Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen
Zorgenkinderen Zorgenkinderen

Zorgenkinderen

Lees ook op
Nicola

Nicola

12-02-2009 om 22:24

Puber met ass en gelduitgeven

15 jarige zoon met ASS
Op school (Havo) gaat het verre van goed.
Gaat met jongens om waar wij niet zo'n hoge pet van ophebben: Roken, drinken (energiedrank maar ook bier), ongeïntresseerd en nonchalant, arrogant, grof in de mond, cafebezoek, spijbelen, stoerdoen, grote bek, enz. enz. Vaak komen ze hem 's avonds halen (m.n. in het weekend) of zegt hij naar één van die jongens toe te gaan. Maar of ze daar dan ook daadwerkelijk zitten betwijfelen we steeds meer. Op straat hangen of in een cafe/snackbar zal het eerder zijn vrees ik. Hij mag alleen op vrijdagavond en/of zaterdagavond weg.
Ze moeten zo'n 15 km van en naar school fietsen. Dat gaat vooral op de terugweg in slakkentempo. En elke c1000 wordt aangedaan. Ze doen regelmatig wel anderhalf uur over die 15 km. Maar dat moeten ze zelf weten.
Waar het mij nu vooral om gaat is de mate waarin het geld over de balk gaat. Zijn afschriften vertonen allemaal relatief kleine bedragen van tussen de 0,40 tot hooguit 7 euro. Maar wel heel erg veel. Binnen twee weken gaat er regelmatig 60 tot 80 euro doorheen terwijl zijn zakgeld dat bij lange na niet is.
Zakgeld is al aangepast en saldo overgeschreven op spaarrekening. Hij heeft nu alleen nog maar zijn zakgeld tot zijn beschikking en roodstaan kan niet. Maar het blijft doorgaan. Tot de laatste cent wordt er van de rekening afgehaald en daarna leent hij maar en leent hij maar. SChulden lopen flink op en hij blijft maar lenen. Ik snap er niets van dat ze het hem maar blijven geven. Het gaat hem zo makkelijk af. Vorige week was hij een keer met zijn vader meegereden en had geen buskaart. Ik moest toevallig vlak bij school zijn en heb gezegd hem wel even op te zullen halen maar dan meost hij een klein poosje wachten. Zelfs toen heeft hij het voor elkaar gekregen om een strippenkaart van een klasgenoot te lenen om toch maar eerder thuis te zijn. Over terugbetaling wordt niet nagedacht...
Bij de ene vriend heeft hij een schuld van 9 euro, bij een ander 15 euro en ga zo maar door.
Hoe moeten we hier nu mee omgaan? Want dit is deels natuurlijk een beetje een puberprobleem, maar door zijn ASS een nog veel groter en lastiger probleem.
Ander bijkomend probleem is dat hij thuis ook geld ontvreemd. Zusje en broertje komen regelmatig verhaal halen bij mij dat er wéér geld van hun kamers weggehaald is. Ze hebben ondertussen een geldkistje met sleuteltje maar gebruiken ook een portomonee waarin ze wat geld hebben. En zelf merk ik ook regelmatig dat er geld weggehaald is. Maar ik kan er nooit de vinger opleggen. Hij ontkent alles natuurlijk
Dit is zo vreselijk moeilijk! Hoe moeten we hier nu weer mee omgaan?

