Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen
Zorgenkinderen Zorgenkinderen

Zorgenkinderen

Lees ook op
Jessy69

Jessy69

18-02-2009 om 16:34

Aanvraag rugzak

Ik krijg net de negatieve beschikking binnen van het CVI. Onze oudste (Asperger) krijgt geen rugzak, komt niet in aanmerking voor speciaal onderwijs.

Is hier iemand die ervaring heeft met bezwaar maken tegen de uitspraak óf het wisselen van cluster? Aanvraag is op dit moment gedaan bij cluster 2 omdat oudste juist op de communicatie vastloopt, maar cluster 4 zou natuurlijk ook een optie zijn.

Jessy

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
Petra-

Petra-

18-02-2009 om 20:10

Jessy

Cluster 2 is voor dove en slechthorende kinderen. Is daar ook sprake van? Wie heeft de beslissing genomen om cluster 2 aan te vragen?

Asperger valt in cluster 4, kinderen met ernstige psychiatrische of gedragsproblemen. Dus mij lijkt het logisch om cluster 4 aan te vragen!

Merla

Merla

18-02-2009 om 20:16

Jessy

Ik zie nu je berichtje hier pas. Maar we hebben het er vanmiddag via de mail al uitgebreid over gehad. En Petra zegt ook precies hetzelfde. Hoe je dit nu moet oppakken weet ik niet, maar ik zou er zeker voor zorgen dat cluster 2 cluster 4 wordt. Volgens mij maak je dan veel meer kans om een rugzak te krijgen voor hem.
Ik blijf het erg vreemd vinden dat cluster 2 is aangevraagd. Logisch dat dat is afgewezen.
Heel veel succes!

Jessy69

Jessy69

18-02-2009 om 20:17

Petra

ja die logica had ik ook. Cluster 4 aanvragen.

Oudste is alleen geobserveerd door iemand van het autisme team en die had cluster 2 geadviseerd.

Weet jij of het nu nog zin heeft om bij cluster 4 aan te vragen??

Merla

Merla

18-02-2009 om 20:21

Overigens

Ik dacht ik zal eens googlen op 'autisme cluster 2'
En het kan dus toch!
http://www.landelijknetwerkautisme.nl/index.php?pid=11
en
http://www.effathaguyot.nl/KEGG_C01/Default.asp?CustID=668&ComID=109&ModID=4154&ItemID=0&SessionID=-1&bottest=

Sorry Jessy... :s Ik trek mijn reactie terug.

Merla

Merla

18-02-2009 om 20:23

Cluster 2

Cluster 2 is er bedoeld voor leerlingen en jongeren met spraak- en taalmoeilijkheden en voor leerlingen en jongeren met stoornissen in het autistische spectrum. Niet alle leerlingen met een taalprobleem horen echter thuis binnen cluster 2. Ook zijn niet alle leerlingen met een autisme spectrum stoornis op hun plaats in cluster 2.

> Autisme Spectrum Stoornis

Autisme spectrum stoornissen zijn stoornissen die zich kenmerken door problemen in de sociale interactie. Dit kan zich op verschillende manieren manifesteren. Alleen leerlingen die als belangrijkste kenmerk van hun stoornis ernstige communicatieve problemen hebben, kunnen onder bepaalde voorwaarden tot cluster 2 worden toegelaten. De specifieke indicatiecriteria vindt u hier >>.

Voor leerlingen bij wie sociaal-emotionele stoornissen en/of gedragsproblemen het beeld bepalen, biedt cluster 2 niet de juiste hulp en begeleiding. De ouders van deze leerlingen kunnen een beroep doen op cluster 4.

Voor autistische leerlingen met een intelligentiequotiënt lager dan 70 is er cluster 3. Bij twijfel kan aanmelding bij cluster 2 overwogen worden. Meer informatie over Autisme Spectrum Stoornissen vindt u hier >>.

