Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen
Zorgenkinderen Zorgenkinderen

Zorgenkinderen

Lees ook op
Elisa Gemani

Elisa Gemani

19-03-2013 om 12:05

Melatonine

Straks heeft zoon weer de driemaandelijkse controle en gesprek bij de kinderpsychiater. Iedere keer gaat het weer over het wel of niet van melatonine; hij staat beslist niet achter het geven van melatonine ook al zijn wij zelfs naar de melatoninepoli geweest en heeft zoon melatonine-onderzoek gehad. De neuroloog heeft dus ook de melatonine voorgeschreven; de kinderpsychiater weigert het voor te schrijven. Hij veegde de resultaten van het onderzoek schamper lachend van tafel.
Ik begrijp het niet; er is ondertussen toch overtuigend wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de relatie tussen ADHD'ers, medicatie, (in)slaapproblemen en melatonine? Buiten dat, er zijn genoeg kinderen en volwassenen met ADHD (alsook zonder) bij wie melatonine werkt (ervaringsdeskundigen)? Waarom zou een kinderpsychiater, gespecialiseerd in ADHD en aanverwante stoornissen, hier nu nog zo tegen zijn? Kan iemand me dat uitleggen?

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
Polletje Piekhaar

Polletje Piekhaar

19-03-2013 om 12:30

Nee,

mijn zoon krijgt al jaren concerta en melatonine... het is geen punt van discussie eigenlijk.
Toen hij eens in een periode zat dat hij evengoed slecht sliep, hebben we het advies gehad om even helemaal te stoppen met de medicatie... Maar dat was om het even te doorbreken.
We hebben het gedaan, maar het beviel slecht: overdag. Maar hij sliep ineens wel weer.

Nadeel van melatonine slikken is, dat het lichaam het na verloop van tijd helemaal niet meer aanmaakt zelf. Maar ja... wat moet je anders? Mijn zoon slaapt in ieder geval prima als hij geen ritalin heeft gehad.

Kriwi

Kriwi

19-03-2013 om 21:17

Waarom?

Waarom is de kinderspychiater zo tegen melatonine? Heeft hij een echte, duidelijke reden?
Hier gebruikt zoon ook methylfenidaat en melatonine, geen probleem en ook nooit geweest (eerst via de kinderpsychiater en nu via de huisarts)Toen hij pas aan de medicatie was lukte het slapen nog wel maar na verloopt van tijd moesten we echt aan de melatonine.

Ginny Twijfelvuur

Ginny Twijfelvuur

19-03-2013 om 23:00

Ook nee

Dochter slikte al melatonine voordat ze aan de Ritalin ging. En we zijn juist met de melatonine begonnen op aanraden van de kinderpsychiater (nadat we van alles hadden geprobeerd en compleet moet onze handen in ons haar zaten met een 6-jarige die niet voor 10 uur in slaap viel en 's morgens niet vooruit te branden was en met een ochtendhumeurtje waar je u tegen zegt).

Voor de Ritalin zijn we overgegaan op een kinderarts en deze schrijft tegenwoordig de Melatonine ook voor.

Het schijnt een veelvuldig voorkomende combinatie te zijn.

Mijn tip zou trouwens zijn: gewoon bij de Kruidvat zo'n potje kopen en zelf beginnen met opbouwen tot je aan de juiste dosis zit. Of een andere psych zoeken...

Ginny Twijfelvuur

Ginny Twijfelvuur

19-03-2013 om 23:02

Via de neuroloog laten voorschrijven. Ik weet niet welke dosis je kind nodig heeft. Mijn dochter zit nu op 1mg per dag, dat zijn 10 kleine kruidvat pilletjes. En dat is best te doen. En goedkoper dan via de apotheek.

lisbeth

lisbeth

20-03-2013 om 09:05

Kinderarts

Dochter heeft het al een hele tijd terug via de kinderarts voorgeschreven gekregen, 3 mg.
Ze neemt het niet dagelijks alleen in perioden dat het echt slecht gaat. Psychiater weet ervan en maakt er geen probleem van

Verstuurd met de Ouders Online iPhone app.

Karmijn

Karmijn

20-03-2013 om 09:14

Stokpaardje

Heel veel mensen hebben stokpaardjes. Misschien is melatonine het persoonlijke stokpaardje van deze psychiater? Misschien slaapt hij zelf ook wel slecht, heeft hij het eens geprobeerd en werkte het niet? Of hij heeft een vrouw met slaapproblemen, die melatonine is gaan gebruiken en er vervolgens altijd heel vervelend over doet, waardoor hij het een 'slecht' product is gaan vinden? Of hij is van de Calvinistische school en vindt dat je alle ellende zelf moet dragen en geen 'makkelijke' oplossingen mag gebruiken? (dan zou ik wel een andere psychiater zoeken, ik ben niet zo dol op Calvinisme!). Of zijn broer is melatonine dealer (hihi) Nou ja, zulke opvattingen van mensen triggeren altijd mijn fantasie.
Heb je andere manieren om aan een voorschrift te komen? Huisarts, of zo?

Elisa Gemani

Elisa Gemani

20-03-2013 om 12:04

Melatonine

Ik heb geen idee waarom de kinderpsychiater zo tegen melatonine is. Maar ik laat het maar zo; hij doet toch alleen de controles en schrijft de Concerta voor. De melatonine (3mg) schrijft de neuroloog voor. Maar ik vind het vreemd dat een professional er in deze tijd zo over denkt terwijl alle onderzoeken en het bewijs duidelijk maken dat er een verband is en dat melatonine werkt. Mijn zoon heeft het echt nodig; dat bleek uit twee melatonine-onderzoeken door een gespecialiseerd team en een top-neuroloog. Ach tja, ieder zijn ding...

anna van noniemen

anna van noniemen

20-03-2013 om 14:21

Kinderpsych zoon

stond ook niet te trappelen hoor, ondanks dat ik al meermaals had aangegeven dat hij zo laat inslaapt en zo beroerd slaapt. Nu heb ik dan wel gekregen, maar ik geef het ook niet zo vaak. Hij klaagt er op dit moment ook eigenlijk niet over dat hij niet kan slapen....

