Zorgenkinderen Zorgenkinderen

Zorgenkinderen

Lees ook op
even zo

even zo

28-05-2014 om 12:38

geen officiële hulphond, wel label op hondentuig

Kennis heeft op een hondentuig zelf labels bevestigd met "hulphond", de hond is dus geen officiële hulphond. Ze trainen de hond zelf.
Hoe gaat dit bij toegang tot pretparken en andere locaties waar honden normaal gesproken verboden zijn.
Wordt er met een hulphond nog om een officieel certificaat of pasje gevraagd?
Het lijkt me raar als iedereen zo maar labels kan bevestigen op een hondentuig om zo met de hond overal toegang tot te krijgen.
Ben dus benieuwd naar ervaringen van mensen met een officiële hulphond of van mensen die dus bij een controle staan en dus de baasjes en de honden controleren.
Het lijkt me dat die trainingen voor hulphonden niet voor niets zijn.

Katniss

Katniss

28-05-2014 om 19:01

Joh

Lekker belangrijk
Wij hebben overigens op kantoor een geleidehond. Die ligt vooral te slapen want zijn eigenaar loopt gewoon zelfstandig door het gebouw. Misschien ook wel een smoesje om haar hond mee te kunnen nemen

Dalarna

Dalarna

28-05-2014 om 19:45

precies

Denk je dat iedereen dat wil gaan doen zo om lekker je hond mee te kunnen nemen in de Efteling?

Waar gebruiken ze de hond voor want ook honden die bij kinderen met autisme gebruikt worden zijn een hulphond. Die hond doet dus niet veel anders dan een vriend zijn van het kind. Ze moeten wel een herkenbaar dekje om om te laten zien dat de hond aan het werk is.

Dendy Pearson

Dendy Pearson

28-05-2014 om 20:36

Zo'n label laat vooral zien dat de hond aan het werk/ in training is. M.a.w., je moet ze volgens mij dan niet aanhalen.

Ik weet dit niet helemaal zeker, maar een aankomende hulphond woont toch eerst bij een gastgezin? Voor de socialisatie? Ik dacht dat deze honden ook al een "labeltje" hadden.

Dalarna

Dalarna

28-05-2014 om 21:20

Dendy

Voor zover ik weet niet omdat ze niet in echte training zijn, die training komt daarna. Wel krijgen die mensen een pas om zo de hond wel in winkels mee te mogen nemen. Dus er zijn wel pasjes maar het kan ook zijn dat ze dat alleen aan die puppypleeggezinnen geven omdat die honden dus niet herkenbaar zijn.

Puck

Puck

29-05-2014 om 10:06

Pfff, inderdaad, lekker belangrijk

Ik snap ook niet echt waar je je druk om maakt maar for the record (wij hebben vrienden met een hulphond:
Een hulphond in een puppygezin heeft een pasje waarmee aangetoond kan worden dat hij hulphond-to-be is en om die reden op plaatsen mag komen met een begeleider waar andere honden niet mag komen. Een hulphond die echt in opleiding is heeft ook een pasje en een gediplomeerde hulphond ook, compleet met pasfoto. En ja, daar kan om gevraagd worden.

Astrid

Astrid

31-05-2014 om 11:08

nou

als je je daar niet "druk" om mag maken/vraag of kunt stellen, dan gaan we straks pasjes maken voor invalideplaatsen omdat je zelf bepaalt dat je dat nodig hebt en je pas nog in de maak is (bv)?
Je krijgt tijdens je rijlessen ook geen tijdelijk rijbewijs, dat moet officieel.
Prima dat de hond zelf wordt getraind, maar officieel mag je dan geen label voeren. Dan moet je die er ook niet aannaaien, maar zorgen dat mensen die hun hond zelf trainen een tijdelijk certificaat kunnen krijgen en zo kunnen aantonen dat hun hond in "opleiding" is.
De hond kan dan altijd nog een nationaal examen doen en de benodigde papieren/pasjes krijgen.

controle

Soms buigen mensen de regels wat in hun voordeel. Vaak is dat volstrekt legitiem, er is een behoefte die je vervuld wil zien. Regels kunnen onnodig te strict zijn en dan moet je dat soms wat 'interpreteren' anders wordt het onleefbaar. Soms frauderen mensen. Als je dat wilt uitbannen en het volstrekt 'eerlijk' maken dan heb je een controleapparaat nodig dat onnodig veel geld kost en zaken niet eerlijker maakt maar ergerlijker en duurder.
Het is een balans zoals veel zaken in het leven. Als het niet te veel uit de hand loopt zou ik me er zeker niet over opwinden. Iedereen heeft ook weleens een 'voordeeltje' of buigt een 'voordeeltje' naar zichzelf toe. Autorijden is natuurlijk een andere zaak, daar zijn levens mee gemoeid, terecht dat daar streng op gecontroleerd wordt. Of je met een hond met een plakkertje 'hulphond' wel toegang krijgt of andere voordelen lijkt me van een volstrekt andere orde.

Invalideplaats

Het lijkt me ook geen enkel probleem als iemand, in afwachting van zo'n bureaucratisch gedoe als het aanvragen van een invalidekaart, alvast een voorschotje neemt op de voorziening. Je neemt een risico, maar misschien als je 'gesnapt' wordt tref je wel een rechter die gezien de situatie je boete wegstreept.
Te strict hanteren van de regels om de regels is onmenselijk en ergerlijk. Daar zijn de regels niet voor bedoeld.

