Werk, Recht en Geld Werk, Recht en Geld

Werk, Recht en Geld

Welke creditcard?

We gaan voor het eerst op vakantie naar het buitenland. Nu kregen we de tip om een creditcard aan te schaffen omdat dat praktisch is.

Hoe gaan we nu eigenlijk te werk? Hoe werkt een creditcard? Wat kunnen we er mee? Zijn daar kosten aan verbonden? Welke creditcard kunnen we het beste kiezen?

Een hele hoop vragen en ik hoop dat er iemand is die in ieder geval een deel ervan kan ophelderen :-)

Gr. K. ersje

Jesse_1

Jesse_1

22-03-2011 om 22:21

Welk buitenland?

Een creditcard kost geld, in de zin dat je er jaarlijks een (klein) bedrag aan betaald. Verder gaat er een bepaald % in mindering door degene aan wie jij een betaling doet. Sommige mensen berekenen daarom een bedrag/percentage aan kosten als je met creditcard betaald. Verder is de creditcard gratis, zolang je maandelijks gewoon de rekening betaald.
Visa (hebben wij) wordt erg veel geaccepteerd, American Express ook, of Eurocard/Mastercard.
Voordeel van de creditcard: je betaalt de kosten zelf achteraf, en bij bijv. VISA ben je bij aankopen gelijk verzekerd.
In het buitenland moet je vaak je pincode erbij gebruiken, in Nederland is vaak je handtekening voldoende.
Waarschuwing: pinnen in het buitenland met je creditcard bij een betaalautomaat kost wel een hoop geld. Met een gewone pinpas is dat véél goedkoper en dat werkt meestal ook.
Een creditcard is vooral heel handig bij parkeergarages (en dan heb ik het over NL, buitenland weet ik niet). In plaats van dat je een ticket haalt, kom je naar binnen èn naar buiten met je creditcard. Het parkeerbedrag gaat dan gewoon van je creditcard af.
Verder doe ik er nog wel eens internetbetalingen mee, al gaat dat tegenwoordig met ideal heel goed.
Jesse

Puck

Puck

22-03-2011 om 22:46

Visa of em, amex minder geaccepteerd

Mijn ervaring is dat Visa het meest geaccepteerd wordt, gevolgd door Eurocard/Mastercard. Die maken wat dat betreft niet zoveel uit. American Express wordt lang niet overal geaccepteerd.
En wat wij er in het buitenland mee betalen: de tolwegen, benzine, restaurants. Geld halen bij de flappentap doe ik altijd met de gewone eurobetaalpas omdat je met de creditcard een flink bedrag provisie betaalt.

Tijgeroog

Tijgeroog

22-03-2011 om 22:52

Ach

Als je binnen de euro-landen blijft heb je een creditcard niet echt nodig hoor. Je kunt gewoon geld pinnen met een gewone bankpas, bij vrijwel alle supermarkten en restaurants kun je met een gewone bankpas terecht.
Let er wel even op dat die bankpas ook buitenlanddekking heeft, bijvoorbeeld een basispas van de postbank (toen die nog bestond :-)) kun je niet in het buitenland gebruiken.

Voor alleen een vakantie in een land als Frankrijk zou ik dus geen creditcard aanschaffen. (want die kost toch al snel ruim 30 euro per jaar.) Als je er toch een neemt, neem dan die van ASN, want dan wordt je geld ook netjes belegd.
En over de pincode van de creditcard: laatst hadden we die in Nederland ook nodig, dat schijnt meer en meer gebruikelijk te worden.

Tijgeroog

Tijgeroog

22-03-2011 om 22:52

Asn = visa

Toelichting: bij de ASN bank krijg een een creditcard van Visa. Die bevalt bij ons prima.

Niet nodig

Jaren met ex en kinderen naar een ver buitenland gegaan zonder creditcard gewoon met pinpas. Ik zou niet weten waarom je een creditcard nodig zou hebben? En het is mij te verleidelijk om geld mee uit te geven dat veel rente kost.
Wat kun je met een creditcard dat je niet zou kunnen met je pinpas, cash geld uit de muur of tijdig gewisseld buitenlands geld of vooraf internationaal betaalde reservering via je eigen bank?