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
Ari69

Ari69

13-02-2009 om 14:21

Lastige

Hmmm Nicola, dat is een hele lastige. Het probleem van geld uitgeven / nooit genoeg hebben / lenen /om voorschotten vragen hebben wij ook met onze puberpdd'er. Zij krijgt elke maand contant geld van ons voor kleding, make up, verjaardagen en dat wordt over verschillende potjes verdeeld. Wat leeg is, is leeg en ze mag niet 'bij zichzelf' gaan lenen, dus uit een ander potje iets pakken. Hierover hebben we een contract getekend en daar houdt ze zich op zich prima aan, ware het niet dat elk potje elke maand binnen de kortste keren leeg is. Het lenen bij ons is uit den boze, doen we niet, einde discussie. het groepje waar ze regelmatig mee omgaat, tenminste diegenen die bij ons over de vloer komen, hebben we verteld dat ze haar geen geld mogen lenen. Ook niet als ze plechtig belooft, het terug te betalen. Het in de schulden staan bij vrienden, kennen we dus niet echt. Bovendien is ze gelukkig wel enigszins voor rede vatbaar als ik haar vertel dat je niet steeds mag lenen bij je vrienden. Dus dat doet ze niet structureel.
Wat het 'lenen' van strippen betreft, ik weet niet of je zelf het geld van zijn rekening kunt halen als hij niet zelf gaat betalen? Of het inhouden zodat jij die vriend kunt terugbetalen? Lastig is het, helemaal omdat je er zo moeilijk grip op hebt, wat er buiten je gezichtsveld allemaal gebeurt.
Wat geld stelen betreft, tja, dat is een hele moeilijke. Je kunt nu eenmaal niet zijn inzicht aanspreken. Ik zou zeggen: ter bescherming van broertje en zusje, een slot op hun deur zodat broerlief simpelweg niet op de kamer kan komen. En wat de portemonnees betreft zou je kunnen afspreken dat ze die, als ze hem niet bij zich dragen, bij jou inleveren. Om broerlief niet in de verleiding te brengen. Gewoon nergens contant geld laten liggen. (nou ja, 'gewoon'....) Alle verleidingen / mogelijkheden weghalen. Ik wens jullie veel sterkte want wat is het lastig he...Is er trouwens ook (gezins)begeleiding? Wij hebben hier eens per 6 weken een gesprek met een coach waarmee we dit soort zaken bespreken en zij heeft soms hele goeie inzichten. Wij hebben heel veel aan haar adviezen! Nogmaals sterkte Nicola!

Nausicaa

Nausicaa

15-02-2009 om 09:35

Herkenning

Jee Nicola, wat een bekend verhaal! Ook ik heb deze problemen met mijn zoon. Hij heeft altijd geld nodig en als hij geld tot zijn beschikking heeft, geeft hij het binnen no-time uit.

Kleedgeld: Ik stort het bedrag maandelijks op zijn bankrekening en het is de bedoeling dat hij er ook daadwerkelijk kleding van koopt en niet, zoals in het begin, eet- en rookwaren. Het geld wat hij niet aan kleding had uitgegeven, moest hij van zijn zelfverdiende geld terugstorten op zijn kleedgeldrekening. Ik heb ook tijdelijk het geld niet op zijn rekening gestort, maar pas gegeven als hij daadwerkelijk kleding had gevonden wat hij wilde kopen. De kassabonnen moest hij overleggen, zodat ik de boel kon controleren.

Het zeer regelmatig afschrijven van kleine bedragen herken ik ook. Hij krijgt ellenlange bankafschriften, waarop te zien is dat hij in diverse supermarkten, benzinestations, fastfoodketens en avondwinkels kleine bedragen heeft gepind.

Helaas leent hij ook regelmatig bij vrienden geld. Sommigen heb ik gevraagd dit niet meer te doen, maar niet alle vrienden waarmee hij omgaat, ken ik of komen hier over de vloer. Ik heb hem gewaarschuwd dat hij met het lenen in een vicueuze cirkel terechtkomt: als hij eenmaal geld heeft verdient, moet hij zijn schulden afbetalen, is binnen de kortste keren weer blut en dan kan het lenen weer van voorafaan beginnen....

Gelukkig is er geen sprake van stelen. Hoewel ik nooit geld open en bloot laat liggen, want "de gelegenheid maakt de dief".

Tot overmaat van ramp heeft mijn zoon al diverse malen zijn geluk beproefd met online casino's en daar is al het nodige geld naar verdwenen. Als gevolg daarvan heb ik zijn telefoonabonnement stopgezet en controleer maandelijks mijn huistelefoon afrekening.

Ik heb meermalen voorgesteld het geld van mijn zoon te beheren, maar daarvan wil hij niets weten. Hij kan het allemaal zelf..... niet dus! Gezien zijn leeftijd (17) kan ik hem niet dwingen. Trouwens, ik weet niet wat ASS is (ik zal even googelen), maar mijn zoon heeft meerdere beperkingen, waaronder AD(H)D.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.