Hombre

Hombre

31-05-2014 om 18:03

Hondenvrije zone

Er zijn nogal wat mensen die niet zo vreselijk dol zijn op honden en blij zijn dat er plaatsen zijn waar je niet tegen je wil met andermans huisdier hobby geconfronteerd hoeft te worden.

Dus heel goed dat iemadn zo'n misbruikgeval aan de kaak stelt. Straks krijg je bij je ADHD kind ook een hulphond. Loopt iedere aso met een pitbull met een 'hulphond' label op zijn rug...

Handhaven graag dus, die regels!

Astrid

Astrid

01-06-2014 om 12:56

annej

Hoe oneerlijk, onterecht, ongeduldig enz, die labels zijn er niet voor niets. Er zijn mensen die totaal geen weet hebben van hondentaal en toch een hond nemen. Er zijn mensen die denken een hond te kunnen trainen en dit op eigen houtje doen. Met een auto gaat het om je leven, denk aan een verkeerd opgevoede hond en een kind? Geen idee of deze mensen weten waar ze mee bezig zijn; iemand zal niet snel toegeven dat hij "maar iets doet".
Na een aantal honden weet ik best waar ik het over heb en kan ik een hond trainen. Toch zou ik bij een volgende hond altijd weer lessen volgen. Vanwege nieuwe inzichten, nieuwe ervaringen en een nieuw karakter van een hond.
Het label zal voor deze huistuinkeukenhulphond nooit zijn als het echte label. Dan neem je dus de boel in het ootje.
Net zoals je thuislessen neemt om auto te leren rijden en vervolgens een nep-rijbewijs maakt. Kan niet toch?

Handhaven

Ik bespeur hier een gat in de markt. Meer controle, meer handhaving. Helaas is het geld op dus wordt het tijd voor de vrijwillige politie.
"Het is feestelijk om je medeburgers naar een liberale samenleving toe te kunnen corrigeren."
"Dat zou eigenlijk het beste zijn, een geheime vrijwillige politie, misschien krijgen we ook nog wel wapens."
http://www.youtube.com/watch?v=ZOshVc6VvQQ

inmiddels eigenlijk een heel oud topic maar tegenwoordig is iedere hulphonden eigenaar verplicht een pasje mee te dragen van de school waar de hond is opgeleid. Er zijn nog mensen die hun eigen hond labels opplakken maar door middel van het vragen van een pasje kunnen deze eruit worden gepikt! Groetjes

Nf3

Nf3

24-12-2021 om 23:11

hai alle mensen die dit nog lezen. 
Het kan WEL gevaarlijk zijn als mensen nep hulphonden labels plakken!!! Handhaving is dus ook erg belangrijk. Als de trotse eigenaar van een ADL hond die het ook aangeeft als ik ga flauwvallen ik heb dan de tijd om ergens te gaan zitten. Heb ik 1 keer een vervelende ervaring met een nep hulphond gehad.
Kort samengevat… de nep hulphond viel uit naar mijn hond (die overigens geen oogcontact maakte met de andere hond aangezien zij getraind is om het te negeren). Ze was zo druk bezig met de andere hond die haar wilde aanvallen dat ze een flauwval aanval had gemist, dus toen lag ik op de grond. Op normale plekken houd ik andere honden ik de gaten, ik ging er echter van uit dat de andere hond opgevoed was aangezien deze in een kledingwinkel liep met een hulphondentuig…

Hombre schreef op 31-05-2014 om 18:03:

Hondenvrije zone

Er zijn nogal wat mensen die niet zo vreselijk dol zijn op honden en blij zijn dat er plaatsen zijn waar je niet tegen je wil met andermans huisdier hobby geconfronteerd hoeft te worden.

Dus heel goed dat iemadn zo'n misbruikgeval aan de kaak stelt. Straks krijg je bij je ADHD kind ook een hulphond. Loopt iedere aso met een pitbull met een 'hulphond' label op zijn rug...

Handhaven graag dus, die regels!

Gelukkig bepaal jij niet wie er een hulphond krijgt! Voor kinderen met ADHD kan dit echt heel goed zijn ook.

Pippeltje schreef op 26-12-2021 om 03:49:

[..]

Gelukkig bepaal jij niet wie er een hulphond krijgt! Voor kinderen met ADHD kan dit echt heel goed zijn ook.

Men heeft geen probleem met een officiële hulphond maar met mensen die zelf dat label op hun hond plakken. Om maar overal in te kunnen en mogen. 

Ja Thomas dat snap ik ook wel. maar als iemand begint te mekkeren dat je 'zelfs'al met een ADHD kind een hulphond krijgt, dan vind ik dat ik daar iets van mag zeggen. Want je kunt niet zo maar oordelen over andermans situatie.

Hulphond of niet, een hond die een andere hond aanvalt lijkt me sowieso een no-no.
Houd hem strak bij je of voed hem op.
En ja, ik weet ook wel dat een hond die aanvalt, dat niet perse bij iedere hond doet en dat het onverwacht kan komen (zeker als je eigen hond erg geconcentreerd aan het werk is, want kennelijk worden sommige andere honden daar net zo geïrriteerd van als mensen als ze zich genegeerd voelen - "huh, waarom zeg je niks, voel je je te goed voor mij soms?!") maar toch, als je weet dat je hond wel eens uitvalt zou je er rekening mee moeten houden dat dat altijd kan gebeuren.
Dat staat los van een vals label hulphond (wat ik óók een no-no vind, net als een vervalste gehandicaptenkaart en zo).

Reageer op dit bericht

Je moet je bericht bevestigen voor publicatie, je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.