Zorgenkinderen Zorgenkinderen

Zorgenkinderen

Lees ook op

Autisme dreumes 2 jaar

Hallo allemaal,

Ik heb een zoontje van 2 jaar oud. Hij praat niet en lijkt ook nog echt weinig te begrijpen. Sinds kort is hij weer begonnen met brabbelen. Hij maakt nauwelijks oogcontact, luistert niet wanneer je zijn naam noemt en of ergens op aanspreekt. Boekjes bladert hij in en kijkt niet naar de plaatjes. Ook wil hij niet dat ik hem voorlees. Speelgoed spelen/ knutselen is totaal niet zijn ding en heeft er ook nauwelijks tot weinig interesse in. Als er een ander kindje is die met hem wil spelen speelt hij niet samen, maar leeft in zijn eigen wereld. Dan kan hij bijvoorbeeld heel hard lachen en spelen, niet met het kindje zelf maar gewoon met zichzelf. Verder heeft hij vooral veel interesse in de tv. Ik probeer hem echt veel te leren, vanaf het begin al alles te benoemen maar het lijkt alsof het geen baat heeft. Hij is ook laat begonnen met lopen, echt pas met 20 maanden. Verder bijt hij vaak nog op bijvoorbeeld boekjes.

Met hem spelen en lachen lukt nog wel en hij vindt het ook leuk als ik klap eens in je handjes zing voor hem en of hem ga kietelen.

Het enige waar ik dit aan kan koppelen is autisme. Ik heb binnenkort een afspraak vast staan bij het consultatie bureau.

Zit ik te denken in de goede richting ? Nog meer ouders die deze verschijnselen in hun kind herkennen?

MoedervanA

MoedervanA

22-01-2020 om 03:02 Topicstarter

Zwaaien doet hij trouwens ook niet en mij nazeggen ook niet.

Mijntje

Mijntje

22-01-2020 om 14:29

audiologisch centrum

Kan, hoeft niet. Aangezien hij ook al laat was met lopen. Kinderen spelen op deze leeftijd nog niet echt samen. Is hij net twee?
Ik zou hem laten onderzoeken bij een audiologisch centrum. Daar worden ook meteen de oortjes nagekeken. Kinderen die niet goed horen lijken ook autistisch. Goed om eea uit te laten sluiten en daar wordt je verder verwezen als dat nodig is.
Je kan bij de huisarts om een verwijzing vragen.

MoedervanA

MoedervanA

22-01-2020 om 14:51 Topicstarter

Mijntje

Ik weet wel bijna 100% zeker dat er niks aan zijn oren mankeert. Zodra ik hem bijvoorbeeld vanuit de andere kamer roep geeft hij geen gehoor maar zodra ik bijvoorbeeld pepa pig op zet (hier is hij namelijk gek op) komt hij rennend.

Maar goed het kan inderdaad een idee zijn puur vóór de zekerheid om het te laten testen.

Phryne Fisher

Phryne Fisher

22-01-2020 om 14:55

Kan

Mijn kind met autisme had een vlotte taalontwikkeling. Het kind met niets praatte pas na haar 2e verjaardag en heeft tot haar 8e gefladderd bij het leven.
Je kind is nog zo jong. Ik zou hem wel laten testen, maar me zeker nog geen zorgen maken.

Mijntje

Mijntje

22-01-2020 om 15:29

hoe

eerder je duidelijkheid hebt hoe beter. Het is namelijk wel belangrijk zo vroeg mogelijk wat aan die taalontwikkeling te doen. Bij het audiologisch centrum kijken ze oa ook naar autisme en kunnen ze je verwijzen naar een speciaal taalklasje of logopedist.

eens

Laat hem testen bij een audiologisch centrum. Verder wil ik reageren op dit: "vanaf het begin al alles te benoemen maar het lijkt alsof het geen baat heeft."

