Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen

23 mei 2003 door Nanny Gortzak

Hoe behandel je een melkblaar? (En hoe voorkom je hem...)

Wat is de beste behandeling van een melkblaar? En kun je gewoon door blijven voeden? De blaar zit er nu twee dagen; ik voed inmiddels zeven maanden.

Antwoord

Een melkblaar is een blaasje op de top van de tepel, dat bedekt is met een dun laagje huid. Soms is er in het blaasje melk te zien, soms niet. Het blaartje zit op de uitgang van een melkkanaaltje. Vaak ontstaat een melkblaar door niet goed aanleggen en meestal is het erg pijnlijk.

Hieronder zal ik aangeven wat je eraan kunt doen, en hoe je het beste door kunt voeden.

Behandeling

Een melkblaar kan behandeld worden door de borst vóór de voeding onder te dompelen in warm water en daarna te voeden (althans een poging daartoe te doen). Tussen de voedingen door kan een watje gedrenkt in olijfolie op de tepel gedragen worden.

De combinatie van vochtige warmte en olijfolie moet ervoor zorgen dat de huid zachter wordt, zodat de blaar 'opengedronken' kan worden. Als dit na een paar dagen nog steeds niet gelukt is, kan de huisarts de blaar openen (doe dit niet zelf). De huisarts dient er eveneens aan te pas te komen als de (pijn-)klachten erger worden, of als er harde plekken in de borst ontstaan.

Voeden

Met een melkblaar kan normaal gevoed worden, maar zorgvuldig aanleggen en verschillende houdingen gebruiken kan de druk op de blaar en daarmee de pijnklachten verminderen.

Goed aanleggen

Naast het openen van de blaar is goed aanleggen belangrijk om herhaling van de klacht te voorkomen. Hoe doe je dat?

  • De baby ligt met hoofd en lichaam in een rechte lijn, met de buik in de richting van de buik van de moeder. Rug en hoofd worden goed ondersteund door de arm en eventueel kussens.
  • De baby moet de mond wijd open doen en de tong komt naar voren. Dit is het moment om de baby naar de borst te brengen.
  • Wanneer de baby een goede hap borstweefsel neemt, horen de lippen naar buiten gekruld te zijn. Als het lijkt alsof de lippen getuit zijn, neemt de baby de borst niet ver genoeg in de mond. Probeer dan opnieuw aan te leggen.

Oudere baby's

Bij een oudere baby, die wat meer zelf een voedingshouding kan kiezen, en bovendien wat zwaarder wordt, is het belangrijk dat de baby goed dicht tegen de borst aan blijft.

Let op: "hangen" aan de borst kan de tepels beschadigen. Ook moet voorkomen worden dat de baby gaat proberen om zich vast te houden aan de borst, door tussen het drinken door met zijn kaken of zijn tanden de borst te omklemmen. Al dit soort gym-oefeningen kan voor pijnklachten zorgen.

Als de tepels pijn gaan doen door zulke acties, kan de baby van de borst gehaald worden door een vinger tussen zijn kaken te steken en zo het vacuüm te verbreken. Vervolgens dient u de baby duidelijk te vertellen dat hij netjes moet drinken. Leer hem dat hij dit soort dingen niet mag doen.