Jessy69

Jessy69

18-02-2009 om 20:26

Merla

Dat het kan wist ik wel, wat jij hebt gegoogled heb ik ook gelezen. De criteria zijn alleen wel heel erg streng en je moet het zeer duidelijk kunnen motiveren. Het blijft idd een feit dat de communicatieve problemen idd zijn grootste probleem zijn (of eigenlijk nu het enige probleem op school).

maar goed, krijg dat maar eens goed op papier((

Merla

Merla

18-02-2009 om 20:35

Ja uiteraard

Ja uiteraard wist jij dat al wel Maar ik wist het niet, en ik heb dat ook steeds zo gezegd dat dat niet kon. Vandaar mijn reactie nu. Ik trek dat dus allemaal terug... sorry

Jessy69

Jessy69

18-02-2009 om 20:45

Merla

het zij je vergeven

Petra-

Petra-

18-02-2009 om 20:46

Jessy

Misschien is het slim om MEE morgen eens te bellen, zij kunnen je waarschijnlijk verder helpen.

Sterkte ermee, het valt niet mee met alle nieuwe regeltjes. Wij zullen dit jaar ook een overstap van cluster gaan maken, dus ben benieuwd hoe wij gaan varen.

Hulp?

Is er iemand uit de hulpverlening die je kan helpen? Mijn situatie was anders dan de jouwe (zoon met ernstige spraaktaalproblematiek, verder geen ass), maar leek erop in die zin dat de indicatie cluster 2 kantje-boord is afgegeven. De normen zijn idd erg streng, maar op grond van "het verhaal", is de indicatie toch gegeven. Mijn zoon was al in behandeling, en de linguïste heeft, na uitgebreid overleg met en een schriftelijk verslag van mij, een brief opgesteld. Die gaf de doorslag.
Is er niet iemand op school, een zorgcoördinator of zo, die je met een bezwaar zou kunnen helpen? Ik zou zelf in ieder geval zo helder mogelijk op papier zetten waar jij zijn communicatieve problemen ziet. Met voorbeelden op school erbij om te illustreren.
Overigens zou ik eerst goed helder proberen te krijgen wat nu echt op de voorgrond staat, de ass-problematiek of de esm.
Sterkte ermee!

Jessy69

Jessy69

18-02-2009 om 21:00

Anneque

Door school zijn alle handelingsplannen e.d. geschreven door de ib-er en juist daarop is het ook afgewezen. Omdat uit de handelingsplannen niet duidelijk blijkt dat school er genoeg aan gedaan heeft en dat er extra hulp nodig is.

MEE zal ik idd morgen eens bellen en zelf dingen op papier zetten. Volgende week dan maar met school om tafel (nu is het vakantie hier)

Bedankt voor het meedenken!

Mari

Mari

18-02-2009 om 23:41

Verwarring

Wat ik niet snap is hoe je zoon de diagnose Asperger heeft gekregen. Want de criteria is dat de spraak/taal ontwikkeling normaal moet verlopen. Criteria voor cluster 2 is dat deze verstoord is. Ik denk ook daarom de afwijzing. Cluster 2 en asperger kunnen gewoon niet samen gaan. Is je zoon wel logopedisch onderzocht? Langdurig behandeld geweest door een logopedist? Is ook een vereiste van een cluster 2 indicatie. En daar zijn ze heel streng in. Dus ik vermoed toch dat jullie verkeerd zijn ingelicht. Cluster 4 is toch de beste keuze. Dat kan je gewoon bij een rec4 indienen ook al heb je deze afwijzing. Maar kijk wel heel goed dat je aan alle criteria voldoet, want ook in cluster 4 doen ze erg moeilijk met indicaties. School moet heel duidelijk kunnen aantonen wat ze al gedaan hebben en waar het niet voldoende is. Er moet ook een bewezen leerachterstand zijn, maar kan ook relateerd zijn aan wat je normaal gezien van je kind zou verwachten. bv. Kind met een hoge IQ presteerd gemiddeld, is toch een achterstand want gezien de IQ zou die veel beter moeten scoren. Bij de rec4 kan je een adviseur krijgen die je verteld precies wat je allemaal nodig hebt. Zoveel mogelijk verslagen van therapeuten, hulpverlening enz. bijvoegen. Want je moet kunnen aantonen dat het probleem niet alleen op school speelt, maar ook in de thuis situatie.
Ik zou geen tijd verspillen aan in beroep gaan bij cluster 2, maar zo snel mogelijk een nieuwe aanvraag indienen bij cluster 4.

