Zorgenkinderen Zorgenkinderen

Zorgenkinderen

Lees ook op

Hoe nu verder?

Onlangs heeft iemand van steunpunt autisme op verzoek van de school naar onze zoon van 7 gekeken. Zij zag een kind met aspecten van Asperger, maar ze zag ook een kind dat lekker in zijn vel zit en goed in de groep ligt. Kortom, ze zag geen reden om een diagnose te gaan halen.
Juf had zoon in het zorgteam aangekaart omdat hij toch afwijkend gedrag vertoond. Vorig jaar is hij op zijn IQ getest (140) en vanaf het begin van groep 3 is hij aan het compacten en verrijken. Destijds was het idee dat zijn gedrag wel zou veranderen wanneer hij meer op zijn eigen niveau uitgedaagd zou worden. Nou nee dus.
En wat is dat gedrag. In de klas is hij snel afgeleid, hij houdt alles in de gaten en staat op het volgen van regels en afspraken. Bij de gymles kan hij niet tegen verlies. In het verleden leidde dit tot grote huilbuien, tegenwoordig wordt hij kwaad en gaat staan schreeuwen tegen het kind dat in zijn ogen vals heeft gespeeld. Thuis herkennen we ook wel het snel afgeleid zijn, eigenlijk alleen als de bezigheid hem niet boeit. Met duidelijke regels zijn huilbuien over het moeten stoppen met zijn spel om te gaan eten e.d. tot het verleden gaan behoren. Het schreeuwen bij verlies zien we thuis nooit, wel dat hij eigenlijk altijd de baas wil spelen en de richting van het spel wil bepalen.
We delen wel de zorg van de juf dat zijn gedrag hem op een gegeven moment tot mikpunt zal maken. Maar we hebben dus geen idee hoe we hem hier mee kunnen helpen, omdat het zich met name op school afspeeld.
Zou een sova training helpen?

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
Moek

Moek

24-05-2010 om 00:08

Sova training

Een sova training is altijd een goed idee, denk ik. Mijn zoon (wel diagnose) heeft er veel baat bij gehad. MEE geeft ze ook zonder dat je een diagnose hebt dacht ik. Of ze goed zijn weet ik nog niet.

Het probleem met het niet stellen van een diagnose is dat het allemaal heel lang gaat duren als je er pas mee begint wanneer je in een crisis zit. Zeker als je daarna ook nog eens een rugzak wil aanvragen. Je kan ook wel een diagnose laten stellen, maar die pas tevoorschijn toveren als het nodig is. Tot die tijd praat je er met niemand over, ook niet met school, want daar ben je niet toe verplicht.

Guinevere

Guinevere

24-05-2010 om 21:58

Kweenie

Ik weet het niet hoor, maar het lijkt me beter om met hem naar een gespecialiseerde psycholoog te gaan voor een therapie. Zomaar met een mogelijke autistische stoornis aan een SOVA training meedoen lijkt me niet bij voorbaat kansrijk. Bij een eventuele ASS-stoornis is de situatie veel te complex om aan een willekeurige training mee te doen.
Je kunt ook zónder diagnose bij een psycholoog terecht om te werken aan de vaardigheden van je zoon. Overigens vind ik de aanwijzingen dát er eventueel iets ASS-achtigs aan de hand is, nog niet heel duidelijk. Is ook lastig uit zo'n kort bericht te halen natuurlijk. Maar als je zelf ook het idee hebt dat je zoon duidelijk anders functioneert, zou ik toch liever iets op maat voor hem zoeken.

KGO

KGO

24-05-2010 om 22:55

Inderdaad

Het is inderdaad belangrijk om te weten of er sprake kan zijn van evt. stoornis in autistisch spectrum. In dat geval zijn standaard SOVA trainingen niet geschikt of slaan gewoon niet aan.
Meestal worden sova trainingen pas op iets oudere leeftijd gegeven, en wordt er gewerkt vanuit het zelfreflecterend vermogen. Daar moet een kind ouder voor zijn en geen sprake zijn van ASS.
Onze dochter heeft een twee keer een sova training gedaan voordat duidelijk was dat ze Asperger heeft, beide keren was het resultaat niet groot.
Ze vond het overigens wel leuk! (speciale aandacht en even uit de klas mogen is altijd leuk natuurlijk).
De eerste keer is ze meegeweest op sterkamp (8 jarige leeftijd), later een training via school (nu is ze 9).
Er schijnen overigens wel speciale trainingen te zijn voor ASS-kinderen. Daar ga ik nu ook naar op zoek...

groeten,

Karin

Hopsa

Hopsa

25-05-2010 om 16:01 Topicstarter

Bedankt

Bedankt voor jullie antwoorden.

Zelf heb ik het idee dat hij trager is in zijn sociale ontwikkeling. En omdat hij verder heel slim is, verwacht je juist heel onterecht dat hij wat voor zou lopen. Als ik lees over ASS dan herken ik dingen, maar andere dingen juist weer niet. Zo vertelden we dat hij sinds kort zijn zusje kan laten winnen en dat zou dan weer helemaal niet stroken met Asperger. En zo waren er meer voorbeelden. Het brengt ons dus erg aan het twijfelen.
Voor SoVa training is hij dus nog te jong. Ik denk dat we het dan op dit moment tot na de zomer laten rusten.

Rafelkap

Rafelkap

25-05-2010 om 19:43

Hopsa

Ik herken ook lang niet alle symptomen van autisme bij mijn zoontje. En welke ouder wel?
Er is ook altijd een verschil tussen gedrag op school en het gedrag thuis. Thuis zijn kinderen veel minder 'autistisch', thuis is de omgeving vertrouwd, is het een stuk rustiger dan op school. Dat is dus allemaal lastig te beoordelen, ook voor jullie. Misschien zou toch een gesprek met een kinderpsycholoog zinnig zijn.

Ilva

Ilva

25-05-2010 om 21:38

Asperger/sovatraining

Mijn zoon heeft misschien ook asperger. Wij willen eerst nog meer onderzoek zien. Maar hier had het Riagg het ook over SOVA training maar dan pas als hij 9 of 10 is. Dan pas zou het zin hebben. Eigenlijk pas met 10 jaar maar vanwege z'n intellegentie zou hij misschien al met 9 jaar kunnen.
Ook wij herkenning nog niet echt asperger in hem. Op school doen ze dat wel (tenminste ze herkennen autisme). Ik blijf het vreemd vinden en moet er echt nog veel meer van horen/lezen om er van overtuigt te raken (of juist niet).

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.