Home » Forum » Rijlessen en medisch gedoe

Rijlessen en medisch gedoe

Winnen! Handboek voor jonge moeders!

Met meer dan 100 onmisbare tips, doe hier mee!

8 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
PF
Rijlessen en medisch gedoe

Hoe lang duurde bij jullie IADH-kind het medische traject van het CBR?
Mijn dochter (met ASS) heeft in november de medische verklaring ingestuurd. Drie maanden later kreeg ze als reactie dat ze een verklaring van een psychiater nodig had. Dat hebben we diezelfde maand geregeld en ingestuurd, en pas deze week hoorden we dat ze een rijtest moet afleggen. Die kunnen momenteel niet ingepland worden ivm Corona, dus het is heel onzeker wanneer alles rond komt. Het rij-examen kan pas aangevraagd worden na de rijtest, dus voor de zomervakantie gaat het waarschijnlijk niet lukken. Ik heb er eigenlijk een beetje spijt van dat we de verklaring eerlijk hebben ingevuld. Heel stom ook dat zo’n rijtest nog nodig is nu een arts heeft verklaard dat ze prima in staat is om een auto te besturen.

AnneJ
Voorzorg

Zo raar vind ik het niet dat er een voorzorg is bij medische diagnoses. Het kan een aanleiding zijn voor problemen bij het aanleren van complexe handelingen.

Het blijft echter geen wiskunde, het is ook allemaal behoorlijk subjectief. Alleen het afrijden is de toets die er toe doet. Ja, jammer dat ze er nu weer een test tussendoor gooien.

Het is ook maar wat je perspectief is. Mijn ex heeft geloof ik wel zo'n 20 keer afgereden, als dat mogelijk is. Ik weet nog dat het allemaal een hoop geld kostte, terwijl hij al een rijbewijs had van zijn herkomstland. Hij rijdt nu overigens prima maar kan, net als veel andere automobilisten overigens, soms weleens zijn emoties teveel laten meesturen.

Mijn kinderen, met autisme, hebben nog geen rijbewijs. Alles tegelijk gaat hier niet en ze hebben hun handen vol aan danwel studie, danwel wat met de studie.

Ik ben ook beslist van het niet eerlijk invullen als dat kan. Maar met een rijbewijs en daarna verzekeringen voor je auto lijkt me dat niet handig. Je kunt dan onverwacht voor hoge kosten komen te staan.

Addmoeder
Diagnose

Ik heb ook getwijfeld. Mjjn dochter was 17 en heeft add (zoals mijn naam al doet vermoeden). Ik wilde echter geen gedoe met verzekerkingen, dat is namelijk de enige reden wat ons betreft. Toen geen corona, maar het heeft maanden geduurd. Moest ook een door hun toegewezen psychiater zijn (zeg dat dan meteen, denk ik dan, en niet 3 maanden na de verklaring van huisarts). Psychiater heeft haar 10 min gezien en wat vragen gesteld over alcohol en drugs (ja natuurlijk meneer, ik gebruik drugs, wat denkt u nou ;-)). Kosten:200 euro. Daarna nog een rijtest, had net zo goed het rijexamen kunnen zijn.
Ik kan me voorstellen dat er zorgvuldig wordt gekeken dat je wil weten of mensen met een aandachtsstoornis bijvoorbeeld de weg op kunnen. Maar dit is echt een onderzoek van niks.
Mijn dochter rijdt prima overigens en is bij het eerste examen met glans geslaagd.

Pirata
Rijleraar

Rijleraar adviseerde eerst rijles te nemen en de verklaring alleen in te vullen als zij een aanleiding zag. Tenzij je 1 been hebt of epilepsie oid.
Mijn zoon met PDD-Nos doet het uitstekend achter het stuur, zoals verwacht. Geen formulier dus.

ElenaH
Formulier

Lijkt me vooral belangrijk als je medicijnen gebruikt. Omdat medicijnen de rijvaardigheid kunnen beinvloeden (positief of negatief).

Triva
Ik lees hier wel veel
PF
Eerlijkheid

Eerlijkheid leek me uiteindelijk het verstandigst. Je weet nooit hoe het je uiteindelijk kan achtervolgen. Alleen wel erg jammer dat het dan met een beetje pech allemaal bijna een jaar langer duurt. De goedkeuring van de psych was voor onbepaalde tijd, dus hopelijk duurt het tot haar 70e voor ze weer die molen door moet.

Addmoeder
voor altijd

Ja gelukkig hoeven er geen herkeuringen elke 5 jaar ofzo bij mijn dochter. Ze is er helemaal vanaf nu

Dit moet je weten over mondkapjes!

Belangrijke informatie over mondkapjes: Lees het hier.