Annej

Het gebruik van een CC HOEFT helemaal niets te kosten, zolang je maar ieder maand het bedrag betaald.

Afbetaald

bedoel ik dus.

amk

amk

22-03-2011 om 23:36

Anwb

heeft een visa kaart, kost 11 euro per jaar, en je gaat die abbonementskosten pas betalen na het eerste gebruik.

Voordeel van een cc in het buitenland vind ik dat je een reserve achter de hand hebt.
Bij sommige kaarten moet je elke maand het bestede bedrag betalen.

Let er wel op dat een cc betekend dat je een leenovereenkomst aan gaat die geregistreerd wordt bij bkr. Je betaal moraal is wel van belang.

Ik gebruik 'm binnen nl slechts als ik van te voren niet weet hoeveel ik ga uitgeven en dat bedrag ook van mijn spaarrekening geboekt moet worden.
In het buitenland gebruik ik 'm wel om bv hotels te betalen en een auto te huren. Dat scheelt in de verzekeringspremie en de borg.

Jessica O

Jessica O

23-03-2011 om 07:30

Hier nog nooit een CC gehad. Je betaald er achteraf voor, dus zo jij het omschrijft, rood staan op die rekening klopt enigzins.

Wij gaan al jaren binnen europa op vakantie, maar nooit een CC nodig gehad. Je kunt overal pinnen en zorgen dat je contant geld bij je hebt. Zo doen wij dat in elk geval. Wel verdelen we het geld over onze portemonee. Dus man de helft, ik de helft (voor het geval dat...).

Jessica

rosa

rosa

23-03-2011 om 08:43

Jesse-1

nog even over die parkeergarages: ik heb daar nog nooit een creditcard in durven stoppen (betaal er wel mee bij de kassa van de parkeergarage).
Maar je drukt dus niet op de knop voor een kaart, maar duwt je creditcard erin, die komt er weer uit en als je weg wil rijd je meteen naar de slagboom en voert je creditcard weer in, in plaats van je uitrijkaart?
Kan dat bij iedere parkeergarage of staat dat aangegeven?

Tijgeroog

Tijgeroog

23-03-2011 om 09:14

Shonagh

Klopt, als je meteen betaalt betaal je geen rente, maar je betaalt wel een vast bedrag per jaar om de kaart te mogen hebben. Soms kun je via een organisatie wel goedkoper een kaart krijgen (zoals de ANWB), maar daar moet je dan wel lid van zijn.

Tijgeroog

Tijgeroog

23-03-2011 om 09:19

Parkeergarages enzo

"Dus bij tolwegen, parkeer automaten etc. moet het heel handig zijn (hoorden wij)."

Bij tolwegen is het inderdaad handig, daar gebruiken wij 'm al lang voor, maar je kunt dat ook contant doen, of met je gewone bankpas betalen. Idem voor parkeerautomaten.
Het enige verschil is dat je met een cc in de snelle rij kunt. Dus bespaart het je in de hele vakantie alles bij elkaar hooguit een half uur.

En Rosa: je stopt je cc in de slagboomautomaat als je een parkeergarage binnen rijdt. Dat staat er op, als het kan. Als je eruit rijdt stop je 'm er weer in en wordt het bedrag van je rekening afgeschreven, dat werkt erg goed. Je hoeft dus niet in de rij bij de betaalautomaat.

