Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform

18 april 2017 door Marijke de Vries

Autisme is het nieuwe Down

Nu zijn autisten ook al leuk, net als downies, volgens het tv-programma 'Talent: autisme'. Marijke de Vries komt in opstand.

Alweer een leuk tv-programma over autisten: Talent: autisme. Volkskrant-recensent Haro Kraak was dermate enthousiast dat hij aan het eind van zijn recensie vroeg: "Stel dat er een pil is om autist te worden. Neem je die?"

Het is best goed dat er meer aandacht voor autisme komt. Maar de vergelijking met het Syndroom van Down dringt zich op. Door diverse tv-programma's over mensen met Down zou je denken dat het hebben van Down best meevalt. Kijk naar die vrolijke vakkenvuller bij de supermarkt, of naar de jonge vrouw die zo schattig tosti's bij Josti serveert.

Maar de fans van Down zijn meestal onwetend van de grote groep Downers met een zó laag IQ dat zelfs met hulp functioneren in de maatschappij niet lukt. Die niet leren praten, noch zindelijk worden, of naar instellingen verhuizen als hun ouders emotioneel en fysiek versleten zijn.

Het gevaar dat je door al die leuke tv-programma's vergeet dat er ook een downside aan zo'n handicap kleeft, geldt ook voor autisme.

Het gaat namelijk nooit over kinderen als mijn 14-jarige zoon, die met zijn IQ waarmee VWO haalbaar is, al 6 maanden niet naar school kan.

De jongen waarvoor ik mijn groente met een bot mes snijd, omdat ik bang ben dat hij in een paniekaanval zichzelf of anderen zal verwonden. Het kind dat al sinds hij 8 is, met regelmaat zegt: "Mama, dit is een afschuwelijk leven, mag ik dood?" Waarvoor aankleden een opgave is, douchen de hel, en eten een dagelijks drama.

De zoon waardoor wij al een jaar of 10 geen muziek meer aan hebben, noch zingen, fluiten of neuriën in huis, omdat hij daardoor overprikkeld raakt.

De jongen die niet in therapie kan, omdat hij bij overprikkeling bang en boos wordt, gaat schelden, met dingen gooien, en weglopen. Dat bleek - na 4 maanden op de wachtlijst - niet echt de bedoeling, in zo'n therapiegroep.

Dat, Haro Kraak, is ook autisme. Een pil om autist te worden? Je zou wel gek zijn...