Werk, Recht en Geld Werk, Recht en Geld

Werk, Recht en Geld

Jacquel

Jacquel

13-08-2013 om 14:58

Wie faxt er nog op het werk?

Ik ben bezig met een cursus over postverwerking en daarin wordt uitgebreid ingegaan op de fax. Maar hallo zeg, dit is de 21ste eeuw. Zijn er echt nog bedrijven die faxen? En waarom doen ze dat dan? Alles gaat toch per e-mail tegenwoordig, tot facturen aan toe.

Ik ben toch wel erg benieuwd of er nog gefaxt wordt op het werk.

bibi63

bibi63

13-08-2013 om 15:05

Af en toe

Ook al heeft het bedrijf zelf de mogelijkheid tot scannen (en dan mailen), niet ieder bedrijf heeft dat. Als je een document wilt sturen per direct en er geen scanapparaat is bij 1 van beide partijen, dan is een fax de uitkomst.
Gr. Bibi

Vic

Vic

13-08-2013 om 15:20

Volgens de officiële regels mogen wij geen inhoudelijke informatie per e-mail ontvangen en versturen. De fax wordt nog regelmatig gebruikt.

Jacquel

Jacquel

13-08-2013 om 15:51

Scannen

Ha Bibi,

Als ontvangende partij heb je toch geen scanner nodig? Of bedoel je dat ze geen pdf-documenten kunnen openen?

Jacquel

Jacquel

Jacquel

13-08-2013 om 15:53

Vertrouwelijke informatie

Vic, zelf zou ik heel schichtig worden van vertrouwelijke informatie per fax. Dat apparaat is meestal vrij toegankelijk. Mits je zorgvuldig omspringt met e-mail (en niet alles en iedereen in de CC-regel zet), lijkt me die veel veiliger. Of zijn ze in het bedrijf bang voor hackers?

Nou en of!

Ik kan je meedelen dat er in de juristerij nog bij het leven wordt gefaxt. Als dat apparaat kuren vertoond gaat hier een geween & tandengeknars op dat tot in de verre omtrek te horen is ;-)

We worden wel steeds digitaler.

Tot minder papier heeft dit alles trouwens niet geleid.

Groeten,

Temet

Vic

Vic

13-08-2013 om 16:16

Jacquel

Kom dat bij ons (grote overheidsinstantie) maar vertellen. In de praktijk doen we wel dingen via e-mail, maar als dat mis gaat heb je als medewerker een probleem.

Tonny

Tonny

13-08-2013 om 17:27

Jazeker

Boodschappenlijstjes. Linnengoed bestellingen. Recepten voor de apotheek. Bestellingen voor de bloemist. Dat schiet me als eerste te binnen, maar er is vast meer,
Handig vind ik faxen niet nee, ik mail veel liever.

Voordeel fax

Een voordeel (er zijn er meer) van fax boven mail is dat een fax die binnenkomt ook wordt gesignaleerd door de collega's van degene voor wie die is bedoeld. Als iemand mij faxt op mijn vrije dag, of als ik om een andere reden afwezig ben, dan ziet iemand op het secretariaat dat bericht binnenkomen, werpt er een blik op, en als het er erg dringend uitziet kan ze zelf actie ondernemen of een collega inschakelen. Minimaal kan ze even bellen om door te geven dat ik er niet ben. Mails daarentegen verdwijnen in mijn inbox om daar te liggen tot ik er eens naar kijken kan. Alleen bij vakanties wordt er een afwezigheidsbericht gemaakt.

Groeten,

Temet

Jacquel

Jacquel

13-08-2013 om 17:44

Dank voor de reacties

Bedankt iedereen, het blijkt maar weer dat ik last had van tunnelvisie. Ik had begrepen dat e-mail nu ook als juridisch bewijsmateriaal kan dienen, er bestaan elektronische handtekeningen en je kunt e-factureren. Maar dat de fax nog lang niet uitgestorven is, is voor mij genoeg om te weten.

Groetjes,

Jacquel

Jesse_1

Jesse_1

13-08-2013 om 18:34

Bij ons niet

Ik werk bij een klein innovatief bedrijf en herhaaldelijk zeg ik dat het faxnummer van visitekaartjes, onder e-mails ed weg moet. Wij hebben nl geen fax apparaat en kunnen dus ook geen faxen ontvangen. Evt zouden wij via de multicopier faxen kunnen versturen, maar ik heb er nog niemand op kunnen betrappen.