Ik woon in fr

Maar met een gewone bankpas kun je lang niet overal betalen.Ik heb nog een rabowereldpas en daarmee kan ik vrijwel in geen enkele supermarkt betalen, je kunt wel vrijwel overal ermee pinnen

Dakar

Puck

Puck

23-03-2011 om 09:28

K.ersje

Onze creditcard uitgaven worden gwoon maandelijks automatisch afgeschreven via onze betaalrekening. Dus ja, je betaalt pas achteraf je uitgaven die je de afgelopen maand hebt gedaan en nee, ik voel dat niet als rood staan.
In parkeergarages gebruik ik hem zoals je een betaalpas gebruikt, soms word namelijk alleen een CC geaccepteerd of contant geld, ook in Nederland overigens heb ik vorige week in Rotterdam gemerkt. Ik trek dus gewoon een kaartje en betaal bij vertrek.
En je kunt echt best zonder, zeker in Europa, maar het is gewoon soms net even handiger. Hotels (als je die bijv. online boekt) vragen bijv. als garantstelling je CC-nummer. Als je hem voor Frankrijk alleen voor de parkeergarages en de tolwegen wilt gebruiken dan zou ik hem persoonlijk niet aanschaffen. Je hebt er toch gebruikerskosten van.
Voor onverwachte uitgaven op vakantie kan het wel handig zijn als financiële buffer, maar dat zijn dan misschien dingen die ook door je reisverzekering gedekt/geregeld kunnen worden.

Puck

Puck

23-03-2011 om 09:30

O? dakar

Ik betaal in Frankrijk op vakantie wel degelijk met mijn Rabowereldpas in supermarkten, wat gek dat dat volgens jou moeilijk gaat. Ook mijn ABN/Amro-pas geeft geen problemen.

amk

amk

23-03-2011 om 09:54

Positief staan

bij de ANWB visa cc kun je ook een positief bedrag op de kaart zetten voor je op vakantie gaat.

maar de naam zegt het al: credit = krediet = lenen.

Anonix

Anonix

23-03-2011 om 10:18

Cc als redding!

Wij hebben een keer vastgezeten op ons vakantieadres (vliegtuig gemist). Lokaal geld hadden we allemaal al opgemaakt, pinpassen deden het daar (nog) niet, bank was al dicht...

Met onze studenten CC (en totaal geen geld op de achterliggende rekening ;)) hebben we de overnachting, het eten en alle bijkomende kosten voor het hele reisgezelschap kunnen betalen! Wij gaan nooit meer zonder CC op pad :)

Overigens hebben we gewoon de CC die hoort bij onze ING-rekening. Fijne bijkomstigheid: toen ik laatst een grote aankoop had gedaan (1.500 euro) met mijn CC, werden we binnen 'n half uur gebeld door ING om de aankoop te verifiëren. Wel een veilig idee!

Tijgeroog

Dan is er toch verschil tussen de landen waar de CC's worden aangeschaft. Hier in Schotland is een CC gratis, er wordt waarschijnlijk genoeg aan verdiend :). Hier is een CC veel meer gebruikelijk en gewoon met een PIN. Vorig jaar in NL moest ik me nog legitimeren omdat ik er meer dan 50 Euro mee wilde betalen, dat had ik nog nooi meegemaakt.

Tijgeroog

Tijgeroog

23-03-2011 om 21:05

K.ersje

Wij zetten er ook niet van te voren geld, ook bij ons wordt aan het einde van de maand alles automatisch afgeschreven. (wel even op je eerste rekening controleren of dat ook echt gebeurd, bij ons hebben ze bij een nieuwe kaart wel eens de instellingen verkeerd gezet)

Hier kun je een hoop verschillende kaarten vinden: http://www.creditcardvergelijking.nl Maar als je op internet verder zoekt vind je er wel meer.
Als je voor bijvoorbeeld visa (waarmee je in Europa het beste terecht kunt) gekozen hebt ben je er nog niet. Want er zijn veel verschillende visa-kaarten. De gewone, de gouden, etc. Maar zoals ik al schreef, je hebt ook kaarten van andere organisaties, dan heb je een Visa-kaart van bijvoorbeeld de ANWB (als je lid bent) of de gamma (krijg je ook korting bij de gamma). Ook kun je via banken creditcards krijgen, dat zijn dan ook visa of masterkaarten. Je hoeft daarvoor niet altijd een rekening te hebben. Ik maak meteen nog even reclame voor die van ons bij de ASN, die is tot 1 juli het eerste jaar goedkoper. http://www.asnbank.nl/index.asp?nid=10766
Ze verschillen allemaal een beetje natuurlijk, in prijs per jaar en ook in extra's. Bijvoorbeeld dat je het geld niet aangekomen internetbestellingen terug kunt laten storten.
Dus ga vergelijken, kijk waar je 'm voor wilt gebruiken, wat je bank heeft, of je misschien ANWB-lid bent en sluit 'm af. Niet te lang wachten voor je vakantie, ze willen eerst vanalles van je weten (loonstrookjes, kosten van je huis etc)

