Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen
Zorgenkinderen Zorgenkinderen

Zorgenkinderen

Lees ook op
Pearl83

Pearl83

19-04-2019 om 15:19

Autistisch kind andere kinderen

Hallo allemaal,

Ik wil even iets van me aftypen wat net gebeurde. Ik heb een zoon met de diagnose autisme, hij is 7 jaar, hij heeft vrijwel geen empatisch vermogen.

Nu was ik net met hem in de speeltuin samen met zijn broertje van 4.
Alles ging goed totdat er nog 2 jongetjes kwamen spelen. Mijn zoon is wel heel sociaal en maakt gelijk contact met anderen. Hij wilde meedoen maar dat wilden ze niet.
Daar heeft hij veel moeite mee. Evt oplossingen die ik hem aanreik werken niet. Een van die jochies zei iets niet zo leuk tegen hem en mijn zoon gaat daar dan fel tegenin. Dan begint dat jochie nog meer te sarren natuurlijk. Voordat je het weet is er ruzie.
Toen dat jochie zei dat mijn zoons vervelend waren heb ik ze daar weggehaald en ben ik ook even flink uitgevallen tegen die jongetjes dat ze net zo goed vervelend waren.

Het komt erop neer dat hij niet alleen naar de speeltuin kan, of ergens anders naartoe en zeker niet met andere kinderen die hij niet kent. Ik heb dan ook angst dat hij dan geplaagd gaat worden omdat hij anders is, kinderen voelen dit vaak feilloos aan.

Omdat hij ook naar de stad naar school gaat en wij in een dorp wonen kent hij nauwelijks kinderen van zijn eigen leeftijd.
Ik maak wel eens een speelafspraak met iemand van zijn school maar dat zijn kinderen die niet bepaald in de buurt wonen.

Het drukt ons altijd even met de neus op de feiten dat we hem hier niet los kunnen laten. We hebben hier veel verdriet van. Ik krijg weinig hoogte van mijn zoon hoe hij zulke dingen verwerkt.

Is dit voor meer herkenbaar?

Pirata

Pirata

19-04-2019 om 16:11

Clubjes

Niet herkenbaar voor mij, maar ik kan het me wel goed voorstellen.
Clubjes kunnen een uitkomst zijn. Daar is begeleiding tenslotte. Sport of scouting of knutselen of muziek.... wat hij maar leuk vindt. Zo doe je ook contacten op.

Pirata

Pirata

19-04-2019 om 16:12

Oh, en

.. oefening baart kunst. Het duurt misschien langer bij je zoon, maar hij zal hier vast nog in bijleren.

Andere contacten

Op die leeftijd kon mijn zoon makkeljker omgaan met volwassenen die hem ook beter apprecieerden omdat hij een beheerst kind was met een grote woordenschat. Dat lag natuurlijk helemaal niet lekker bij zijn klasgenoten, dus inderdaad is hij veel gepest.
Je kunt het samenspelen wel aanbieden maar het is vaak nog te moeilijk of ze zijn er nog niet rijp voor. Maar dat kan later nog komen. Ik heb gemerkt dat het niet echt helpt om dat 'aan te leren'. Je kunt ze goede manieren leren maar echt contact maken en vriendschappen sluiten, dat is hier veeeeeel later gekomen.
Ondertussen heb ik er geen probleem van gemaakt. contact met volwassenen, de buurman, je kleine zusje, oma en opa, je neefje, is ook allemaal goed.
Contact met klasgenoten of leeftijdgenoten kan een brug te ver zijn, maar wordt ook overgewaardeerd, alsof er iets niet deugt als je het niet kunt. Nou, nog niet kunt dus, of anders doet.

Empatisch vermogen

Je kunt je sterk vergissen in het empatisch vermogen van een kind met autisme. Ze kunnen een probleem hebben met hun voorstellingsvermogen, het verbeelden hoe een ander mogelijk denkt en reageert. Maar dat kun je ze wel uitleggen, heel expliciet.
Je kunt zeggen dat je verdriet hebt omdat je aan je eigen vader of moeder denkt die ziek is. En dan kun je vragen of je kind, om te troosten even naar je kan luisteren of vragen: gaat het? Net wat op dat moment expliciet aan de orde is.
Het is wel een kwestie van het goede moment. Je kunt gerust iets willen uitleggen over invoelen in anderen of in situaties, maar als je kind met autisme daar niet mee bezig is, dan heb je er niets aan en werkt het zelfs verwarrend.
Het is afstemmen waar een kind zelf is.

Begrip

Zelf heb ik voor dit soort begrip veel gehad, uiteraard aan mijn kinderen zelf, samen woorden zoekend, maar ook door trainingen bij Autisme Centraal.
En door naar antwoorden te zoeken op de website Wrong Planet, een Amerikaanse website van mensen met autisme.


https://www.youtube.com/user/AutismeTV

Ook op Autisme TV kun je veel informatie vinden over wat er om kan gaan in het hoofd van je kind. Het brengt je op ideeen die je vervolgens observeert bij je kind.

Empathie

Nog wat 'huiswerk'.


https://www.youtube.com/watch?v=TajItoz3ftI
Een jongeman die zelf het syndroom van Asperger heeft over 'empathy'.

Lees ook even de reacties onder de video.
"It really is strange, isn't it, that neurotypical children, of whom apparently have this special empathy, are able to be so vicious and cruel towards anyone who is different."

Het advies van Dylan Dailor is om kinderen met autisme te leren om 'vriendelijk' te zijn. En dat leer je ook aan meer 'neurotypische' kinderen.

https://www.romankrznaric.com/wp-content/uploads/2011/12/Empathy%20and%20the%20Art%20of%20Living%20200907.pdf

Het boek van de 'school of life' filosoof Roman Krznaric over 'empathy'.

Toevallig in een pdf op het net. Ik heb het indertijd als boek aangeschaft.

Pearl83

Pearl83

19-04-2019 om 21:26

...

Bedankt voor de reacties. Ik zal het eens doornemen.

Adriana

Adriana

09-05-2019 om 09:50

help

Hallo, ik ben een moeder van een 4-jarige zoon met autisme. Ik heb vragen. Ik woon in Eindhoven, ik weet niet waar ik moet beginnen. Is het nodig om een mate van beperking uit te voeren? Waar inschrijven op de school in Eindhoven. Moet ik gesubsidieerd worden? Ik woon met hem, ik heb geen familie. waar je hulp kunt zoeken. dank u wel

Mijntje

Mijntje

09-05-2019 om 10:13

Adriana

Hoe weet je dan dat je kind autisme heeft? Dit is getest neem ik aan. Of ben je net verhuisd naar Eindhoven?
In principe kan je kind naar een gewone basisschool, maar eea is afhankelijk van zijn ontwikkelingsniveau.
Je kan gewoon googelen en dan vindt je https://autismepunt.nl/ in Eindhoven waar je informatie kan krijgen.

Informatie

https://nva-nb.nl/aic-eindhoven/

Hier kun je terecht voor informatie. Het zijn vrijwilligers die bekend zijn met autisme of zelf autisme hebben.

https://www.meedemeentgroep.nl/mee-in-uw-gemeente/eindhoven
Deze mensen kunnen je helpen in het contact met de gemeente voor aanvragen.

https://www.po-eindhoven.nl/
Hier kun je terecht voor informatie over school, hoewel het handig kan zijn om daar onafhankelijk advies bij te zoeken, bijvoorbeeld via

https://www.onderwijsconsulenten.nl/

Heb je misschien een familielid of vriendin die dit samen met jou kan uitzoeken?

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.