Dit is het complete overzicht van alle schoolvakanties in 2024: zet ze snel in je agenda!

Het is een goed idee om vooruit te kijken naar de schoolvakanties én vrije dagen die eraan komen in het schooljaar. Bijvoorbeeld om te weten wanneer je een vakantie of een weekendje weg kunt plannen met het gezin zodat je op tijd vrij kunt vragen. En wil jij profiteren van zoveel mogelijk vrije dagen? Zet je vakantiedagen slim in en verdubbel je verlof! De schoolvakanties en feestdagen zijn elk jaar weer op andere dagen en momenten. Dat komt doordat de vrije dagen in een jaar vaak afhankelijk zijn van de regio waarin je woont. In dit artikel vind je een uitgebreid overzicht van de feestdagen en schoolvakanties in 2024. 

Wanneer schoolvakanties 2024

De meeste ouders vragen het zich elk jaar weer af, wanneer is de schoolvakantie? In Nederland hanteren we vijf officiële schoolvakanties. Dit zijn de herfstvakantie, de kerstvakantie, de voorjaarsvakantie, de meivakantie en natuurlijk de zomervakantie. Tijdens deze vakanties zijn basisschoolleerlingen en middelbare scholieren vrij van school. Elk jaar worden deze schoolvakanties vastgesteld door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Alle scholen in ons land hanteren deze vakantiedagen. Hieronder vind je alle periode van de schoolvakanties.

Voorjaarsvakantie 2024

De voorjaarsvakantie in 2024 verschilt per regio:
Regio Noord en regio Midden van 17 februari 2024 tot en met 25 februari 2024.
Regio Zuid heeft voorjaarsvakantie van 10 februari 2024 tot en met 18 februari 2024.

Mei vakantie 2024

De mei vakantie in 2024 valt voor alle regio's in Nederland in dezelfde periode. Kinderen zijn vrij van 27 april 2024 tot en met 5 mei 2024. Het is wettelijk toegestaan dat scholen de meivakantie een week uitbreiden. Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap geeft hiervoor jaarlijks een advies. Voor 2024 zijn de adviesdata 4 mei tot en met 12 mei 2024. Niet elke school maakt hier gebruik van.

Zomervakantie 2024

De zomervakantie is de langste vakantieperiode in het Nederlandse schoolsysteem. De start van de zomervakantie verschilt per regio.
Regio Noord heeft zomervakantie van 20 juli 2024 tot en met 1 september 2024.
Regio Midden heeft zomervakantie van 13 juli tot en met 25 augustus 2024.
Regio Zuid heeft zomervakantie van 6 juli 2024 tot en met 18 augustus 2024.

Herfst vakantie 2024

De herfstvakantie in 2024 is in het najaar.
Regio Noord en regio Midden van 26 oktober 2024 tot en met 3 november 2024.
Regio Zuid heeft herfstvakantie van 19 oktober 2024 tot en met 27 oktober 2024.

Kerstvakantie 2024

De kerstvakantie valt in 2024 van 21 december 2024 tot en met 5 januari 2025. Alle regio's hebben deze periode vrij voor de feestdagen.

Feestdagen in 2024

Zowel basisschoolkinderen als middelbare scholieren zijn standaard vrij tijdens de grote schoolvakanties. Maar daarnaast zijn er ook diverse officiële feestdagen in Nederland. Als deze feestdag op een doordeweekse dag valt, heeft jouw kind vrij van school. Wij delen een overzicht van de officiële feestdagen in 2024.

 • Nieuwjaarsdag op maandag 1 januari 2024
 • Goede Vrijdag op vrijdag 29 maart 2024
 • Eerste Paasdag op zondag 31 maart 2024
 • Tweede Paasdag op maandag 1 april 2024
 • Koningsdag op zaterdag 27 april 2024
 • Bevrijdingsdag op zondag 5 mei 2024
 • Hemelvaartsdag donderdag 9 mei 2024
 • Eerste pinksterdag op zondag 19 2024
 • Tweede pinksterdag op maandag 20 mei 2024
 • Eerste kerstdag op woensdag 25 december 2024
 • Tweede kerstdag op donderdag 26 december 2024

Sommige officiële feestdagen vallen in een vakantie, zoals Kerst en Nieuwjaarsdag. Wanneer dit niet het geval is, krijgt jouw kind een vrije dag van school. Dit geldt bijvoorbeeld voor Koningsdag, Bevrijdingsdag, Hemelvaartsdag en Tweede pinksterdag.

