1 januari 2000 door Edward Nieuwenhuis

Risico besmetting waterpokken van nog ongeboren baby?

Mijn vrouw Joyce is op 21-1 a.s. uitgerekend te bevallen. Onze zoon van 1,5 heeft op 11-1 de maximale "uitbraak" van waterpokken (WP). Joyce heeft als kind geen WP gehad. Onze vragen zijn nu:

Is er risico op besmetting van de straks pasgeboren baby via Joyce (ook al breekt WP bij haar niet uit?). Zo ja, wat dan te doen en te laten?

Wanneer weten we zeker dat Joyce geen WP meer zal krijgen?

Tot hoe lang en hoe kan onze zoon de baby besmetten (ook via de adem?)?

Moet hij het huis uit wanneer de baby wordt geboren of is het voldoende als hij de baby niet aanraakt?

Antwoord

We kunnen ons voorstellen dat jullie in spanning zitten, en het is ook een nogal ingewikkeld probleem omdat er zoveel onzekerheden zijn. We hebben er zelf even op moeten studeren...

De waterpokken zijn besmettelijk vanaf twee dagen voor het ontstaan van de blaasjes en vlekjes, tot het moment dat alle blaasjes ingedroogd tot korstjes zijn. Meestal duurt de "blaasjesperiode" maximaal (3 tot) 7 dagen. Na besmetting kan het 10-21 dagen duren (de incubatietijd) voordat de ziekte "uitbreekt".

Al rekenend kan uw zoon uw vrouw besmet hebben vanaf 9-1 en zal uw zoon besmettelijk zijn tot maximaal 18-1 (of korter, want we weten uit uw verhaal niet of de blaasjes misschien nu al ingedroogd zijn). De kans dat uw zoon de nieuwe baby besmet is dus vrijwel nul.

Maar als moeder besmet is, kan ze in het vroegste geval de waterpokken krijgen op 19-1, en in het laatste geval op 3 weken na 18-1. Voor de baby geldt dat er een risico is als moeder waterpokken krijgt (of heeft). Maar je wilt niet afwachten tot ze waterpokken heeft, want dan is ze de twee dagen ervoor al besmettelijk geweest.

Het zekere voor het onzekere nemen betekent dan in jullie geval het volgende:

1. Overleg met de verloskundige of bij uw vrouw met spoed de antistoffen tegen waterpokken kunnen worden bepaald. Het kan namelijk best zijn dat uw vrouw toch antistoffen heeft tegen waterpokken, terwijl ze niet bewust waterpokken gehad heeft. In dat geval is de kans groot (maar niet 100%) dat zij, en de baby beschermd zijn.

2. Voor de zekerheid adviseren we een inenting met "varicella zoster immuunglobuline" (antistoffen tegen het waterpokkenvirus) bij uw vrouw nu ze nog zwanger is. Als ze desondanks waterpokken krijgt nadat de baby geboren is, dan moet de baby deze inenting krijgen, binnen 48 uur na het uitbreken van de vlekjes of blaasjes bij moeder. De bescherming van deze inenting is helaas niet 100%.

3. Krijgt moeder waterpokken tussen 5 dagen voor en 2 dagen na de bevalling, en krijgt de baby (ondanks de beschermende inenting) hierna toch ook waterpokken, dan moet de baby behandeld worden met een anti-virusmiddel (acyclovir).

We hopen dat er gewoon helemaal niets gebeurt en horen graag of het een jongetje of meisje geworden is!