Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen

7 september 2001 door Diederik Bosman

Baby met zware diarree. Moet ik daarmee naar de huisarts? (11 mnd)

Mijn zoontje (bijna 11 mnd) heeft sinds een week behoorlijke

diarree. Zo'n vijf tot twaalf waterdunne luiers op een dag, en soms zo veel en dun dat het uit de luier loopt. Z'n billen rondom de anus en z'n piemel, zijn knalrood.

Door de vele ontlasting kan ik niet zien of hij voldoende plast. Hij drinkt niet geweldig (300 tot 400 cc per dag), en eten heeft-ie momenteel ook geen zin in. Ik geef hem wel waterijs. Is verder wel levendig, maar heeft ook veel momenten van huilen en moe zijn.

Ik geef hem Roosvisee Stop, en smeer z'n billen in met

een vethoudend zalfje. Ik denk erover hem Norit te gaan geven, gemengd door z'n voeding.

Moet ik hiervoor nu naar de huisarts?

Antwoord

Hét grote gevaar bij diarree is uitdroging.

Een uitgedroogd kind is wat afgevallen. het verlies van bijvoorbeeld 1 kilo lijkt dan niet veel, maar op een gewicht van 10 kilo is dat maar liefst 10% (en dus wel veel).

Eigenlijk kun je zeggen dat elk kind met een gewichtsverlies van 5% of meer gevaar loopt om uit te drogen. Regelmatig wegen geeft u dus een goede indruk of het hebben van de diarree echt een probleem aan het worden is.

Daarnaast plast een kind dat uitgedroogd is veel minder. Nu is dit in uw geval wat moeilijk te beoordelen, met al die luiers met diarree, maar het blijft een belangrijk teken.

Uitdroging kan men ook beoordelen aan de vochtigheid van de slijmvliezen. Droge slijmvliezen kunnen wijzen op uitdroging. Huilen zonder tranen terwijl uw kind voorheen huilde mét tranen, is een ander teken van uitdroging.

Al dit soort verschijnselen zijn voldoende aanleiding om de huisarts te consulteren.

Rode billen: geen luier

Wat betreft de rode billen is het beste advies hem zonder luier te laten lopen. In uw geval is dit natuurlijk moeilijk uitvoerbaar, vanwege de diarree. Soms helpt de zalf Orebase.

Hoe nu verder?

Ik zou geen Norit geven en in principe gewoon wachten tot het over gaat. Maar niet ál te lang natuurlijk. Als de klachten na 2 à 3 weken nog niet over zijn, kan een kweek van de ontlasting nuttig zijn. Dit laatste is om te kijken of er geen bacterie of parasiet in de ontlasting zit.

Op deze leeftijd wordt diarree meestal veroorzaakt door een virus. Antibiotica helpen daar niet tegen (zie mijn stukje van vorige week), waardoor 'afwachten tot het overgaat' in principe het enige is wat u kunt doen. Alleen als uw zoontje tekenen van uitdroging vertoont, of als hij toch erg ziek lijkt te worden (hoge koorts, niets meer eten, lusteloos, etc.) zou ik de huisarts nogmaals bezoeken.

Ik wens u succes en ik hoop dat het snel overgaat.

Lees ook: