Zorgenkinderen Zorgenkinderen

Zorgenkinderen

Lees ook op
Piano

Piano

29-11-2018 om 11:19

Ongewenste diagnose, kan dat?

Mijn dochter is getest bij een ggz-instelling die goed bekend staat en gespecialiseerd is in kinderpsychiatrie. Tijdens de intake deed de psychiater vergaande uitspraken, terwijl zij mijn kind maar drie kwartier had gezien en zij zich toen erg verlegen en gespannen gedroeg. Wij hebben toen al aangegeven dat we dit in deze situatie wel zagen, maar dat dochter zich echt heel anders gedraagt thuis, op school en bij familie en vrienden.

Daarna zijn enkele testen gedaan door een ander bureau. Prima verlopen. Hierin werd het gedrag ook in lichte mate opgemerkt, maar ook werden factoren genoemd die de diagnose tegenspreken.

Tijdens het eindgesprek bleek dat de psychiater ook contra-indicaties ziet en toch de diagnose wil stellen en vastleggen in een rapport. Wij herkennen ons kind hier niet voldoende in en willen dus geen diagnose. We kunnen wel akkoord gaan met 'kenmerken van' omdat dat ook wel gewoon zo is. Nu zegt de psychiater ze verplicht is de diagnose te stellen, ondanks dat zij ook ziet dat er veel contra-indicaties zijn.

Hoe kan ik voorkomen dat deze diagnose tegen onze wens in wordt vastgesteld en vastgelegd?

Tekenen

Dat kan de dokter wel vinden maar voor het vastleggen van de diagnose heb je toch de handtekening van de ouders nodig. De psychiater van mijn zoon vroeg gewoon aan ons beiden of we het beeld herkenden en ons konden vinden in de diagnose. Zoon was toen 8 of 9. Het ging uiteindelijk om hem.
Daarnaast kan het natuurlijk een risico zijn dat een arts toch mededelingen doet naar instanties met zijn eigen mening.
Maar in elk geval zou ik dat dan niet toestaan. Je tekent hier niet voor en je geeft geen toestemming om die informatie met derden te delen.
Je geeft wel toestemming om bepaalde fenomenen te bespreken die jullie beiden geobserveerd hebben en waar je mee in kunt stemmen.

Jan

Jan

29-11-2018 om 19:10

Vraag

Hoe oud is je dochter?

Verder, ik denk dat het wel mag. Maar wat wil die arts ee mee dan? Hij heeft beroepsgeheim...

Piano

Piano

29-11-2018 om 19:43

Ze is 13. De psychiater wil het naar de huisarts sturen en in het rapport zetten.

Klopt dat van die handtekening AnneJ? Mijn andere kind heeft een diagnose (die we wel herkennen) en daar heb ik nooit een handtekening voor gezet.

Wel bij ons

Ik kan me ook voorstellen dat je geen handtekening hoeft te zetten maar er is wel een gesprek waarin je het samen eens moet zijn.

Je zou het eens kunnen vragen aan zo'n psychiater. Is het de bedoeling dat we het samen eens zijn over een diagnose of is het uw zaak om een diagnose toe te kennen.
Dat laatste zullen ze geheid ontkennen.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.