Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen
Zorgenkinderen Zorgenkinderen

Zorgenkinderen

Lees ook op

ADHD en Dyslexie

Mijn zoon is 8 en heeft de diagnose ADHD. Nu heeft hij sinds groep 3 ook behoorlijke lees- en spellingsproblemen. Op school al verschillende keren over dyslexie-onderzoek gehad. Hij heeft sinds groep 3 ook al veel extra hulp op school gehad. Deze week weer een gesprek op school gehad met taalspecialist. Zij geeft aan dat hem laten onderzoeken op dyslexie weinig zin heeft. Zijn ADHD is niet "onder controle", dus hij zal nooit een dyslexie-verklaring krijgen, laat staan vergoeding voor behandeling. Op school pakken ze dit wel goed op, hij gaat naast de extra begeleiding die hij nu al heeft een speciale hulpklas volgen op een andere school. Daar krijgt hij dan privé-les. Dit is een traject van 12 weken, daarna wordt gekeken of dit enig effect heeft (andere extra begeleiding heeft, ook vanwege zijn ADHD, weinig tot geen effect). Nu vraag ik mij ten eerste af hoe dit op andere scholen gaat en of er mensen zijn met ervaring met ADHD en dyslexieverklaring. Daarnaast vraag ik me af hoe dit dan straks op de middelbare school moet waar hij zonder dyslexie-verklaring geen recht heeft op extra ondersteuning?

Jamie

Jamie

19-12-2015 om 23:26

hmm

Volgens mij krijg je geen vergoeding voor de behandeling omdat het geen enkelvoudige dyslexie is maar dan kun je nog wel een dyslexieverklaring krijgen? Stel je vraag eens op het forum hier: http://www.steunpuntdyslexie.nl/wat-is-dyslexie/?gclid=CjwKEAiAndSzBRDp5P232v-qtHkSJABw-VdtbzR9GJ8yHY0mtDx5zFG5aNhsBtRBtLDwsxCnq35U_xoCoprw_wcB

V@@s

V@@s

20-12-2015 om 09:18

Inderdaad

Natuurlijk kan hij wel een verklaring krijgen, die zal hij straks op het VO ook echt nodig hebben. Verder gaat de dyslexiezorg niet meer via de ziektenkostenverzekering, maar valt deze nu onder de jeugdzorg die via de gemeente betaald wordt. Ik zou dus in elk geval nagaan welke regels jullie gemeente daarvoor heeft.

Toets brugklas

Menig ll heeft in de brugklas een algemene taaltoets. Uit de toets komt de mate van zwakte naar voren. De taalzwakkere ll komen, na training alsnog in aanmerking voor een dyslexieverklaring. Als in dossier van jouw kind zijn taalproblemen zijn beschreven, kan een vo vanaf het begin daar rekening mee houden. De taaltoets zal het probleem alleen maar bevestigen. Ik denk dat je niet zo zorgen hoeft te maken voor de tijd op het VO.

Verder vind ik je school top. Hoe ze je kind mbv een taalspecialist volgen, intern hulp organiseren zoals de priveles in een hulpklas en de aandacht voor zijn concentratieprobleem. Dat is heel wat meer dan wat hier de enkelvoudige dyslecten ontvingen.
Wij hebben voordurend hulp van buiten moeten organiseren en liepen tegen een matige afstemming tussen bs en logopedie.
In de hulpklas bereiken ze waarschijnlijk meer dan de externe dyslexietraining maar zonder hulpklas.
Ik ben best jaloers op de begeleiding en begrip die je kind ontvangt. Hier werd menig ll met comorbiteit naar een sbo doorgeschoven.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.