het voor de meeste loontrekkenden een 200 euro per maand is. Als ik het er met vrienden over heb, merk ik dat idd velen er niet bij stilstaan. Je moet de zorgverzekering niet zelf 'betalen', daarmee bedoel ik je krijgt geen echte factuur of rekening. Als je hier een ziekenhuisfactuur krijgt, staat er altijd op wat er effectief betaald is door het ziekenfonds en daarnaast wat je nog zelf moet betalen. Ik verwonder mij er ook vaak over dat mensen er zich niet van bewust zijn dat dat (vaak erg hoge) bedrag dat het ziekenfonds betaalt ook ergens vandaan moet komen.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.