Blijf dat doen. Blijf voorlezen, zingen, spelletjes doen, puzzelen, met hem spelen, taal uitlokken door gekke vragen te stellen (waar zijn je schoenen, in de koelkast? nee? zijn je schoenen in de wasmachine? ook niet? waar zijn je schoenen dan?....dat triggert hem op een speelse manier om iets te zeggen).

Als je kind verder niks mankeert, kan het geen kwaad. Als je kind toch autistisch is of een taalstoornis heeft, kan het hem helpen, en dan is het goed om zo vroeg mogelijk extra begeleiding te bieden. En bedenk (mocht hij autistisch zijn): wat je doet heeft waarschijnlijk wel baat, maar misschien heel laat. Je ziet misschien niet zo snel vooruitgang. Dat geeft niks, hij heeft dan gewoon (veel) meer tijd nodig om dingen te leren.
Maar enfin, zover ben je nog lang niet en het maakt ook wel uit of hij 2j1m is of al bijna 3.

Floria

Floria

23-01-2020 om 07:44

Hier

Ik heb al voor de 2 jaar een verwijzing gevraagd om zijn gehoor te testen en dat kreeg ik gewoon.

Voordat je ergens bent (logopedie of zo), ben je alweer maanden verder. Voordat je effect ziet of niet, weer weken of maanden verder.

In ons geval begreep hij wel alles (teveel zelfs) en dat was al vanaf kleine baby duidelijk, dus daar ging het meer om de productie, maar het begrip testen ze ook bij die testjes.

Kan

Autisme zou kunnen. Heeft hij ook behoefte aan duidelijkheid? En is het hem snel te druk? Dat zijn belangrijke kenmerken.
Het is nu ook al even geleden, is het onderzoek al geweest? En wat kwam eruit?

Het is idd al even geleden maar hoop dat je dit toch ziet. Ben heel benieuwd wat eruit kwam. Mijn kindje is 2 en fladdert idd ook en lijkt niet veel te begrijpen. Was ook slechthorend en met buisjes maar denk wel autistisch. Hij was ook heel laat met lopen 23 maanden. Heeft veel op zijn knieën gelopen... Hij bladert ook in boekjes zonder echt te kijken. 

Hij bladert ook in boekjes zonder echt te kijken

Misschien ziet hij niet goed?

Ik heb een nichtje die ik op haar derde verjaardag ook een tas gaf met kinderboekjes die wij hier niet meer lezen. Ze pakte ze een voor een, sloeg ze open en sloeg ze weer dicht: 'uit'!

En ik zag ook een kindje in de bieb, van nog geen 2 jaar die geïnteresseerd in een boekje ging zitten kijken en geluidjes maken en blaadjes omslaan.

Allebei deze kinderen kunnen nu hoogst waarschijnlijk al lang lezen en hebben boekjes thuis. Geen autisme voor zover ik het weet.

Het is geen signaal. Maar ik zou zeker ogen en oren laten controleren en blijven controleren. Overigens ook in de gaten houden of er geen andere lichamelijke klachten zijn. Hier, bij autisme, ook (vastgestelde) darmproblemen en (vastgestelde) allergie. Veel mensen verslijten je al snel voor gek, maar autisme kan, ook in de literatuur, in een groot aantal gevallen gepaard gaan met darmklachten en allergie.

Allebei mijn kinderen hebben een behoorlijke oogafwijking en een bril. Dat hebben we vastgesteld bij de huisarts toen ze al op school zaten en al behoorlijk konden lezen. Jammer dat we dat niet eerder wisten, het kost dan zoveel energie en dat komt er allemaal bij terwijl hun dag al extra energie kan vragen.

Ik weet ook niet of je dit nog checkt, maar epilepsie kan ook nog-zonder dat je 't merkt dmv aanvallen overdag- een rol spelen. Autisme vind ik erg vroeg- ook met drie om al te constateren. Al kan het natuurlijk achteraf wel kloppen. Veel meer dan rust en regelmaat bieden zijn dan toch nog nu niet aan de orde voor hem. En het kan zeker geen kwaad om het voorlezen te blijven proberen .

Reageer op dit bericht

Je moet je bericht bevestigen voor publicatie, je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.