Jesse_1

Jesse_1

13-08-2013 om 18:37

Nadeel fax

Nadeel van de fax is dat hij kan verdwijnen, met name als je afwezig bent. Een e-mail daarentegen blijft braaf in je in-box wachten tot je terug bent van vakantie.

wizzer

wizzer

13-08-2013 om 18:40

Zelfs de wet

Zelfs onze wetten mogen elektronisch ondertekend worden. Zie hier de procedure (afkomstig van de website van het koninklijk huis):
""Met de huidige stand van de techniek is tussenkomst van een medewerker ter plaatse niet meer noodzakelijk om spoedstukken aan de Koning voor te leggen.

Spoedstukken kunnen door het Kabinet van de Koning elektronisch aan de Koning worden voorgelegd.
De Koning tekent het stuk ter plaatse elektronisch met een 'echte' handtekening op zijn tablet.
De Koning stuurt het stuk vervolgens elektronisch terug naar het Kabinet van de Koning.
Met de print van het stuk met daarop de elektronisch geplaatste handtekening kan de (wetgevings-)procedure voortgezet worden.
Bij terugkeer in Nederland ondertekent de Koning het origineel, onder behoud van de tekendatum. Hierin verandert niets.

Deze procedure is gekozen met instemming van de minister van Veiligheid &Justitie.""

Vic

Vic

13-08-2013 om 19:44

Verschil

Die wetsvoorstellen zijn openbaar. De Belastingdienst (bijvoorbeeld) heeft vooral te maken met vertrouwelijke informatie. Waarom ze e-mails dan weer veel gevaarlijker vinden dan je aangifte elektronisch doen weet ik ook niet.

Ook hier

Ik werk in een ziekenhuis, en ook wij maken veel gebruik van de fax. Met name voor recepten.

bibi63

bibi63

13-08-2013 om 23:32

Jacquel

Nee, ik bedoel als 1 van de parijen geen mogelijkheid heeft om te scannen (gen scanapparaat) dat bedrijf dat dus ook niet kan doen... Wel ontvangen natuurlijk via mail, maar niet zelf versturen.
Bibi.

Alle rechtsprekende instanties weigeren email

Dus Rechtbanken en alles daarboven.

sascha2

sascha2

14-08-2013 om 10:06

Klopt rodebeuk

Gerechtshoven accepteren vaak ook geen faxberichten. Op mijn werk (juridisch) wordt veel gebruik gemaakt van fax en mail. Net hoe het uitkomt en wat geaccepteerd wordt aan de andere kant. Gisteren toevallig een brief moeten verzenden op de ouderwetse manier (enveloppe en postzegel :) omdat de ontvanger alleen per postadres is te bereiken. Geen fax en geen mail. Het bestaat nog!
Ik fax en mail dus veel.

Ook (wettelijk)

In verzorginghuizen gaan alle recepten ook per fax. En dat zijn er best veel per dag. Is verplicht omdat alleen artsen recepten mogen uitschrijven en ondertekenen. En per mail zou dat heel veel meer werk zijn. Moet je ze eerst scannen en dan mailen. De apotheek brengt ze dan langs. Ook officiele paperassen die ondertekent moeten worden door b.v. gerechtshoven of door familielid gaan per fax. Als ze geen fax hebben, per post. En denk ook maar aan contracten, die kunnen evt. wel per mail, maar moeten dan uitgeprint en getekent worden en teruggestuurd. Per fax kan het in 1 keer (heen en terug). De contracten met stagaires gaan dus ook per fax (naar school dan hé?)
groeten albana

Sancy

Sancy

14-08-2013 om 12:45

Jaquel

Staat er in de cursus nog iets over de Telex dan? Die wordt nog steeds gebruikt in de luchtvaart en in maritiem verkeer, en (in ieder geval tot 2010) ook door justitie, bij strafrechtelijke opsporingsberichten :-)

Sancy

Sancy

14-08-2013 om 12:48

Albana

Ik weet dat het klopt wat je zegt, maar het verbaast me ook (al langer). Huisartsen sturen tegenwoordig vanuit hun spreekkamer de recepten naar de apotheek via hun pc. Waarom doen verpleeghuisartsen en huisartsen met een patiënt in het verzorgingshuis dat niet?

Jacquel

Jacquel

14-08-2013 om 13:36

Telex

Ha Sancy,

Nee, er staat geen woord over telex. Maar het hoofdstuk gaat over het registreren en distribueren van poststukken, faxen en e-mails. Ik denk dat ze telex niet noemen omdat die rechtstreeks naar de geadresseerde gaat en zo actueel (en dus ook snel verouderd) is, dat registreren geen zin heeft.

Groetjes,

Jacquel

Jacquel

Jacquel

14-08-2013 om 13:45

Recepten

Maar er bestaan nu ook elektronische handtekeningen, die in de recepten gebruikt kunnen worden. En als de arts de recepten altijd vanaf dezelfde computer stuurt, kunnen ze in de apotheek volgens mij ook zien dat het een legitiem recept is. Dat is wat er volgens mij nu gebeurt.

Overigens, de laatste keer dat ik van mijn specialist een recept meekreeg, was hij vergeten aan te geven dat het een herhalingsrecept was. Dus zette ik zelf bij elk medicijn iter 3x (= drie keer herhalen). De apotheek accepteerde dat zonder meer. Dus waar blijven ze dan met hun veiligheid?

Tijgeroog

Tijgeroog

14-08-2013 om 14:07

Recepten

De recepten van m'n huisarts worden al jaren direct doorgestuurd naar de apotheek, volgens mij staat hij daar in de computer op het moment dat de huisarts op enter drukt. Dus het kan wel...

Niet meer op visitekaartjes

Ons bedrijf (semi overheid) is vorig jaar verhuisd en toen kregen we allemaal nieuwe visitekaartjes zonder faxnummer. Er staat alleen bij de receptioniste nog wel een fax, maar dit wordt niet meer gepromoot.

Verstuurd met de Ouders Online iPhone app.

Vic

Vic

14-08-2013 om 15:36

Telex

Gut, de laatste keer dat ik een telex heb gezien was halverwege jaren '90. Ik heb er nog nooit een zelf verstuurd of ontvangen ;-)
Telegrammen, bestaan die nog?

Sancy

Sancy

14-08-2013 om 15:53

Vic

Dat bestaat nog. Soms denk ik dat die alleen nog bestaat omdat koningshuizen telegrammen versturen ;-)

Omdat huisarsten op visite komen

Dat doet een huisarts niet omdat ie op visite is. Bij de patiënt dus. Als hij/zij bij jouw op visite is krijg je ook een geschreven recept (als je een recept nodig hebt). De arts kan moeilijk tussen al die visites door elke keer weer retour gaan om even te mailen...Dat zou nog veel meer tijd kosten dan faxen. Ze zouden bij ons op onze p.c. kunnen en in kunnen loggen op hun eigen p.c., maar vooralsnog is die mogelijkheid er (nog) niet.
Schijnt ook maar zo (veilig) nog niet op te lossen te zijn........
En ja ook hier mailen de huisartsen vanaf hun praktijk recepten.
groeten albana

Tijgeroog

Tijgeroog

15-08-2013 om 09:09

Albana

Dan wordt het tijd dat ze een iPad aanschaffen. :-)

amk

amk

15-08-2013 om 09:41

Tijgeroog

was het maar zo simpel. Daar zitten toch heel veel beveiligings haken en ogen aan.
Op mijn werk worden ook geen tablets verstrekt wegens beveiligings issues. En dan hebben wij niet eens te maken met zaken van leven of dood.
Wel een speciale selectie laptops voor mensen die veel reizen en dus een kleiner model prefereren.

ilsepilse

ilsepilse

15-08-2013 om 11:14

Fax en telex

wij hebben nog een fax op het werk, er worden nog wel eens uitslagen van een lab of ziekenhuis doorgefaxt, de meeste uitslagen worden nu digitaal aangeleverd.

mm, een telex op mijn vroegere werk kregen we telexen van de scheepvaartbedrijven dat boten onderweg waren naar amsterdam en die moesten dan ge-quote worden en door gestuurd, dat is ongeveer 20jr geleden.

Reageer op dit bericht

Als je wilt reageren moet je eerst inloggen of je aanmelden.

Aanmelden