Tijgeroog

Tijgeroog

23-03-2011 om 21:08

Shonagh

Ja, als je een gewone visa-kaart wilt betaal je hier ruim 35 euro per jaar. Mastercard is goedkoper, en via een bank ofzo kan het ook goedkoper.
Legitimatie zal wel nodig geweest zijn omdat er hier meestal geen pincode gebruikt wordt, en ik snap eigenlijk niet waarom niet.
Ik vind het trouwens wel fijn om een creditcard te gebruiken voor duurdere dingen, omdat ze dan nog 180 dagen verzekerd zijn. Is dat bij jullie ook?

Hoe

gaan jullie op vakantie? Met de auto? Dan is het zeker in Frankrijk heel handig voor de tol.Zeker omdat daar de eerste onbemande tolpoorten zijn, daar kun je dus niet zonder anders kun je de afrit niet nemen .
Mocht je auto stuk gaan en een vervangende auto nodig hebben dan heb je er een nodig om je borg mee te voldoen. Kan namelijk niet contant.
Voor de Visa kaart van de ANWB moet je inderdaad lid zijn. Hij kost € 11,50 per jaar vanaf het moment dat je hem voor het eerst gebruikt en je krijgt de rekening achteraf . Betaal je die gewoon in 1x dan betaal je geen rente. Pas als je in overleg met Visa hebt besloten om de betalingen gespreid te doen moet je daar een overeenkomst voor tekenen en vanaf dat moment heb je dus inderdaad een lening. Maar dus niet als je de rekening in 1x voldoet.

Puck

Puck

24-03-2011 om 09:28

K.ersje

Als je gewoon normaal uitgeeft met je CC zoals je anders ook zou doen dan is er idd niets aan de hand. Het enige verschil is dan dat het niet direct van je betaalrekening afgeschreven wordt, maar de hele maand ineens.
Enne o.t.: ga je nog geocachen in de vakantie. Frankrijk is geweldig om te cachen en ik wil je wel helpen als dat nodig is om leuke dingen te vinden.

Tijgeroog

Hier zijn ook kaarten waar je voor moet betalen en die hebben dan de verzekering enz. Wij gebruiken de CC erg veel , voor vluchten, ferry's, autohuur en voor online aankopen.
Hier in Schotland wel veel financiele problemen met CC's. Geen Schot die niet weet hoe een CC werkt ( deze vraag zou op een Schots forum niet voorkomen haha).
Onze kinderen kregen er eentje aangeboden van de bank tegelijk met een studentaccount toen ze 18 werden.
De oudste vond het wel stoer en nam het aanbod aan, maar na 1 maand een telefoontje dat hij de kaart nog niet geactiveerd had, noujaaaaa.
Nederlanders zijn toch voorzichtiger (Calvinistischer ?) als het om financien gaat :o)

guera

guera

24-03-2011 om 20:18

Zou niet zonder cc kunnen

Ik heb al jaren een cc. VIA anwb niet zo duur inderdaad. Voor je gewone rekening betaal je ook. Minder maar toch ? Je kunt nu inderdaad goed via ideal betalen, maar 5 jaar geleden moest alles met cc op internet. Wij kopen ook altijd onze vlieg tickets online. Liefst bij betreffende maatsch. Dus als dat buitenlands is fan moet dat met cc. Inderdaad ook huur auto borg of zekerstelling hotels.ALLES met cc. Ik vind het echt makkelijk. :)

Puck

Puck

25-03-2011 om 21:47

K.ersje

Ik wil je best helpen met wat leuks uitkiezen, maar misschien kunnen we dat beter via de mail verder doen. Als je wilt mag je me mailen op [email protected]

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.