gr. Mari

Jessy69

Jessy69

19-02-2009 om 06:35

Mari

De spraak/taalontwikkeling van zoon is ook normaal verlopen. Hij heeft een boven gemiddeld taalgebruik. Het loopt niet mis in het gebruik van de taal, maar in het begrijpen van de taal.
Oudste is niet onderzocht door een logopediste, maar omdat het hier om ASS gaat hoefde dat ook niet voor cluster 2 (door REC zelf aangegeven).

Een leerachterstand is er overigens ook niet. Volgens IQ test heeft hij een gemiddeld iq en hij leert ook idd gemiddeld. Alleen zijn leesnivo (avi) blijft wat achter.

Het grote probleem blijft liggen in het begrijpen van zijn leeftijdsgenoten. Het grote gevolg hiervan is dat oudste behoorlijk gepest wordt, op school is het nu redelijk onder controle, maar het blijft doorsudderen (als ze hem op school niet meer kunnen pakken doen ze het thuis wel).

Jij ook bedankt voor je bericht. Ik ga kijken bij de regels voor REC4.

Mari

Mari

19-02-2009 om 08:19

Lastig

De regels voor een indicatie krijgen zijn erg streng geworden. Ik vrees dat je zoon geen indicatie zal krijgen want er moet een leerachterstand zijn.
Hier zijn de criteria:
http://www.50tien-oudersenrugzak.nl/oudersenrugzak/download/common/indicatiecriteria-cluster-4.pdf

School zal het onderwijskundig rapport heel stevig in elkaar moeten zetten.

Jessy69

Jessy69

19-02-2009 om 09:00

Dank je mari

Ik heb het uitgeprint. Neem maandag even contact op met de trajectbegeleider van cluster 2, kijken wat hij adviseerd.

Jessica de Vries

Jessica de Vries

19-02-2009 om 14:22

Jessy

Mijn zoon heeft ook Asperger en voor hem hadden we ook een rugzakje aangevraagd (cluster 4) en toegewezen gekregen. Mijn zoon kon echter toch niet op zijn reguliere school blijven en we moesten voor hem een andere oplossing zoeken. Vanwege zijn cluster-4 indicatie zou hij logischerwijs naar een cluster-4 school moeten. Ik wilde dat echter niet omdat ik na een bezoek aan deze school er totaal geen goed gevoel bij had. Achteraf terecht omdat deze school niet goed te boek staat. Ik wilde hem op een SBO-school (Speciale Basisschool) hebben. De adviescommissie deed "moeilijk" vanwege zijn cluster-4 indicatie en dat hij waarschijnlijk op een SBO-school niet op de juiste plek zou zitten. Uiteindelijk heb ik mijn zin gekregen (klinkt een beetje drammerig maar soms moet je wel) en mocht hij een paar maanden proefdraaien op de SBO-school van mijn keuze. Het gaat supergoed met hem daar en hij zit lekker in zijn vel. Zoals het er nu uitziet kan hij gewoon definitief geplaatst worden, een hele opluchting is dat. Mijn raad aan jou is het volgende: Vraag alleen een rugzakje aan als je zoon zo goed als zeker op zijn huidige school mag blijven met rugzakje OF dat je hem ook op een cluster-4 school wilt hebben indien het niet lukt. Mocht je een SBO-school overwegen dan kan het slim zijn om geen rugzakje aan te vragen vanwege het ietwat negatieve cluster-4 stempel. Een SBO-school is namelijk iets anders dan een SO (speciaal onderwijs) waaronder een clusterschool valt. Voor een SBO-school heb je een beschikking van de Permanente Commissie Leerlingenzorg uit jouw regio nodig en voor een Clusterschool een beschikking van het Cvi. Dit zijn twee heel verschillende organisaties. Ik hoop dat je het een beetje kunt volgen en vraag anders advies op school of een andere adviesorgaan bij jou in de buurt. Succes met alles! Groetjes Jessica

Jessy69

Jessy69

19-02-2009 om 15:03

Jessica

Jouw bericht moet ff tot me doordringen. Zal eens googlen. Nooit gewetendat er sbo en so bestaan. Dacht dat speciaal onderwijs altijd onder de clusters viel.

