Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen
Zorgenkinderen Zorgenkinderen

Zorgenkinderen

Lees ook op

Medicijn

HOi,

Mijn zoontje van 3 is onder behandeling in een ziekenhuis. Nu heeft de arts een medicijn voorgeschreven dat de hersen stimuleert. Heeft iemand hier ooit van gehoord of misschien wel ervaring mee. Dit medicijn is in Nederland uit de handel???
Ik weet zo niet hoe het medicijn heet.

Groetjesss

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
Angela67

Angela67

12-01-2009 om 14:32

Doosje?

Marlik,
Heb je het nog niet en weet je daarom de naam niet? Heb je het thuis liggen en ben je ergens anders?

Als hij het alleen geopperd heeft en nog niets heeft voorgeschreven zou ik gewoon bellen en vragen wat hij bedoelde.
Angela

koentje

koentje

12-01-2009 om 15:15

Minimaal

Je bent wel minimaal in je berichtje kwa info!
Wat wil je precies?
Wil je alleen de naam van het medicijn weten?
Wat is er met je zoontje van 3? Om wat voor arts gaat het?
Is hij erg ziek/ moet je een beslissing nemen over dat medicijn?

Sandra

Sandra

12-01-2009 om 15:49

Wat wil je precies weten?

Marlik,
ik weet van diverse dat ze de 'hersenen stimuleren', bijvoorbeeld antipsychotica. Ook van XTC heb ik begrepen dat ze dit doen. Deze kunnen natuurlijk vervelende gevolgen hebben. Ook van ADHD-medicijn ritalin lees ik (even op internet gezocht): 'dit medicijn stimuleert de hersenen en daardoor word je rustiger'.

Het lijkt er dus op dat meerdere medicijnen dit doen. Misschien kun je iets meer info geven? En wat wil je precies weten? Wil je alleen ervaringen van anderen of twijfel je aan je arts? In het geval van het laatste zou ik een second opinion bij een andere arts aanvragen.

Marlik

Marlik

13-01-2009 om 21:25 Topicstarter

Twijfel niet

Hoi,

Nee ik twijfel helemaal niet aan de arts. Is een hele goede zelfs! Het is echt zo'n arts die echt met je mee denkt...
Ik wou eigenlijk weten of er mensen ervaring hebben met dit medicijn.
Het medicijn is in drankvorm uit de handel maar niet in pilvorm. Dit heeft de arts nu voorgeschreven.
Nee mijn zoontje is niet ernstig ziek. Hij praat nog niet en daarom willen ze dit medicijn uitproberen omdat hij er goede reacties op gehoord had van een andere arts.

Marlik

anna van noniemen

anna van noniemen

13-01-2009 om 22:12

Maar welk

medicijn gaat het nou om?

MM.

MM.

13-01-2009 om 22:29

Gokje

Omdat je zegt dat je zoontje nog niet praat denk ik dat het om Nootropil zou kunnen gaan. (Blinde gok dus!)

Ik heb er geen ervaring mee, ik weet dat onze voorvorige psych het af en toe voorschreef aan kinderen met spraaktaalproblemen on de spraak op gang te krijgen. Op internet zie ik dat dit middel niet meer in Nederland verkrijgbaar is.
Nootropil is de merknaam, de stofnaam is piracetam.

Het enige dat ik weet is dat het eigenlijk voor een heel andere indicatie is (was?) goedgekeurd, maar dat het dus ook om een heel andere reden werd voorgeschreven, dus om het praten te bevorderen.

Dit ZOU het kunnen zijn dus.

MM

koentje

koentje

14-01-2009 om 11:50

Een...

praatpil dus?

koentje

koentje

14-01-2009 om 11:51

Vraag is...

waarom is het uit de handel genomen?

Marlik

Marlik

14-01-2009 om 12:51 Topicstarter

Medicijn

Hoi,

Ik heb toevallig net het recept gekregen van de neuroloog en het is inderdaad Nootropil.
Het zijn best grote tabletten dus ze gaan kijken of ze de tabletten fijn kunnen maken, maar dit gaat in overleg met de apotheker.

Het medicijn in drankvorm is uit de handel maar niet de tabletvorm!

Geen ervaring met medicijnen

Hoi Marlik,

Ik heb wel ervaring met een zoon die ook niet sprak op z'n 3e. Echter wij hebben in overleg met het audiologisch centrum gekozen voor logopedie en speciaal onderwijs (ESM).

Niemand had mij, toen, in 2005 kunnen laten geloven dat mijn zoon wel zou leren praten... zijn begonnen met gebaren en steeds een stapje verder. Hij is nu 7 jaar en praat goed en zijn woordenschat is ook goed. Het was wel keihard werken!

Ik kan me goed voorstellen, dat de dokter die medicijnen wil proberen, maar vergeet hierbij niet dat dan toch ook zijn mondspieren moeten worden getraind door middel van elke dag oefeningen te doen. Een logopedist is hierbij ook echt nodig!