Waarom de spreiding van regio's in Nederland?

Nederland is opgedeeld in drie regio's: regio Noord, regio Midden en regio Zuid. Wanneer kinderen schoolvakantie hebben is afhankelijk van de regio waar je woont.  Sommige feestdagen en vakanties vallen wel in dezelfde periode, maar voor sommige vakanties geldt deze regioverdeling. Maar waarom is dit zo geregeld in ons land?

Er is gekozen voor dit systeem om te voorkomen dat alle scholieren in Nederland tegelijkertijd vakantie hebben. Zo kan de vakantiedrukte worden verspreid. Dit vermindert de drukte op de weg, vooral in de kerstvakantie en in de zomervakantie, en het vermindert de drukte op populaire vakantiebestemmingen.

Andere vakanties en vrije dagen

Tijdens schoolvakanties en officiële feestdagen heeft jouw kind sowieso vrij van school. Daarnaast zijn er feestdagen waarbij de school zelf mag bepalen of er een vrije dag voor wordt gehanteerd. Zo mag een basisschool maximaal 7 keer per jaar een schoolweek van 4 dagen hanteren. Vrije feestdagen en vakantiedagen tellen daarbij niet mee. Een middelbare school mag maximaal 55 vrije dagen hebben.

Studiedagen in 2024

Naast vakantiedagen en vrije dagen hanteren basisscholen ook studiedagen. Dit zijn dagen waarop jouw kind vrij is, maar waarop de leraren wel aan het werk zijn. Vaak worden deze dagen gebruikt voor het verbeteren van hun professionele vaardigheden en voor teambuilding. Scholen zijn vrij in het inplannen van hun studiedagen, dus studiedagen verschillen van school tot school.

Gemiddeld plant een school zo'n 7 studiedagen per schooljaar in. De meeste basisscholen proberen deze studiedag te plannen voor een schoolvakantie of voor een wettelijke vrije dag. Zo heb je als gezin meer profijt van de vrije dagen. Het kan ook zo zijn dat een basisschool de studiedag juist plant in een heel drukke periode om de kinderen een extra rustdag te gunnen.

Tips om extra lang vakantie te hebben

Als gezin wil je natuurlijk optimaal genieten van elke vakantieperiode, of je nu op reis gaat of lekker thuis blijft. Het kan dan best uitdagend zijn om gebonden te zijn aan de vaste vrije dagen en schoolvakanties.  Wij zetten daarom graag wat tips op een rij zodat jullie optimaal kunnen profiteren van alle vrije dagen in het jaar.

 • Noteer alle vakantiedagen en vrije dagen in een agenda voor optimaal overzicht. Vrije dagen en studiedagen staan meestal ook al in de jaaragenda van school, zodat jullie hier al rekening mee kunnen houden.
 • Plan lange weekenden weg in weekenden met een feestdag of studiedag. Meestal vallen deze dagen op een vrijdag of op een maandag.
 • Als jij, of jouw partner, een beroep heeft dat het moeilijk maakt om in reguliere schoolvakantie op vakantie te gaan, mag je wettelijk één keer per schooljaar 10 schooldagen verlof aanvragen. Zo kunnen jullie alsnog lekker op vakantie.
 • Vraag extra verlof aan als er sprake is van een speciale gelegenheid tijdens de vakantie, zoals een bruiloft, een familiebijeenkomst of een andere belangrijke gebeurtenis.

Slim plannen met verlofdagen

Plan je verlofdagen slim in tussen feestdagen en vakantiedagen om zo te genieten van een extra lange vakantieperiode. Zo kun je voor zo min mogelijk verlofdagen lekker lang vrij nemen en tijd vrijmaken voor het gezin. In maart en april in 2024 kun je met slechts een paar extra verlofdagen maar liefst 10 dagen vakantie inplannen. Door deze verlofdagen in te zetten na de Paasdagen overbrug je de week en heb je lekker lang vrij. En ook in mei kun je, door slim om te gaan met verlofdagen, een langere periode vrij nemen. Plan dan je verlofdagen rond Hemelvaartsdag of Pinksteren. Zo heb je alle tijd om lekker met het gezin te genieten en tijd voor elkaar te nemen.