Home » Forum » Zorgenkinderen » Slaaptijden

Slaaptijden

3 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
hilda
Slaaptijden

hoi allemaal...
zit met het volgende probleem....

mijn zoon(MCDD)is bijna 15...krijgt om half tien zijn medicijnen en "moet"een half uur later zijn bed in..hij heeft zijn slaap nodig,mijn dochter is 10 en heeft veel minder slaap nodig,gaat om half negen naar boven,en negen uur gaat ze slapen.
altijd is er strijd met de slaaptijden...
mijn dochter vind het te vroeg...ligt lang wakker en mijn zoon vind het te vroeg.op school gaan ze allemaal veel later.....
mijn dochter slaapt ook wel iets uit...maar mijn zoon is om zeven uur al beneden

wat is nu het probleem...
eigenlijk kan mijn dochter later naar bed maar vind dat de jongere eerder gaan dan de oudere,ik merk dat het nu scheef gaat trekken op deze manier en ik weet ff niet hoe ik hier mee om kan gaan..
is er iemand die het herkent..en wat hebben jullie er aan gedaan?

koentje
Het is

al een vrij laat tijdstip waarop je dochter naar bed gaat voor haar leeftijd. Ik denk dat er altijd wel strijd is over bedtijden. Dat hoort toch bij kinderen?
Jouw dochter heeft alleen een lekker argument gevonden met haar broer zo.
Dus ik zou zo zeggen: maak duidelijk dat dat haar tijd is en ga geen discussie aan. Geef haar bijv. wel de extra tijd om nog even te lezen in bed.

Judith-t
Nieuwe asymmetrie

Mijn kinderen zijn nog niet zo oud maar het klinkt wel als waar wij hier ook veel mee te maken hebben: nieuwe asymmetrie invoeren. Dat kan hier alleen maar met mini-stapjes; eerst gelijk trekken en daarna zachtjes de nieuwe asymmetrie invoeren. Als ik zoiets hier zou moeten invoeren dan zou ik eerst gelijk trekken door allebei een kwartier voor hun huidige slaaptijd naar hun kamer te sturen met 'leg alles voor morgen klaar en ga iets voor jezelf doen waar je elkaar niet mee stoort. ik kom zo.'. Ik neem maar even aan dat die van jou elk een eigen kamer hebben en dat hun kamer niet de strafplek is. Daarna zou ik die tijd moeten uitbreiden door ze eerder naar hun kamer te laten gaan. En wellicht zal je zoon zijn vermoeidheid eerder voelen en uit zichzelf eerder gaan slapen en anders ga je steeds iets eerder je avondritueel doen (als die er nog is met deze leeftijd).
Daarna kan je kijken of het zinvol is dochterlief later naar bed te laten gaan of gewoon op hetzelfde tijdstip naar de kamer en langer mag lezen of naar muziek mag luisteren bijv. Je moet wel nog even nagaan of asymmetrie die tegen de hiërarchie ingaat wel moet invoeren c.q. die visueel wil laten zijn voor zoonlief bijv. Ik kan me voorstellen dat je wellicht de hiërarchie zoveel mogelijk in stand wil houden. Hier loopt een tweeling rond dus er is geen hiërarchie qua oudste rechten maar alles wordt wel mentaal genoteerd en moet op een of andere manier rechtgetrokken worden. Eerst natuurlijk wel bespreken want anders heb ik hier twee kinderen tegenover me die heeeeeeel goed kunnen samenwerken (en samenspannen).

Onderwerp gesloten