Jessica de Vries

Jessica de Vries

19-02-2009 om 16:56

Wist ik ook niet

Dat SO en SBO niet hetzelfde is dat wist ik ook niet daar kwam ik iets te laat achter. We hadden toen al een cluster-4 indicatie voor mijn zoon gekregen. Ik dacht dat een cluster-4 indicatie ook toegang gaf tot een SBO-school. Tijdens gesprekken op diverse SBO-scholen kwam ik erachter dat dit niet het geval was. Als ik dit vantevoren had geweten dan zouden we het nooit hebben aangevraagd. Door gebrek aan ervaring wist de IB-er van zijn vorige school dit ook niet. SO-scholen zijn eigenlijk alle clusterscholen. Zij vallen (als ik het goed zeg) ook niet onder de wet van primair onderwijs maar vallen onder de wet op de expertise-centra.

Door te googlen kun je wel wat wijzer worden maar ik vond de informatie die ik toen wilde hebben moeilijk te vinden.

Het is goed dat er rugzakjes zijn en dat daardoor veel kinderen op hun eigen school kunnen blijven met wat extra begeleiding. Een cluster-4 indicatie is echter wel een vrij pittig "stempel". Soms ontkom je niet aan een stempel omdat dat soms deuren opent die anders gesloten blijven. Maar het sluit ook weer deuren die je misschien ooit geopend wil hebben.

Ik wil niet alleen negatief zijn hoor want voor sommige kinderen is het gewoon het beste als ze op een cluster-4 school zitten (en er zijn gelukkig ook veel goede clusterscholen). Het kan alleen soms moeilijk worden om je kind op een SBO te krijgen als hij eenmaal een cluster-4 beschikking heeft.

Op de huidige (SBO)school van mijn zoon lieten ze tot voor kort helemaal geen cluster-4 kinderen toe. Mede door de slechte cluster-4 school bij ons in de regio zijn ze wat soepeler geworden en laten ze mondjesmaat deze kinderen toe. In principe beschikt een SBO-school ook over extra mensen en middelen om kinderen met psychische of gedragsproblemen te helpen. Het is wel zo dat een cluster-4 school nog gespecialiseerder is dus als de problematiek van jouw zoon heel ernstig is dan ben je daar misschien wel beter af.

Een cluster-4 indicatie is meestal drie jaar geldig en daarna kun je verlenging aanvragen. De huidige school van mijn zoon heeft al min of meer aangeraden om de indicatie eventueel te laten verlopen. Ook met het oog op het voortgezet onderwijs.

Je moet het inderdaad allemaal maar even tot je door laten dringen want het is allemaal ingewikkeld genoeg. En vraag advies aan mensen die het je echt goed kunnen vertellen en weten.

Groetjes Jessica

Mari

Mari

19-02-2009 om 18:47

Sbo

Ik zat hier ook aan te denken, maar Jessica was me voor. Mijn zoon zit op een SBO en ik heb een dochter met een cluster 4 rugzak. SBO is kort voor speciaal basisonderwijs en komt voort uit een fusie tussen de oude MLK en LOM scholen. Je hebt er dus moeilijk lerende kinderen, maar ook kinderen met een psychiatrische diagnose (en nog veel meer). Het zit eigenlijk tussen regulier en speciaal onderwijs, je hebt er geen diagnose voor nodig zoals bij cluster onderwijs. Voordeel zit voornamelijk in kleinere klassen (+/-15) en meer structuur en net wat meer expertise in huis.
Voor mijn zoon is het na bijna 4 jaar net niet genoeg,voor hem zijn we bezig om een cluster 4 indicatie te krijgen. Maar zijn problematiek is vele malen zwaarder dan die van zijn zus.
Laat de mogelijkheden eerst even goed bezinken. Of in de buurt rondvragen naar ervaringen.

gr. Mari

Jessy69

Jessy69

19-02-2009 om 18:50

Maar

maar dan is dus het gevolg dat hij wel van regulier onderwijs afmoet. Terwijl hij het met rugzak daar prima zou redden (tenminste zoals het nu lijkt). Zonder rugzak redt hij het nét door de goede inzet van zijn huidige juf.

