Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen
Zorgenkinderen Zorgenkinderen

Zorgenkinderen

Lees ook op
Antje

Antje

23-08-2011 om 10:11

Testen, hoe, wat, waar?

Als je je kind wilt laten onderzoeken op AD(H)D, autisme, hoogbegaafdheid of iets anders, waar kun je dat dan het beste laten doen? Mijn kind vertoont al vanaf de babytijd 'apart' gedrag. Het heeft nooit geleid tot grote problemen maar inmiddels zijn we tegen de nodige zaken aangelopen en willen we wel eens duidelijkheid. Is het het handigst om via school te testen, of kun je beter via een Riagg o.i.d.? Worden de kosten vergoed?

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
eni65

eni65

23-08-2011 om 10:42

Regio

Misschien is het handig om je regio er bij te zetten. Krijg je gerichtere adviezen.

Karmijn

Karmijn

23-08-2011 om 10:44

Verschillende mogelijkheden

Hoi Antje,
Er zijn verschillende mogelijkheden. Je kunt inderdaad naar een grote ggz-instelling gaan, waar je kind wordt getest door een multidisciplinair team. Er zijn ook instellingen die zich specifiek op de diagnostisering van adhd richten. Als ik jouw opening lees, denk je niet alleen aan adhd, dus dan zou ik daar persoonlijk nooit voor kiezen. Ik zou dan liever een instelling hebben die met een open blik kunnen kijken.
Je kunt ook naar een vrijgevestigde kinder/jeugdpsychiater of een kinderpsycholoog gaan. Wij hebben toen voor het laatste gekozen, omdat onze zoon een zeer negatief zelfbeeld had. Getest worden door een team van verschillende mensen in een instelling, dat zou te belastend voor hem geweest zijn. Maar ook dat is een persoonlijke keuze.
Maar een ding zou ik zeker niet doen. Ik zou het niet via school laten spelen. De belangen van een school kunnen soms tegengesteld zijn, aan de belangen van jouw kind. Dan wil je echt niet, dat zij zich bemoeid hebben met de diagnose van je kind. Overigens zal een schoolbegeleidingsdienst komen observeren in de klas, en vervolgens alsnog doorverwijzen naar een instelling, dus dat is alleen maar tijdverlies.
In het diagnoseproces, zal de school misschien wel een aantal vragenlijsten in moeten vullen, maar dat is wat anders dan hen betrekken bij het de hele diagnose stelling.
De vergoeding, dat is verschillend. Via je verzekering krijg je een aantal gesprekken bij een psycholoog vergoed, maar als je je laat doorverwijzen naar een instelling, dan wordt alles vergoed.
Het beste kun je naar je huisarts gaan en daarmee overleggen wat er in de buurt voor jullie, de meest handige optie is.

Nou,

Een tip dan: niet via school. Want dan is school de opdrachtgever en krijgt ook de uitslag. De verhalen daarover zijn divers: afhankelijk van de kwaliteit van de school en mn hoe school communiceert met de ouders. En stel nu dat je het niet eens bent met de uitkomst omdat jij als ervaringsdeskundige van dit kind een heel andere mening hebt. Ga dus zelf op zoek en bespreek dat met je huisarts. Zelf zou ik zeker niet naar het Riagg gaan. Ik gok dat de weg naar de jeugd GGD eerder gangbaar is. Maar omdat wij geen ijzersterk consultatiebureau hebben (wel een verderop waar ik dan ook mee afspreek als ik wat wil weten) heb ik die weg bewust niet bewandeld. Ik zou liever inzetten op een goede huisarts die of zelf een aantal adressen heeft (en waar je hun site eens van kan bekijken) of die verwijst naar een kinderarts. Als er in je regio (welke is dat?) kan kiezen uit verschillende ziekenhuizen/klinieken/kinderartsen dan zou ik hier en daar eens voorzichtig vragen naar ervaringen van mensen.

Antje

Antje

23-08-2011 om 12:48

Kinderarts?

We zijn al eens bij een kinderarts geweest en hebben via haar o.a. een logopedisch onderzoek laten doen. Er werd toen verteld dat we altijd terug konden komen als we met verdere vragen zaten. Dat is wel al 4 jaar geleden. Hebben ze in ziekenhuizen ook de expertise om psychiatrische onderzoeken te doen? Of misschien is de huisarts wel de meest geijkte weg. De drempel is best hoog en ik denk er elke dag weer anders over (afhankelijk van waar ik tegenaan gelopen ben die dag).

even zo

even zo

23-08-2011 om 13:05

Antje….

Wij zaten en tijd terug in dezelfde positie als jij. We zijn eerst met ons verhaal naar de huisarts gegaan. Die heeft ons voorgesteld om ons kind of

1) te laten testen bij bijv. een instelling als LUCERTIS (grote instelling, maar wel van alle markten thuis omdat zij alle specialisten in huis hebben). Ze vertegenwoordigen Kinder en Jeugdpsychiatrie en ze zijn het Expertise Centrum voor Autisme. Nadeel is wel dat de wachtlijst lang is.

of

2) kind laten testen bij een kleiner bureau (psycholoog/orthepedagoog).

Wij hebben voor het laatste gekozen, omdat daar de wachttijd korter was en dat het niet zo massaal was. Helaas voor ons heeft deze keuze niet goed uitgepakt! De orthopedagoge in kwestie heeft een totaal verkeerde diagnose gesteld en een rigoreus advies gegeven. Klassiek Autisme en zo snel mogelijk naar een MKD over laten plaatsen.

Wij waren het absoluut niet eens met de diagnose en zijn weer met het verhaal terug gegaan naar de huisarts.

Toen toch maar aangemeld voor een second opinion bij LUCERTIS (de grote club dus). Na een half jaar op de wachtlijst te hebben gestaan, konden we langskomen.
Zoon is zeer professioneel geholpen. Er was steeds één aanspreekpunt/contactpersoon die bij alle tests aanwezig was. De andere specialisten kunnen er wel bij zitten, maar deze persoon is er altijd bij. Na uitvoerig onderzoek bleek de diagnose: GEEN klassiek autisme of een andere stoornis. Op ons verzoek hebben ze nog uitgebreid een IQ test gedaan ook ivm mogelijk HB. Het fijne is daar dat ze van alle 'markten' thuis zijn. Achteraf denk ik: Hadden we maar voor die grote club gekozen.

Zoon zit nu in groep 3/4 op regulier onderwijs en doet het vooralsnog uitstekend.

Omdat de huisarts doorverwijst, worden de kosten vergoed. Let wel (en dat was bij het eerste bureau die ons werd voorgesteld het geval) dat niet ieder bureau volledig vergoed wordt door de verzekeraar. Wij hebben voor het broddelwerk van het eerste bureautje ruim 80 euro moeten neertellen omdat niet alles vergoed werd.

Een organisatie als Lucertis wordt wel volledig vergoed.

Mijn gevoel zegt: Neem via de huisarts contact op met Lucertis.

Karmijn

Karmijn

23-08-2011 om 13:10

Kinderarts

Een kinderarts zou ik niet zo snel doen, omdat ik in jouw geval, zou willen dat er breed naar mijn kind gekeken zou worden. Een kinderarts is toch meer op zoek naar 'ziekten'.
Onze zoon is nu wel onder behandeling bij een kinderarts, er zijn kinderartsen met een zeer goede adhd-behandeling. Maar jij weet helemaal niet of het wel adhd is.

Karmijn

Karmijn

23-08-2011 om 13:15

Drempel

Je schrijft dat je het ervaart als een behoorlijke drempel. Dat herken ik. Wij hebben een aantal jaar tegen die drempel aangehikt. Ik heb in die tijd veel boeken gelezen en we hebben onze opvoeding wat aangepast. Hierdoor werden de problemen hanteerbaarder en dachten we: 'Zie je wel, het valt allemaal wel mee.'
Maar dan komt er een punt waarop je moet erkennen dat de aanpassingen thuis van dien aard zijn, dat er echt wel iets aan de hand moet zijn.
Achteraf, vind ik het jammer dat wij niet eerder op zoek zijn gegaan naar professional hulp. Ik ben nogal eigenwijs en dacht: 'Wat kan ik nu van een orthopedagoog leren wat ik zelf niet weet?' Hiermee onderschatte ik de blindheid die je hebt voor je eigen rol in het gedrag van je kind en de opluchting die het geeft, als je met een onafhankelijk persoon kan praten over de zaken waar je tegen aan loopt.
Nu zie ik het net als bijvoorbeeld fysiotherapie. Natuurlijk weet ik zelf wel wat een gezonde houding is en kan ik 'rechtop lopen'. Maar toch hielp het, toen ik schouderklachten kreeg, dat ik tien sessies fysio heb gehad. Op dat een professional er gewoon meer verstand van heeft, kan ze het probleem van meer kanten bekijken en hierdoor beter adviezen geven dan welk boek dan ook.
Ten minste, als je een goede treft.

Fiorucci

Fiorucci

23-08-2011 om 18:34

Kinderarts

Mijn zoon is bij een gespecialiseerde kinderarts geweest, zij is gespecialiseerd in kinderen met leer/gedragsproblemen. Ze heeft een eigen praktijk, en werkt daarin samen met een fysiotherapeute, psycholoog,kinderfysio...echt een fijne praktijk. De lijnen zijn kort, ik kan haar altijd even mailen, om te overleggen, of voor een herhalingsrecept.
Deze kinderarts kijkt ook echt naar het totaalplaatje, het hele kind, en zegt het ook eerlijk als ze twijfelt, zoekt dan iemand die kan helpen bij een diagnose. Ze is niet op zoek naar ziektes, dat is echt een misvatting.

Antje

Antje

23-08-2011 om 20:14

Het valt wel mee

Dat denk ik inderdaad heel vaak. Op het moment is het weer even alle zeilen bijzetten ;-( Dan heeft ze boze buien en vandaag zei ze dat het zo druk was in haar hersens en dat ze daardoor boos wordt. Kan natuurlijk ook aan de nieuwe fase liggen (net in groep 3) en dat het volgende week weer beter gaat.

Annet

Annet

23-08-2011 om 22:39

Eerst iq laten testen

Ik zou eerst haar iq laten testen. Dat is handig voor elk ander vervolgonderzoek. Maar die test zou ik laten doen zonder andere toeters en bellen van adhd of autisme, het liefst door iemand die ervaring heeft met hoogbegaafdheid. Enne, inderdaad niet via school.
Via je huisarts kun je doorverwezen worden naar een psychologe. Je betaalt het onderzoek zelf of er wordt creatief gefactureerd (alsof het meerdere behandelingen zijn).
Na de iq-test weet je of hb wel of geen optie is. Als er hb geconstateerd wordt, is het verstandiger om eerst te zorgen voor een betere leeromgeving. Bij veel hb-ers verdwijnen dan allerlei adhd en ass kenmerken.
De psycholoog kan je vast verder helpen welk onderzoek daarna handig is.
Overigens passen extra klachten, zoals een druk hoofd, heel goed bij begin groep 3 als je hb bent. Je hoofd wil leren maar er gebeurt te weinig.

Astrid

Astrid

23-08-2011 om 23:52

Ik raad de ggz aan.

Ik heb 2 kinderen laten testen bij de GGZ hier. Daar zit tegenwoordig standaard een iq test bij. Mijn dochter is nog vrij recentelijk getest en heeft maar 1 psycholoog en 1 psychiater gezien. Nog al schuw kind, maar dit ging net.

Bij zoon is er autisme uitgekomen. Hoogbegaafheid testen ze niet, maar als er een verbaal iq van 147 uit komt kan je je eigen conclusie wel trekken. Hij loopt wegens medicatie bij de GGZ bij een kinder psychiater en die zegt nou dat hij ook AD of ADHD er bij heeft. Voor een officiele diagnose zou hij wat nader onderzocht moeten worden, maar voor de psychiater is dat etiketje niet nodig. Voor ons ook niet.

Dochter heeft geen diagnose. Vertoont trekken van meerdere stoonissen, maar is ook al over heleboel heen gegroeid. Voor haar laat ik het maar even. Nu zij leerproblemen op school heeft vind ik het wel handig dat haar iq al getest is. Nu weten we tenminste dat zij een ruim boven gemiddeld iq heeft, maar dat het er op school niet uit komt.

Ik ben dus zeer lovend over de GGZ. Kom daar nu 9 jaar met grote regelmaat. Ik heb nog nooit 1 rekening gezien. Vind ik ook niet onbelangrijk.

Huisarts

De huisarts is mogelijk het beste op de hoogte van de mogelijkheden in de buurt maar ook van de kwaliteit daarvan. Verder een waarschuwing om een hulpvraag concreet en positief te formuleren en zo min mogelijk uit te weiden over je eigen achtergrond. Als men kwaad wil kan het allemaal tegen je gebruikt worden. De jeugdhulpverlening is namelijk geen consumentenorganisatie maar heeft een eigen dynamiek en vooral meldcodes. Dus bij onenigheid of onbegrip, miscommunicatie of tegenstrijdige belangen, je kunt je niet verenigen met voorstellen van de behandelaar, kan het zijn dat je voor de kinderrechter terecht komt door een zorgmelding. En dat is weer een heel ander verhaal maar een gewaarschuwd mens geldt voor 2 hoop ik.
En voorzichtig zijn met thuisobservaties. Helemaal niet nodig en het kan verstandig zijn om je prive te beschermen. Het is nuttiger om een vertrouwd iemand te zoeken die met jou mee kan denken over situaties die je tegenkomt.
En ja, nog beter is jezelf te scholen. Lees eens wat en kijk of je het herkent. Vraag hier eens een tip en kijk of je er iets mee kunt. Zolang er geen speciale scholen betaald moeten worden of andere voorzieningen is een formele diagnose geen vereiste. En sommige instellingen formuleren ook al voorzichtiger omdat het toch een soort werkhypothese kan zijn en een momentopname. Diagnoses zijn niet altijd zo hard te maken. Het gaat om het herkennen van de eigenheden van een kind en waar het kind en jezelf tegenaan lopen daardoor en of er handvaten zijn om het op te kunnen lossen. En of je dat dan ook kunt bemiddelen naar de school. Ook daar is een diagnose niet altijd een eerste vereiste.

Fiorucci

Fiorucci

24-08-2011 om 07:12

Anne j

Ik vond het vies tegenvallen, de kennis van de huisarts kwa mogelijkheden. En juist vanwege jouw waarschuwingen tav de jeugdhulpverlening viel die instantie voor mij af. Ik had al een verwijzing maar heb geen afspraak gemaakt en alsnog een afspraak gemaakt met die kinderarts, waarvoor een verwijzing niet nodig was. Heerlijk, een op een, niet een heel team of gezinsonderzoeken, geen miscommunicatie, echt fijn.

ishtar

ishtar

24-08-2011 om 11:48

Ik raad de ggz af

zolang ze niet kunnen verklaren waarom er een verschil van ruim 30 punten zit tussen hun test en een andere test, ze alleen van hun eigen test willen uitgaan, en overbelast kind niet willen/kunnen helpen (hou ze maar gewoon uit elkaar, met gesprekken valt de draagkracht toch niet te vergroten) heb ik er niet zo'n hoge pet van op.
Ik raad dus een particulier bureau aan dat gespecialiseerd is in hb en autisme en 'aanverwante zaken'

Fio en ouderorganisatie

Inderdaad Fiorucci, het hangt gewoon ook van de persoon van de huisarts af. We hadden een goede huisarts. Na de zorgmelding had ik een andere instelling nodig voor dochter en huisarts gaf onmiddelijk aan dat hij geen goede instelling kon aanbevelen. Ook weigerde hij om in brede overleggen zitting te nemen en vond het beschermen van privacy een belangrijk goed.

Misschien is het wel handig om eerst lid te worden van een oudervereniging als Balans. Daar zijn ook contactpersonen die dichter bij het vuur staan en vanuit het perspectief van de ouder kunnen adviseren.

Antje

Antje

24-08-2011 om 15:32

Verdeelde meningen

Dank voor alle (verschillende) adviezen. Ik denk dat de huisarts toch de eerste stap wordt. Zelf kan ik niet zo goed bedenken wat er nu precies mis zou kunnen zijn. Mijn idee daarover varieert per dag. Bij haar vader is ze heel druk en hij vermoedt iets van ADHD. Dat is nogal een uitspraak van hem want hij heeft helemaal niets met labeltjes. Ze heeft in ieder geval concentratieproblemen, daar is iedereen het over eens. Behalve als ze met iets leuks bezig is wat ze zelf heeft uitgekozen, dan kan ze zich wel uren concentreren. Op school is ze lief en onzeker. Heeft een voorsprong van een jaar, maar maakt geen enorm intelligente indruk. Verder moeite met veranderingen en kan enorm boos en dwars worden. Kortom, het is mij een raadsel.

Karmijn

Karmijn

24-08-2011 om 15:44

Hyperfocus

'Behalve als ze met iets leuks bezig is wat ze zelf heeft uitgekozen, dan kan ze zich wel uren concentreren.'
Je beschrijft hier 'hyperfocus'. Dat is een kenmerk van adhd. http://www.adhdenik.nl/index.php?sub=watisadhd&pag=hyperfocus

ayla

ayla

25-08-2011 om 12:06

Antje

Wij hebben onze oudste een jaar geleden bij een particulier bureau laten testen, de belangrijkste reden was de lange wachttijden (gemiddeld een half jaar) bij de grotere instanties. Ze is op haar IQ getest en er is gekeken naar aanwijzingen voor ADHD. Dat laatste was niet zo echter het blijft een druk, snel afgeleid nogal bemoeiachtig kind. Het heeft zijn charmes natuurlijk, ik denk dat ze het later prima doet in een managersfunctie maar nu heeft het zijn nadelen. Tijdens paardrijden zit ze half achterstevoren in haar zadel om het kind achter haar aanwijzingen te kunnen geven terwijl ze zelf compleet van het paard valt Ook stuitert ze met regelmaat door het huis heen en als ze schrijft gaat ze onbewust staan en beweegt alles aan haar. Maar ook hier, totale focus bij zaken die haar interesseren of bezighouden. Een voorsprong zegt weinig over eventueel HB zijn en niet zo intelligent overkomen zegt ook weinig. Dochter komt af en toe zo ‘dom’ over dat ik echt denk, hoe is het in godsnaam mogelijk. Laat haar testen, dan heb je tenminste duidelijkheid.

Iq-test

Lastig, lastig, net weer een geval gehoord van een kind dat uit desinteresse en onbegrip de IQ-test verprutst had en daardoor geplaatst op een school met een te laag niveau. Prestaties zweven boven het niveau van de rest van de klas. Ouders krijgen maar niet boven water dat kind een autismespectrumstoornis heeft. Maar ja, het is een meisje.
En inderdaad, een 2e zorgmelding door de Jeugdzorg met advies uithuisplaatsing van alle kinderen. Ook de 2e uitgezeten en gewonnen.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.