Marlik, laat je zoon in ieder geval naar logopedie gaan. Medicijnen alleen, zijn niet genoeg, om taal&spraak op gang te brengen.

Groet, Annelies

Hmmm

Nootropil is de merknaam voor paracetam. In het Verenigd Koninkrijk wordt het afgeraden paracetam/nootropil aan kinderen onder de 16 te geven (bron: British National Formulary).

Ik kan geen neutraal onderzoek vinden dat uitwijst dat paracetam positief cognitieve functie beinvloedt. Onderzoeken over positief effect in dyslexie lijken gesponsord te worden door de paracetamfabriktant. Ik vind wel dat het negatieve effecten kan hebben. Bijvoorbeeld hier http://archpedi.ama-assn.org/cgi/reprint/155/4/442.pdf

Een gemiddelde (kinder)arts is niet gespecialiseerd in spraak/taalproblemen. Ik zou naar een neuroloog/psychiater gaan die daarin gespecialiseerd is en inderdaad naar een logopedist. In het Engels heet dat een speech and language therapist - maar ik weet niet waar je woont.

Ik zou verder niet bijster veel vertrouwen stellen in een arts die iets begint omdat een collega een casus heeft gezien waar het goed werkt. Even wat literatuur lezen is vaak veiliger behalve natuurlijk in heel uitzonderlijke gevallen maar daar valt een kind wat alleen niet praat niet onder.

Misschien zit ik er wel helemaal naast en is er veel meer met Marlik's kind aan de hand en is dit een soort last resort. Ik hoop dat ik niet te kritisch ben maar ik zou er nog maar een paar keer over na denken.

Succes met de zoektocht!

Mariel

Marlik

Als je zoontje onder behandeling is van de kinderarts dan neem ik aan dat er ook onderzoeken zijn gedaan naar de oorzaak van het niet spreken?
Is hij bij een logopedist geweest? Is het gehoor onderzocht (liefst bij het audiologisch centrum)? Hoe staat het met zijn taalbegrip en zijn verdere (oa motorische) ontwikkeling?
Wat is precies de reden waarom de arts dit heeft voorgeschreven? Denkt hij dat er iets 'gaande' is zijn binnenoor (omdat het medicijn op het evenwichtsorgaan werkt)?
Kortom; ik heb een beetje dezelfde twijfels als de schrijvers hierboven, al geloof ik niet dat een arts zomaar zo'n middel voorschrijft. Ben heel benieuwd; ik ben zelf logopedist (of eigenlijk was; ben al bijna drie jaar niet werkzaam als zodanig) en heb eerlijk gezegd nog nooit meegemaakt dat dit medicijn werd voorgeschreven. Moet ik er wel bij zeggen dat ik over het algemeen met kinderen van vier jaar en ouder te maken had.
Groet, heli

Oh ja,

volgens mij moet het geen probleem zijn voor de apotheek om de tabletjes in kleinere doseringen te maken. Onze oudste krijgt ritalin in een niet bestaande dosering; de apotheek maakt er daarom voor hem capsules van.

heli

Marlik

Marlik

20-01-2009 om 21:15 Topicstarter

Mariel

Onze zoon is nu begonnen met het medicijn. Hij krijgt dit 2 keer per dag.

We zijn onder behandeling bij een neuroloog en hij heeft het goed voorbereid allemaal en wat betreft het medicijn gaat hij dit echt niet zomaar voorschrijven. Hij heeft het echt uit de literatuur, ook de bijwerkingen.

O ja ik woon gewoon in Noord - Brabant.

Marlik

Marlik

20-01-2009 om 21:19 Topicstarter

Heli

Onze zoon is onder behandeling bij een neuroloog. Tevens komt hij iedere week bij de logopediste en de therapeute. Zijn gehoor is een paar maanden geleden onderzocht en zijn gehoor is prima.

Hij had er veel goede reacties op gehoord ( en gelezen ) en ook van een professor neuroloog en het is een medicijn om de mogelijke spraak verder op gang te brengen, om de hersenen te stimuleren.
De ( professor ) neuroloog waar wij onder behandeling zijn schrijft dit echt niet zomaar voor.
Hij heeft ook de bijwerkingen goed nagekeken.

Marlik

Goed om te lezen dat er al zo veel in gang gezet is en dat er naar allerlei oorzaken is gezocht.

Even voor de duidelijkheid; ik zeg ook niet dat de arts dit zomaar voorschrijft; integendeel.
Alleen jij stelt een vraag en geeft daarbij zo weinig informatie dat het bij mij allerlei vragen oproept.
Ik hoop van harte dat je zoontje hierbij gebaat is en dat hij niet te veel last krijgt van de bijwerkingen. Ben wel benieuwd eigenlijk; hou je ons op de hoogte?

groet, heli

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.