Ervaring hier

Voordat onze dochter met methylfenidaat begon, hadden we daarvoor al eens melatonine gebruikt, in een dosering van 1 mg. Het werkte redelijk, maar altijd voor een korte periode.

Toen wij echter methylfenidaat gingen inregelen was onze psych tegen zo'n dosis en zei ons dat er wetenschappelijk onderzoek is gedaan naar een andere methode en dat die goede resultaten had. Die methode is om naast methylfenidaat op een vaste tijd 0,2 mg melatonie te nemen. Die vaste tijd moet 14 uur zijn voordat dochter opstaat. Ik was er een beetje sceptisch over en we hebben toen afgesproken om het aan te zien en na geen slaapresultaat/ritme de dosering melatonine te herzien.

Wat schetste mijn verbazing: kind heeft een ritme. Of dat nu door de methylfinidaat komt of icm de melatonine? Geen idee, ik vind het resultaat des te interessanter.

Waar wij wel tegenaan lopen is dat het het de hele dag goed gaat, maar rond half 10 als het bedtijd is, dan fladdert onze puberella in alle rust voor de spiegel, in de badkamer, nog wat kleine dingetjes doen enz.

Wij zien dan echt dat de methylfenidaat (ze slikt 3x per dag) is uitgewerkt en juist op het moment van naar bed gaan, gaat dat als dikke stroop. Daardoor is het snel een half uur later eer ze echt naar bed gaat. Daar baal ik van, in mijn ogen verstoort ze nu zelf haar ritme. Dat is natuurlijk niet fair, want de vraag is of ze er veel aan kan doen. Maar een heet hangijzer is het wel in huis. Want we hebben nu op allerlei fronten mega veel gewonnen, alleen dit blijft wel een vervelend punt. Ze slaapt echter wel gelijk daarna, maar het is bij het opstaan verloopt dat erg traag. Daar heb ik nog geen goede oplossing voor gevonden. Bottemline is dat haar ritme nu nog nooit zo goed is geweest en de vraag is of we ooit de puntjes op deze i zullen krijgen.

Ik moet misschien wat blijer zijn met dit resultaat ipv het nog perfecter willen. Want dat streven is wellicht helemaal niet reeel.

Elisa Gemani

Elisa Gemani

22-03-2013 om 14:07

Moppeke

Melatonine moet sowieso iedere avond op dezelfde tijd worden ingenomen. Die tijd en de hoeveelheid is persoonsafhankelijk en kan alleen dmv melatonine-onderzoek worden bepaald. Zo maakt mijn zoon al vroeg in de avond, om 20.00, de hoogste hoeveelheid melatonine (6,6pg/ml) aan maar deze wordt ook al heel snel afgebroken. Hij moet dus uiterlijk 20.30 3mg melatonine nemen en binnen drie kwartier in bed liggen om te gaan slapen. Anders heeft het geen zin en werkt het niet. Wel heel lastig want hij is een avondmens, zeker nu hij aan het puberen is.
Verder is het belangrijk dat een slaapkamer donker genoeg is en dat er minstens een uur voor het slapengaan niet achter de pc gezeten wordt of tv gekeken. Licht remt de aanmaak van melatonine.
Eigenlijk zouden mensen (ouders) niet zelf aan moeten rommelen met melatonine maar naar een slaappoli moeten gaan voor melatonine-ondezoek. Zeker bij moeilijker (in)slaapproblemen, ADHD en methylfenidaatgebruik. Hoeveelheden van 0,1 mg etc. zetten ook niet veel zoden aan de dijk. De meeste mensen hebben veel meer melatonine nodig, varierend van 2-6mg. En nogmaals, de juiste tijd van inname is ontzettend belangrijk.
Wij zijn bij de melatoninepoli van zkh Gelderse Vallei in Ede geweest maar er zijn meer melatoninepoliklinieken/slaapcentra in nl. Kan ik echt aanraden in dit soort gevallen.

Sjansje

Sjansje

22-03-2013 om 23:27

Gelderse vallei

Zijn we ook geweest. Bij mijn dochter bleek dat haar melatonine-aanmaak pas na 23.00 uur lichtjes op gang kwam. Toen was ze 5...
Wij kregen het advies te starten met 0,5 mg en de eerste maanden (ongeveer een half jaar) was het zaak die om ongeveer dezelfde tijd (20.00 uur) te geven en ook elke dag.
Daarna konden we (volgens de neurloog) best eens overslaan of het op een ander tijdstip geven.
En zo doen we het dus nu al 7 jaar. Nu ze ouder is geven we het standaard later, rond 21.00 uur, en in de weekends en vakanties niet of later. En dat gaat nog steeds uitstekend! De dosis is ook nog steeds hetzelfde, soms geven we 1 mg (bijvoorbeeld avond voor eerste schooldag na een vakantie)
We merken qua inslapen geen verschil met wel of niet tv kijken, computeren, buiten spelen of wat dan ook.
Maar geven we niet dan slaapt ze dus pas na 00.00 uur.
Iemand schreef dat het lichaam afhankelijk wordt van de melatonine in tabletvorm en het dus niet meer zelf gaat aanmaken. Volgens onze neuroloog is dat niet waar, het lichaam blijft melatonine aanmaken, al slik je je hele leven die pilletjes.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.