MM.

MM.

19-02-2009 om 21:43

Leerachterstand hoeft niet

Leerachterstand is geen vereiste voor een indicatie.

Zoon nu 12 jaar met diagnose klassiek autisme met aspergertrekken zit al jaren in het cluster 2-onderwijs en heeft sinds kort cluster 4-indicatie omdat er geen VSO havo-vwo in cluster 2 is en wel in cluster 4. Hij Hij heeft een voorsprong van anderhalf jaar met leren, heeft in groep 7 de citotoets al gedaan.

Hij kletst de oren van je kop en had als peuter al een giga woordenschat (de aspergertrekjes), maar valt enorm uit op taalbegrip. Autiklas in cluster 2 was perfect voor hem.

Het kan dus allemaal wel maar het blijft lastig.

MM

Jessy69

Jessy69

19-02-2009 om 21:46

Mag ik vragen op welke gronden jouw zoon dan cluster 2 indicatie heeft gekregen?

Petra

Petra

20-02-2009 om 10:18

Wat ik me afvraag

Wanneer is een kind dan beter af? Met diagnose, zonder rugzakje (REC4) of met een rugzakje (REC4) als ze de overstap maken naar het middelbare onderwijs?
Momenteel gaat het vrij aardig op de basisschool. Een rugzakje zou wel fijn zijn, extra tijd, leren plannen, meer structuur, maar (nog) niet noodzakelijk.
Advies bij de diagnose is "rugzakje aanvragen".
Wat is wijsheid?

Petra-

Petra-

20-02-2009 om 10:26

Petra

als het advies is gegeven om een rugzak aan te vragen dan is dat waarschijnlijk niet zomaar. Mijn mening is om het dan ook te doen.

(een andere nick is misschien handiger gezien we hier op het forum al lange tijd een Petra- en een Petr@ hebben)

WD (Petra)

WD (Petra)

20-02-2009 om 16:59

Petra -

Hoi Petra-, ik zal een andere gebruiken. Dat lijkt me ook handiger.
Ik had een beetje het idee dat het aanvragen van een rugzakje een beetje een standaard advies was/is zonder dat er echt naar de situatie gekeken wordt.

Petra-

Petra-

20-02-2009 om 18:18

Wd

Als het goed is, is iedereen op de hoogte van de aangescherpte richtlijnen. Met dat in het achterhoofd denk ik dat je advies ter harte moet nemen! Ga anders nog eens in gesprek met school, kijken wat die zeggen?

Succes!

Sara

Sara

20-02-2009 om 20:50

Maar

zoals je terecht opmerkt wordt het advies 'rugzak aanvragen' wel heel gemakkelijk gegeven.

toja

toja

20-02-2009 om 21:10

Wij ook

op dit moment zijn wij met de school ook bezig een rugzak aan te vragen voor onze zoon. Hij zit in groep 4 en heeft klassiek autisme als diagnose. Het duizelt mij allemaal. Wij gaan voor een aanvraag in rec 4. (Wist niet eens dat het in rec 2 ook mogelijk zou kunnen zijn). School is nu bezig met het onderwijskundig rapport. Na de vakantie gaan we weer samen rond de tafel om alles door te nemen. Ben heel benieuwd. Lees dan ook graag mee. Kom ook nog maar net om de hoek kijken voor mijn gevoel. Gelukkig hebben we ook hulp van het rckjp. Blijf dus nog even meelezen.
Groetjes Toja

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.