5 x stom aan de herfst + oplossingen

Hartstikke leuk dat de bladeren weer verkleuren, we weer massaal onder een dekentje op de bank kruipen en dat de chocomel weer warm mag - maar niet alles is leuk aan de herfst. De dagen dat het alleen maar regent, snotneuzen die maar blijven lopen en een dak dat lekt boven het bed van je oudste… Stom! Maar gelukkig wel wat aan te doen!

Help, het is herfstweer!

Er zijn van die herfstdagen (of -weken) waarbij de miezer overgaat in regen, de regen plotseling slagregen wordt en de wind ervoor zorgt dat de regen je rond de oren vliegt. Niet het leukste buitenspeelweer. Maar de hele dag binnen met kinderen is voor niemand leuk, want je wilt wel dat ze lekker hun energie kwijt kunnen. Wat dacht je van een binnenparcours dat ze zelf uitzetten, eventueel op hun eigen kamer/de bovenverdieping of een plassen-speurtocht? Slecht weer bestaat niet, slechte kleding wel. Op zoek naar leuke indoortips buiten de deur? Die vind je hier.

Overal zand

Regen en zand, dat wordt modder. Die plakt lekker aan de laarzen en schoenen van je kind. Maar zodra dat binnen weer opdroogt, valt het zand eraf. Op de vloer. In het kleed. Op de slaapkamer. En voor je het wfeet lijkt het alsof je kids hinten op een zandbak voor binnen. Hoogste tijd dus om de schoenen of laarzen van buiten uit te trekken, zodra ze binnenkomen en te vervangen door een paar fijne sloffen of lachwekkende pantoffels. Wel handig om bij de aankoop van de sloffen even de zool te checken: anti-slip is geen overbodige luxe.

Lekkage

Storm, hagel, wind, regen: je huis heeft nogal wat te verduren in de herfst. Meestal gaat dat goed, maar als het dan misgaat dan is het ook op de meest onhandige momenten. Zoals midden in de nacht, boven het bed van een van de kinderen. Die dan natuurlijk naast jouw bed staan. Wil je dit scenario voorkomen? Laat de dakdekker dan regelmatig checken hoe je dak eraan toe is. Heb je al lekkage? Laat hem dan met spoed komen, zodat je dak binnen een mum van tijd weer herfstproof is. Dakdekker to the rescue! Benieuwd naar de prijzen? Bekijk hier de prijzen van een dakbedekking.

Snotfabrieken met topproductie

Met de intocht van de herfst in september zit ook de R weer in de maand. En dat zie je als ouder vooral aan de neus van je kind. Want die blijft maar lopen. En is de een er net vanaf, dan begint een ander gezinslid. Je kunt helaas niet voorkomen dat je kind verkouden wordt, maar verspreiding kun je wel minimaliseren.

  • Hoest en nies in je elleboog.
  • Ventileer de ruimtes waar de verkouden persoon is (geweest).
  • Was allemaal vaak je handen.

Tips om klachten verkoudheid bij kinderen te verminderen

  • Neusdruppels met zout water kunnen de klachten verminderen. Deze kun je kant en klaar kopen bij de drogist en/of supermarkt.
  • Stomen kan verlichting geven, maar hierbij moet je goed opletten voor verbranding door hete stoom of omstoten van de bak met heet water. Zorg er daarom voor dat de temperatuur niet boven de 60 graden komt. Gebruik gewoon water, zonder iets erin. Menthol mag je sowieso niet gebruiken bij kinderen tot 2 jaar. Stomen kan ook gewoon in de badkamer of douche. Als je warm doucht komt er stoom vrij die kinderen voorzichtig in kunnen ademen.
  • Rook niet in ruimtes waar verkouden kinderen zijn. Rook irriteert de slijmvliezen nog eens extra, waardoor het de klachten erger maakt.
  • Heeft je kind last van een dichtgeplakt oog? Week het los met een watje en schoon water.
  • Leg je kind hoger in bed, door meerdere kussens of wat boeken onder de poten bij het hoofdeinde. Zo blijft de neus meer open en is er minder hoestprikkel.
  • Geef je kind geen zuivel voor het slapen, hierdoor komt er meer slijm in de keel waar kinderen nog meer door moeten hoesten.
  • Ondersteun het immuunsysteem van je kind met een multivitamine en natuurlijk veel groente en fruit. Een smoothie of zelfgemaakte soep kan ook een uitkomst zijn.

Dit artikel is tot stand gekomen met Dakdekker Kosten.

Lees ook: