Zorgenkinderen Zorgenkinderen

Zorgenkinderen

Lees ook op

Theater met en over mensen met Down van Ivo Niehe

http://www.nporadio1.nl/cultuur-media/5479-ivo-in-werkelijkheid-was-het-soms-nog-veel-erger

"Drs. Down gaat op 23 augustus in première in het DeLaMar Theater"

"Wat Niehe met het stuk wil laten zien is dat kinderen met het syndroom van Down vaak meer kunnen dan we denken. Het gaat daarbij niet om een basisintelligentie waarop ouders kunnen bouwen, maar om de manier waarop ze hun kind stimuleren. Niehe: "De ouders van Pablo Pineda Ferrer hebben een methode gevonden om hun kind verder te helpen. Voor andere ouders is de vraag: wil je hem laten zoals hij is? Of zeg je: we gaan ervoor. En ik pleit dus heel erg voor het laatste." Want: "Mensen denken vaak dat Pablo Pineda Ferrer het onmogelijke mogelijk heeft gemaakt, maar zo onmogelijk is dat helemaal niet."


https://www.youtube.com/watch?v=EEXVTfr3N7s
Yo, Tambien, De film die gemaakt is met Pablo Pineda, de eerste/enige persoon met het syndroom van Down die een universitaire opleiding heeft afgerond.

Sfera Sleutelbeen

Sfera Sleutelbeen

23-08-2017 om 16:09

Dus?

Wij lezen ook kranten. Wat wil je met deze knip- en plakposting? Vind je hier iets van?

Leen13

Leen13

23-08-2017 om 18:55 Topicstarter

Opmerkelijk

Het lijkt me wel opmerkelijk. En de premiere is vandaag, het draait niet zo lang, dus enige attentie leek me wel geschikt.
Zeker gezien de discussie over de NIPT test bij zwangerschap die nu op verzoek voor alle zwangeren (tegen vergoeding) beschikbaar wordt. En of er straks, net als in Denemarken, nauwelijks nog kinderen met Down geboren worden. Of je daar dan nog wel een vrije keus in hebt of dat de samenleving het je gaat verwijten als er toch een kind met Down geboren wordt.

En bovendien het optimisme van Ivo Niehe, dat ouders met hun inzet vaak veel meer kunnen bereiken voor een kind met een beperking, dan je denkt. En dat kinderen met een beperking vaak meer kunnen bereiken dan je verwacht.

Uiteraard sluit dat niet uit dat een kind met Down toch een hele opgave is voor ouders, met veel zorgen, en soms ook lichamelijke afwijkingen of beperkingen, die veel vragen van iedereen. En niet altijd veel vooruitgang dulden.

In Vlaanderen doen we dat al veel langer...

Onlangs werd op Eén de zevendelige serie "Tytgat chocolat" uitgezonden, zie: https://nl.wikipedia.org/wiki/Tytgat_Chocolat, http://newsmonkey.be/article/81647.

Mijntje

Mijntje

19-11-2017 om 10:04

tsja

Maar als de kinderen niet zo ver komen ligt dat natuurlijk niet zozeer aan de ouders, de ene down is de andere down niet,ze zijn allemaal niet in dezelfde mate verstandelijk beperkt.
En er zijn nog zoveel kinderen met andere chromosoomafwijkingen. Ik ben uren en dagen en jaren de 'prive logopedist' van mijn zoon geweest, maar praten ho maar. Je hebt niet alles in de hand, ook al ga je ervoor..
Dit is weer het zoveelste verhaal dat alles maakbaar is. Het is natuurlijk hoopgevend om daarin te geloven, maar de werkelijkheid is anders.

Niet alles is maakbaar

Daar hebt u natuurlijk gelijk in.

Maar voor zover ik het begrepen heb, is dit soort projecten bedoeld om "het onderste uit de kan te halen, gegeven de beperking die er nu eenmaal is".

Ook dat zou je kunnen beschouwen als een zeker geloof in "maakbaarheid" en wie kan daar nu tegen zijn?

Mijntje

Mijntje

19-11-2017 om 13:08

yvan

Nee hoor, ik ben er niet tegen. Maar van Ivo Niehe krijg ik sowieso al de kriebels

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.